POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ramazan Pişkin cinayetinde müebbet hapis talebi
Ramazan Pişkin cinayetinde müebbet hapis talebi
Ali Koç'tan Kulüpler Birliği başkanlığı kararı!
Ali Koç'tan Kulüpler Birliği başkanlığı kararı!
RTÜK'ten 'seçim yasağı' açıklaması!
RTÜK'ten 'seçim yasağı' açıklaması!
Rap dünyası karıştı: 50 Cent'e tecavüz suçlaması
Rap dünyası karıştı: 50 Cent'e tecavüz suçlaması
17 Ağustos 2022 Çarşamba - 11:23

Karşıyaka'da duygu dolu etkinlik: 23 yıldır dinmeyen acı!

Karşıyaka'da Marmara depreminin 23. yıl dönümü nedeniyle gerçekleşen etkinlikte duygu dolu anlar yaşandı. O günlere giden vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

Karşıyaka da duygu dolu etkinlik: 23 yıldır dinmeyen acı!

Karşıyaka Belediyesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Karşıyaka Kent Konseyi tarafından Bostanlı Zühtü Işıl Meydanı’nda 17 Ağustos 1999'da meydana gelen depremi anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe; Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay, Karşıyaka Kentsel Dönüşüm Müdürü Aynur Gündoğdu ve Karşıyaka Kent Konseyi üyeleri de katıldı.

Etkinlik; Depreme Duyarlılık ve İzmir Depremi Fotoğrafları Sergileri çalışması ile başladı. 17 Ağustos Depremi’nin yıkıcılığının anlatıldığı sergi, halk tarafından dikkat çekti. Şantiye Tozu Tiyatrosu tarafından “Zar Atma” oyunu sergilendi.



Oyunda ev alırken yapılan bir hata seyircilere soruldu. Seyircilerden doğru cevabı veren kişiye kuş evi hediye edildi. Egeyi Sevenler Derneği tarafından dans gösterisi yapıldı. Gösteri de bir müteahhidin çektiği vicdan azabı konu alındı. Dans gösterisi sonrası duygu dolu anlar yaşandı.



Etkinliğin sonunda Afet Yönetiminde Vatandaşın Rolü ve Sorumluluğu ve Afet Yönetimi üzerine forum gerçekleştirildi. Forumun moderatörü Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu olurken, konuşmacı olarak Emekli Vali Yardımcısı Mustafa Aydın ve İMO İzmir Şubesi’nden Nurgül Atabay yer aldı.

“BUNLARI YAPARSAK YOL ALMA ŞANSIMIZ OLACAK”
Emekli Vali Yardımcısı Mustafa Aydın konuşmasında görevi boyunca yapılan deprem ile ilgili faaliyetleri anlattı. Eğitimlerde mühendislerin ve sivil savunma uzmanlarının yer aldığını vurgulayan Mustafa Aydın, eğitimlerin formatının değiştiğini ve internet ortamından da ulaşılabileceğini belirtti. Mustafa Aydın şunları kaydetti: “2006 -2012 yıllarında İzmir Vali Yardımcısı olarak görev yaptım ve arkadaşlarımız ile beraber afet ile ilgili bölüme baktık. Afet yönetimi dediğimiz zaman en başta devletin, yerel yönetimlerin temel görevi var. Ama vatandaşlarımızın da bir takım şeyleri yapması, görevlerde bulunması lazım. Biz bugün afet yönetiminin vatandaş boyutunu sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Türkiye’de afetler konusunda başta okullar olmak üzere birçok alanda bu eğitimler yapıldı. Çocuklarımıza, torunlarımıza sorarsanız bu eğitimler verildi. 2004, 2005, 2006 yıllarında rahmetli Ahmet Mete Işıkara döneminde Türkiye’deki tüm okullarda öğretmenler seçildi ve afet bilinci konusunda eğitimler verildi. Bu eğitimler yaklaşık 7, 8 sene sürdü. Biz yarın bir afet olduğu zaman 'kim nerede?' diye bağıracağımıza önce olayın ne olduğunu bilip, kendi rolümüzü de anladığımız takdirde bir adım atma şansımız olacaktır. Türkiye’de afet yönetimi sorumlusu Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı. Web sitesine girerek, afet yönetimi eğitimleri almanız mümkün. Temel Afet Bilinci eğitimi almamız lazım. Bunu muhtarımızdan, gerekli yerlerden, kaymakamlıktan, belediyeden talep etmemiz lazım. AFAD’ın gönüllülük sistemi var, buna mutlaka girmeniz lazım. Bu modüle girerek afetlerde neyi nasıl yapacağımız konusunda bilgi sahibi olmamız lazım. Bunları yaparsak yol alma şansımız olacak.”

“3 GÜN SONRA YIKIMIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ FARK EDEBİLDİK”
17 Ağustos Depremi sonrası yapılan yasal düzenlemeleri anlatan İMO İzmir Şubesi’nden Nurgül Atabay, yapılması gereken çalışmalardan bahsederek şunları aktardı: “Bundan tam 23 yıl önce hep birlikte bu acı olayı yaşadık. 17 Ağustos Depremi’nden 3 gün sonra yıkımın büyüklüğünü fark edebildik. İlk başta ne kadar büyük bir can ve mal kaybı olduğunu ne yazık ki fark edemedik. O günlerde şu anki kadar yaygın bir sosyal medya ya da ulaşım ağımız yoktu. 17 Ağustos depreminden sonra birçok yasal düzenlemeler yapıldı. Bunlardan bazıları; öncelikle özel iletişim vergisi getirildi, daha sonra kalıcı hale geldi. Deprem sonrası incelemelerde bulunmak üzere 20 bilim insanı ile birlikte Ulusal Deprem Konseyi oluşturuldu. Ama bu konsey ne yazık ki 2007 yılında kapatıldı. İstanbul’un birçok noktasına deprem konteynerleri kondu, bu deprem konteynerinin konulduğu alanlar da toplanma alanı ilan edildi, ama ne yazık ki bu alanlar imara açılarak toplanma alanı statüsünden çıkarıldı. Bizim bölgemizde de toplanma alanları ile ilgili ciddi bir çalışma yapıldı. İzmir’deki toplanma sayısı şu anda 381 adet olarak belirlendi. Karşıyaka bölgesi içerisinde ise 28 adet toplanma alanı var. Bunu öğrenebilmek için e-devlet üzerinden bakabilirsiniz. Deprem sigortası zorunlu hale getirildi. 30 Ekim sonrası İzmir’deki deprem sigortası yapılma oranı yüzde 50 civarında. Bunun arttırılması gerekir. Deprem sonrası yaşanılan maddi kayıpları düşünürsek, DASK için ödenen çok düşük bir miktar kalıyor.”

Tüm katılımcılara teşekkür eden Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da “17 Ağustos 1999’da gerçekleşen Marmara Depremi’nin yüreklerimizde açtığı yara ilk günkü tazeliğini koruyor; tekrar bu tür acıların yaşanmaması tüm toplumumuzun depreme dayanıklı yapılar ve afet sonrası bilincine sahip olması ile mümkün. Bu konuda hepimize düşen görevler olduğunu hatırlamalıyız ve yaşamımızı buna gör şekillendirmeliyiz” mesajını verdi.

 
740 milyar dolarlık enflasyon yasasını imzaladı
 
Çiğli'de eğitime destek tam gaz!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeşilova Höyüğü'nde 5 bin yıllık mermer idol bulundu
Bornova ilçesindeki Yeşilova Höyüğü'nde, 5 bin yıllık mermer idol bulundu. ...
Sanatın kalbi Foça'da atıyor!
Anadolu’nun en eski antik tiyatrosunun ev sahibi ‘‘Phokaia’’ Foça’da düzenlenen ...
Sanathane’de 'Mahşer-i Cümbüş' zamanı
Konak Belediyesi’nin hizmete açtığı ve Basmane’ye yeni bir soluk getiren ...
 
100 muhtar İzmir'in 100.yıldönümü için sahnede!
İzmirli muhtarlar İzmir’in 100’üncü kurtuluş yıldönümü için tiyatro sahnesine ...
İzmirli Başkan Zeytinli Rock Festivali'ne sahip çıktı: Seve seve talibiz!
Balıkesir Burhaniye ilçesinde 7. kez gerçekleşecek olan Zeytinli Rock ...
Zeytinli Rock Festivali'ne iptal: Sanatçılardan tepki!
17-21 Ağustos tarihlerinde Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde yapılması ...
 
Edebiyatın kalbi Fuar İzmir'de atacak!
İzmir Kitap Fuarı, yayınevleri ve yazarları okuyucu ile buluşturmaya, ...
Sanathane'de Evrim Ateşler ile gala!
Konak Belediyesi’nin, İzmir’in kültür ve sanat hayatına yeni bir soluk ...
Ulucak Höyüğü'nde 7 bin 800 yıllık kadın figürlü heykel bulundu
Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü'nde 7 bin 800 yıllık kadın figürlü ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri