POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
Türkiye'nin konuştuğu kazada yeni gelişme!
Türkiye'nin konuştuğu kazada yeni gelişme!
İsrail'den İran'a misilleme saldırısı!
İsrail'den İran'a misilleme saldırısı!
Fenerbahçe'den Avrupa'ya veda
Fenerbahçe'den Avrupa'ya veda
23 Mart 2023 Perşembe - 10:48

Karşıyaka'da bina ve sitelerde yeşil dönüşüm başlıyor!

İklim krizi ve olası etkilerine karşı kenti daha dirençli hale getirmek için çalışmalar yürüten Karşıyaka Belediyesi, ‘Yeşil Bina, Yeşil Site’ uygulamasını başlatıyor.

Karşıyaka da bina ve sitelerde yeşil dönüşüm başlıyor!

İklim krizi ve olası etkilerine karşı kenti daha dirençli hale getirmek için çalışmalar yürüten Karşıyaka Belediyesi, ‘Yeşil Bina, Yeşil Site’ uygulamasını başlatıyor. Söz konusu uygulama ile iklim krizi ile mücadelenin yanı sıra enerji verimliliği, su ve atık yönetimi, karbon salınımının azaltılması, emisyonsuz ulaşım, yeşil alanların artırılması, organik atıkların doğaya dönüşümü gibi ekosistem duyarlı çeşitli çalışmalar da yapılacak. 

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
Projeyi tanıtmak ve katılmak isteyen vatandaşlar ile birlikte bina ve site yöneticilerine detayları aktarmak için Çarşı Kültür Merkezi’nde ‘Yeşil Bina, Yeşil Site Nasıl Olunur?’ başlıklı bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da katıldı. Karşıyaka  Belediye Başkan Yardımcısı Saadet Çağlın uygulamaya ilişkin bilgiler verdi. 

İlk etapta mimar, mühendis, şehir plancıları gibi konuya ilişkin alanında uzman personellerin yer aldığı bir çalışma grubunun kurulduğunu belirten Çağlın, yapılan araştırma ve çalışmaların sonucunda vatandaşa yönelik rehber niteliğinde saptamalara ulaşıldığını belirtti. Elde edilen verilerin özeti de broşür haline getirilerek bilgilendirme toplantısında vatandaşlara dağıtıldı. Bu rehberde; enerji verimliliği, su ve atık yönetimi, yeşil altyapı uygulamaları, ulaşım ve atık yönetimi konularında bina ve sitelerde yapılabilecek uygulamalar yer alıyor. 

BELEDİYE TEKNİK DANIŞMANLIK HİZMETİ VERECEK
Konuya ilişkin açıklama yapan Belediye Başkan Yardımcısı Saadet Çağlın, şunları kaydetti: “Bu rehberde enerji verimliliği uygulamaları, yenilenebilir enerji kullanımı, su kaynaklarının korunması, tükenmekte olan doğal kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması, ekosistemi korumak, atıkları kaynağında dönüştürmek, yeşil altyapı ile birlikte güvenli, sağlıklı, konforlu yaşam alanlarını nasıl oluşturabiliriz başlıkları var. Bu amaçla da 11 başlıkla iyileştirme önerileri belirledik ve gönüllü başvurularda yapılan iyileştirmeler ile bina ve sitelerimizin yeşil bina, yeşil site belgesi olacak. Başvuracak bina, site malikleri ya da kiracılarına uzman ekiplerimizle teknik danışmanlık hizmeti vereceğiz. Ayrıca belediye hizmetlerimizden de süreli, ücretsiz ya da indirimli olarak yararlanmalarını sağlayacağız.”

Çağlın, şöyle devam etti: “Bu rehber sayesinde kentsel dönüşüm sürecinde de belediyemiz mevcut ve yeni yapılan yapılar için sağlıklı, güvenli yaşam alanları tesisinde yol göstermeyi amaçlamaktadır. İlçemiz sınırları içinde 2022 itibariyle 25 bin 156 ruhsatlı bina, 120’ye yakın site yapılaşmamız, 7 bin 492 adet de ticari işletmemiz bulunmaktadır. Ruhsatlı binaların 4 bin 310 adedi 2008 sonrası ruhsat almış olup enerji kimlik belgesi bulunmamaktadır. İlçemizdeki bina, site ve işletmelerin ekonomik ve çevresel amaçlı revizyonlarında ya da yeni inşaatların yapımında rehberimizin yararlı olmasını dileriz.” Çağlın konuşmasının ardından uygulanabilecek çalışmaları ve sağlayacağı faydalara ilişkin sunum yaptı. 

“ETKİLERİNİ HENÜZ FARK ETMEDİĞİMİZ BİR FELAKET”
İklim krizi ve etkilerinin, yol açabileceği sorunların hala tam olarak anlaşılmadığını vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Şu anda gerçek anlamda bir felaketi yaşıyoruz. Daha henüz insanların bütün detaylarıyla etkilerini hissetmediği bir felaket. Bu yaz ülkemizin çeşitli illerinde su olmayacak çünkü su kaynakları tükendi. Kuraklığı en hafif yaşayan şehirlerden biri olmamıza rağmen İzmir’de de su kaynaklarında ciddi bir azalma var. Su tarımı etkiliyor, tarımsal üretimin düşmesine yol açıyor. Hava olayları da doğrudan tarıma etki ediyor. Hayvancılık da aynı şekilde gittikçe azalıyor. Tüm bunlar da çeşitli olaylara neden oluyor. Sulama yöntemlerimiz yanlış, doğal şartlarımıza uygun bir biçimde tarım yapmıyoruz” dedi. 

“KRİZLER KAPIMIZDA”
İklim krizinin su, gıda, toprak ve enerji krizlerine de yol açacağını belirten Başkan Tugay, “Temelde dünyanın ısısının artmasına bağlı olarak dünyanın doğal dengesinin bozulması ve hatalı sanayileşme, hatalı tarım uygulamaları gibi nedenlerle şu an iklim krizi sebepli 3 ayrı krizle daha karşı karşıya kalmış durumdayız. Bunları su, gıda ve enerji krizi olarak sıralayabiliriz; ben bunların yanına bir de toprak krizini ekledim. Çünkü toprak da ölüyor; hatalı tarımsal uygulamalar, şehirleşme ve toprağın kendi kaderine bırakılması buna neden oluyor. Aşırı sıcaklık, kuraklık, erozyon ve insanların ilgisizliği de toprağın yavaş yavaş ölmesine yol açıyor. Tüm bu krizler kapımızda, sandığımız kadar uzun bir vade yok önümüzde. Bunları düşünmemiz, bunlarla ilgili iyi ve doğruyu düşünmemiz hepimizin boynunun borcu; bütün toplum bilinçlenmek zorunda” diye konuştu. 

“HEPİMİZİN SORUMLULUĞU VAR”
Tugay, dünyayı karşı karşıya olduğu felaketlerden korumak için her bireyin üzerine düşen sorumluluklar olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Bahsettiğimiz bu gerçekleri anladıktan sonra İklim Değişikliği Müdürlüğü kurduk ve bu kötü gidiş için ‘ne yapabiliriz’ diye düşünmeye ve çalışmaya başladık. Eylem planı hazırladık, bazı önlemler aldık, raporlar hazırladık ve onların takibini yapıyoruz. Ama bir noktadan sonra şehrin, insanların, toplumun da katılımına ihtiyaç olduğunu saptadık. O yüzden yeşil site, yeşil bina çalışmasını başlatmaya karar verdik. Herkesin birbirine yardım ettiği bir ortamda bu uygulama ile kendi üzerimize düşenleri yapacak, o krizlere karşı önlemler alacağız. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamak için birbirimizi eğitmeye, konuyu uzmanlarından dinlemeye ihtiyacımız var. Çok basit uygulamalar ile tasarruf edebiliriz, gereksiz tüketimden kaçındığımız anda enerji harcamamızın yüzde 50’ye kadar düşme ihtimali çok yüksek. Enerji karbon emisyonuna en fazla neden olan şeylerden biri, bu şekilde karbon emisyonunu da düşürebiliriz. Enerji verimliliği ilk önce odaklanmamız ve yapmamız gereken en önemli şey. Karşıyaka Belediyesi olarak saydığımız bu alanların tümünde çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyoruz ama sadece belediyenin çalışmasıyla olmayacağını bildiğimiz için enerji verimliliği, suyun doğru kullanımı, gıda ile ilgili hem üretimde hem tüketimde vatandaşlarımızın verebileceği katkıyı sizlerle konuşmak, sizi bilgilendirmek ve teşvik etmek istiyoruz. Bu süreci birlikte götürmek istiyoruz.” Başkan Tugay, doğa esaslı çözümlerin uygulanması gerektiğini de vurguladı. 

Toplantının sonunda katılımcıların soruları da yanıtlandı. Bilgilendirme toplantısına CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Rafet Yacan, belediye meclis üyeleri, bina ve site yöneticileri, muhtarlar ve vatandaşlar da katıldı.

 
Fakir Baykurt Ödülü için 44 eser yarışacak
 
İzmir'deki istismar dehşetinde 78 yıllık cezaya Yargıtay onayı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fakir Baykurt Ödülü için 44 eser yarışacak
Çiğli Belediyesi tarafından, ilki 2020 yılında düzenlenen Fakir Baykurt ...
Bornova Şehir Stadı’na yeni antrenman sahası
Bornova Belediyesi Şehir Stadı yenilemesini tamamlayan Bornova Belediyesi ...
Menderes'te fırınlara pide denetimi!
Menderes Belediyesi tarafından Ramazan pidesinin gramajı ve fırınlarda hijyen denetimi yapıldı.
 
Başkan Engin'den bilge çınarlara ziyaret
18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası’nda aynı yerleşke içerisinde yer alan ...
Karaburun'da atıl alan gençlik merkezine dönüştü
İzmir'de Karaburun Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gençlik Eğitim ...
Türkiye'nin yağmur toplayan ilk köyü İzmir'de!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentte kuraklıkla mücadele ...
 
Soyer 'Sünger Kent'te hedefi açıkladı: Tahtalı Barajı kadar su!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kuraklık ve yoksullukla ...
12. Alaçatı Ot Festivali yara saracak!
Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl 12'ncisi düzenlenecek olan Alaçatı ...
Büyükşehir Hilton'u depremzedeler açtı: A'dan Z'ye hizmet!
İzmir’e gelen depremzedelerin geçici barınma sorununu çözmek için eski ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri