POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
1 Aralık 2019 Pazar - 11:23

Karaburun'da balık çiftliği isyanı!

Karaburun ilçesine bağlı Parlak Mahallesi Badembükü mevkisinde Çullu Yalısı'ndan başlayarak, Mağaza ve Akkum Yalıları'nı da içine alan bölgede, denizde şamandıralama çalışmasıyla 2 su ürünleri kafesi yerleştirildi. Yaşanan bu durumun bölgedeki doğal yaşamı olumsuz etkileyeceğini savunan Karaburun Kent Konseyi ve çevreciler, bölgede açıklama yaparak durumu protesto etti.

Karaburun da balık çiftliği isyanı!

Parlak Mahallesi'nde bir araya gelen Karaburun Kent Konseyi üyeleri ve çevreciler, balık çiftliği istemediklerini bir kez daha açıkladı. Grup, üzerinde 'Yeter artık, Karaburun'da balık çiftliği istemiyoruz', 'Yaşam alanlarımızı savunuyoruz', 'Kıyı balıkçılığına sahip çıkyoruz' yazılı dövizler taşıdı. Grup adına açıklama yapan Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Aykut Uçar, Parlak Mahallesi Badembükü Mevkii'nde başlayarak Karaburun yönüne doğru Mağaza Yalısı ve Akkum Yalısı'nı da içine alan deniz alanında geçen ekim ayında yeni bir faaliyete başlandığını belirtti. Alanda, şamandıralama çalışmasının ardından bölgeye 2 su ürünleri kafesi yerleştirildiğini belirten Aykut Uçar, "Karaburun Kent Konseyi ve Parlak Muhtarlığı'nın ilgili birimlere ilettiği dilekçelere ve Alo 181 hattına yaptığı ihbarlara yanıt alınamamış, herhangi bir işlem yapılmamıştır. Yine Badembükü'nde 2012 yılında kurulmak istenen balık çiftliği projesini Parlak halkı yargıya taşımış, Karaburun Kent Konseyi de İzmir Valiliği'ne açılan davaya müdahil olmuştu" dedi.

'FOK BALIKLARININ KALAN SON ÜREME ALANI

Aykut Uçar, Karaburun Yarımadası'nın batısında, özellikle Gerence Körfezi'ni içine alan 5 ve 6 No'lu alan ile Karaburun'un merkezi ile Mordoğan Mahallesi arasını içine alan 4 No'lu alanın, 2008 yılında potansiyel balık yetiştiriciliği alanı olarak ilan edildiğini anımsatarak, "Yarımada'nın içerdiği doğal değerler, yerelin sosyo-ekonomik sürdürülebilir yaşamı ve koruma altında olup tüm dünya için vazgeçilmezlik taşıyan denizel varlıkları için, karanlık bir süreç başladı. Bölgede son dönemde başlayan balık çiftliklerinin taşınma başvuruları dikkat çekicidir. Balık çiftlikleri civarında yaşayanların şikayetlerini ve açılan davaları yıllarca görmezden gelen firmaların, aniden taşınma kararları alarak yeni yer peşine düşmeleri, bize bulundukları yerlerde yıllarca süren, yenilmeyerek dipte çözünen balık yemlerinin ve balık dışkılarının, fiziksel ortamı artık balık yetişemez duruma getirdiğini ve deniz çayırlarının tahribi sonucu sudaki oksijen oranını, yaşam değerlerinin altına indirdiğini düşündürüyor. Bilindiği gibi, yerel geçim kaynaklarından olan kıyı balıkçılığı ve dalyan balıkçılığının sürdürülebilir olması için, yavru balıkların besin kaynağı ve barınağı olan deniz çayırlarının tahribata uğramaması, yaşamsal öneme sahip" dedi.

Uçar, Yarımada kıyılarının ve bölgedeki küçük adaların, dünyanın en nadir memelileri arasında yer alan ve Türkiye'nin de imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında koruma altında olan Akdeniz Foku'nun (Monachusmonachus) kalan son üreme ve yaşama alanlarından olduğuna dikkat çekti. Karaburun'un aynı zamanda Özel Çevre Koruma (ÖÇKB) bölgesi ilan edildiğini belirten Uçar, yetkilileri göreve çağırdı. (DHA)

 
Dünya Zeytin Günü Çeşme’de kutlandı
 
Göztepe'de buruk sevinç
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü çiğ köfte firmasına ortalık davası
Mehmet Zeki Gülmez (39), ilk şubesini 2007 yılında açılan ve şu anda 4 ...
Kars'ta 4,0 büyüklüğünde deprem
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer ...
Köy mezarlığını çiçek bahçesine çevirdi
Ödemiş ilçesinde Şükrü Kocabıyık (60), 5 dönümlük köy mezarlığını çiçek bahçesine çevirdi.
 
Cumhuriyet Kadınları Ormanı: 5 bin fidan toprakla buluştu
TBMM Çevre Komisyonu CHP sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir’de ...
HSK cinayette ihmal iddiasını inceleyecek!
Eskişehir'de boşandığı eşi tarafından öldürülen Ayşe Tuba Arslan'ın 23 ...
Taraftar otobüsüyle TIR çarpıştı: 15 yaralı
Konya'nın Ereğli ilçesinde, Bursaspor taraftarlarını taşıyan otobüsün ...
 
İzmir'de çalınan otomobil Manisa'da bulundu
İzmir'den çalınan otomobil, PTS sayesinde Manisa'da bulundu.
40 yıl hapisle aranan kadın garda yakalandı
Konak ilçesinde, çok sayıda hırsızlık suçundan kaydı olan ve hakkında ...
Kadın sığınma evleri yararına konuştular
İzmir'de kadın sığınma evleri yararına düzenlenen etkinlikte konuşan İsmet ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri