POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özel'den Erdoğan ile görüşmesine ilişkin açıklama
Özel'den Erdoğan ile görüşmesine ilişkin açıklama
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Sosyal medyada lokanta ve kafelere boykot çağrısı
Sosyal medyada lokanta ve kafelere boykot çağrısı
Erdoğan’la görüşmeye dair yeni açıklama!
Erdoğan’la görüşmeye dair yeni açıklama!
27 Nisan 2021 Salı - 16:08

Kitaplar dayanışma rafında askıya çıktı

Alsancak semtindeki Yerdeniz Kitapçısı’nda okurların girişimiyle örnek bir dayanışma başladı. Kitaba ihtiyaç duyan herkes için sürdürülen ‘askıda kitap’ kampanyası kitabevini destekleme amacı da taşıyor.

Kitaplar dayanışma rafında askıya çıktı

Türkiye’de sayıları giderek azalan bağımsız kitapçılar mevcut sorunların derinleşerek arttığı pandemi sürecinde güçlükle ayakta kalmaya çalışıyor. Onlardan biri de çevirmen Nuray Önoğlu ile eşi, şair Ergun Tavlan’ın açtıkları Yerdeniz Kitapçısı... Beş yıl önce İzmir’in Alsancak semtinde açılan Yerdeniz Kitapçısı’nda üç ay önce okurların girişimiyle örnek bir dayanışma başladı. Başta öğrenciler ve işsizler olmak üzere kitaba ihtiyaç duyan herkes için sürdürülen ‘askıda kitap’ kampanyası aynı zamanda kitabevini destekleme amacı taşıyor. Türkiye’nin her yerinden askıya kitap bırakılabilen uygulamayı Yerdeniz Kitapçısı’nın sahiplerinden Nuray Önoğlu ile konuştuk.

KAMPANYAYI OKURLAR BAŞLATTI

Kampanyanın başlangıç sürecini anlatan Önoğlu, “Aslında ‘askıda kitap’ uygulamasını biz değil okurlar başlattı. 31 Aralık’ta sosyal medya hesabımızdan bir mesaj aldık. Ben aynı zamanda çevirmenim. Son çevirilerimden birini okuduğunu, çok beğendiğini ve 5 üniversite öğrencisine yeni yıl armağanı olarak vermek istediğini söyledi. Elbette dedik ve arkadaşların adreslerini istedik kitapları kargolamak için. ‘Benim etrafımda öğrenci kalmadı, siz dükkana gelen arkadaşlara benim adıma armağan olarak verir misiniz?’ diye sordu. Sosyal medya hesabımızdan ilan ettik. İlk gelenlerden olan bir üniversite öğrencisinin annesi de askıya kitap bırakmak istediğini söyledi. Onu da duyurduk. Sonra başka insanlar da aynı şeyi yapmak istedi. Kartopu gibi büyüdü, 3 ay oldu. Onlarca kitap dağıttık. Çoğunu da sosyal medyada paylaşıyoruz. Öğrenciler, işsizler, emekliler gibi dar gelirli ve kitaba bütçe ayıramayan herkes askıdan kitap alabilir. Onlarca kitap var şu anda askıda” dedi.

NAKİT BIRAKANLAR DA OLUYOR

‘Askıda kitap’ uygulamasından her gün çok sayıda insanın faydalandığını söyleyen Önoğlu, “Süreç bizim dışımızda başladı bizim dışımızda sürüyor. Askıya kitap bırakmanın iki ayağı var. Askıya kitap bizden satın alınarak bırakılıyor. Çünkü kitapçıyı da ayakta tutmak için başlamış bir hareket bu. Askıya kitap koymak isteyeler bize telefonla, sosyal medya hesaplarımızdan ya da buraya gelerek ulaşabilirler. Okurlar genellikle ben şu kitapları askıya koymak istiyorum diyor ya da biraz nakit bırakayım isteyen istediği kitabı alsın diyor. Böyle bir miktar nakitimiz var. Eğer askıdan değil de raftaki kitaplardan herhangi birini almak isteyen olursa veriyoruz ve nakitten de o kitabın tutarını düşüyoruz. İşsizseniz, dar gelirliyseniz, öğrenciyseniz gelip askıdan kitap alabilirsiniz, askıda çok sayıda kitabımız var. Çok pahalı bir başvuru kaynağı için bir öğrenci bize yazdı ve dedi ki ‘Ben sanat tarihi okuyorum bu kitap bana çok gerekli ama alamıyorum...’ Böylelikle kenara ayırdığımız nakit paradan sipariş verdik. Yani böyle lisans ya da lisansüstü öğrencisi bir başvuru kaynağını almakta güçlük çekiyorsa yardımcı olabiliriz” ifadelerini kullandı. (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)

 
HSK'dan duruşmalar ertelensin talebi
 
İzmir gözü Torbalı’daydı, nefes kesen seçimi CHP'li Tekin kazandı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gezgin Kadınlar’ın objektifinden dünya çocukları
Gezgin Kadınlar’ın objektifinden yansıyan eserler, Karşıyaka Latife Hanım ...
Ve Oscar ödülleri sahiplerini buldu
Oscar Ödülleri olarak da bilinen ve sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden ...
Mısır'dan Anadolu'ya uzanan 2 bin 700 yıllık koku kapları İzmir'de sergide!
Bayraklı Höyüğü ve Phokaia Athena Tapınağı'ndaki kazılardan çıkarılan ...
 
İzmir'de engelsiz çizgiler yarıştı!
Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “önyargı ve empati” konulu 4. Engelsizmir ...
Ödüllü piyanist dansta da ödülleri topladı
Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nİn piyanoda uluslararası ...
İzmir'e uluslararası festivalde 2 ödül birden
Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) Müzik Akademisi piyano ...
 
İzmir'de dijital resim şöleni!
Gizem Renklidağ’ın analog ve dijital teknikleri bir arada kullanarak resim ...
'Konak’ta Yaşam'ın ödülleri sahiplerini buldu
Konak Belediyesi’nin düzenlediği “Konak’ta Yaşam Ulusal Fotoğraf Yarışması”nın ...
Bir dayanışma şarkısı: 10 günde 100 fatura!
Salgın süreci müzisyenler için içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Yaşanan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri