POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
RTÜK'ten 'seçim yasağı' açıklaması!
RTÜK'ten 'seçim yasağı' açıklaması!
Rap dünyası karıştı: 50 Cent'e tecavüz suçlaması
Rap dünyası karıştı: 50 Cent'e tecavüz suçlaması
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
18 Eylül 2021 Cumartesi - 11:17

Mimarlar Odası'ndan 'danışma kurulu'na çağrı!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, depremde hasar gören ve yıkılması düşünülen İzmir Büyükşehir Belediye Hizmet Binası için Büyükşehir tarafından kurulan 16 kişilik danışma kuruluna çağrıda bulundu.

Mimarlar Odası ndan  danışma kurulu na çağrı!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, depremde hasar gören ve yıkılması düşünülen İzmir Büyükşehir Belediye Hizmet Binası için Büyükşehir tarafından kurulan 16 kişilik danışma kuruluna çağrıda bulundu. Binanın mimari değerinin olduğunu ve yıkılmaması gerektiğini savunan oda, danışma kurulunu binanın yıkılmaması yönünde karar almaya davet etti.

Yapılan açıklama şu şekilde;

"İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapılacak yeni hizmet binasının tasarım ve işlev sürecinin yürütülmesi adına 16 kişilik bir danışma kurulu oluşturduğunu basından öğrenmiş bulunuyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası hem İzmir’in kent belleği hem de modern mimarlık mirası tarihi açısından çok önemli bir yapıdır. Yerel yönetimin, kentin en önemli kamusal alanlarından biri olan Konak Meydanındaki temsili olarak düşündüğümüz binanın korunması ile ilgili İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne şubemiz tarafından başvuruda bulunulmuştur.

İzmir 1 nolu  Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, başvurumuza yönelik 30.08.2021 tarihli yazılı yanıtında yapının yerinde tespit çalışmalarının yapılması ve ilgili belgelerin idaresinden talep edilmesine, süreç tamamlanıncaya kadar yapıda herhangi bir FİZİKİ-İNŞAİ faaliyette bulunulmamasına karar verdiğini bildirmiştir. Kurul bu kararını aynı zamanda Konak Belediyesine ve İzmir Büyükşehir Belediyesine de iletmiştir.

Kurul tarafından yapılan ön değerlendirmede konuya ilişkin tespit çalışmalarının sonuçlanacağı zamana kadar yapıda herhangi bir inşaat faaliyetinin yapılmaması gerektiği bildirilmişken, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yıkım senaryolarını da konuşmak için bir kurul oluşturmasını çok talihsiz bir karar olarak değerlendiriyoruz. Bu kurulda olduğu açıklanan isimlerin çoğu, mesleki anlamda kendilerini kanıtlamış ve takdir ettiğimiz isimlerdir. Ancak, süreç hakkında yeterli bilgilendirme yapılmadan böyle bir kurulun oluşturulma nedeni tarafımızca anlaşılamamıştır. Yıkım kararı çıkmadan yıkım sonrasını konuşmak “süreci meşrulaştırmaya çalışmak” demektir.

Bununla birlikte danışma kurulları konunun onaylanması üzerine değil değerlendirmesi üzerine kurgulanmaktadır. Konuyu yakından takip eden ve kamusal alan mücadelelerinde aldığı başarılarla kente katkı koyan Mimarlar Odası ve TMMOB Bileşenlerinin bu kurula davet edilmemesinin de İzmir gibi demokratik değerleri ile öne çıkan bir kentin yerel yönetim anlayışı ile bağdaşmadığını düşünüyoruz. Çok renkli ve çok sesli olmak şiarıyla yola çıkan bir anlayışın geldiği noktanın bu anlamda çok derin çelişkiler içerdiğini düşünüyoruz.

Açıklanan danışma kurulunda Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin yürüttüğü daha önceki mücadelelere katkı koyan değerli isimler bulunmaktadır. Bu hassasiyete sahip kişilerin, bu süreçte yapının korunmasına dönük gerekli önem ve duyarlılığı göstereceklerini umuyoruz.

Bilindiği gibi İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsünden bir rapor istenmiştir. Raporun içeriği ve yazım dili hakkında ilgili diğer uzman kuruluşlar değerlendirme yapacaktır ancak özetle söylemek gerekir ise rapor binanın güçlendirilemeyeceğini söylememektedir. Güçlendirme yapılabileceği raporda belirtilmiştir.

Konak ve yakın çevresinde yer alan kamuya ait yapıların nasıl yeniden kullanılabileceğine dönük senaryoların tartışılması mutlaka yapılmalıdır. Kentsel ve toplumsal hafızada yer alan bu yapılar için yapılabilecek müdahaleler tartışılırken, mevcut fiziksel çevreye en az dokunuşla en etkili sonucu alabilmeyi amaçlamak gerekir.  Modern Mimarlık mirası niteliğine sahip yapıların potansiyellerini kullanarak kentin ve toplumun ihtiyaç duyduğu mekân ve kullanım biçimleri oluşturulmalı, daha fazla kamusallık, açıklık, geçirgenlik gibi Konak ve çevresine değer katacak kavramlar üzerinden yeniden bu yapıları kazanmak esas olmalıdır.

Toplanması durumunda, danışma kurulununda da benzer görüş ve değerlendirmeler oluşturulacağını beklemekteyiz"

 
Danıştay onadı; Uzundere'ye JES projesi iptal
 
Karşıyaka’da gündem sürdürülebilir ulaşım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Bornova 1881' yeni yerine yakıştı
Bornova Belediyesi, Kamil Tunca Caddesi ile Kemalpaşa Caddesi’nin kesişimi ...
Başkan Çalkaya gazilerin onuruna yemek düzenledi
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik unvanın verilişinin yıldönümü ...
Büyükşehir Meclisi'nde 'Marina' tartışması
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde “Levent Marina” tartışması yaşandı. ...
 
Masal Evi sayesinde artık daha mutlular
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in hayata geçirdiği Masal ...
Çeşme ve Alaçatı’da kurtuluş coşkusu!
Çeşme Belediyesi 15 Eylül Alaçatı ve 16 Eylül Çeşme’nin düşman işgalinden ...
Grand Plaza'da TİS bayramı... Soyer: Daha güzel bir Türkiye'yi birlikte yaratacağız!
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi Grand Plaza'da örgütlü bulunan Toleyis, ...
 
Menemen'de Ahilik Haftası coşkusu
Bu yıl 13-19 Eylül tarihleri arasında 34.’sü kutlanan Ahilik Haftası dolayısıyla, ...
'Ağaçtan Dervişe' Narlıdere’de gala yaptı!
Türk Halk Müziği’ne damgasını vurmuş ünlü sanatçıların saz ile tanışma ...
Selçuk masasında siyaset, ekonomi ve insan!
Efes Selçuk,  “Siyaset, Ekonomi ve İnsan” konulu söyleşiye ev sahipliği yaptı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri