POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
20 ilde FETÖ operasyonu: 70 gözaltı!
20 ilde FETÖ operasyonu: 70 gözaltı!
Kırmızı Bültenle aranan iki kişi İstanbul'da yakalandı
Kırmızı Bültenle aranan iki kişi İstanbul'da yakalandı
'Koca' dehşet: Sokak ortasında öldürdü!
'Koca' dehşet: Sokak ortasında öldürdü!
12 bin şarkı incelendi: Sözler artık daha öfkeli!
12 bin şarkı incelendi: Sözler artık daha öfkeli!
12 Mart 2021 Cuma - 09:35

Kritik mermer ocağı uyarısı: İçme suyuna zarar verebilir

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Tire ilçesinde yapılması planlanan mermer ocağının yaratacağı tahribatı Meclis gündemine taşıdı. CHP'li Sındır da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kritik mermer ocağı uyarısı: İçme suyuna zarar verebilir

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Tire ilçesinde yapılması planlanan mermer ocağının yaratacağı tahribatı Meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Tire’nin Büyükkale ve Küçükkale Mahallerinde yapılması planlanan mermer ocağı için başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini Meclis gündemine taşıdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Polat, “Kartal Dağı’nın eteklerinde birçok mahallenin temiz içme suyu kaynakları bulunmakta. Mermer ocağının çıkaracağı toz içme suyuna zarar verebilir.” dedi. Polat ayrıca, bölgede yaşayan yurttaşların yaşanabilecek olumsuzluklardan dolayı ÇED sürecine tepki gösterdiklerini ifade etti.

İÇME SUYUNA ZARAR VEREBİLİR!
Yapılması planlanan mermer ocağı ruhsat alanının 95 hektar, ÇED alanının ise yaklaşık 30 hektardan oluştuğunu belirten CHP’li Polat, “ÇED sürecinin tüm alanı kapsaması gerekiyor. Çünkü proje noktasına yakın olan Kartal Dağı’nın eteklerinde birçok mahallenin temiz içme suyu kaynakları bulunmakta. Mermer ocağının çıkaracağı toz içme suyuna zarar verebilir. Ayrıca planlanan mermer ocağının çevresinde nesli tükenme tehlikesin olan birçok flora fauna türü var. Ekosistem ve çevre dengesinin bozulması bölgedeki canlı türlerinin sonu olabilir. Çevresel etkileri dışında bu bölgede yaşayan yurttaşlarımız ekonomik değeri yüksek olan incir ve zeytin ile hem geçimini sağlıyor hem de tarımsal üretime katkı sağlıyor. Yaşanabilecek olumsuzluklardan dolayı, başlatılan ÇED süreci civar köylerde yaşayan yurttaşlarımızın tepkilerine neden olmaktadır” dedi.

CHP Milletvekili Polat'ın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği sorular şu şekilde:
1) İzmir’in Tire ilçesi Büyükkale ve Küçükkale Mahalleleri mevkiinde hayata geçirileceği belirtilen mermer ocağı için yapılan bir etki analizi var mıdır? Bu proje ile vatandaşlarımızın yaşayacağı mağduriyetler nasıl giderilecektir? Bu konuda yapılacak çalışmalar nelerdir?
2) Söz konusu projenin hayata geçirilmesinin Tire ilçesinin yıkımı anlamına geleceği gerçeği Bakanlığınızca görülmekte midir?
3) 3573 Sayılı Zeytincilik Yasası’nın 23’üncü maddesi zeytinlik alanlarının 3 kilometre yakınına kadar böyle bir tesis yapılamayacağını söylemesine rağmen nasıl proje dosyası hazırlanabilmekte ve nasıl ÇED süreci başlatılabilmektedir?  
4) Son beş yılda İzmir’de kaç mermer ocağı faaliyete geçmiştir? Bakanlığınızın hızla artan mermer ocaklarının çevreye verdiği zararlara karşı aldığı önlemler nelerdir?
5) Mermer ocağı için dağın içine otoban gibi yollar yapıldığı doğru mudur? Eğer doğru ise ÇED sürecinin yeni başlatıldığı söz konusu yer için hangi gerekçelerle bu doğa katliamına izin verilmiştir?

"HALK İSTEMİYOR, RANT UĞRUNA DAYATILIYOR"
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Tire’nin Kartal Dağı bölgesinde kurulmak istenen mermer ocağını Meclis gündemine taşıdı. Sındır, kızılçam ormanlarının bağrına, İzmir’in, Küçük Menderes’in, Tire’nin akciğerlerine tırpan vurulacağını ve iktidarın doğayı, çevreyi, ekosistemi rant uğruna yok oluşa teslim ettiğini belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesini TBMM Başkanlığına sunan Sındır, “doğal yaşamının hiçe sayıldığı, çevre sağlığının umursanmadığı, her şeyin para ve rant ile değerlendirildiği, ekonominin ekolojik kaygıların önüne geçtiği bir anlayış, tarih boyunca Anadolu topraklarında hiç olmadı. Sizi ne torunlarınız ne de tarih affedecek” dedi.

“TEK BİR AĞACIN KESİLMESİNE BİLE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Kartal Dağı bölgesinde 250 dekar arazi için 10 yıllığına Çevresel Etki Değerlendirme Raporu sürecinin başladığı yönündeki haberlerin bölge halkını derin bir endişeye sevk ettiğini ifade eden Sındır, “Çevre halkı ve bölge insanı, mermer ocaklarının açılmasına taraf değil. Özellikle ÇED başvurusu yapılan alanda onlarca yıllık kızılçam ağaçlarının olduğu herkesçe biliniyor. Küresel ısınmanın yaşandığı dünyamızda bahsi geçen kızılçam ağaçlarının kesilmesi, bölge mikro klimasına derinden zarar verecektir. Yöre halkının temel geçim kaynağının tarımsal üretim olduğu dikkate alınırsa, ekonomik açıdan da çevre açısından da ağaçların kesilmesinin olumsuz etki yaratacağı açıktır. Tek bir ağacın kesilmesine bile bölge halkımızla birlikte izin vermeyeceğiz” dedi.

“HALKIMIZ DOĞDUĞU VE DOYDUĞU TOPRAKLARA SAHİP ÇIKIYOR”

Türkiye’deki doğal zenginliklerin para, rant ve talan üçgenine sıkışan AKP iktidarınca kurban edildiğini söyleyerek sözlerine devam eden Sındır, “yöre halkı yaşam alanlarımızda maden istemiyoruz diyerek 600 bin imza topladı, bu imzalar da Tire Kaymakamlığı'na sunuldu. Gelin görün ki korkulan yine oldu ve AKP iktidarı halkın sesine kulak asmadı. İktidar, gözünü kar hırsı bürümüş bir anlayışla önüne gelen her yere maden gözüyle bakıyor. Fakat haklı ve onurlu bir mücadele veren yöre halkımız aynı zamanda insanlık mirası da olan, doğduğu ve doyduğu topraklara, coğrafyasına sahip çıkıyor. Sağcısı, solcusu, mütedeyyini, muhafazakarı, sosyal demokratı hepsi bir oldular seslerini tabiat için yükseltiyor" dedi.

“SİZİ NE TORUNLARINIZ NE DE TARİH AFFEDECEK”

İzmir’in akciğerlerine tırpan vurulacağını, iktidarın doğayı, çevreyi, ekosistemi rant uğruna yok oluşa teslim ettiğini ifade ederek sözlerini sonlandıran Sındır, şöyle konuştu: “Sayın bakana soruyoruz: Çevresel Etki Değerlendirme Raporu var mı? Kurulması düşünülen maden-mermer ocağının toplam alanı ne kadar? Yapılması planlanan mermer ocağının çevreye ve tarımsal üretime vereceği iklimsel ve ekonomik etkisi incelendi mi? Ruhsat alanı ile ÇED alanı arasında neden büyük bir fark var? Bölgede ne kadarlık alanda kaç ağaç kesimi yapılacak? Daha nice soruyu dile getirirken yüreğimiz sızlıyor, fakat siz ise bu doğa katliamına destek oluyorsunuz. Doğal yaşamının hiçe sayıldığı, çevre sağlığının umursanmadığı, her şeyin para ve rant ile değerlendirildiği, ekonominin ekolojik kaygıların önüne geçtiği bir anlayış, tarih boyunca Anadolu topraklarında hiç olmadı. Tire’de halk istemiyor iktidar rant uğruna dayatıyor. Sizi ne torunlarınız ne de tarih affedecek.”

Sındır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

1.            Tire’nin Kartal Dağı’nda kurulması düşünülen maden-mermer ocağının toplam alanı ne kadardır? “Mermer Ocağı” projesinin uygulama, işletme ve hafriyat alanları ne büyüklüktedir? Çevresel Etki Değerlendirme Raporu çıkmış mıdır?

2.            Mermer ocağı izni verilmeden önce yöre halkı ile görüşülmüş müdür? Yöre halkının onayına başvurulmuş mudur?

3.            Proje kapsamında ocakta, ocak çıkışında üretimde uygulanacak prosesler ve işlemler (alan temizleme, ağaçların kesilmesi, patlatma, taşıma, kırma, eleme ve bunlar dışındaki diğer işlemler)  nelerdir?

4.            Bölgede ne kadarlık alanda kaç ağaç kesimi planlanmıştır? Kesimi yapılacak ağaçların türleri nelerdir? Ağaç kesimlerinin bölgeye ve çevreye olan olumsuz etkisi nelerdir? Bununla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır?

5.            Bölgede Kızılçam ağaçlarının dışında Sandal Ağacının da varlığı mevcuttur. Bu ağaç, doğada bulunan kuşların besin kaynağıdır. Bu ağaçların kesilmesi nedeniyle varlığı azalacak ve/veya nesli tükenecek olan kuş türleri nelerdir? Bununla ilgili yapılan bir çalışma olmuş mudur?

6.            Proje alanının flora ve fauna özellikleri, endemik bitki türlerinin varlığı nedir ve proje uygulaması ile ne duruma gelecektir?

7.            Yapılması planlanan mermer ocağının çevreye ve tarımsal üretime vereceği iklimsel ve ekonomik etkisi incelenmiş midir? Çevre halkının kaybedeceği ekonomik zarar hesaplanmış mıdır? Yöre halkının kaybını kim karşılayacaktır? Bölge halkı için yeni istihdam alanları oluşturulmuş mudur?

8.            Bölgenin tarımsal yapı ve üretim verileri nelerdir? Projeden doğrudan etkilenecek tarımsal üretim alanları; üretim, verim, çeşitlilik ve alan itibarıyla ne boyuttadır? Bakanlığınız için ağaçların kesilmesi ve tarımın sekteye uğraması, mermer gelirinden daha mı önemsizdir?

9.            Maden ruhsatı için sunulan başvuru dosyasına göre, ruhsat alanının yaklaşık 95,49 hektarı kapsadığı, ancak ÇED alanının 24,8 hektar olduğu bilinmektedir. Ruhsat alanı ile ÇED alanı arasında neden büyük bir fark vardır? Maden alanında ÇED Raporu alınmayan kısımda ne yapılması planlanmaktadır?

10.          Mermer ocaklarının toz ve gürültü kirliliği yaptığı ve sağlık açısından da zararlı olduğu bilinmektedir. Yörede yaşayan halkın rahatsız olmaması ve sağlıklarına zarar gelmemesi için ne gibi önlemler alınacaktır? Üretim işlemlerinin çevreye olası etkileri (toz, gürültü, trafik, görüntü kirliliği, vb) nelerd

 
Kırgöz’den bütçe ve pandemi raporu, ‘oy oranı’ iddiası ve parti içi mesaj!
 
Gaziemir’de zeytin ağaçlarına ikinci yaşam
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'den Bayraklı'da esnaf zirvesi!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ...
CHP'de o ilçede 'çoğunluk' krizi: Tutanak tutuldu!
CHP Bayraklı’da krize nokta konulamıyor. Olağan ilçe yönetim kurulu toplantısı ...
"2021'de 2020'deki kabusu yaşamayacağız"
Corona virüs salgınında geçen son bir yılı değerlendiren Fahrettin Koca, ...
 
Erdoğan: Sağlık alanında destan yazdık
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Sağlık ordumuzun fedakarlığıyla, sürekli yenilerini ...
CHP'de Yücel’den çarpıcı ‘Menemen’ mesajı: İlçe yönetiminin ihmali…
CHP’nin ikinci kez tekrarlanan kura çekimi sonrası başkanvekili seçimini ...
CHP'den iktidara sert çıkış: Faturalara çağ atlattınız, her şeyi sattınız!
“AKP’den Masallar, CHP’den Gerçekler” adlı basın açıklamasın konuşan CHP ...
 
Polat'tan Sandal'a 'siyasi ahlak' yanıtı
AK Parti Bayraklı İlçe Başkanı Hali Polat, Bayraklı Belediye Meclisi’nde ...
İYİ Parti'de gerginliğe nokta koyan sözler: ''Ben ona 'Ağabey' derim!
Kurultay sonrasındaki dönemde Çıray ve arasındaki gerginliğin sorulması ...
İYİ Parti'den yerel seçim çıkışı: Kendi adaylarımızla gireceğiz!
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri