POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tasarlayıp öldürmeye 'iyi hal': Acılı aileden isyan!
Tasarlayıp öldürmeye 'iyi hal': Acılı aileden isyan!
DEM Parti yöneticileri için müfettiş!
DEM Parti yöneticileri için müfettiş!
Özel 31 Mart'ta kilidi açan 3 anahtarı sıraladı!
Özel 31 Mart'ta kilidi açan 3 anahtarı sıraladı!
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
1 Haziran 2022 Çarşamba - 19:38

O ilçede 2015 ve 2021'den sonra bir kriz daha: CHP Grubu'nda çatlak, o plana ret!

Gaziemir'de 2015 yılında Şenol döneminde CHP Grubu’nda büyük çatlağa yol açarak, geride kalan yıl Arda döneminde de önce komisyonlarda sonra meclis oturumunda reddedilerek krize neden olan İZBAN hattı ile Akçay Caddesi arasında uzanan hatta belirli adalarda kullanın kararlarının ticaret alanına dönüştürülmesini öngören plan revizyonu AK Partili, MHP’li ve 9 CHP'li üyenin oylarıyla reddedildi.

O ilçede 2015 ve 2021 den sonra bir kriz daha: CHP Grubu nda çatlak, o plana ret!

GERÇEKİZMİR - Gaziemir Belediye Meclis Haziran ayı ilk olağan oturumu Belediye Başkanı Halil Arda idaresinde gerçekleştirildi.

Belediye Başkanı Halil Arda’nın bir gün önce yapılan Çocuk Meclisi ilk oturumu hakkında bilgilendirmede bulundu ve istihdam hizmeti çatısı CV Bank’ın geride kalan ay 100 kişiyi iş sahibi yaptığını duyurdu oturumda perde ‘Sarnıç’ atışmasıyla açıldı.

'SARNIÇ’ ATIŞMASI
AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca Sarnıç Gölet ve çevresiyle ilgili yapılan “Belediyenin sorumluluğunda değildir” açıklamasını gündeme getirerek, “Size 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun bir maddesini hatırlatmak isterim: Belde halkının huzur, sağlık, mutluluk ve esenliği için gereken önlemleri almak... Buna rağmen ‘Sorumluluğumuzda değil’ diyorsanız, Sarnıç’ı komple Gaziemir’den koparalım olsun bitsin” dedi. Atmaca’ya yanıt veren Başkan Arda’dan, “Keşke Sarnıç’ın belde belediyesini kapatmasaydınız da bütün hizmetlerini yerine getirseydi. Bize ait değil, buranın tahsinini istedik, cevap bekliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan tahsisi gerçekleştirin biz de orada neler yapıyoruz görürsünüz” açıklaması geldi.

CHP GRUBU BÖLÜNDÜ, O PLANA YİNE RET!
Oturumun ana gündem maddesi ise komisyonlardan oy birliği ile kabul edilerek gelen Dokuz Eylül Mahallesi, Hava Eğitim Yolu, Sarnıç Yolu, Akçay Caddesi ve İzban Banliyö Hattı arasında kalan bölgede, 1441 ada 20 ve 34 parseller üzerinde Belediye Hizmet Alanı (Sosyal ve Kültürel Merkez) belirlenmesi, 1/5000 ölçekli Gaziemir 1. Etap Nazım İmar Planı Revizyonu doğrultusunda mevcut 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'ndaki kullanım kararları Sanayi Alanı, Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı, Küçük Sanayi Alanı olan 1441, 1442, 2040 ve 2010 adaların kullanım kararlarının "Ticaret Alanı'na" dönüştürülmesi, yapılaşma koşullarının düzenlenmesi, sosyal-teknik altyapı alanlarının belirlenmesi, ayrıca ulaşım güzergahının sürekliliğinin sağlanması için planlama alanının doğusundaki 15 m'lik imar yolunun 20 m. olarak düzenlenmesini içeren 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği oldu.

Plan değişikliği kararı AK Partili ve MHP’li üyelerin yanı 9 CHP’li üye ve Bağımsız Üye Levent Çağlarsu’nun oylarıyla ve oy çokluğuyla reddedildi.

Atmaca’dan 1/5000’lik plan vurgusu!
AK Parti Grup Başkanvekili Atmaca konuyla ilgili açıklamasında, “Bu çok uzun süredir meclis gündemini meşgul etmiş bir konu... Önceki dönemlerde yapılan çalışmalarda bir sonuca ulaşılamadı, bizim dönememizde de bir kez gündemden çekildi. Gaziemir İzmir’in giriş kapılarından bir tanesi... Akçay Caddesi ciddi bir trafik yükü taşıyor. Bu nedenle 1/5000’lik plan güncellenmeden 1/1000’lik planın yapılmasını doğru bulmuyorum. Bu şekilde gündeme gelmesi ciddi sorunlar getirecektir. Bu nedenle ret oyu kullanacağız” dedi.

CHP’li üyelerden ret mesajları!
Oturumda söz alan ve ret oyu vereceklerini açıklayan CHP’li üyelerden şu mesajlar geldi:
Emin Aksoy: Planı biraz inceleyince bazı hata ve eksiklikler gördük. 1/5000’likten olduğu aşikar. İkisinin bir arada güncellenmesi Gaziemir’in geleceği için daha yararlı. Plan notlarına işlenmeyen eksiklikler de var. En önemli konu ulaşım. Bahsedilen alan Sarnıç yolunun başlangıcı. Orada zaten bir trafik sorunu yaşanıyor. Bunun yanı sıra havalimanı başta olmak üzere bir çok sayfiye alanına giden yolun tam göbeği. Burada ulaşım altyapısı ve trafik etidüü yapılmamış. Bunların yapılarak 5 binlik planla birlikte faaliyete geçmesi kamu yararı adına çok daha olumlu olacak. Emeklere teşekkür ediyoruz ama oyum ret!
Murat Serin: Gaziemir Akçay Caddesi sadece Gaziemir bir caddesi değil. İzmir’in caddesidir. İzmir’in bir nefes borusudur. Tüm kent giriş çıkışı buradan sağlanır. Burası Menderes’i, Torbalı’nın, Gümüldür’ün, organiza sanayi sitelerinin caddesidir. Bu caddeyi kullanan binlerce araç var. Biz gündüz bile burada trafik yoğunluğu yaşıyoruz, iş çıkışlarında 1.5 saati buluyor. Burada plananan hem emsal artışını hem de yeni imar düzenlemesinin doğru olmayacağını düşünüyorum. Traifk sorunu çözülmeli. Emsal artışlarının zaiyat oranları yeterli değil. Daha fazla zahiyatlar alabilmeliyiz. Bunların yapılması için 5 binlik plan yeniden Büyükşehir’e gönderilmeli ve yenilenmeli. Gaziemir’e hizmet etme adına oyumuz ret olacaktır.
Cemal Çalışkan: 5 binlik planla yeniden planlanarak Gaziemir’e daha fazla yeşil alan kazandıracak şekilde düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ciddi bir trafik yoğunluğu yaratacak. Bu sebeplerle ret oyu kullanacağım.
Ünal Işık: İmar değişikliklerinde bir kamu yararı yaratılmalı. Hem mülk sahibine bişey kazandırmalı hem de o beldede yaşayan insanlara... Oluşacak artı değerden herkes faydalanmalı. Gelen önergede bu tarz bir düzenleme yok. Ya geri çekilmeli ya da ret oyu vereceğim.
Tahir Türkbay: Söz konusu önergenin ilçemize herhangi bir kamu yararı yok, daha çok bir trafik keşmekeşliği getirecek. Geleceğimize düzgün bir kent bırakma adına bu planının 1/5000’lik planla birlikte çalışılması gerektiğini söylüyorum. Ve ben de ret oyu kullanacağım.
Leman Emin: Ben öncelikle burada Sarnıç’ta yaşayan bir vatandaş oalrak fikrimi söylemek istiyorum. Akçay Caddesi’nde yaşatacağı trafik sorunlarının yanı sıra Sarnıç açısından da kabul edilebilir olmadığı görüşündeyim. Ben Gaziemir’in bir ticaret alanına ihtiyaç olduğunu da düşünmüyorum. Önergeye ilişkin gerekli altyapı, alternatif yol çalışmalarını yapılmadığı sürece oyumun ret olduğunu söylemek istiyorum.
Nevin Mutlu: Gaziemir protokol bir ilçe... İzmir’in girişi ve çıkışı... Havaalanının dışında sanayi siteleri, yazlıkçılar... Akçay Caddesi tüm bu yükü çekiyor. Hali hazırdaki bu yükü bile çekemiyor. Trafik yükü hesaplanmadan bir şema oluşturulmuş. 1/5000 binlik plan düzeyinde değerlendirilmesi gerektiğini düşündüğümden ret oyu kullanacağımı bildirmek istiyorum.

Şahin: Geri çekip kabul edilebilir bir çalışma yapılmalı
MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise açıklamasında, “Söylenenler doğru, 1000’lik ve 5000’lik plan birlikte çalışmalı ve revize edilmeli. Trafik konusu da doğru... Sarnıç ve Gaziemir trafik anlamında girilip çıkılamaz hale geldi. Gerçekten bu önergeyi geri çekip daha kabul edilebilir bir çalışma yapıp tekrar gündeme getirmek gerekir.

Bağımsız Üye Çağlarsu da, “Bu madde kronik bir sorun. Geçen bir dönem de reddedilecekken gündemden çekildi. Bu idarenin göreve geldiğinden bu yana imar konusunda ikinci talebi... Ben Gaziemir’in çehresinde trafik ve yüksek binalar istemiyorum. Bu anlamda benim oyum da ret olacak” diye konuştu.

Özkara ve Kırmaz: Kamu yararına!
Önergeyi savunan CHP’li Meclis Üyesi İbrahim Özkara ise “Bu plan enine boyuna incelendi, komisyonda da oy birliğiyle karar verdik. Ticaret alanı olmasın yoğunluk olacak deniyor. Konut olunca yoğunluk olmayacak mı? Ticaret alanında gece yoğunluk olmayacak. Trafik olumsuz etkilenecek deniyor. Sarnıç’tan gelecek yol, 9 Eylül Mahallesi’nden geçecek alternafit yol yok mu?” derken diğer CHP’li Meclis Üyesi Necati Kırmaz da şunları söyledi: 1441 adayla ilgili plan tadilatı daha önce 2 kez mecliste reddedilmiş. 5000 binlik plan 2012’de BŞB’de oy birliğiyle onaylanmış, 11 yıldır 1000 plan yapılamamış. 500 planların zahiyatı yüzde 20’ler civarında. Biz zorlayarak 38’e çıkardık. Daha fazla zorlamak hukuki sorunlara yol açacak. Trafik gelir mi? Evet gelir. Ama 2011’de 5 binlik yapılırken bunun hesaplanmış olması lazım. 1/5000 lik plan tadilatı bu planı kilitler? Hiç bir hak sahibi geri vermez. Reddedilirse uzun yıllar daha uygulanamamasına sebep olacak, kabul edilmesi kamu yararınadır” diye konuştu.

ARDA: BUGÜN REDDEDEBİLİRSİNİZ AMA YARIN NE OLACAK?
Oturumda son sözü alan Başkan Arda ise şöyle konuştu: Keşke Adalet ve Kalkınma Partisi bu hassasiyetini İstanbul katledilirken de Optimum AVM yapılırken de gösterebilselerdir. Oradaki trafiğin yoğunluğu nüfus artışından kaynaklanıyor, trafik havaalanından itibaren sıkışıyor. Biz rekrasyon alanına çevirmek istediğimiz bir yeri bu meclis komisyonlarında 9 ay bekletilip reddedildi. Biz nikah salonunu yenilemek istedik. Bugün gittim, bodrumda beton un gibi dökülmüş. Bu meclis ve komisyonlar yeni bir nikah salonu yapmamazı da reddetti. Bu meclis Gıda Kurtarma Derneği ile yapacağımız protokolü reddetti. Bu plan 2012 yılında yapılmış. Çok düşük zahiyatlarla yapılaşmalar oluşmuş. Şehir plancısı arkadaşlarımız yüzde 38’lere kadar getirdi zahiyatı... Yüzde 45 olunca orada trafik olmayacak mı? 10 yıldır oradaki insanlar mağdur ediliyor. Orada bir yapılaşma olacak. 5000’likten kaynaklan haklar var. Bunu bugün reddedebilirsiniz, yarın ne olacak? Orası plansız beklemeye devam edecek. Biz yönetim olarak doğru birşey yapıyoruz. Hem insanların mağduriyetinin giderilmesi hem de şehrin planlanması açısından çok doğru bir karardı. Meclisin kararına saygı duyuyoruz.

SÜREÇTE NELER YAŞANMIŞTI? 
İzmir’in Gaziemir ilçesinde Halil İbrahim Şenol’un başkanlık yaptığı 2015 yılından bu yana tartışma konusu olan plan değişikliği bir kez daha meclis gündemine geldi. 

O dönem Şenol ile partisi CHP grubunu karşı karşıya getiren, mecliste AK Parti’nin desteğine rağmen yaşanan çatlak sonucu CHP’lilerin oylarıyla reddedilen İZBAN hattı ile Akçay Caddesi arasında uzanan hatta belirli adalarda kullanın kararlarının ticaret alanına dönüştürülmesini öngören revizyon geride kalan yıl Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda için de bir kriz konusu olmuştu. 

GERİDE KALAN YIL REDDEDİLDİ 
Gaziemir’de 2021 yılında yine Nisan ayında gündeme gelen önerge komisyonlara gönderilmiş, imar komisyonunun 3 aylık incelemesi sonucu oy çokluğuyla reddedilerek oturumda da aynı şekilde oylanıp reddedilmişti. 

 
NATO: İsveç ve Finlandiya endişeleri gidermeye hazır
 
Konak Meclisi'nde 'Zorlu' gündem... Batur: Yargı ne derse uygulayacağız!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZBAN'da arıza: O istasyonlar devre dışı kaldı!
Makaslarda yaşanan teknik sorun nedeniyle seferler yaklaşık 1 saat Alsancak ...
Soyer'den buğday üreticisine müjde!
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sözleşmeli üretim yapan çiftçilerden ...
PERGEL üyelerine çocuk odaklı eğitim
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kadın çalışanları için oluşturduğu PERGEL ...
 
Gaziemir çocuk meclisinde ilk zirve!
Gaziemir Belediyesi Çocuk Meclisi’nin ilk toplantısında ilçedeki okul ...
Çeşme'de klasik otomobillerle ralli heyecanı!
Klasik Otomobil Şampiyonası’nın ikinci yarışı Batı Anadolu Rallisi 4-5 ...
Konak'ta şehit yakınları ve gaziler için örnek imza!
Konak Belediyesi ile Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ...
 
Karşıyaka Mandıra Filozofu'nu ağırlayacak
Karşıyaka Belediyesi, Dünya Çevre Günü’nde ünlü yönetmen, oyuncu ve senarist ...
Buca'nın parkları yaza hazırlanıyor
Türkiye’nin en kalabalık ilçelerinden biri olan ve yeşil alanlarını sürekli ...
Bornova’da sağlık emekçileri anısına konser
Bornova Belediyesi ve Bornova Galen Türk Halk Müziği Korosu işbirliğiyle ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri