POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
CHP: 1 Mayıs Taksim’dir, taksim 1 Mayıs’tır
CHP: 1 Mayıs Taksim’dir, taksim 1 Mayıs’tır
Brezilya efsanesi 58 yaşında sahalara dönüyor
Brezilya efsanesi 58 yaşında sahalara dönüyor
Emniyet ve MİT'ten DHKP-C operasyonu
Emniyet ve MİT'ten DHKP-C operasyonu
Olay anını görüntüledi: Yolcu otobüsünde taciz!
Olay anını görüntüledi: Yolcu otobüsünde taciz!
16 Ekim 2019 Çarşamba - 20:28

Meclis'te 'tarife' tartışması!

Büyükşehir meclisinde gündem, toplu ulaşımda yapılan tarife değişikliği oldu. Yeni tarifeler, AK Parti ile CHP’li meclis üyeleri arasında tartışma yarattı. AK Parti Grubu’nun ret oyu verdiği ulaşım tarifesi hakkındaki önerge oy çokluğu ile meclisten geçti.

Meclis te  tarife  tartışması!

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı olağan ikinci birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. Meclise, ulaşımda tarife değişikliğine gidilmesi ve beraberindeki tartışmalar damga vurdu.

Toplu ulaşımda yapılan tarife değişikliğine göre 1 Kasım itibariyle; tam bilet ücreti 3 lira 56 kuruşa, öğretmen bileti 3 liraya, 60 yaş biletleri 3 liraya çıktı, öğrenci biletlerinde ise indirime gidildi ve yeni biniş ücreti 1 lira 64 kuruş oldu. AK Parti Grubu’nu önergeye ret oyu verirken, eleştirilerde de bulundu. Önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

Toplantıda ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 50 milyon TL kredi kullanması oy birliği ile kabul edildi. İZULAŞ’ın 14 milyon TL kredi kullanmasına ilişkin önerge de komisyonlara gönderildi. Ayrıca AK Parti Grubu, Başkan Soyer’in Kültür Park Üretici Pazarı açılışında Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin konuşmasında ‘Savaş’ ibaresini kullandığı için eleştiride bulunurken, Soyer eleştiriye yanıt verdi.

SOYER O TARİHLERDE YURT DIŞINDA OLACAK

Toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, üyesi olduğu YBYK’nın (Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimleri) Fransa'nın Strazburg kentinde gerçekleştireceği kongreye 29- 31 Ekim tarihleri arasında katılması hakkında meclise bilgilendirme yapıldı. Başkan Soyer’in tüm seyahat masrafları YBYK tarafından karşılanacağı da belirtildi.

İZULAŞ’A 14 MİLYONLUK KREDİ KOMİSYONLARDA

İZULAŞ A.Ş. otobüs alımıyla ilgili olarak kullanmak üzere 14 milyon TL'lik banka kredisi alınması ve krediyle ilgili her türlü işlem için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesi hakkındaki önerge komisyonlara gönderildi. Önerge Cuma günü komisyonlarda görüşülecek.

ESHOT 50 MİLYON TL KREDİ ALACAK

ESHOT Genel Müdürlüğünün 2019 Mali Yılı Bütçesinde öngörülen borçlanma kapsamında görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak amacıyla 50 milyon TL kredi kullanılması ile söz konusu kredi konusunda belediyenin garantör olması ve tüm işlemler için büyükşehir belediye başkanına yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

TOPLU ULAŞIMDA YENİ TARİFELER OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Temmuz 2018 dönemi itibariyle bugüne kadar 15 aylık dönemde, ÜFE’de yüzde 18,82, TÜFE’de yüzde 21,10 ve akaryakıtta ve döviz kurundaki artışlar olması, otobüs ve yedek parça alımlarının dövize endeksli olması nedeniyle maliyetleri etkilediği gerekçe gösterilerek hazırlanan toplu ulaşımda yeni fiyat tarifesi mecliste oy çokluğu ile kabul edildi. Yeni tarifeye göre kentte toplu ulaşımda 1 Kasım itibariyle, tam bilet ücreti 3 lira 56 kuruşa, öğretmen bileti 3 liraya, 60 yaş biletleri 3 liraya çıktı, öğrenci biletlerinde ise indirime gidildi ve yeni biniş ücreti 1 lira 64 kuruş oldu. AK Parti Grubu’nu önergeye ret oyu verirken, eleştirilerde de bulundu.

AK PARTİ’DEN ‘ZAM’ TEPKİSİ

Ulaşımdaki fiyat tarifelerinde yapılan değişikliğe ilişkin eleştirilerde bulunan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Fiyat tarifesinde değişiklik yapılması söz konusu… Teknik olarak fiyat tarifesinde artış yazılmış ama burada bir zam söz konusu. Benim bu eleştirilerimin arkasından salonda ‘ülkemizde yaşanan ekonomik hadiseler, enflasyon oranlarının geçmiş dönemlere nazaran yüksek olması, döviz fiyatlarındaki yükseklik dünya genelindeki ekonomik hadiselerinin ülkemize yansıması ve bunun ESHOT’’a etkilemesi’ gibi savunmalar gelecektir. Ama burada garip olan bir durum söz konusu; Bir tarafta 50 milyon gibi bir borçlanma söz konusu öte yandan borçlanmanın yanında ESHOT bütçesini ilgilendirdiğini düşündüğünüz bir zaman söz konusu toplam da yüzde 18 gibi bir zam yapılmış ancak bazı indirimler de var. Öncelikle itiraz ettiğimiz husus şu; bir tarafta 50 milyon gibi kredi talebi ki biz bu talebe olumlu yönde oy kullandık. Ancak diğer yandan 50 milyon yetiyor ve zam söz konusu oluyor. Temel olarak bu yüzden karşı çıkıyoruz. Enflasyon oranında bir zam yapıldığı söyleniyor, tarifelerdeki zammın şirin gözükmesi adına öğrenci tarifesinde indirim yapılıyor. Benzer şehirlerdeki öğrenci tarifeleriyle de uyuşmuyor. Bu indirimin yeterli olmadığını söylüyoruz. 60 yaş tarifesinde de neredeyse yüzde 60 bir artış söz konusu. Gizli zam tekniği ile dengeleme yapılmaya çalışılmış. Aslında bir indirim söz konusu olmadığını biliyoruz. Biz bu yüzden bu maddeye olumsuz yönde oy kullanacağımızı söylemek isteriz” diye konuştu.

“17 AYDIR HİÇ ZAM YAPMADIK”

CHP Meclis Üyesi Yeşim Tekoğlu, Hızal’ın eleştirilerine yanıt verdi. Tekoğlu, “Sabah uyandığımızda zam haberleri gece yattığımızda zam haberleri oluyor ama nedense bu fiyat düzenlemesi oluyor ama bizimkine gelince zam diyorsunuz. Bizim şirin gözükmek gibi bir çabamız hiçbir zaman olmadı. ESHOT’a 16 Ekim 2018’den beri, yani 17 aydır hiç zam yapmadık. Halk taşıt uygulamasında da yüzde 50 indirim uygulaması devam ediyor” açıklamasında bulundu.

“İZMİR HALKI MAKUL OLANI ANLAYIŞLA KARŞILAR”

AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partili (MHP) meclis üyelerinin ulaşım tarifesinde 60 yaşa zam yapılmasına tepki göstermesi üzerine konuşan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “İzmir emekli oranının yüksek olduğu bir kent. Emekliler sadece dar gelirlilerden oluşmuyor. Geliri yüksek olan emekli oranı da yüksek...  Dar gelirli emeklilerimiz için İzmir Büyükşehir Belediyemizin getirdiği imkanlar var. İzmir halkı makul olanı anlayışla karşılar. 17 ay öncesinin fiyatlarıyla toplu taşımanın yürümesi mümkün değil” diye konuştu.

 

 
Meclis'te oy çokluğuyla geçti: İzmir'de tam bilete zam, öğrenciye indirim!
 
Trump: PKK, DAEŞ'ten daha kötü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Valilikte 'yatık bina' zirvesi: Ne karar çıktı?
Karşıyaka Belediye Başkanı Tugay ile Bostanlı’da dolgu zemine inşa edildiği ...
Zarar gören Atatürk büstü onarıldı
Gaziemir ilçesi Zafer Mahallesi Muhtarlığı binası önünde bulunan ve kimliği ...
Soyer'den 'tünel' açıklaması: Yüklenici firma çekildi, şimdi ne olacak?
Yüklenici firmanın krize bağlı artan maliyetleri sebep göstererek inşaattan ...
 
İzmir'de Stanley Clarke rüzgrı
"Bir Festival İzmir" in ikinci gününde dünyaca ünlü bas gitarist ve dört ...
Bir üretici pazarı da Kültürpark'a: Soyer ne mesaj verdi?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, önce tarım festivalinde üreticilerle ...
Kıyı Belediyeleri hizmet için tek yürek!
Marmaris’te toplanan kıyı belediyeler birliğine bağlı üye belediye başkanları ...
 
Çeşme’nin 2020 yılı bütçesine onay!
Çeşme Belediyesi’nin 2020 yılı bütçesi oy birliği ile 202 milyon 700 bin ...
Bornova'da hamleler Cumhuriyet aşkına
29 Ekim'e özel satranç turnuvası bu hafta sonu gerçekleşiyor.
Karşıyaka'da pedallı şölen: Bisi Fest
Karşıyaka Belediyesi tarafından, bisiklet kullanımını teşvik etmek ve ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri