POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İzel-Çelik-Ercan yeniden dağıldı!
İzel-Çelik-Ercan yeniden dağıldı!
Tasarlayıp öldürmeye 'iyi hal': Acılı aileden isyan!
Tasarlayıp öldürmeye 'iyi hal': Acılı aileden isyan!
DEM Parti yöneticileri için müfettiş!
DEM Parti yöneticileri için müfettiş!
Özel 31 Mart'ta kilidi açan 3 anahtarı sıraladı!
Özel 31 Mart'ta kilidi açan 3 anahtarı sıraladı!
14 Ağustos 2022 Pazar - 10:39

Konteyner kent yine diken üstünde: 'Sokakta yaşamak istemiyoruz'

Haziran ayı sonunda yaşanan tebligat krizinin ardından devreye giren Vali Köşger'in 75 gün olarak belirlenen süre sonunda konteyner kentte hak sahibi olmayanların tahliye edileceğini açıklaması sonrası alanda isyan, endişe ve panik hakim... 'Kiracı depremzedeler' tavan yapan fiyatların gölgesinde "Sokakta yaşamak istemiyoruz, sesimize kulak verin" çağrısı yaparken, İZDEDA da sürenin yıl sonuna kadar uzatılmasını talep etti.

Konteyner kent yine diken üstünde:  Sokakta yaşamak istemiyoruz

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir'de 30 Ekim 2020 günü yaşanan büyük depremin ardından merkezi hükümet ve yerel idare yaraları sarmak için seferber olurken, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Bayraklı'da kurulan konteyner kent ile depremzedelerin barınma soruna geçici olarak çözüm bulunmuştu.

Felaketin ardından yaklaşık 2 yıldır 21 metrekarelik konteynerlerde yaşam sürdüren yüzlerce depremzede Haziran ayı sonunda tebligat şokuyla sarsıldı. AFAD tarafından depremzedelere '3 hafta içinde tahliye' bildirimi yapılırken, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in devreye girmesiyle bu süre 75 güne çekildi.

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği'nden (İZDEDA) kararın ardından 1 yıl uzatma çağrısı gelirken, süreçte yaşanan belirsizliğe Gerçekizmir'e konuşan Vali Yavuz Selim Köşger nokta koydu ve verilen süre dolduğunda hak sahibi olmayan vatandaşların alandan tahliye edileceğini duyurdu. 

Karara konteyner kentte kalan ve hak sahibi olmayan depremzedelerden süreçte tavan yapan kira fiyatlarının gölgesinde tepki gelirken, İZDEDA da tahliye kararı için uzatılma çağrısını yineledi. 

"SOKAKTA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ" 
Konteyner kent sakinlerinden Meryem Tülin Yumlu, Gerçekizmir'e yaptığı açıklamada, "5 bin lira kira veremeyiz, sokakta yaşamak istemiyoruz" dedi. Alanda çok sayıda kiracı depremzede olduğunu ifade eden Yumlu, "Sonuçta hepimiz depremzedeyiz. Bizler ne olacağız? Şu anki ev kiralarını karşılayamıyoruz. Lütfen aynı hakları bize de tanısınlar. Eşitlik sağlansın. Emin olun o kadar çaresiziz ki bir ay kaldı ve burayı terk edecek durumda değiliz. Vali Bey sesimize kulak versin. Devletimize güveniyoruz. Sokakta kalacağız. Devletimiz bizim sokakta kalmamızı istemeyecektir. Biz depremden sonra çadırda ve yurtlarda kaldık, o zaman depremzede olarak kabul edildik. Burada yaşayan arkadaşlarımız depremden sonra evlerine giremediler. Çok büyük zorluklar yaşadık. O zaman depremzede sınıfındaydık ama şimdi bir ayrım yapılıyor. Bu ayrım neden yapılıyor? Biz de kiracı konumundayız, evinde hasar olanlar var, olmayanalar var ama biz de hak sahipliği istiyoruz. 5 bin lira kira veremeyiz. TOKİ’lerden biz de hak sahipliği istiyoruz. Biz de kira öder gibi ev sahibi olalım. Lütfen Vali Bey bize bir çözüm getirsin. Daha önce talep ettiğimiz gibi bu süre bir yıl uzatılsın. Bir yıl uzarsa herkes evine geçince kira fiyatları normalleşecek. Vali Bey’e çağrı yapıyorum, sokakta yaşamak istemiyoruz" ifadelerini kullandı. 

İZDEDA'DAN ÇAĞRI!
İZDEDA Başkanı Haydar Özkan ise sürenin yıl sonuna kadar uzatılması çağrısında bulundu.  Özkan, "Bununla ilgili Ankara’da AK Parti Genel Merkezi’nde bir görüşme yapmıştık. Bu konu ile ilgili bir çalışma yürüteceklerini söylemişlerdi ama demek ki olmadı. Uzundere konutları ile ilgili olumlu bir gelişme oldu ama burada olumsuz gelişme oldu. Bizim talebimiz sene sonuna kadar uzatılması... Hak sahipliğinin olmadığını biliyoruz, devletimize katılıyoruz o konuda ama ekonomik duruma bakıldığında bu konuyla ilgili üzüntülüyüz. Rezerv alanların dağıtımı yapılmış olsaydı en azından kentteki kiralar düşer ve stabil hale gelirdi" diye konuştu. 

 
AK Partili Kaya'dan CHP'ye 'Karabağlar' çıkışı, Narlıdere'ye rekreasyon alanı müjdesi
 
İzmir’in kriz belediyeciliğine uluslararası ödül
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kiracı depremzede 15 Ağustos 2022 Pazartesi 08:20

kiracı olan depremzedelere de rezerv alanından hak tanınsın 2010 yılındaki van depreminde yaklasık 1500 tane kıracıya hak tanındı aynı haklardan bizlerde yararlanmak istiyoruz

Yorumu oyla      0      0  
Haydari 14 Ağustos 2022 Pazar 13:20

Haydar Özkan istifa.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki deprem sonrası o fay hakkında korkutan uyarı!
Kuşadası Körfezi açıklarında meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depreme ...
MİT'ten Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon!
Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) Irak'ın kuzeyindeki Hakurk ve Metina'daki ...
AOÇ'nin spor tesisleri ve restoranları kiraya çıkıyor!
Mülkiyeti Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğüne (AOÇ) ait halka açık spor ...
 
Korkunç son: Dizi oyuncusu 3.kattan ölüme düştü!
Sancaktepe’de misafir olarak gittiği evin 3'üncü katından düşen oyuncu ...
İzmir açıklarında korkutan deprem!
Menderes ilçesi açıklarında 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Polislik sınavında "soru benzerliği" iddiası
Anadolu Üniversitesi, 26 Haziran'da gerçekleştirilen Polis Amirleri Eğitimi ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan zincir marketlere mesaj
Çorum'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz ve Karadeniz'de yürütülen ...
Türk bayrağını yakmaya çalışan iki kişi yakalandı
İçişleri Bakanı Soylu, Azez'de Türk bayrağını yakma girişiminde bulunan ...
Sosyal medya deneyi hastanelik etti!
Erzurum'da 6 yaşındaki bir çocuk, izlediği bir videodan etkilenerek üzerine ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri