POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
20 ilde FETÖ operasyonu: 70 gözaltı!
20 ilde FETÖ operasyonu: 70 gözaltı!
Kırmızı Bültenle aranan iki kişi İstanbul'da yakalandı
Kırmızı Bültenle aranan iki kişi İstanbul'da yakalandı
'Koca' dehşet: Sokak ortasında öldürdü!
'Koca' dehşet: Sokak ortasında öldürdü!
12 bin şarkı incelendi: Sözler artık daha öfkeli!
12 bin şarkı incelendi: Sözler artık daha öfkeli!
22 Şubat 2018 Perşembe - 11:07

Kocaoğlu'ndan 'elektrik fabrikası' çıkışı: Biz talibiz!

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, satışa çıkarılan tarihi Elektrik Fabrikası konusunda önemli mesajlar verdi: "İzmir endüstri tarihinde çok önemli yeri olan bu yapıyı restore ederek kent yaşamına kazandırmak için Özelleştirme İdaresi'ne iki kez talepte bulunduk, ancak hiçbir yanıt alamadık. Bu yapının satılmaya değil korunmaya, yaşatılmaya ve gelecek kuşaklara aktarılmaya ihtiyacı var. Biz de buna talibiz" dedi.

Kocaoğlu ndan  elektrik fabrikası  çıkışı: Biz talibiz!

Kentteki tarihi mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına örnek çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan tarihi Elektrik Fabrikası'nın restorasyonu için iki kez yazılı talepte bulunduğu, ancak bu taleplerine herhangi bir yanıt verilmediği ortaya çıktı. Sanayileşme sürecinde İzmir’in sembol yapılarından biri olan Tarihi Havagazı Fabrikası’nı 2008 yılında restore ederek kentin en önemli cazibe merkezlerinden biri haline getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Havagazı Fabrikası’nın yanında, atıl vaziyette bulunan Elektrik Fabrikası’nın da restore edilerek korunması ve önemli miras olarak gelecek kuşaklara aktarılması konusundaki kararlı duruşunu bir kez daha gösterdi.

Tahsis talebine cevap gelmedi
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 11 Ağustos 2016 ve 20 Ocak 2017 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yazı yazarak Tarihi Elektrik Fabrikası’nın kente kazandırılması için tahsisini istediklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Kentin bu önemli endüstri mirasının göz göre göre kaybolmasına izin veremeyiz.  İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun ‘taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescillediği bu yapıyı restore ederek İzmir’in sosyal ve kültürel yaşantısına kazandırmayı istiyoruz. Bunun için Özelleştirme İdaresi’ne 2016 ve 2017 yıllarında yazı yazarak onarıma yönelik herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağına dair bilgi istedik. Eğer bir uygulama öngörülmüyorsa, yapının ortaklaşa hazırlanacak bir protokolle restore edilerek İzmir’e kazandırılmak üzere tarafımıza tahsisini talep ettik.  Ancak herhangi bir cevap alamadık” diye konuştu.

Kent belleği yok edilmesin
Tarihi Elektrik Fabrikası ile ilgili özelleştirme kararı alınmasının, kent tarihi açısından önemli bir yapının geleceği ile ilgili soru işaretleri yaratacağını vurgulayan Başkan Kocaoğu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kentimizin köklü tarihini gün ışığına çıkartmak, tarihi eserlerimizi korumak, restore etmek ve yapısına uygun işlevlerle günlük yaşama katmak için 14 yıldır çalışıyoruz. 11 ören yerindeki kazı çalışmalarına destek vererek tarihimizin gün yüzüne çıkarılmasını sağlıyoruz. Elektrik Fabrikası'nın hemen yanındaki Tarihi Havagazı Fabrikası'nı ise geçmişimizde önemli yer tutan yapıların yaşatılması kararlılığımızın güzel bir örneği olarak 2008 yılında restore ettik ve kentin kültür-sanat yaşamına kazandırdık. 159 yıllık Paterson Köşkü’nü ayağa kaldırıyoruz. Şimdi aynı şeyi Tarihi Elektrik Fabrikası'nda da yapmak istiyoruz. Burası, İzmir’in endüstrileşme tarihi için önemli bir yapıdır. 20 yıldır hiçbir şey yapılmadığı gibi, kamunun elinden çıkarılarak özelleştirilme si, kentin belleğini de yok edecektir. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, yapının restore edilerek kentin günlük hayatına kazandırılmasına konusunda ortak çalışma yapmaya hazırız. Bu satış karanının gözden geçirilmesini ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisini talep ediyoruz.”

90 yıllık tarih
1928 yılında inşa edilen ve deniz suyu kullanılarak kömürden elektrik üretimi yapılan Elektrik Fabrikası'nın yönetimi 1944 yılında İzmir Belediyesi’ne geçti; 1971’de de Türkiye Elektrik Kurumu’na devredildi.  Faaliyetlerine 1989 yılına kadar devam eden yapının mülkiyeti sırasıyla TEK, TEAŞ, Gediz A.Ş ve son olarak da TTA Gayrimenkul A.Ş’ye geçti. İzmir’in endüstri sürecindeki ilk yapılarından biri olan fabrika, üretim faaliyetine son verildikten sonraki süreç içinde kullanılmadı. Atıl vaziyette kalan yapı büyük ölçüde tahrip olarak yıkımın eşiğine kadar geldi.

 
Bozdağ Afrin'le ilgili kritik istihbaratı açıkladı!
 
Bornova tarihinin tek kadın başkanı vefat etti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
chp li 22 Şubat 2018 Perşembe 13:24

kentteki yoğun trafiğe bi çözüm bul

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da ortak akıl sahada: Vatandaş istiyor, projeye dönüşüyor!
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın ortak akıl ilkesiyle başlattığı ...
Fas'ta kazandığı ödülü Başkan'a getirdi!
Karabağlar’da ebru, tezhip ve minyatür çalışmaları yapan ve geçtiğimiz ...
Karşıyaka Belediyesi'nde ‘dart’ heyecanı
İlk kez düzenlenen "Personel Dart Turnuvası" ile belediye çalışanları ...
 
Dikili Belediyesi 'acil çözüm'de vites yükseltti!
Dikili Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Acil Çözüm Ekipleri kış dönemini ...
Sanatın ve sanatçının adresi Buca!
Buca’yı sanat ve sanatçıyla buluşturup İzmirli sanatseverlerin vazgeçilmez ...
Büyükşehir'de gündem iş güvenliği: Hedef sıfır kaza!
İş kazaları ve işyerlerindeki riskleri önlemek adına önemli çalışmalar ...
 
Menderes'te Altıntepe'ye 'altın yollar'
Menderes Belediyesi tarafından Altıntepe Mahallesi’nde yol yapım çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Bitirme çalışması 'tarihi kapı' oldu!
Urla Belediyesi’nin açtığı “Geleneksel El Zanaatları Ahşap Oyma Kursu”nda ...
İzmir'in UNESCO kenti kültürel mirasını koruyor, yaşatıyor!
Bergama ilçesinde, başta Osmanlı dönemi olmak üzere miras kalan eski yapılar ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri