POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'iftar' kararı!
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'iftar' kararı!
Karadeniz’de yeni keşif kuyusunda mesai başladı
Karadeniz’de yeni keşif kuyusunda mesai başladı
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
25 Mart 2019 Pazartesi - 11:13

Karaburun'da 'özel koruma'ya rağmen RES planlarına onay!

Karaburun ilçesinde, firma tarafından 12 türbinden oluşan Rüzgar Enerji Santrali (RES) yapılması amacıyla hazırlanan imar planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylandıktan sonra askıya çıkarıldı. Karaburun Kent Konseyi ile Karaburun Yurttaş Davacıları, Yarımada'nın Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKA) ilan edildiğini hatırlatarak, bakanlığa ÖÇKA ilanının gereklerinin yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

Karaburun da  özel koruma ya rağmen RES planlarına onay!

İzmir'in doğal güzellikleri ile eşsiz ilçelerinden Karaburun Yarımadası, Cumhurbaşkanı kararı ile ÖÇKA ilan edildi. Buna göre, plan yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçerken, ilçede RES, balık çiftlikleri, taş ocakları gibi projeler de dahil olmak üzere birçok yatırım, planlama yapılana kadar durduruldu. İlçede RES türbinleri bulunan firmanın, 12 türbin daha kurmak için hazırladığı 1/5 bin ölçekli ilave Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli ilave Uygulama İmar Planı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca resen onaylandı. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarılan planlar, 6 Nisan'a kadar askıda olacak.

'ÇED İZİNLERİ VE ÜRETİM LİSANSLARI YENİLENDİ'

Karaburun Kent Konseyi'nce yapılan yazılı açıklamada, daha önce aynı firmaya RES projesi için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının, açılan davaların ardından 2 kez iptal ettirildiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca üretim lisansının da 1 kez iptal ettirildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi: 

"Bu iptal kararları, doğayı ve yaşam alanlarını korumak için hep birlikte verdiğimiz inançlı ve kararlı mücadelenin sonucudur. Ne yazık ki bu iptal kararlarına karşın, gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından mahkeme kararlarındaki iptal gerekçeleri dikkate alınmaksızın, üretim lisansları ve ÇED izinleri hızlı bir şekilde yenilendi. Ancak bizler, böylesi doğaya ve insana hoyrat bir uygulamayla, ‘yenilebilir-temiz enerji’ adı altında bu nadir doğanın, yaban hayatının, tarım, mera ve turizm alanlarımızın kısacası Karaburun'da yaşamın yok edilmesine rıza göstermeyeceğiz. Karaburunlu yurttaşlar olarak, Karaburun Yarımadası'nın doğal, kültürel ve ekonomik yaşamı üzerinde geri dönüşü mümkün olmayan ağır tahribata yol açan bu hukuksuz uygulamaların durdurulması için, bir kez daha yargıya başvurduk. Şirket, ÖÇKA kararının ardından hiçbir çalışma yapamaz. Ancak bu karara rağmen, şirket henüz kurulmamış türbinler için beton atma ve yol açma işlemlerine başladı. Bu durum Karaburun Yarımadası’nı Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan etmekteki amaçla çelişmekte, bölgede ekolojik yapının bozulmasına ve geri dönülemez bir zararın doğmasına yol açmakta. Aynı zamanda suç teşkil etmektedir. ÖÇKA sürecini denetleme yetkisini üzerine alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı, ÖÇKA ilanının gerekliliklerini yerine getirmeye davet ediyoruz. Şirketin, Cumhurbaşkanlığı kararına aykırı ve suç teşkil eden eylemlerini acilen durdurmasını talep ediyoruz. Bakanlığın bu sorun karşısında atacağı acil adımlar, sürecin bundan sonraki aşaması için de bir samimiyet testi olacaktır. Biz Karaburunlu yurttaşlar olarak, her türlü yasal hakkımızı, dün olduğu gibi bugün de kullanmaya devam edeceğimizi kamuoyuna ilan ederiz."

 
İzmirli Yağmur ilk turnuvada kürsüye çıktı
 
Fatma Çalkaya’dan anlamlı çağrı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki ütü kablolu vahşete ne ceza çıktı?
Tire ilçesinde, ayrı yaşadığı eşi Kader Korkmaz'ı ütü kablosuyla boğduktan ...
FETÖ'nün askeri yapılanmasına operasyon!
Adana merkezli 33 ilde, FETÖ/PDY'nin askeri yapılanmasına yönelik soruşturma ...
Aylin'den 9 gün sonra acı haber!
Isparta'da yaya geçidinde otomobilin çarpması sonucu ağır yaralanan Aylin ...
 
İzmir’de bahar ayında kış haftası: Yeni haftada hava nasıl olacak?
Kent bahar mevsiminde kıştan kalma bir hafta yaşayacak. Yeni haftada sağanak ...
Korkunç son: 30 metrelik vinçten ölüme düştü!
Karabağlar'da 30 metre yükseklikteki kule vinçin üzerinden düşen Ali Ekber ...
İzmir'de 'yüksek gerilim': İntihardan iş adamı vazgeçirdi!
Kınık ilçesinde, G.S. (41) yüksek gerilim hattı direğine çıkarak intihar ...
 
İzmir'de korkunç kaza: Aynı aileden 2 kişi öldü, 6 yaralı
Menderes ilçesinde, iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada ...
İzmir'de arazide korkutan yangın!
Bayraklı ilçesinde boş arazide çıkan yangın, vatandaşları tedirgin etti. ...
İzmir'de hakimden örnek davranış: Dışarı çıktı!
İzmir'de, bir duruşmada başka ilde tutuklu müvekkiliyle daha önce görüşemeyen ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri