POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
DEM Parti yöneticileri için müfettiş!
DEM Parti yöneticileri için müfettiş!
Özel 31 Mart'ta kilidi açan 3 anahtarı sıraladı!
Özel 31 Mart'ta kilidi açan 3 anahtarı sıraladı!
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
30 Nisan 2023 Pazar - 14:28

Marble'da sürdürülebilirlik zirvesi!

28'incisi düzenlenen Marble İzmir;  dünya doğal taş sektörünü Fuarizmir'de bir araya getirirken düzenlenen seminerlerde sektör temsilcileri 'sürdürülebilirliği' konuştu.

Marble da sürdürülebilirlik zirvesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen 28'inci Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı doğaltaş sektörünü İzmir'de buluşturdu. Fuarizmir'deki fuarda, 'Doğal Taş Sektöründe Sürdürülebilirlik' başlıklı seminer düzenlendi. Seminerin moderatörlüğünü Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Efe Nalbantoğlu yaparken Dünya Taş Birliği Direktörü Anil Taneja, Silkar Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Akbulak ve Metsims Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Kurucu ve Yöneticisi Hüdai Kara konuşmacı olarak katıldı.

DOĞAL TAŞ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KILAVUZU SEKTÖRE YOL GÖSTERECEK

EMİB Yönetim Kurulu Üyesi Efe Nalbantoğlu, "Son yıllarda dünyada ticaret sürdürülebilirlik ekseninde yeniden şekilleniyor. Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik ilkeleri, firmaların stratejilerinin odağında olmakla birlikte, söz konusu dönüşümden doğal taş sektörü de elbette etkilendi. Doğal taş üretim süreçleri açısından incelendiğinde karbon ayak izi ve su kullanımı nispeten düşük olsa da ürünler ve üretim süreçlerinin çevre dostu pratiklerle zenginleştirilmesi önem arz ediyor. Sektöre yol göstermek adına Doğal Taşta Sürdürülebilirlik Kılavuzu'nu yakın zamanda Türkçe'ye çevirdik" diye konuştu.

'YENİ UYGULAMALAR, YENİ NESİL DOĞAL TAŞ ENDÜSTRİSİ İÇİN BÜYÜMENİN MOTORU OLABİLİR'

Dünya Doğal Taş Birliği Direktörü Anil Taneja, "Sürdürülebilirlik nesilden nesle, zarar vermeden, bugünün ihtiyaçlarını karşılamaktır. Dünyadaki pek çok ülkede, özellikle Kuzey ve Batı Avrupa'da, ABD'de projelerde sürdürülebilirlik kriterleri belirleyici hale gelmeye başladı. Yeni uygulamalar, yeni nesil doğal taş endüstrisi için büyümenin motoru olabilir" dedi.

'ÇEVRESEL ÜRÜN BEYANI DOĞAL TAŞTA DA ZORUNLU HALE GELECEK'

Tüm dünyada geçerli ve Avrupa'da standart haline gelen Çevresel Ürün Beyanı (EPD) belgesinin birçok endüstride zorunlu hale gelmeye başladığını ifade eden Silkar Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Akbulak, "EPD; ürünlerin yaşam döngüleri boyunca ortaya çıkan çevresel etkilerin, karbon emisyonu verilerini şeffaf ve karşılaştırılabilir bir biçimde ortaya koyan, bağımsız doğrulanmış ve tescil edilmiş bir belgedir. Bunun yanında, çevresel performans bilgisi, yaşam döngüsü değerlemesi, kaynak kullanımı, enerji kullanımı, çeşitli emisyon kaynakları hakkında bilgi sağlıyor. Sadece üretim süreci değil daha sonra kullanım sırasında, örneğin; bir binanın 50 yıllık ömrü varsa ürün o binadan söküldüğünde yapacağı karbon salınımını da ölçülüyor. Ürünlerin yaşam döngüsüne göre veri toplanıyor ve envanteri oluşturuluyor. Bir metrekare nihai ürün için tüketilen tüm malzemeler ile ilgili bilgiler, A'dan Z'ye bütün süreçle ilgili faktörler hesaplanıyor. Ürünün sertifikasyonu tamamlanıyor" diye konuştu.

'TÜRKİYE EPD BELGESİNE SAHİP ÜLKELER İÇİNDE AVRUPA`DA ÜÇÜNCÜ SIRADA YER ALIYOR'

Seminere çevrimiçi olarak katılan Metsims Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Kurucusu ve Yöneticisi Hüdai Kara da "Yapı malzemelerinin çevresel performansını biliyor olmamız gerekli. Çevresel Ürün Beyanı'nın çok yakında bütün yapı malzemelerinde ve diğer ürünlerde de kullanılmaya başlanacağı bir düzene doğru gidiyoruz. Döngüsel ekonomiyi gerçekleştirmek için hazırlıklı olmamız lazım. Emisyonların çoğu, yapı sektöründen geliyor. Binaların değerlendirmesinde bu tür verilere ihtiyaç var. Yeşil Mutabakata uyumluluk içinde binaları değerlendirirken binadaki karbon emisyonunu metrekare başı bilmemiz gerekiyor. 'Hangi tür? Nasıl malzemeler? Yüksek emisyon mu düşük mü?' sorularına cevap aranması gerekiyor. Bu noktada bu soruya cevap verecek tek belge Çevresel Ürün Beyanı belgeleridir. Türkiye en fazla EPD belgesine sahip ülkeler içinde İtalya ve İsveç`in ardından Avrupa'da üçüncü sırada yer alıyor" dedi.

AVUSTRALYA BU SEKTÖRLERDE ZENGİN BİR PAZAR

Doğal taş sektöründe dünyanın en önemli ithalatçılarından olan Avustralya ile ilgili bilgi veren Eletra Trade Yönetim Danışmanı Alper Demir ise Avustralya'daki fırsatlar, iş yapma kültürü ve doğal taş sektöründeki önemli yasal ve ticari gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Demir, “Avustralya zengin bir pazar, dünyanın en zengin 10 ülkesinden birisi. Türkiye ve Avustralya dost iki ülke ve inşaat sektörü her geçen gün büyüyor. Avantajlı bir pazar" diye konuştu.

 
AK Partili Çankırı'dan UNESCO müjdesi
 
İzmir'deki köy okullarında başlatılan 'Hayalimi Kodluyorum Projesi' fuarla tanıtıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Asgari ücret' ve 'emekli maaşı' açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret artışında ...
Türkiye Kamu-Sen'den memura ek zam talebi
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Vekili Talip Geylan, memurlara ek zam ve ...
İzmir İktisat Kongresi'nde ilk oturum raporu!
İktisat Kongresi'nin ilk oturumu Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde ...
 
Bakan Nebati ve Vali Köşger'den İktisat Kongresi mesajları
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İzmir İktisat Kongresi'nin ilki ...
Nebati İzmir'de: İktisat Kongresi ziyareti
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İzmir İktisat Kongresi'nin yenilenen binasını ziyaret etti.
Benzin hafta sonuna indirimle girecek!
Gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzinde 90 kuruşluk inidirim bekleniyor. 
 
Raif Türk’ün adı Fuarizmir’de yaşatılacak
Türk doğal taş sektöründe yaptığı işlerle büyük izler bırakan ve Marble ...
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini beklentiler ...
İzmir'de Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri
İzmir'de gençler ile kamu kurum ve kuruluşlarını buluşturan 'Devlet Teşvikleri ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri