POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Fenerbahçe'den Avrupa'ya veda
Fenerbahçe'den Avrupa'ya veda
Üniversitede onlarca eylemci gözaltına alındı
Üniversitede onlarca eylemci gözaltına alındı
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Sosyal medyada lokanta ve kafelere boykot çağrısı
Sosyal medyada lokanta ve kafelere boykot çağrısı
14 Aralık 2020 Pazartesi - 20:06

Meclis’te ‘uyarı yazısı’ tartışması, Soyer’den ‘şeref meselesi’ çıkışı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in, meclis üyelerine gönderdiği uyarı niteliğindeki yazı mecliste tartışma yarattı. Yazıyı eleştiren AK Parti'nin Soyer’in kardeşi ve eşi üzerinden gündeme getirdiği iddia sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı “Eşimle, kardeşimle ilgili varsa onlara menfaat sağladığım iddiası bu şeref meselesidir. Bunun gereğini yapınız” çıkışında bulundu.

Meclis’te ‘uyarı yazısı’ tartışması, Soyer’den ‘şeref meselesi’ çıkışı!

GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Aralık ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleşti.

Kültürpark’ta bulunan İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde yapılan toplantıda 'uyarı yazısı' tartışması yaşandı.

AK PARTİ GRUBU MEKTUBU İADE ETMEK İSTEDİ
Toplantıda ilk sözü AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal talep etti.

Hızal, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in geçtiğimiz günlerde meclis üyelerine gönderdiği yazı hakkında açıklamalar yaptı.

Belediye Başkanı Soyer’in uyarı niteliği taşıyan yazısında önemli vurgular yer almış "Belediye ve bağlı kuruluşlarına karşı doğrudan doğruya veya dolaylı olarak taahhüde giremez, komisyonculuk ve temsilcilik yapamaz” vurgusu yapılmıştı.

AK Partili Hızal bu durumun AK Parti Grubu’nda rahatsızlık yarattığını söyledi ve eleştirilerde bulundu. Hızal, “3 Aralık tarihinde tüm meclis üyelerine belediye kanunun 29’inci maddesine atıfta bulunularak hem belediye başkanları hem de meclis üyelerinin görevleri boyunca ve sonrasında bir takım faaliyetlerinden yasaklı olduğu şeklinde yazı gönderildi. 150 yılı aşkın olan belediyenin mensubu olmaktan gurur duyuyoruz. Bu meclisin itibarını daha yukarı taşımak adına en azından bu dönem iktidarı ve muhalefetiyle ortak akıl için ciddi bir mücadele verdiğimizi düşünüyorum. Ama 3 Aralık günü önümüze gelen bir yazı var. Açıkçası beni ve grubumuzdaki arkadaşları fazlasıyla rahatsız eden bir ifade kullanılmış. Bu yazının neden gönderilme gerektiği duyulduğunun cevabını merakla bekliyoruz. Bu yazının Menemen’den sonra gönderilmiş olmasını ve adeta herkesin zan altında bırakılmasını ben kabul etmiyorum. Biz bu yazıyı üstümüze alınmış değiliz ama bu şekilde gönderimden rahatsızız ve bu yazıyı size iade etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İADE ETSENİZ DE ETMESENİZ DE…
Hızal’ın ardından konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Soyer, “O yazı size gönderildi. İade etseniz de etmeseniz de tüm meclis üyesi arkadaşlara gönderildi. Bu konuda bir müzakere açmayacağım. Maalesef Menemen’de olduğu gibi belki başka yerde olacak, bir takım usulsüzlük ve yolsuzluklarla karşılaşabiliyoruz. Dünyanın her yerinde benzer durumlarla karşılaşabiliyoruz. Biz en derin hassasiyeti göstermek mecburiyetindeyiz. Hiçbir arkadaşımla ilgili böyle bir duyum olduğu için değil bu yazı. Ama bir hassasiyete davet ettik, bu hassasiyeti hatırlatmak istedik” dedi.  

AŞIYI HATIRLATTI, ‘TÜNELİN UCUNU GÖRDÜK’ MESAJINI VERDİ!
Soyer ayrıca koronavirüs salgını üzerinden uyarı niteliğinde bir konuşma da yaptı. Soyer, “Covid tırmanıyor ama çok şükür tünelin ucunu gördük. Aşının gelmesiyle birkaç ay sonra normalleşmeye geçeceğimizi düşünüyorum. Şu an belki en kritik günleri yaşıyoruz. Sağlıkçılar uyarıyor, kapalı alanlarda en az şekilde vakit geçirmek gerekiyor. Yayılma katbekat artıyor. Mecliste bunun olmasını istemeyiz. Lütfen tekrara düşmeden, kısa öz şekilde meclis üyelerimize kendini ifade etsin” açıklamasına imza attı.

İMAR ÜZERİNDEN YEŞİLİN TONU TARTIŞMASI!
Ayrıca, “Urla ilçesi, Uzunkuyu Mahallesi, L17a22a pafta 146 ada, 2 no’lu parselin “Akaryakıt+LPG+Servis İstasyonu” olarak belirlenmesine yönelik, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı önerisi;  Çevre ve Sağlık – Hukuk –  Ulaşım Komisyonlarınca oybirliği ile uygun bulunmadığına, Esnaf ve Meslek Odaları – İmar ve Bayındırlık Komisyonlarınca oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Rapor” adı altındaki gündem maddesi oturumda tartışma yarattı. Cumhuriyet Halk Partili (CHP) meclis üyeleri ve AK Partililer imar tartışması kapsamında karşı karşıya geldi. AK Partili Özgür Hızal ve Hüsnü Boztepe planlamayla ilgili ciddi iddialar olduğunu aktardı. CHP’li Taner Kozanoğlu, “Biz yeşilin tonunuz severiz ama dolar tonunu değil” çıkışında bulundu. Tartışmaların ardından açıklama yapan Soyer, “Biz çevre komisyonuna vicdani bir sorumluluk da yüklüyoruz. Yüzde 100 mevzuata uygun verilen kararlar çevreyle çelişebiliyor. Aksi halde imar komisyonu kararları uygulanıyor olsaydı güllük gülistanlık bir ülkede yaşıyor olurduk. Mutlaka bunları yerinde görelim. Bu tür durumlarda 5’li komisyonu toparlayalım” dedi. Hızal, “Taner Bey yeşilin hangi tonunu sevdiğinden bahsetti. Bir Karadenizli olarak yeşilin hangi tonunu seviyorum, Taner Bey çok daha iyi anlamıştır. O iddialar noktasında bakılırsa yeşilin hangi tonu ortaya çıkıyor” diye konuştu. Soyer bu kez, “Bu iddialarla ilgili savcılığın kapısı açık. Arif Akdemir savcılığa versin dilekçesini gereği yapılsın. Bizim işimiz bu değil. Biz savcılık değiliz” açıklamasında bulundu. Karşılıklı konuşmalar sonrasında oylamaya geçildi. AK Parti Grubu komisyonlardaki kararlarını değiştirdiklerini açıkladı. Karar oy çokluğuyla kabul edildi.

AK PARTİLİ BOZTEPE MEKTUP İÇİN ADRES GÖSTERDİ!
Gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan AK Partili Hüsnü Boztepe, tartışma yaratan yazının üzerinden kısa bir konuşma yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kardeşi Onur Soyer’in geride kalan süreçte İZTAV’a atanmış olmasına gönderme yapan Boztepe, bir adres okudu ve mektubun oraya gönderilmesi gerektiğini söyledi. Boztepe, “Bu bize gönderdiğiniz mektubu o adrese gönderin. Ben kardeşimi ne İZTAV’ın genel sekreteri yaptım ne de aile bireylerimden hiçbiri belediyeyle alakalıdır” çıkışında bulundu.

Boztepe’nin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Başkan Vekili Mustafa Özuslu söz aldı. Özuslu, “Aslında söz almayacaktım. Sayın Boztepe’nin bu mektuba adres göstermesinden sonra söz almak istedim. Esas itibariyle mektup adresini bulmuştur. Burada herhangi bir meclis üyesi itham edilmekte midir? Burada herhangi bir meclis üyesine suç, suistimal izafe edilmekte midir? Bunların hiçbiri yokken nasıl bir rahatsızlık duyuyoruz? Bunu ben anlamış değilim. Elbette üzerinize alınmadığınız için mektubu iade edebilirsiniz. Ama bunu diyemezsin; bunu şuraya gönderiyorum, kardeşini orada değerlendirirsen… İzmir’i ve meclisimizi ilgilendiren konuları polemikle başka noktaya götüreceksek bunların örneklerini çok verdik ve yaparız” ifadelerini kullandı.

AK Partili Hakan Yıldız da yazı üzerinden eleştirilerde bulundu. Kooperatif faaliyetleri üzerinden açıklamalar yapan Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in eşi Köy Koop Başkanı Neptün Soyer’in ismini vermedi fakat ima etti.

BAROYLA BİRLİKTE YAPIYOR OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ
İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında hayata geçen ‘İzmir İnsan Haklarının Başkenti Projesi’ oturumda tartışma yarattı. AK Partililer protokolü gereksiz bulurken İzmir Barosu’na tepkiler gösterdi. CHP’liler de cevaplar verdi. Soyer konuyla ilgili, “Adli yardıma muhtaç insanların derdine derman olmak istedik. Orada da inan hakları başkenti olmak iddiasında bulunduk. Bunu baroyla yapıyor olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.  

SOYER'DEN 'ŞEREF MESELESİ' ÇIKIŞI
Soyer oturumun sonunda tartışma yaratan yazıyla ilgili bir kez daha söz aldı ve net konuştu. Soyer, “Bu mektubu gönderirken kimseyi kırmak niyetinde olmadığımı söylemiştim. ‘Sadece Menemen değil, Türkiye değil dünyanın her yerinde benzer olaylar yaşanıyor’ demiştim. Bu kurumun başındaki insan olarak arkadaşlarımı uyarmak benim sorumluluğumdur. Tabii ki uyarmak yetiyor mu? Yetmez. Yapacak olan yapar. Hüsnü Bey beni kırmak istedi. Ben tanıdım onu. Dolayısıyla beni kıramaz. Hakan Bey benim eşimi ima etti. Eşimle, kardeşimle ilgili varsa onlara menfaat sağladığım iddiası bu şeref meselesidir. Bunu hiç dile getirmediğinizi söylüyorsunuz ama her meclis toplantısında bir şekilde söylüyorsunuz. Tekrar söylüyorum; bu bir şeref meselesidir. Bunun gereğini yapınız” ifadelerini kullandı.  

 
Efes Selçuk'ta sözleşme bayramı: Yüzde 45,5 artış!
 
Erdoğan açıkladı: Yılbaşında 4 gün sokağa çıkma yasağı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Efes Selçuk'ta sözleşme bayramı: Yüzde 45,5 artış!
Efes Selçuk Belediye Başkanı Sengel, “Vicdan rahatlığı ile hak ile eşitlik ...
Çiğli'ye Avrupa Spor Kenti onuru, Gümrükçü'ye Genel Merkez'den özel tebrik!
Avrupa Spor Kentleri Federasyonu’nun düzenlediği organizasyonda “2021 ...
İzmir'de 4 günlük yağış raporu ve Tahtalı'da son durum... Soyer ne mesaj verdi?
İzmir’de aylardır süren kuraklığın ardından son dört günde meydana gelen ...
 
Büyükşehir’den öğrencilere sıcak destek
Büyükşehir Belediyesi, soğuk kış ayları için 25 bin ilkokul ve ortaöğretim ...
Bornova'da yuvaları ısıtan çalışma
Bornova Belediyesi ilçe genelinde yaptığı budamalardan ve ömrünü tamamlamış ...
Menderes'te can dostlara yeni uygulama
Menderes Belediyesi tarafından sokak hayvanları için hazırlanan bayat ...
 
Büyükşehir'den deprem mağduru apartman görevlilerine istihdam jesti!
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AFAD verilerine göre bugüne kadar ...
Konak'ta can dostlar için iş birliği
Konak Belediyesi, sokak hayvanları için sivil toplum kuruluşları ile ...
İzmir'de karantina dayanışması tam gaz!
Büyükşehir Belediyesi evinde Covid tedavisi gören, karantinasında olan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri