POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İzel-Çelik-Ercan yeniden dağıldı!
İzel-Çelik-Ercan yeniden dağıldı!
Tasarlayıp öldürmeye 'iyi hal': Acılı aileden isyan!
Tasarlayıp öldürmeye 'iyi hal': Acılı aileden isyan!
DEM Parti yöneticileri için müfettiş!
DEM Parti yöneticileri için müfettiş!
Özel 31 Mart'ta kilidi açan 3 anahtarı sıraladı!
Özel 31 Mart'ta kilidi açan 3 anahtarı sıraladı!
16 Şubat 2018 Cuma - 11:11

Konak Tramvayı’nda ‘Koca’ sefer: Bu kez Başkan’la yola çıktı!

Başkan Kocaoğlu tüm altyapısı tamamlanan ve 26 kilometrelik hatta hizmet verecek Konak Tramvayı’na ilk kez bindi. Kocaoğlu basın mensuplarıyla birlikte orta hızlı deneme seferine katıldı.

Konak Tramvayı’nda ‘Koca’ sefer:  Bu kez Başkan’la yola çıktı!

GERÇEKİZMİR - İzmir’de toplu ulaşımın can damarı raylı sistemlerde bir kritik proje daha yola çıktı.

Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci ulaşım amacıyla raylı sistem yatırımları arasında büyük öneme sahip tramvay hatlarından ikincisi de deneme seferleri başladı.

Karşıyaka Tramvayı’nın geçtiğimiz yıl hizmete girmesinin ardından 26 kilometrelik Konak Tramvay hattında Ocak ayı sonunda tamamlanan ray döşeme çalışmalarının ardından düşük ve orta hızda iki deneme seferi yapıldı.


Konak Tramvayı’nda üçüncü sefer ise Başkan Aziz Kocaoğlu ile yola çıktı. Başkan Kocaoğlu basın mensuplarıyla birlikte Konak Tramvayı’na ilk kez bindi. Tramvay Halkapınar-Üçkuyular arasında orta hızda bir deneme seferi gerçekleştirecek.

GECİKMENİN NEDENİ... 
Başkan Kocaoğlu deneme seferi öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Konak Tramvayı hakkında genel bir değerlendirme yapan Kocaoğlu, "2009 yılında yaptığımız ulaşım master planında Konak ve Karşıyaka Tramvayları öncelikli olarak görülmüştü. Başka bölgeler de var. Biz de proje çalışmalarını yaptık. Tabi kentin merkezinde tramvay yapmak zor bir iş… Özellikle Konak Tramvayı’nın güzergahı konusunda gerçekten zorlandık. En sonunda bugünkü halinin daha yararlı ve doğru olacağının kanaatine vardık ve inşaatına başladık. Konak Tramvayı’nın gecikmesinin nedeni bizim güzergah belirlemedeki tereddütlerimiz… Hata yapmamak üzere yoğunlaştığımız bir konu oldu. Sonra da sağolsun yüklenici firma zamanında hatta zamanında önce bitirmek üzere çalıştı. Konak Tramvayı bugün deneme seferine başlıyor. Yaklaşık 1-2 ay kadar yolcusuz, ondan sonra yolculu olarak ücretsiz deneme seferleri yapacak. Bu arada otobüsler de çalışacağı için biraz da sıkıntı çekeceğiz. Ondan sonra otobüsler çekilecek, zorunlu haller dışında tramvay hattını dikey kesen hatlar dışında çalışmayacak. Dolayısıyla aynı bugün Karşıyaka’da olduğu gibi konforlu, güvenli, çevreci, karbon salınımını azaltan ve çağın ulaşım aracıyla İzmir buluşacak. Ben İzmir’de tramvaya binmedim, üniversitedeyken Üsküdar’da gördüm. Ama burada Güzelyalı’da oturdum. O zaman da troleybüslerle gidip geliyordum. İzmir yıllar sonra tekrar tramvayına kavuşuyor. İzmirli hemşerilerimize güle güle kullanmalarını, kentimizi ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İzmir’de çağdaş bir sistemin yaşama geçirilmesinden dolayı da ekibimize ve yüklenici firmaya ve bizi sabırla bekleyen İzmirli hemşerilerimize teşekkürlerimizi iletiyorum" dedi. 

PARALEL HATTA OTOBÜS OLMAYACAK 
Kocaoğlu hattın İzmir trafiğine yansıyacak olumlu etkisini de "Raylı sistemin olduğu yerde paralel otobüs çalışmayacak. 150 civarında otobüs devreden çıkacak. Başka hatlara verilecek. Yolcu sayısı tahminlere göre 30 binden başlayarak 80-100 bin civarına çıkacak. Bu optimum rakam… Buna süreç içerisinde ulaşacağız. Raylı sistem yapılmadan bir kentin toplu ulaşımını gerçekleştirmek ve özel araçla kent merkezine gelmekten caydırmak mümkün değil… Özel araçla ancak raylı sistem rekabet edebilir. Biz de bugün de 11 kilometreden devraldığımız raylı sistemi 180 kilometreye çıkartmış olduk. Önümüzde Narlıdere Metrosu ve İZBAN’da Bergama hattı var. Bu sene itibariyle Bergama hattının inşaat çalışmalarına başlanacak. Buca Metrosu da öncelikli projelerimizden bir tanesi… Tüm bu projeler bittiğinde bu sene içerisinde toplamda 70 kilometrelik bir hattın da temeli atılacak. İzmir bizim dönemimizde 250 metrelik bir raylı sistem hattına kavuşacak" sözleriyle anlattı. 



Öte yandan Kocaoğlu tramvay Konak Vapur İskelesi'ne geldikten sonra vatman koltuğuna kendisi oturdu. Seferin kalan bölümü Başkan'ın idaresinde gerçekleşti. Başkan yoldan geçen İzmirlileri de selamladı. 



Çim zemin üzerinde ilerliyor

Konak Tramvayı, F.Altay Meydanı-Konak- Halkapınar arasında 12.8 kilometre uzunluğunda ve 18 durakla hizmet veriyor. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda kara ve deniz tarafı olmak üzere iki ayrı hat olarak Mustafa Kemal Bulvarı Taşıt Alt Geçidi’ne kadar olan kısımda ilerliyor. Taşıt alt geçidi sonrası deniz tarafında çift hat olarak birleşen hat, Sabancı Kültür Merkezi’ne kadar 3 şerit gidiş ve geliş olacak şekilde trafik akışını koruyarak ilerliyor ve Konak Meydanı’na ulaşıyor. Gazi Bulvarı’nı takip eden yolculuk güzergahı, Şair Eşref Bulvarı, Ali Çetinkaya Bulvarı ve Ziya Gökalp Bulvarı üzerinden Alsancak Garı’na bağlanıp Şehitler Caddesi "gidiş", Liman Caddesi "dönüş" olmak üzere Halkapınar Köprüsü geçişi ile Halkapınar ESHOT Garajı’nda sona eriyor.

Konak Tramvayı, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara ve deniz tarafında yola 4. şerit olacak şekilde, çim zemin üzerinde "yeşil kesitli" olarak ilerliyor. Sinyalizasyon altyapısı da Akıllı Trafik Sistemi kapsamında yenilenerek güvenli ve sürdürülebilir bir erişim olanağı sağlıyor. Tasarımında mavi ve turkuaz tonlarıyla deniz kenti vurgusu yapılan tramvay vagonları, aynı zamanda İzmir’in güneşli havası ile canlı ve neşeli yapısını da yansıtıyor. 32 metre uzunluğundaki vagonlar 285 yolcu taşıyabiliyor.

Karşıyaka tramvayı 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Tramvayı'nı da geçtiğimiz Nisan ayında, Karşıyaka İskele-Mavişehir arasındaki 8.8  kilometrelik güzergah üzerinde çalıştırmaya başlamıştı. Gidiş-geliş çift hat olarak çalışan tramvay, Alaybey’den başlayıp Karşıyaka sahilinden gidiş ve geliş olmak üzere sahil boyunca devam ederek Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu'na kadar olan kesimde deniz tarafından çift hat çalışıyor. Buradan sonra deniz ve kara tarafında 2 ayrı hat olarak devam eden tramvay, Bostanlı Deresi Köprü bölgesinde birleşerek Cengiz Topel ve Selçuk Yaşar caddelerinden Caher Dudayev Bulvarı’na çıkıp güzergahını Mavişehir İZBAN Deposu yakınındaki Ataşehir İstasyonu’nda tamamlıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelen yolcu taleplerini değerlendirerek Karşıyaka tramvay hattının Çiğli İzban İstasyonu, Katip Çelebi Üniversitesi ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne uzatılması için hazırladığı ön projeye de onay aldı.

Karbondioksit salımı yüzde 25 azalacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak tramvayının da hayatımıza girmesi ile birlikte, çevreci ulaşım yatırımları sayesinde bir yıl içinde motorlu araçlardan kaynaklanan karbondioksit salımında da 648 bin tonluk azalma öngörüyor. Bu da yüzde 25'lik düşüşle eşdeğer görülüyor.

 
Göztepe çeyrek final için sahada!
 
Flaş! İzmir'de askeri uçak düştü: 2 şehit
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova Belediyesi ihtiyacı olanın yanında!
Bornova Belediyesi, evde bakım hizmetleriyle yaşlılara, gebe ve bebeklere ...
Selçuk kütüphanesine kavuşuyor!
Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi 19 Şubat Pazartesi ...
Doğa tutkunları yağmur-çamur dinlemiyor!
Bayraklı Belediyesi dağcılık ve doğa sporları ekibi yağmurlu, soğuk hava ...
 
Karşıyaka'da sinemaya engel yok!
Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Görme Engelliler ...
Neşeli kuklalar çocuklarla buluşuyor
Konak Belediyesi Neşe ve Karikatür Müzesi’nde 28 Şubat’a kadar devam edecek ...
Şifa timi: İzmir'de yaşlı ve kimsesizler yalnız değil!
Hasta, yaşlı ve kimsesizlere “evde sağlık ve bakım” hizmeti veren İzmir ...
 
Buca Belediyesi'nden engelleri aşan servis!
Buca Belediyesi,engelsiz hizmet araçlarıyla ilçede yaşayan engelli vatandaşların ...
Bayraklı Belediyesi davasında o mütalaaya ret!
Bayraklı Belediye Başkanı Karabağ ve Yardımcısı Eraslan ile belediyenin ...
Başkan Uğurlu okul aile birliklerini ağırladı
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, 'Yerel Buluşmalar' etkinliği kapsamında ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri