POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
1 Haziran 2019 Cumartesi - 13:48

Nakille eşlerine hayat verdiler

İzmir'de, kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle aile üyelerinden organ alamayan iki böbrek hastası, birbirlerinin eşlerinden yapılan nakille hayata tutundu.

Nakille eşlerine hayat verdiler

İzmir'de, kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle aile üyelerinden organ alamayan iki böbrek hastası, birbirlerinin eşlerinden yapılan nakille hayata tutundu.

Menemen ilçesinde yaşayan 5 çocuk ve 3 torun sahibi 56 yaşındaki emekli İlhan Güçlü'ye 3 ay önce başvurduğu Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde böbrek yetmezliği tanısı kondu. 

Diyaliz tedavisi görmeye başlayan Güçlü'ye, eşi 50 yaşındaki Naciye Güçlü böbreğini vermek istedi ancak kan grubu uymadı.

Aynı çaresizliği yaşayan 30 yaşındaki Semra Sezgin'e de 6 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi kondu. Hastalığı nedeniyle çocuk sahibi olamayan Sezgin'e lokanta işletmeciliği yapan 38 yaşındaki eşi Ferhat Sezgin, kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle donör olamadı. 

Kadavradan böbrek nakli olmak için İzmir Kent Hastanesi'ne başvuran hastalara, çözüm olarak çapraz nakil yöntemi önerilerek gönüllü vericilerin böbreklerinin, karşı ailedeki hastaya uygun olduğu ve değiş tokuş yapılabileceği söylendi.

Doktorların önerisini kabul eden Ferhat Sezgin'in böbreği İlhan Güçlü'ye, eşi Naciye Güçlü'nün böbreği ise Semra Sezgin'e nakledildi. 

"Kızımız olursa adını Naciye, oğlumuz olursa da İlhan koyarız"
Böbrek nakli yapılan Sema Sezgin, kontrol için geldiği hastanede basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yıllar sonra ilk kez sağlıklı bir bayram geçireceğini, bunun için çok mutlu olduğunu söyledi. 

Naciye Güçlü'nün verdiği böbrek sayesinde yeni bir hayata "merhaba" dediğini belirten Sezgin, "Doktorlar nakil olana kadar hamile kalmamam gerektiğini söylüyordu. Çünkü nakil durumu olursa alınma durumu vardı. Artık çocuk sahibi bile olabilirim. Tek temennim bu zaten. Naciye Ablam bana yeniden yaşama şansı verdi. Kızımız olursa adını Naciye, oğlumuz olursa da İlhan koyarız." dedi. 

Ferhat Sezgin de eşine kan uyuşmazlığı nedeniyle böbreğini veremediğini öğrendiği gün çok üzüldüğünü ama çaprak nakil yöntemiyle İlhan Güçlü'nün hayatını kurtardığını ifade etti. 

"İçimde Ferhat arkadaşımın bir parçasını taşıyorum"
Sezgin'den nakledilen böbrekle sağlığına kavuştuğunu dile getiren İlhan Güçlü de, "2 ay boyunca makineye bağlıydım. Eziyet çekiyordum. Eşim de beni görünce üzülüyordu. Çapraz nakilden bahsedildikten 10 gün sonra bize haber geldi, sonra nakil yapıldı. İçimde Ferhat arkadaşımın bir parçasını taşıyorum. Bu ömür boyunca benim içimde kalacak bir sevgi oldu." diye konuştu.

Naciye Güçlü de bir komşularının 10 yıldan bu yana kadavradan nakil olmayı beklediğini, eşinin de aynı sıkıntıları yaşamaması için gönüllü donör olmaya karar verdiğini aktardı. 

Sezgin ailesiyle hastanede tanıştıklarını dile getiren Güçlü, "Şimdi kardeşim gibi oldular. Kız kardeşim, oğlan kardeşimmiş gibi bir sıcaklık var. İçinde parçamı taşıdığı için mi bilmiyorum. Birbirimize çok ısındık." ifadelerini kullandı. 

Nakil ameliyatlarını gerçekleştiren ekipte yer alan Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok da yıllarca uygun böbreğin kadavra listesinden çıkmayabildiğini, çapraz nakil yöntemiyle bekleme süresini kısalttıklarını söyledi.

Hastalarının sağlık durumlarının iyi olduğunu anlatan Ok, kontrollerin ardından Sezer'in hamile kalıp çocuk sahibi olması için tedavi uygulayacaklarını sözlerine ekledi. (AA)

 
İzmir'de toplu ulaşımda kadın şoförler dönemi başlıyor
 
3 ilçe ve bir belde sandık başına gidiyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hayat arkadaşına hayat hediyesi!
Ortaokul öğrencisiyken Hepatit B virüsü taşıyıcısı olduğunu öğrenen ve ...
Ramazandan sonra aşırı yemek uyarısı
Ramazan sonrası rutin yemek yeme düzenine nasıl geçilmesi gerektiği hakkında ...
Dikkat: 'Baş ağrısı' deyip geçmeyin!
DEÜ Acil Servisi'nde yapılan ve 3 ay süren araştırmada, baş ağrısı şikayetiyle ...
 
İzmir'in odalarından 'sağlıklı' iş birliği!
İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret ...
İzmir'deki operasyon dünya tıp literatürüne girdi
Kent Hastanesi'nin kalp cerrahisi ve karaciğer nakli ekibi, Budd Chiari ...
Dışarı çıkmayan çocukta raşitizm tehlikesi
Ünlü genetik bilimci Steve Jones, dünyanın, 1950'li yıllarda yendiği raşitizm ...
 
Kitabını yazdığı kanseri ikinci kez yendi
İzmir'de 14 yıl arayla iki kez kanser teşhisi konulan Azime Taş, tıbbi ...
Nadir hastalıklara 14 özel merkez
ALS, SMA, DMD, MS gibi nadir hastalık sahiplerinin tedavideki sıkıntılarını ...
Dikkat: Sahurda çay, kahve içmeyin
Havaların ısınmasıyla birlikte oruç tutan kalp hastaları için riskli bir ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri