POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
6 Aralık 2018 Perşembe - 17:52

Kocaoğlu'ndan Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi'nde seferberlik çağrısı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 4'üncü kez düzenlenen Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, Fuar İzmir'de düzenlendi. Kongrede konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, turizmde topyekun seferberliğin olması gerektiğini belirtti.

Kocaoğlu ndan Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi nde seferberlik çağrısı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin fuarcılık kuruluşu İZFAŞ, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde bu yıl 4'üncü kez düzenlenen Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini bir araya getirdi. Portekiz'in başkenti Lizbon'un misafir kent olarak katıldığı kongrenin açılığında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuşmasına, tarihi kazılara verdikleri destekleri anlatarak başladı. Anadolu'da 33 medeniyetin kurulduğunu belirten Kocaoğlu, şöyle dedi:

"Bugün 12 bin yıl önceden Göbekli Tepe'den bahsediyoruz. 12 bin yıldır Anadolu'da insanlığın yaşadığını söylüyoruz. Herkesin gelip buraya yerleşmesinden sonra kurulan uygarlıkların ayakta kalması, yaşamını sürdürmesi için Anadolu insanının diğer coğrafyalarda olmayan iki özelliği vardır. Bunlar kadim özelliklerdir. Birincisi neslini devam ettirmek için sabırdır. Bu toplum sabır küpüdür. Tarih boyunca var olabilmek için sabretmesini bilmiştir. Bir de yardımlaşma ve dayanışmayı öğrenmiştir. Birbirini taşımayı öğrenmiştir. Sabır ve yardımlaşma, Anadolu coğrafyasına has bir durumdur. Bir Anadolu insanı geleneği doğmuştur. Biz bu medeniyetin mirasçılarıyız. Biz bu medeniyete sahip çıkmak zorundayız. Bütün zenginliğimiz bildiğimiz bu 12 bin yıl içinde birçok milletin allak bullak olmasından çıkmışız. Bu coğrafyanın insanlarıyız. Devletler kurulmuş, yıkılmış, savaşlar olmuş ama insanlar kaynaşmış."

'AGORA GÖRÜNÜR HALE GELDİ'

İzmir'de kent içerisinde kalan tarihi Agora'nın, çalışmalardan önce İkiçeşmelik'ten görünmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Bu alanda çok büyük bir kamulaştırma yaptık. 2 tane tescilli binanın restorasyonunu yaptık. Herkes tarafından görünür oldu. Roma Antik Tiyatrosu'nun hikayelerini  dinleriz. 163 evi kamulaştırdık. Ondan sonra Roma Antik Tiyatrosu ortaya çıktı, o tiyatronun adı var kendi yok. Orada 200 sene önceki gravürlere bakarak, Kadifekale'ye doğru gittiğinizde Roma Antik Tiyatrosunu baz alarak, üstündekileri kamulaştırmaya kalktığınızda ki bin 300 civarında evi kamulaştırıyoruz. O zaman altındaki Agora'yı görünür hale getiriyorsunuz. 9 tane sinagogu, kilise restore edip kültür hizmetine sunduğunuzda, birçok camiyi restore edip tekrar aş evi haline getirdiğinizde o zaman tarihi kenti ayağa kaldırıyorsunuz."

'KRİZ SARMALINDAN KURTULAMAZSINIZ'

Türkiye Cumhuriyeti'nin uzun yıllar önce  tarımı göz ardı ettiğini savunan Aziz Kocaoğlu, ülkedeki ekonomik krizden çıkış için formüller de sınarak, şöyle dedi:

"Türkiye, turizmi büyütebilseydi yatırım, gelişme, yaşam kalitesi için kaynak bulabilecekti. Sadece borçlanarak tükettiğinizde, sadece borç parayla sanayi tesisi kurduğunuzda siz faiz sarmalından ve kriz sarmalından kurtulamazsınız. Öz kaynaklarınızla kaynak yaratmak zorundasınız. Türkiye'nin işi çok kolay. Çünkü böyle, bu kadar varlığı, zenginliği olan, bunları başarmış ve başarabilecek halkı olan bir ülkenin bugün bunları başaramamış olması bizi üzüyor. Ama inanırsak işimiz çok kolay. Çalışırsak tasarruf edersek, kolaya kaçmazsak, borç alıp tüketmez, sefahate düşmezsek 5 senede ayağa kalkar 10 senede büyümeye başlarız."

'BU BENİM SON TURİZM FUARIM'

Konuşmasında siyaset yapmadığını ifade eden Kocaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Konuşmamı kimse bir tarafa çekmesin. Uzun yıllardır biz borçlanarak, borçla yatırım yaparak ve tüketerek kalkınmaya çalışıyoruz. Bu model, neoliberal ekonomik model gelişmiş ülkelerin modelidir. Dünya finans piyasasında satacak parası olanların modelidir. Katma değeri yüksek olan ürünleri üretip onları dışarıya satıp dış ticaret fazlası olanların ekonomik modelidir. Onlar hep kazançlı çıkar. Siz para satmayıp, para arıyorsanız, ticaretinizde eksi veriyorsanız bir türlü iki yakanız bir araya gelmez. Mutlaka tarımda, turizmde, hizmet sektöründe, kültür ve sanatta sıçrama yapıp, kaynak yaratıp tasarruf edip o kaynaklarla da sanayimizi desteklemek durundayız. Türkiye'nin bu bunalımlı dönemden çıkmak için, bir daha krize girmemek için yapabileceği yol haritasını, her mesleği yapmış bir kardeşiniz olarak söylemek, bir çerçeve çizmek istedim."

Konuşmasının son bölümünde  de veda eden Kocaoğlu, "Bu benim son turizm fuarım. Bir bundan sonra bir ziyaretçi olarak gelmek dileğiyle diyorum, iyi ki varsınız."

'TANITIM İÇİN FON ALDIK'

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, "İzmir sadece ülkemiz için değil, dünyada da örnek alınması gereken bir coğrafya. Ege'den Doğu Anadolu'ya hiçbir yerde yaşayamayacağınız bir gastronomi zenginliği var. Halen daha tatmadığınız yöresel lezzetler bu fuarda sizleri bekliyor" dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çiğdem Kentmen de "İEÜ 2001 tarihinden itibaren girişimci olma misyonuyla yoluna devam etmektedir. 2015 yılında Urla sakız enginarının tanıtımını üstlendik. Bunun gelenekselleştirilmesi için Başbakanlık Tanıtım Fonu'ndan destek aldık" dedi.  İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe de Türkiye'nin yemek kültürü tarihi ile dikkat çeken bir ülke olduğunu söyledi. Gökçe, bu potansiyelin değerlendirilemediğini de belirtti. Konuşmaların ardından, kongreye destek verenlere plaket takdim edildi.(DHA)

 
Eski Bursa Valisi Harput'a FETÖ'den 6 yıl 3 ay hapis
 
Buca Belediyesi Spor Tesisleri hizmete girdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ata Anı Evi'nde '5 Aralık' buluşması
Türkiye’de 1934 yılında pek çok Avrupa ülkesinden önce seçme ve seçilme ...
Başkan Arslan'a engelleri aşan davet!
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, davetlisi olduğu engelliler derneğini ...
Futbol efsaneleri şiddet ve ırkçılığa Bayraklı'dan 'dur' dedi
Bayraklı Belediyesi; ünlü futbol adamlarının katıldığı muhteşem bir gösteri ...
 
İZDENİZ raporu: İlk on ayda kaç yolcu taşıdı?
İzmir'de deniz ulaşımı hizmeti veren İZDENİZ A.Ş. Genel Müdürlüğü, bu ...
Gaziemir'de satırlar istismara karşı!
Eğitim projeleriyle öğrencilerin yanında olan Gaziemir Belediyesi, çocuk ...
Karşıyaka’da kadının adı var!
Karşıyaka Belediyesi, ‘Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin’ ...
 
Bucalı Kadınlar 'Seçme ve Seçilme Hakkı'nı kutladı
Osmanlı’da nüfus sayımına bile katılmayan Türk kadınına Cumhuriyet Dönemi’nde ...
Karabağlar'da 'özel eğitim' zirvesi
Karabağlar Belediyesi tarafından Dünya Engelliler Günü kapsamında özel ...
Türkegül Kocaoğlu: Atatürk ve Cumhuriyet'e dört elle...
"Seçme ve seçilme hakkı" kutlamaları için bir araya gelen İzmirli kadınlar, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri