POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Beşiktaş 5 maç sonra galibiyeti hatırladı!
Beşiktaş 5 maç sonra galibiyeti hatırladı!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
30 Nisan 2021 Cuma - 08:34

Mikroplastiklerden kurtulmanın çevreci yolu keşfedildi

Bilim insanları dünyanın geleceğini tehdit eden mikroplastikleri çevreden uzaklaştırmanın çevreci ve sürdürülebilir bir yolunu keşfetti. Bakterilerin oluşturduğu biyofilmlerden yararlanan araştırmacılar, böylelikle sudaki mikroplastikleri yakalayıp ayrıştırarak geri dönüştürmeyi başardı. Bağımsız uzmanlar, çalışmayı dünyadaki plastik krizine karşı bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.

Mikroplastiklerden kurtulmanın çevreci yolu keşfedildi

Bakteriler doğal olarak bir araya gelme ve yüzeylere yapışma eğiliminde olduklarından  "biyofilm" adı verilen yapışkan bir madde oluşturuyor. Hong Kong Politeknik Üniversitesi'ndeki (PolyU) araştırmacılar, bakterilerin bu özelliğinden yararlanarak kirli sudaki mikroplastikleri yakalayabilen bant benzeri bir mikrop ağı geliştirdi.

Mikrobiyoloji Derneği'nin yıllık konferansında sunulan bu bulgular hala başlangıç ??niteliğinde olsa da, araştırmacılar keşiflerinin doğada bulunan bir maddeyi kullanarak uzun vadede plastik kirliliği seviyelerini sürdürülebilir bir şekilde düşürebileceğini açıkladı.

PolyU'da mikrobiyoloji araştırmacısı ve çalışmanın başyazarı olan Sylvia Lang Liu, "Doğal ortamlarımızın 'plastikleşmesini' durdurmak için b mikroplastikleri yakalayan, toplayan ve hatta geri dönüştüren etkili çözümler geliştirmemiz bir zorunluk" ifadelerini kullandı.

DENİZ CANLILARI VE İNSAN SAĞLIĞI İÇİN BÜYÜK BİR TEHDİT OLUŞTURUYOR

5 milimetreden daha küçük plastik parçalarına mikroplastik deniliyor. Ancak,  küçük olmalarına rağmen, çevreye verdikleri risk çok büyük. Mikroplastikler biyolojik olarak parçalanamıyorlar, bu nedenle uzun süre kalıyorlar. Ayrıca toksik kimyasalları emerek biriktirdikleri için sonuçte çevreye ve insan sağlığına büyük zarar veriyorlar. Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne göre 2018'de 114'ten fazla suda yaşayan türde mikroplastikler bulundu. 

Okyanuslardaki mikro plastik kirliliğinin dünyanın çevre sorunlarının başında geldiğine dikkat çeken uzmanlar, bu yüzden her yıl milyonlarca su canlısının öldüğünü veya bu canlılar yoluyla mikroplastiklerin beslenme ile insan vücuduna girdiğini ifade etti.

BİYOFİLM MİKROPLASTİKLERİ YAKALAYARAK AYRIŞTIRILMASINI SAĞLADI

Diğer taraftan, Liu ve ekibi yaptıkları çalışma kapsamında  Pseudomonas aeruginosa adlı bir bakteriden, suda dolaşan mikroplastikleri hareketsiz hale getirebilen ve birleştirebilen bir bakteriyel biyofilm tasarladı. Bu bİyofilmin  mikroplastikleri gruplandırırtan sonra suyun dibine batırdığı ifade edildi. Araştırmacılar, ardından  biyofilm dağıtma geni kullanan bir "yakalama-salım mekanizması" sayesinde, mikroplastiklerin bakteri tuzaklarından ayrıştırılabildiği ve geri dönüşüme hazır hale getirildiği ifade edildi. 

MİKROPLASTİK KİRLİLİĞİYLE MÜCADELEDE DÖNÜM NOKTASI

Çalışmaya dahil olmayan Edinburgh Üniversitesi'nden Dr. Joanna Sadler, çalışma hakkında “Bu, plastik kirliliği krizini ele almak için biyofilm mühendisliğinin gerçekten yenilikçi ve heyecan verici bir uygulaması. Mikroplastiklerle uğraşırken karşılaşılan en büyük zorluklardan biri, bu kadar küçük parçacıkları yakalamaktır .Liu ve meslektaşları, gerçek dünyada atık su arıtma teknolojisine geliştirmek için dönüm noktası niteliğinde bir çalışmaya imza attı” dedi. 

Öte yandan, çalışma  hala başlangıç ??aşamasında bulunuyor. Okyanusta veya kanalizasyonda değil, kontrollü bir laboratuvar ortamında bir kavram testi olarak gerçekleştirildi ve insanlar için hastalık taşıyan bir bakteri olan ve büyük ölçekli projelerde kullanılamayan "aeruginosa" bakterisi kullanılarak yapıldı. Ancak araştırmacılar, yöntemin doğal biyofilm oluşturan bakterileri doğrudan kanalizasyon veya diğer sulu ortamlarda bulmak için kullanılabileceğinden emin olduklarını söyledi. (NTV)

 
İsrail'de bayram faciası: 44 ölü, 103 yaralı!
 
Uzmanlardan bayram uyarısı: Dalga dalga yayacaklar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İsrail'de bayram faciası: 44 ölü, 103 yaralı!
İsrail'in kuzeyinde, Lag BaOmer Bayramı kutlamalarında yaşanan izdiham ...
Dağ buzullarının yüzde 10'u 2050'de yok olacak
Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki 30 yılda yükseklerdeki ...
BM Genel Sekreteri'nden Kıbrıs açıklaması
BM Genel Sekreteri Guterres Kıbrıs müzakereleri ile ilgili açıklamada ...
 
"Erdoğan ile Biden iyi bir görüşme gerçekleştirdi"
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iyi bir ...
O ülkede salgında hükümetin ihmali araştırılacak
Brezilya Senatosu'nda, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hükümetinin yeni ...
5 bin kişilik konser deneyi sonuçlandı
Barcelona'da 27 Mart tarihinde yapılan 5 bin kişilik konser sonrasında ...
 
Ermenistan Başbakanı Paşinyan istifa etti
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan istifa ettiğini açıkladı.
Kaybolan denizaltıdaki 53 kişi hayatını kaybetti
Endonezya’da 21 Nisan’da kaybolan ve 3 gündür arama faaliyetlerinin sürdüğü ...
Azerbaycan'dan açıklama: Kabul edilemez
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri