POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
3 Temmuz 2018 Salı - 15:10

Kültürpark Platformu'ndan çalıştay raporu

İzmir'in kent merkezindeki oksijen deposu Kültürpark'ın korunması, geliştirilmesi ve gelecek kuşaklara bırakılması için oluşturulan Kültürpark Platformu, 'Nasıl bir Kültürpark istiyoruz' başlıklı çalıştayın ardından raporunu açıkladı.

Kültürpark Platformu ndan çalıştay raporu

Kültürpark Platformu, 26 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen 'Nasıl bir Kültürpark istiyoruz' başlıklı çalıştayın raporunu açıkladı. 

?İzmir Mimarlık Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısı ile çalıştay raporunu açıklayan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, Kültürparkın gelecek nesillere en yeşil haliyle bırakılması için belediyeleri ve sorumluluğu olanları göreve çağırdı. Platformu adına konuşan Kocaer, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılında hayata geçirmeyi planladığı Kültürpark Projesine karşı itirazlar ile başlayan Kültürparkı koruma mücadelesinin günümüze kadar geldiğini söyledi. Kocaer, Kültürpark Platformu olarak 'Nasıl Bir Kültürpark İstiyoruz' başlığıyla gerçekleştirdikleri çalıştaya akademisyenler, belediye yetkilileri, meslek odaları ve çeşitli kurum temsilcilerinden 70'in üzerinde kişinin katıldığını aktardı. Beş başlık halinde atölyeler şeklinde gerçekleştirilen çalıştayda Kültürpark'ın mevcut durumuna ilişkin tespitler yapıldığını belirten Kocaer, "Bu tespitler doğrultusunda Kültürpark'ın geleceği için, yönetim modelinden, flora ve faunasının, kültürel ve tarihi değerlerinin korunması ve geliştirilmesine yönelik gereken ve gerekmeyen fonksiyonlar gibi birçok konuya değinilmiş ve bu konulara ilişkin önemli politikalar ve öneriler getirilmiştir" diye konuştu.

Kültürpark'ın geleceği için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir an önce bilim ve mevzuat ışığında katılımcı bir süreç izlenerek imar planı çalışmalarına başlamasını istediklerini söyleyen Kocaer, "Kültürpark'ı bir kent parkı olarak gelecek nesillere mümkün olan en yeşil haliyle bırakmanın Büyükşehir Belediyesi'nin halka karşı görev ve sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlatıyor, bu sürecin takipçisi olmaya devam edeceğimizi belirtiyoruz" diye konuştu.

ÇALIŞTAY SONUÇLARI
Kültürpark Platformu tarafından hazırlanan raporda, alanın verimli ve sağlıklı şekilde kullanılması için öneriler de sunuldu. Kentsel ve tarihi sit statülerine sahip Kültürpark'ın çevresinin korunmadığı, amaç dışı ve kontrolsüz kullanımın olduğu, bakımsız bırakıldığı ve tüm bunların Kültürpark'ın kullanılabilirliğini, cazibesini olumsuz etkilediğine dair görüşlere yer verildi. Bu alanların yaşayanları ve kullanıcılarıyla birlikte oluşturulacak sosyal politikalarla, mekansal ve sosyal dokunun sağlıklaştırılmasının, tarihi binaların restorasyonunun alanın gelişimine katkı sağlayacağı da dile getirildi. Kültürpark'ın tarihsel ve kültürel değerlerinin korunması için parkın İzmir'den ve yakın çevresinden ayrı bir şekilde düşünülmemesi, parkın özgünlüğünü sürdürerek tarihi çevresi ve kıyısıyla birlikte ele alınması gerekliliğine işaret edildi.

ÖNERİ VE POLİTİKALAR
Kültürpark'ın yönetim modeline ilişkin öneri ve politikaların da yer aldığı raporda, daha kapsayıcı, demokratik, planlama ve denetim süreçlerinin her aşamasında katılımcı ve çoğulcu bir yönetim modeline gereksinim olduğu vurgulanarak, meclis modeli uygulanması önerisi getirildi. Kültürpark Meclisi'nin kurucu bir meclis olması, bileşenlerin uyum içinde çalıştığı, belediyenin de temsil edildiği çoğulcu, denetlenebilir bir karar organı olması istendi. Kültürpark'ın tarihi ve doğal sit alanı olarak tescilli olduğunun unutulmaması istenirken, kent parkı, kamusal alan, tarihi ve doğal sit alanı olan Kültürpark için koruma amaçlı imar planı hazırlanması ve bu planın öncelikle değiştirmeyi, geliştirmeyi ve dönüştürmeyi değil 'korumayı' esas alması istendi. Belediyenin, Kültürpark'ı bir kent parkı olarak ele alması gerektiği de raporda yer aldı. Raporun sonuç bölümünde; uzlaşmacı, katılımcı bir anlayışla ve doğru yönetim modelini içerecek planın hazırlanarak, alanın gelecek nesillere mümkün olan en iyi ve doğal haliyle bırakması gerektiği vurgulandı. (DHA)

 
Jessica Biel ve Justin Timberlake'ten aşk pozu
 
CHP PM Üyesi Aksünger: Bir kurultay kaçınılmaz görünüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 'hain evlat' operasyonu: Yatağa bağımlı anneye dayak!
Bayraklı ilçesinde yaşlı kadının oğlu tarafından darbedildiği iddiasına ...
İzmir'de serçe kurtarma operasyonu!
Bornova ilçesinde, bir binanın çatısında, ayakları ipe dolanan minik serçe, ...
İzmir trafiğinde rodeo!
İzmir Limanı’na getirilen gemiden kamyonlara nakil sırasında firar eden ...
 
İzmir'deki soruşturmada 'Pensilvanya' itirafları: Artık suyundan en çok Arif içiyordu!
İzmir'de yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında itirafçı olan eski emniyet ...
Vali açıkladı: Minik Leyla'yı açlıktan öldürmüşler!
Ağrı Valisi Süleyman Elban, 4 yaşındaki Leyla'nın açlıktan öldüğünü açıkladı. ...
Türkiye'nin yüreği yanıyor: Leyla cennete uğurlandı...
4 yaşındaki Leyla Aydemir, Ağrı'da ailesiyle bayram ziyareti için gittiği ...
 
İzmir'de otluk alanda korkutan yangın!
Bayraklı ilçesinde, İZBAN hattı üzerindeki otluk alanda çıkan yangın, ...
İzmir'de utanç: Kendilerini uyaran engelliyi dövdüler!
Torbalı ilçesinde yaşayan ve böbrek yetmezliği nedeniyle yüzde 96 engelli ...
18 gündür aranan Minik Leyla'dan kahreden haber!
Ağrı'da kaybolan 4 yaşındaki Leyla 18 gün sonra ölü bulundu.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri