POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
5 Nisan 2021 Pazartesi - 13:06

O başkandan ilçeyi karıştıran rekor kredi yetkisi talebi: 30 milyon dolar, 4 milyar yen, 217 milyon lira!

Torbalı Belediye Başkanı Uygur meclisten 30 milyon ABD doları, 4 milyar Japon yeni ve 217 milyon liradan oluşan İller Bankası kredisini kullanmak için yetki isteyecek. Talep büyük tartışmalara yol açarken, 'Cumhur İttifakı'ndan sert eleştiriler ve meclisin diğer üyelerine çağrı içeren bir bildiri geldi.

O başkandan ilçeyi karıştıran rekor kredi yetkisi talebi: 30 milyon dolar, 4 milyar yen, 217 milyon lira!

Torbalı Belediyesi'nde Nisan ayının ilk meclis oturumuna gelecek rekor borçlanma talebi tartışmalara neden oldu. 

Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, oturumda 30 milyon ABD doları, 4 milyar Japon yeni ve 217 milyon liradan oluşan İller Bankası kredisini kullanmak için meclisten yetki isteyecek.

Meclisin AK Partili ve MHP'li  üyeleri karara sert tepki gösterdi. 'Cumhur İttifakı'nı oluşturan üyeler AK Parti Torbalı ilçe binasında gerçekleşen basın toplantısıyla ortak bir açıklama yaptı. Toplantıda AK Parti Torbalı İlçe Başkanı Selman Günaydın, MHP Torbalı İlçe Başkanı Veli Kaçar ve AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Erman Çağlar imzası ile yayınlanan basın bildirisinde Belediye Başkanı İsmail Uygur hedef alındı. Toplantıya AK Parti ve MHP İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu üyeleri ve Cumhur İttifakı belediye meclis üyeleri de katıldı.

GÜNAYDIN: SİYASİ NEZAKET GÖSTERDİK
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren AK Parti Torbalı İlçe Başkanı Selman Günaydın, “Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, görevde iki yılını geride bıraktı. Geçtiğimiz hafta yaptığımız basın açıklaması ile Uygur’un makamında olmadığını, bu nedenle siyasi bir eleştiri yapmayı uygun bulmadığımızı belirterek siyasi nezaket gösterdik. Ancak bugün görüyoruz ki sayın Uygur, Torbalı’yı ödenmesi imkansız bir borç yükünün altına sokmak istiyor. Bu noktada sessiz kalamazdık. Torbalı Belediyesi’nin yabancı sermaye eliyle batırılmasına göz yummamızı kimse beklemesin. Siyasi ve hukuki zeminde her türlü mücadelemizi göstereceğiz” dedi.

CUMHUR İTTİFAKI’NDAN BASIN AÇIKLAMASI
Cumhur İttifakı adına basın açıklamasını gerçekleştiren AK Parti Meclis Grup başkanvekili Özgür Erman Çağlar, “Sayın İl Yönetim Kurulu üyelerimiz, çok saygıdeğer Cumhur İttifakı üyesi AK Parti ve MHP İlçe Başkanlarım, sayın meclis üyelerim, ilçe yöneticilerim, değerli basın mensupları ve sevgili Torbalı halkı. Bugün burada toplanmamızın sebebi, Torbalı Belediyesi yönetimi tarafından ilçemizin büyük bir borç batağına sürüklenmesini kamuoyuna duyurmaktır. Bu açıklamayı Cumhur İttifakı üyeleri adına yapıyorum. Sağlık sorunları yaşayan Belediye Başkanına öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz, Allah şifa versin. Göreve geleli 2 yıl oldu, ortada bir tane hizmet göremedik. Bunları zaman zaman dile getirip, eleştirilerimizi kamuoyu ile paylaştık. Siyaseti hiçbir zaman suçlama mekanizması olarak görmedik. Siyaset bizler için hizmet aracıdır, siyasi eleştiri de doğruyu söyleyebilme, adaletli olabilme ve basiretli davranabilmektir. İki yıldır, Torbalı’ya hizmet yapılmadığını her dile getirdiğimizde, bize çeşitli bahaneler üretiyorlar. Bunların başında da borçlu bir belediye devraldıklarını ve borç ödediklerini söylüyorlar. Şimdi de kalkmışlar iş makinesi ve hizmet aracı alacaklarını söyleyerek Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nden kredi almak için belediye meclisinden yetki istiyorlar. Hizmet yok, bizim dönemimizde satın alınan iş makineleri belediyede yatarken bu yabancı kredileri nereye kullanacaksınız? Bugüne kadar bir tane proje mi ürettiniz? Yarım kalan bir tane çalışmanız mı var? Ne yaptınız da şimdi yabancı kredi peşine düştünüz?” ifadelerini kullandı. 

“BU NASIL BİR AYMAZLIKTIR”
Çağlar açıklamasına şu şekilde devam etti; “Sayın belediye başkanının rahatsızlığından dolayı, sağlık durumundan dolayı cümlelerimizi seçerek kullanıyoruz ki, her hangi bir yanlış anlaşılmaya mahal vermeyelim. Sağlık sorunları varken, siyasi fırsatçılık peşinde olmadık, olmayız da. Ama üzülerek görüyoruz ki karşımızda sağlıklı bir belediye yönetimi de yok. Tedavi altındayken bir oldu-bitti meclisi yapıp, Torbalı’yı eski para ile 800 Trilyon gibi uçuk bir borç yükünün altına sokmaya çalışıyor. Siz neyi oldu-bittiye getirmeye çalışıyorsunuz? Bu maddeleri meclis gündemine alırken hiç mi utanmadınız, sıkılmadınız? 2 yıldır Torbalı’ya çivi çakmayıp, parkların temizliğini bile yapmayıp, bizim dönemimizde yapılan hizmet ve eserlerin bakımlarını bile yapmayıp, borç edebiyatı yapıyorsunuz, ağlıyorsunuz, sızlıyorsunuz. Şimdi de gelmişsiniz ABD Doları ile, Japon Yeni ile borçlanma yetkisi istiyorsunuz. Torbalı’yı Japonya’ya kadar borçlandırmak istiyorsunuz. Bu nasıl bir vurdumduymazlıktır, nasıl bir aymazlıktır, nasıl bir işbilmezliktir…”

BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNE SESLENDİ: BU YANLIŞA ORTAK OLMAYIN!

Çağlar, “Sayın belediye başkanı iyileşip, makamına dönünceye kadar siyasi eleştirilerde bulunmayalım dedik ama bu oldu-bitti meclis gündemi nedeniyle bu toplantıyı düzenlemek durumunda kaldık. Torbalı’nın geleceğini, doğmamış çocuğun hakkını ipotek verirken susamazdık. Fen İşleri’nde kullanılmak üzere 30 Milyon ABD Doları, 4 Milyar Japon Yeni ve 217 Milyon İller Bankası kredisi kullanarak Torbalı’nın önümüzdeki onlarca yılını yabancı kaynaklara ipotek vermek istiyorlar. Bunun akılla, mantıkla bir izahı yoktur. Sizden sonrası tufan mı? Hiç mi bu ilçenin gelecek yıllarını düşünmüyorsunuz? Buradan Torbalı Belediyesi’nin değerli meclis üyelerine sesleniyorum; hangi parti çatısı altında görev yapıyor olursanız olun, bu karara evet oyu veren herkes, ömür boyu bu vebale ortaktır. Torbalı’yı esaret altına alacak, gelecek yıllarına zincir vuracak bu borç kararına karşı tüm Torbalı kamuoyuna sesleniyorum; siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve tüm Torbalı halkı bu karara karşı tepkisini göstermelidir. Bizler 2019 yılındaki ilk belediye meclis toplantısında şunu söyledik; ilçemize yapılacak olan her türlü hizmette belediye yönetimine destek veririz, Torbalı’nın zararına olacak her kararda da karşısında oluruz. Bugüne kadar da böyle yaptık. İlçemizin faydasına olan her konuda destek verdik, her yanlışta da karşı durduk. Şimdi çıkıp bize, Torbalı’ya hizmet edeceğiz o yüzden bu kredileri kullanacağız demeye kalkmasınlar. Onlara söylüyorum; bunun adı hizmet değil, bunun adı esarettir. Torbalı’nın ve Torbalı halkının geleceğini ipotek altına almaktır. Torbalı’yı ve Torbalı Belediyesi’ni yabancı sermayenin kucağına atmaktır. İMF benzeri sermaye kuruluşlarından ülkemiz ve halkımız çok çekti. Şimdi benzer kuruluşlar aracılığı ile belediyelerimizin batırılmasına, kaynaklarının tüketilmesine müsaade etmeyeceğiz. Bunun hesabını Torbalı halkına günü geldiğinde vereceksiniz. Bu borçlanma kararına oy verecek olan belediye meclis üyelerine sesleniyorum; bu yanlışa ortak olmayın. Bu hataya düşmeyin. Torbalı halkı sizlere ilçemize hizmet edin diye oy verdi. Gün siyasi davranma günü değildir. Hepimiz siyasi kimliklerimizi bir kenara bırakıp, Torbalı’nın geleceği için, Torbalı’nın iyiliği için bir araya gelip, bu yanlıştan dönülmesini sağlayalım" dedi. 

“BİR SERÇE KADAR CESARETLİ OLUN”
Çağlar, “Orman yanarken kaçan aslanları da, söndürmeye çalışan serçeleri de tarih yazacaktır. Bir serçe kadar cesaretli olup, Torbalı’nın yanmasına seyirci kalmayacağınızı umut ediyorum. Bugün belediye meclisinde göstereceğiniz dik duruş, Torbalı’da uzun yıllar hayırla anılmanızı sağlayacaktır. Aksi halde yarın öbür gün Torbalı sokaklarında yürürken insanların yüzüne bakamaz hale gelirsiniz. Bu maddelere oy verenler bunun hukuki, cezai ve siyasi sonuçlarına, kamu, devlet ve millet karşısında hesabını vermeye mahkumdurlar. Tarih bu kredilere onay veren meclis üyelerini hiçbir zaman affetmeyecek ve unutmayacaktır. Bizim mücadelemiz Torbalı mücadelesidir. Bizim mücadelemiz adalet mücadelesidir. Sonsuza kadar adalet, sonsuza kadar hürriyet diyen bir ecdadın torunları olarak Torbalı’nın esaret altına alınmasına karşı mücadelemizi her platformda devam ettireceğiz. Torbalı halkı şunun sözünü veriyoruz ki, onların bize verdiği emanetlere sahip çıkmak için sonuna kadar dik duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz, birileri gibi kafamızı kuma gömüp olup bitene sessiz kalmayacağız. Torbalı, kimsenin çiftliği değildir. Oldu-bittiye kesinlikle müsamaha gösteremeyiz. Bunun böyle bilinmesini istiyoruz. Bugün bunları yapanlar kadar, bu yapılanlara sessiz kalanlar da kamuoyu vicdanında yara alacaklardır. Bugün buradan herkesi siyasi hesaplarını bir kenara bırakıp sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Sevgili belediye meclis üyeleri, vermeniz gereken tek bir karar var; ya halk için çalışır adalet için çalışırsınız, yada esareti kabul edersiniz” dedi.

“BU NE PERHİZ, BU NE LAHANA TURŞUSU”
Çağlar, “Gazete gazete dolaşarak algı operasyonu yaptınız, değeri 10 Milyon Dolar bile etmeyen bir borç ve karşılığında 200 kadar proje yapılmış bir belediye aldınız. Şimdi kendiniz hiçbir proje yapmadan 800 Trilyon belediyeyi borçlandırmaya çalışıyorsunuz. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu… Bugüne kadar toplam 12 tane ihale gerçekleştirebilmiş Fen İşleri Müdürlüğü’ne, ki onlar da sıhhi malzeme, çimento, elektrik malzemesi ve madeni yağ alımı gibi ihaleler, şimdi kalkmış 800 Trilyon kredi kullandırıp, hizmet yapacağınızı iddia ediyorsunuz. Siz önce bir tane Allah rızası için Torbalı halkının yararına olacak proje ortaya koyun da ondan sonra kredi peşine düşün. Ama sizin derdiniz hizmet değil, başka… Sizi bu yollara hangi kaynaklar sürüklüyor bilmiyorum ama, onlarla mücadele etmek de biz Cumhur İttifakı üyelerinin boynunun borcu olsun” ifadelerini kullandı.

HUKUKİ HATIRLATMALARDA BULUNDU
Çağlar, basın mensuplarının sorusu üzerine konunun hukuki boyutu hakkında da bilgi verdi. Bu karara imza atacak belediye meclis üyelerinin suç işleyeceklerini belirten Çağlar, “Belediye Kanunu’nun 68.maddesi açık bir şekilde ortadadır. Yabancı sermayeden kredi kullanılabilmesi için meclis üye tam sayısının onayı gerekiyor. Bu krediye evet oyu verecek olan belediye meclis üyeleri hakkında da görevi kötüye kullanma davası açılacaktır. Biz de Cumhur İttifakı olarak hukuki ve siyasi mücadelemizi sürdüreceğiz ve Torbalı’nın yabancı sermayenin kucağına atılmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Basın açıklamasının ardından Cumhur İttifakı belediye meclis üyeleri, meclis grup toplantısı gerçekleştirdiler.

 
Bir dayanışma şarkısı: 10 günde 100 fatura!
 
AK Partili Dağ'dan Ödemiş'e fakülte müjdesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vali Köşger'den başkanlara 'medeniyet' mesajı: Kuracağınız şehirlerde...
İzmir Valisi Köşger, Türkiye Belediyeler Birliği toplantısında yaptığı ...
Başkan Koştu'dan çiftçilere yol müjdesi
Şehir İçi trafiği rahatlatacak olan Bergama Çevre Yolu geçiş güzergâhında ...
İZSU'dan 2 yıllık yatırım raporu: 1 milyarı aştı!
İZSU Genel Müdürlüğü kent genelinde su ve altyapı hizmetlerini geliştirmek ...
 
Soyer'den TTB zirvesi mesajları: Kriz belediyeciliği ve butik turizm vurgusu!
Türkiye Belediyeler Birliği’nin toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye ...
TTB Başkanı AK Partili Şahin'den İzmir övgüsü: Türkiye'nin lokomotifi, örnek aldık!
Türkiye Belediyeler Birliği’nin toplantısında konuşan TTB ve Gaziantep ...
Karşıyaka’da tapu işlemlerinde yeni dönem
Karşıyaka Belediyesi ilçede bulunan vatandaşların işlerini kolaylaştırmak ...
 
Bornova'da belediyeden arıcılığa büyük destek!
Bornova Belediyesi tarafından düzenlenen ve 110 katılımcının eğitim aldığı ...
Efes Selçuk Belediyesi'nden 'can dostu' rapor
Efes Selçuk Belediyesi 4 Nisan Sokak Hayvanları Koruma Günü nedeniyle ...
Batur Romanlara seslendi: Konak Belediyesi'nde bir kardeşiniz var
Tepecik’te kurduğu Roman Kültür Merkezi’ni 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri