POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
18 Temmuz 2021 Pazar - 10:16

Kurban Bayramı'nda 'acemi' kasaplara uyarı

Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Park Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Cem Ertan, kurbanlıkların kesimi sırasında basit bir cilt kesisinden hayati damarlara zarar verecek ya da uzuv kayıplarına yol açabilecek ciddi yaralanmalar yaşanabileceğini belirterek Kurban Bayramı'nda karşılaşılabilecek olası yaralanmalara karşı vatandaşları uyardı.

Kurban Bayramı nda  acemi  kasaplara uyarı

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Park Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Cem Ertan, el ve parmaklarda derin yaralanma vakalarının Kurban Bayramı döneminde ‘Acemi kasaplar’ nedeniyle arttığına dikkati çekti. Geçen yıllardaki örneklere bakıldığında tüm uyarılara rağmen kurban kesimi sırasında meydana gelen yaralanmalarda azalma olmadığını ifade eden Doç. Dr. Cem Ertan, "Vatandaşın kendini kasap yerine koyması, 'ben yaparım babamdan görmüştüm' diyerek kurban kesmesi karşılaştığımız şeyler. Bıçak kayıyor, satır düşüyor. Bu nedenle en sık olarak el kesileriyle karşılaşıyoruz. Hem bir vecibenin yerine getirilmesi hem de sağlık açısından profesyonellere bırakılması gereken bir iş. Benim önerim; kimse kasaplığa soyunmasın. Kasaplığı kasaplara bırakalım, herkes bildiği işi yapsın. Her sene görüyoruz, sonuçları kötü oluyor. Bu tür vakaları en sık bayramın ikinci günü görüyoruz" dedi.

‘İLK OLARAK KANAMA KONTROLÜ SAĞLANMALI’

En sık el kesileriyle karşılaştıklarını belirten Doç. Dr. Cem Ertan, böyle bir durumda yapılması gereken ilk müdahalenin önemine değinerek, "El çok önemli bir organımız. Çok iyi kanlanıyor, çok fazla sinir ucu ve kas kirişi barındırıyor. Kesilerde bizi en çok endişelendiren şey; büyük damarlarda ve tendonlarda kesik meydana gelmesi. O zaman iş ameliyathaneye gidiyor. Yüzeysel kesilerde kanama kontrolü sonrasında cildi kapatarak onarımı sağlıyoruz. Daha çok satır yaralanmalarında parmak ya da parmak ucu kopması gibi vakalar görüyoruz. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan kişinin, yüzeysel kesik ya da organ kopması da olsa ilk olarak kanama kontrolünü sağlaması gerekiyor. Kanayan bölgenin temiz bir bezle baskılanması, üzerinin kat kat sarılması, kanla dolan bezin atılmaması ve bezden taşıyorsa ek bez konması gerekiyor. Üzerine kuvvetlice baskı uygulanması yapılacak en önemli şey. Filmlerde gördüğümüz turnike uygulamaları, bir şeyler bağlayıp sıkıştırmalar son raddeye kadar istenilen şeyler değil" ifadelerini kullandı.

‘UZUV PARÇASI ISLANMAMALI’

Yaralanmalarının ardından uzuv kopması yaşanması halinde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Doç. Dr. Cem Ertan, doğru bilinen yanlışlar nedeniyle yaşanan uzuv kayıplarına dikkati çekerek, "Eğer uzuv kopması varsa dokunun yerine yeniden dikilebilmesi için uygun bir şekilde hastaneye taşınması gerekiyor. 3-6 saat kadar bir süresi var. Kopan organ parçasının kuru bir beze sarılarak, ardından su geçirmez bir torbaya yerleştirilmesi gerekiyor. İçinde organ parçası bulunan torba, buz bulunan bir başka torbayla yan yana taşınmalı. En önemli nokta uzuv parçasının ıslanmaması. Ne yazık ki bunu da görüyoruz. Kişi kopan uzvu buza konulması gerektiğini düşündüğü için direkt buzun içine ya da bir kavanoz suyun içine atıp getirebiliyor. Bu durumlarda ne yazık ki o uzvun kurtarılması mümkün olmuyor" diye konuştu.

 
Söndürme havuzları ormanlara can suyu oldu
 
YAŞ ağustosta toplanıyor: Kimler terfi edecek?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Söndürme havuzları ormanlara can suyu oldu
Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 268 yangın söndürme havuzu sayesinde ...
İzmir'de korkunç kaza korkunç son!
Konak ilçesinde, sürücüsünün kontrolünden çıkıp takla atan otomobil, kaldırımda ...
Gediz Deltası'nda bazı kuş türleri ölü bulundu: İnceleme başlatıldı
Çiğli ilçesindeki, Gediz Deltası'nda bulunan doğal sit alanında aralarında ...
 
Erdoğan: Rize afet bölgesi ilan edilecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erzurum'u ziyaret etti. Cumhurbaşkanı ilk olarak, ...
İzmir Aliağa Limanı’nda dev uyuşturucu operasyonu
Aliağa Limanı'nda polisin düzenlediği operasyonda, Çin'den gelen bir konteynerde, ...
İzmir'deki pazarlarda kurbanlıklar alıcılarını bekliyor
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla İzmir'deki canlı hayvan pazarlarında besiciler, alıcıları bekliyor.
 
Almanya'da sel felaketi: Can kaybı 100'ü aştı
Almanya'nın batısındaki Rheinland-Pfalz ile Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerinde ...
Ege ovalarında kuru domates mesaisi
ABD ve Avrupa pazarlarından yoğun talep gören kurutulmuş domates elde ...
'Gözümden Gaziemir' yarışması sonuçlandı
Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği Gözümden Gaziemir isimli fotoğraf ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri