POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye Kupası'nda Ankaragücü ve Beşiktaş yenişemedi
Türkiye Kupası'nda Ankaragücü ve Beşiktaş yenişemedi
Erdoğan ve Özel Meclis'te bir araya geldi
Erdoğan ve Özel Meclis'te bir araya geldi
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder istifa etti
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder istifa etti
Kan donduran cinayet: 4 yaşındaki çocuk öldürüldü
Kan donduran cinayet: 4 yaşındaki çocuk öldürüldü
14 Temmuz 2021 Çarşamba - 19:42

Meclis'te gündem trafik... 2 bürokrattan sunum ve çarpıcı 'yüzde 25' mesajı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde Genel Sekreter Buğra Gökçe ve Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, trafik ve ulaşım konusunda detaylı sunum yaptı. Atak, "Hiçbir şekilde otomobil kullanmayı bırakmayacak kesimin yüzde 25'i geçmemesi gerekiyor. Araç kullananlar yüzde 25'i geçtiği zaman kentte trafik sorunu yönetilemez hale geliyor" dedi. Genel Sekreter Gökçe ise, "Biz esasında çağdaş ulaşım planlarının temel ilkesine uygun hareket etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Meclis te gündem trafik... 2 bürokrattan sunum ve çarpıcı  yüzde 25  mesajı!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) gerçekleşti.
Pandeminin etkisi ve birçok sebepten dolayı kentte son dönemlerde artan, kamuoyunda da çokça dillendirilen trafik sıkışıklığı konusu mecliste masaya yatırıldı. Gündem maddelerine geçilmeden önce Genel Sekreter Buğra Gökçe ve Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak konuyla ilgili sunum yaptı.

AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, "Yapılacak bu sunumu 4 buçuk milyon İzmirli gerçekten merakla bekliyor" dedi. Oturumu yöneten Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu da, "Eser Bey lütfen dikkatli sunum yapın, 4 buçuk milyon İzmirli bizi bekliyormuş" diye konuştu.

ULAŞIMDA KULLANDIĞIMIZ ARACIN KAPLADIĞI ALAN ÖNEMLİ!
Genel Sekreter Yardımcısı Atak, "Sadece İzmir'in sorunu değil bu. Pandemi sürecinde tüm büyük kentlerin bir sorunu haline geldi. Nedenlerini açıklayacağım" sözleriyle sunuma başladı.  

Trafikte sürdürülebilir planlamasının önemine dikkat çeken Atak, başka ülkelerden örnekler verdi. Atak, "Önce yayalara sonra bisikletlilere, kamu toplu taşıma, taksi, araç paylaşımına ve otomobillere yer veriliyor. Otomobiller en son öncelik verilmesi gereken sıraya konuyor. Trafik neden olur? Buna, seçilen ulaşım aracında aranması gerekiyor. 250 kişiyi taşımak için hangi aracın seçilmesi gerekiyor? Kapladığı alan önemlidir. Siz bunun için tramay da, otobüs de kullanabilirsiniz. Aynı şekilde 125 otomobille de yapılabilir. Aslında trafik sorunu kentsel ulaşımda otomobil kullanımının artmasından kaynaklanıyor" dedi.



ARABA KULLANANLARIN ORANI YÜZDE 25'İ GEÇMEMELİ!
Geleneksel yaklaşıma yönelik olumsuz durumları aktaran Atak, Batı ülkelerinin bu tercihi kullanmamaya başladığını aktardı. "Araba kullanmayacak mıyız?" sorusunun gündeme gelebileceğini söyleyen Atak, "Hiçbir şekilde otomobil kullanmayı bırakmayacak kesimin yüzde 25'i geçmemesi gerekiyor. Araç kullananlar yüzde 25'i geçtiği zaman kentte trafik sorunu yönetilemez hale geliyor. Ne kadar yol da yapsanız böyle oluyor. Ulaşıma sadece şoför koltuğundan bakmamak gerekiyor. Ulaşımda bisikletliler, yayalar, toplu taşıma yolcuları var, otomobil sahibi olmak istemeyenler var. Bu çerçeveden de bakmak gerekiyor. Bisiklet ve yaya ulaşımının etkinleştirilmesi gerekiyor. Pandemide ulaşım alışkanlıkları değişti. Salgından korunmak için insanlar toplu taşımadan otomobile yöneldi. Şehir dışından gelen ek nüfus oluştu. Özellikle İstanbul'dan göç aldık. İzmir'de yerleşim tercihleri değişti. Hafta sonu hareketliliği tüm haftaya yayıldı. Altyapı çalışmalarımız var, onlar da tıkanıklığa yol açtı" ifadelerini kullandı.

NÜFUSTAN DAHA FAZLA ARAÇ SAYISI ARTMIŞ
Toplu ulaşım kullanımında azalma olduğunu rakamlarla aktaran Atak, "Pandemi öncesinde 1 milyon 800 bin binişimiz varken, 2020 Mart'ından sonra düşüşler var. 2020 Nisan'dan itibaren keskin bir şekilde düşüyor" dedi.

Atak, 2019-2020-2021 yılındaki toplu ulaşım verilerini açıklarken ayrıca, "Nüfustan daha fazla otomobil artışı söz konusu. Nüfusumuz bir yılda 27 bin artarken, araç sayımız 41 bin civarında artmış" diye konuştu.  
"Bizim amacımız insanları toplu taşımaya yönlendirmek" mesajını veren Atak, yatırımlar ve programlara ilişkin de detaylı bilgilendirme yaptı.

ÇAĞDAŞ ULAŞIM PLANLARININ TEMEL İLKELERİNE UYGUN HAREKET EDİYORUZ
Genel Sekreter Gökçe de kürsüye geldi ve açıklamalarda bulundu. Atak'ın verdiği proje ve yatırım bilgilerinin önemine dikkat çeken Gökçe, yeni dönemde kente kazandırılacak raylı sistemlere ayrı bir parantez açtı. Yol düzenlemelerine de değinen Gökçe, bazı projelerin geçmişlerinden örnekler verirken Ankara'dan gelecek ya da gelmesi gereken onayları sıraladı.



Gökçe, "Biz esasında çağdaş ulaşım planlarının temel ilkesine uygun hareket etmeye çalışıyoruz. Bizim eğitimimiz şunu söylüyor; kentin merkezinde tüm yol kesişimlerinde battı-çıktı yapılarak trafik sorunu çözülemez. Bir sonraki kavşakta da battı-çıktı yapmanıza yol açar ve bu sürdürülemez. Kamu kaynaklarının kullanımı konusunda da sıkıntı yaratır. Merkeze gelecek bireysel ulaşım sayısını azaltmak gerekiyor. Toplu ulaşımı geliştirmek, bireysel ulaşımı sınırlandırmak, bisiklet ve yaya ulaşımını arttırmak gerekiyor. Toplu taşımanın konforunu arttırmanız gerekiyor" dedi.

YAPILAN METROLARDA OTOPARKLAR OLACAK
Otobüs filosunun genişletildiğini, deniz ulaşımına yatırımlar yapıldığını söyleyen Gökçe, "Raylı sistemle ilgili yatırımların büyük ağırlık kazandığını anlatıyoruz. Metrolarda ayrıca otoparklar olacak. Çiğli tramvayı yapılıyor. Raylı sistem ve deniz ulaşımına entegre olan yatırımlar konforlu yatırımlardır. Bazı ülkelerde bireysel ulaşımı sınırlandırmak için ücretlendirme politikaları yapılıyor. Ama bizim için teşviklerle bunu yapmak mümkün. Bisiklet ulaşımını odağına alan başka bir yaklaşımımız da var" açıklamasında bulundu.

ALSANCAK'IN ÇÖKMEMESİ İÇİN...
Kentin kuzeyinde nüfus yoğunluğu olduğunu belirten Gökçe, iş merkezlerinin Alsancak'ta yer aldığını hatırlattı. Bayraklı'nın yeni kent merkezi olarak belirlenmesini de aktaran Gökçe, "Bir alt merkeze ihtiyacımız var. Merkeze olan zorunlu yolculukların azaltılmasını sağlayacak. Ulaşım planımızın söylediği gerekliliklerden bir tanesi. Ben Ankaralıyım, Ankara'daki kentin merkezi Kızılay yanlış politikalardan dolayı çökmüş durumda. İzmir'de Alsancak'ın çökmemesi için herkesin araçla içinden geçtiği ama göremediği bir ulaşım düzeni oluşturulmaması gerekiyor. Hem kısa, orta ve uzun vadede önemli yatırımlarımız var" ifadelerini kullandı. 

 
Başkan Kılıç'tan gün boyu bayramlaşma mesaisi
 
"Dünyadaki çalışmaları yerinde göreceğiz"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kılıç'tan gün boyu bayramlaşma mesaisi
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Kurban Bayramı vesilesiyle belediye ...
Büyükşehir Belediyesi’nden 15 Temmuz’da yüzde 50 ulaşım indirimi
İzmir Büyükşehir Belediyesi 15 Temmuz programına katılacak yurttaşlar ...
Karakayalı'dan sporculara altın ödülü
Başkan Karakayalı, başarılı sporcuları ve antrenörlerini çeyrek altınla ödüllendirdi.
 
Çiğli'de mahalle toplantıları yeniden yola çıktı!
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Pandemi kısıtlamaları sebebiyle ...
Narlıdere'de zehire karşı kararlı mücadele!
İç İşleri Bakanlığı ve Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği tarafından, ...
Büyükşehir'den bir 'S Plaka' ihalesi kararı daha: O ilçelerde verilecek!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, UKOME Genel Kurulu'nda alınan karar kapsamında ...
 
İzmir Kurban Bayramı'na hazır
Kurban kesimleri için 8 büyükbaş mobil kurban kesim ünitesi, 1 küçükbaş ...
Hindi belediyeden üretip kazanmak çiftçiden!
Seferihisar Belediyesi, tüm köylerde üreticiye ücretsiz hindi dağıtımı ...
Soyer 401 kilometrelik 'temiz maraton'un startını o mesajlarla verdi: Gerçek milliyetçilik...
Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri