POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Savaş'tan 'Gökhan Zan' iddialarına yanıt!
Savaş'tan 'Gökhan Zan' iddialarına yanıt!
Özel'e 'darbe' tepkisi: Tam bir akıl tutulması!
Özel'e 'darbe' tepkisi: Tam bir akıl tutulması!
ABD, Hamas'ın üç numarası İsa'nın ölümünü doğruladı
ABD, Hamas'ın üç numarası İsa'nın ölümünü doğruladı
Bakan açıkladı: Sahada şiddete yeni önlem hazırlığı!
Bakan açıkladı: Sahada şiddete yeni önlem hazırlığı!
16 Nisan 2018 Pazartesi - 11:21

O rahip hakim karşısında, ABD'nin gözü İzmir'de: Ağladı... Fenalık geçirdi!

Trump'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesi sırasında serbest bırakılmasını talep etmesiyle gündeme gelen, terör örgütleri FETÖ/PDY ve PKK adına suç işlediği suçlamasıyla tutuklu bulunan ABD'li rahip Brunson hakkındaki dava görülmeye başladı. Duruşmayı izlemek için ABD'li 2 senatör ile yakınları da geldi. Brunson savunmasını Türkçe yaptı. Brunson duruşmanın ikinci bölümünde ağladı ve fenalık geçirdi.

O rahip hakim karşısında, ABD nin gözü İzmir de: Ağladı... Fenalık geçirdi!

ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesinde, serbest bırakılmasının talep edilmesiyle gündeme gelen rahip Andrew Craig Brunson'un, 2016 yılının Eylül ayında, 'milli güvenliği tehdit eden faaliyetlerde bulunduğu' iddiasıyla eşi Norine Lyn Brunson'la birlikte sınır dışı edilmesi kararlaştırıldı. İzmir Göç İdaresi Müdürlüğü'nün 28 Eylül'deki yazısı üzerine Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 20 yıldır Türkiye'de yaşayan Brunson çiftini, Mimar Sinan Mahallesi'ndeki evlerinden aldı. Türkiye'deki oturum izinlerinin de bittiği belirlenen çift, İl Göç İdaresi'ne teslim edildi.

GİZLİ TANIĞIN İFADESİYLE TUTUKLANDI
Sınır dışı işlemleri sürdürüldüğü sırada, FETÖ/PDY soruşturmasında gizli tanık, rahip Andrew Craig Brunson aleyhine savcılıkta ifade verdi. Gizli tanık, ifadesinde Brunson'un, çeşitli illerde misyonerlik faaliyetlerinde bulunduğunu ve FETÖ'nün, dinler arası diyaloğu geliştiren örgüt değil; dini oluşum olduğunu söylediğini ileri sürdü. FETÖ'nün imamlarıyla özelikle de örgütün 'Ege Bölgesi imamı' firari Bekir Baz'la sık sık görüştüğü öne sürülen Brunson ve eşinin, FETÖ'yle ilgili şemada isimlerinin yer aldığı ve yurt dışından kendilerine kaynak aktarıldığı iddia edildi. Bu suçlamalarla 9 Aralık 2016 tarihinde adliyeye sevk edilen Brunson çiftinden rahip Andrew Craig Brunson tutuklandı, eşi Norine Lyn Brunson da serbest bırakıldı.

İDDİANAME KABUL EDİLDİ
Rahip Andrew Craig Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, 'örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği' gerekçesiyle 15 yıla, 'devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek' suçundan 20 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce iddianame kabul edildi. 

DURUŞMAYA ABD'Lİ SENATÖRLER İLE YAKINLARI GELDİ
ABD'li rahip Brunson, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Brunson'un yargılanmasını izlemek için ABD'li 2 senatör ile yakınları da duruşmaya geldi. Jandarma timleri, duruşmanın yapılacağı Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nün çevresinde güvenlik önlemi alırken, tek tek kimlik kontrolü yapıldı. 

DURUŞMAYA YABANCI BASIN İLGİSİ
ABD Başkanı Donald Trump'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesi sırasında serbest bırakılmasını istediği, ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'un tutuklu yargılandığı İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasını çok sayıda yerli- yabancı basın mensubu takip etti. Brunson'un eşi Norine Lyn Brunson, ABD'li senatör Tom Tillis ve ABD İnanç Özgürlüğü Elçisi Sam Brounbeck duruşma salonunda sanık yakınlarına ayrılan bölümde oturdu.

İDDİANAMENİN ÖZETİ OKUNDU
Mahkeme başkanı, saat 09.30'da yoklamayla başlanan duruşmada, Brunson'a önce "Türkçe biliyor musunuz?" diye sordu. Brunson'un cevabı "Az biliyorum" oldu. "Savunmanızı Türkçe mi yapacaksınız?" sorusuna ise Brunson, "Türkçe yapacağım. Anlamazsam sorarım" yanıtını verdi. Mahkeme başkanı, yeminli 2 bilirkişinin temin edildiğini ve salonda bulunduğunu hatırlattı. İddianamenin özetinin okunmasından sonra kimlik tespiti yapıldı. Andrew Craig Brunson, İzmir'de ikamet ettiğini, sabıkasının olmadığını ve doktora yaptığını anlattı. İddianamede bulunduğu kaydedilen İspanya ve Almanya vatandaşlıklarını reddeden Brunson, sadece ABD vatandaşı olduğunu söyledi. Kimlik tespitinden sonra iddianamenin okunmasına geçildi. 45 dakika süren özet okumadan sonra mahkeme başkanı, sanık Brunson'a savunma yapmadan önce susma hakkını kullanabileceğini, savunma için ek süre isteyebileceğini hatırlattı. Brunson, "Savunmamı şimdi yapmak istiyorum" dedi. 


'FETÖ, BENİM İNANCIMA HAKARET'

Savunmasını Türkçe yapan ABD'li rahip Brunson, tanrının hizmetlisi olduğunu ve 1993 yılında eşiyle Türkiye'ye taşındıklarını söyledi. Brunson, "Tek gelme nedenim, İsa Mesih'i anlatmak ve ona öğrenci yetiştirmekti. 2000'de, İzmir'e taşındık ve Yeniden Doğuş Kilisesi'ni açtım. Yanlış hiçbir şey yapmadım. Devlet bizi her zaman izledi. Türkiye aleyhine hiçbir şey yapmadım. Tam tersine Türkiye'yi seviyorum. 25 senedir Türkiye için dua ediyorum. Masumum. Gerçeğin ortaya çıkmasını istiyorum. İddiaların ve suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum. Bu faaliyetlere katılmadım. FETÖ, benim inancıma bir hakaret. Ben Hristiyan bir din adamıyım. Ben İslami bir harekete katılmadım. Ben İsa Mesih'e öğrenci yetiştirmek istiyorum. Benim inancım ve mezhebim böyle bir şey kabul etmezdi" diye konuştu. 

'DARBE BAŞARISIZ OLDUĞUNDA ÜZÜNTÜ DUYDUĞUMU SÖYLEMEDİM'
ABD'li rahip Brunson, İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasında savunmasını yine Türkçe sürdürdü. 

Tutuklu sanık Brunson, iddianamede yer alan, görüştüğü ABD'li askere darbe girişimi sonrası 21 Temmuz 2016 tarihinde gönderdiği mesajdaki "Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa'ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi; ancak bu sefer çok geçti ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız" sözlerini hatırlatıp, şunları kaydetti: 

"Mesajın çevirisi, eksik ve yanlış olmuş. Yapılan yazışma, sosyal politik bir durum değerlendirmesiydi. Ben, siyasetten bahsetmiyorum. Ruhsal bir şey bu. İnsanlar zorlandığında, sarsıntı yaşadığında tanrı mucizeler yapabilir. Bir Rus uçağı düşürülmüştü, ekonomik sorunlar oldu Türkiye'de. Sarsıntıdan bunları kastettim. En sonunda tanrı, mucizeler yapacak Türkiye'de ve görkemini gösterecek. 'Sonuçta biz kazanacağız' dedim. Kutsal kitapta böyle her kötü durumu tanrı iyiye dönüştürüyor. O zaman biz kazanıyoruz. Hiçbir yerde darbe başarısız olduğunda üzüntü duyduğumu söylemedim." 

Bu sırada araya giren mahkeme başkanının "Mesajlarında bahsettiğin tek adamdan kastın kimdir?" sorusuna ise Brunson, "Benim dediğim şey aslında CHP'nin dediği. Türkiye'de CHP, MHP, AK Parti'yi tek bir kişi yönetirse" diye yanıt verdi. 

'FETÖ İLE İLGİM YOK'
İfadesinde, FETÖ'nün sözde 'Ege Bölgesi imamı', firari Bekir Baz'ı tanımadığını ve irtibatının olmadığını da iddia eden Brunson, "Terör örgütü PKK ile de irtibatım yok. PKK'lıların yurt dışına çıkışına yardım etmedim. 13'üncü kabile ve Kürtler'in kutsal olduğu yönündeki ifadelere gelince, 2 yüksek lisansım var, doktoram var. Ben bu inancı duymadım. Kürtler için Kürdistan kurmak istemem, tamamen yalandır. Casusluk ve istihbaratçılık yapsam ve yakalansam bu lekedir kiliseye. Türkiye'nin toprak bütünlüğünden yanayım" dedi.

SURUÇ'A HRİSTİYANLIĞI ANLATMAK İÇİN GİTMİŞ
Brunson, Suruç'a, bu bölgeye gelen mültecilere Hristiyanlığı anlatmak, tebliğ görevinde bulunmak için gittiğini, sadece Kürtler ile değil; Arap ve Türkmenler ile de görüştüğünü ileri sürdü. Brunson, ayrıca FETÖ'nün şifreli haberleşme programları ‘ByLock’ ve ‘Eagle'ı kullanmadığını da iddia etti. 

AĞLAMAYA BAŞLADI, FENALIK GEÇİRDİ
Davada öğle arasından sonra savunmasını vermeye devam eden ABD'li rahip Andrew Craig Brunson, bir anda ağlamaya başladı. Kısa süreli fenalık geçiren Brunson, yerine oturdu. Bir süre dinlenen Brunson, mahkeme başkanının isterse devam etmeyebileceği yönündeki sözüne karşılık, "Sorun Şakran'da değil. Benim kafamda. Tek kişilik odada kalıyorum. Psikolojim bozuldu. Pskiyatri ilaçları kullanıyorum. Başka odaya alınmak istiyorum" dedi.

TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERDİ
Brunson savunmasını sürdürdü. Savunmasında tek cep telefonu hattı kullandığını, üzerine kayıtlı diğer hatlarını çocukları için aldığını öne süren Brunson, onlar ABD'ye gittiğinde hattın kapandığını, geri geldiklerinde onlara yeni hat aldıklarını söyledi. Savunmasını tamamlayan sanık Brunson'a duruşma savcısı, "Adınıza 10 hat var. Anne adı, doğum yeri, doğum tarihi gibi bilgilerde farklılık var" sorusunu yöneltti. Bunun üzerine Brunson, hat alırken pasaport fotokopisi verdiğini, görevlinin nasıl kaydettiğini bilmediğini söyledi. Brunson, savcının "Türkiye'de neden bu kadar uzun süre kaldınız, 1993'te gelmişsiniz" şeklindeki sorusuna da, "Türkiye'yi çok seviyoruz. Burada hizmetimiz gelişiyor. Tanrının burada kalmamızı istediğini düşündük" dedi.

Duruşmada daha sonra bazı tanıklar ile 'Serhat' adlı gizli tanığın ifadeleri okundu. Brunson bu ifadelerin doğruluğunun olmadığını söyledi. Duruşmada daha sonra Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS), sesi ve görüntüsü değiştirilerek duruşmaya bağlanan gizli tanık 'Dua' ifade verdi. Dua, Brunson'un her hafta, Cuma günleri düzenlenen ve sadece subayların katıldığı toplantıya katıldığını bildiğini, bu toplantılarda Murat Çakır isimli Türk asıllı ABD vatandaşının da bulunduğunu söyleyip, Çakır'ın Pentagon ile ilişkilerinin çok iyi olduğunu anlattı. Türkiye'de özellikle 2002 - 2004 yılları arasında bazı PKK'lıların Hıristiyan olarak cemaatlere katıldığını ve böylece dokunulmazlık elde ettiğini ifade eden Dua, Brunson'un kilisesinin de PKK sempatizanları iyi karşıladığını, ayrıcalık gösterdiğini duyduğunu ileri sürdü.

Tanık Emrah Şahin ise Diriliş Kilisesi'ne bir kaç kez gittiğini, Türklerle ilgili hakaret içeren sözler duyduğunu belirtti. Bu sözlerden rahatsızlık duyarak MİT'e durumu aktardığını anlatan Şahin, kilisede Kürtlerin ön planda tutulduğunu söyledi.

ARA KARARINI AÇIKLADI
Yargılamayı yapan 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, rahip Brunson'un tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşmayı da 7 Mayıs 2018 tarihine erteledi.

AVUKATI: BİR SONRAKİ DURUŞMADA SALIVERİLECEĞİNE İNANIYORUZ
Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavut, duruşmadan çıktıktan sonra yaptığı açıklamada, "Casuslukla ilgili suçlamaların bu duruşmada dinlenen tanıkların anlatımlarıyla çöktüğüne inanıyoruz. Ek sanık beyanları ve belgeler sunduk. Bir dahaki duruşmada müvekkilimizin salı verileceğine inanıyoruz" dedi. 

Mahkeme başkanı da talebini değerlendirmeye alacaklarını söyledi. Sanık Brunson, daha sonra savunmasını sürdürdü.

SENATÖR VE BÜYÜKELÇİDEN AÇIKLAMA
Duruşma devam ederken, davayı takip etmek için İzmir'e gelen ABD'li senatör Tom Tillis ile Uluslararası İnanç Özgürlüğünden Sorumlu ABD'li Büyükelçi Sam Brawnback, salondan çıktı.

Dışarıda basın mensuplarına açıklama yapan Büyükelçi Brawnback, "Bunun bir siyasi dava olduğunu düşünmüyoruz. Bu, bir din özgürlüğü davası. Türkiye'nin tarihinde de din özgürlüğü önemli yer kaplıyor. Brunson'un suçsuz olduğunu düşünüyoruz. Bir an önce serbest bırakılacağına inanıyoruz. Ankara'ya Türk yetkililerle görüşme yapmak üzere gidiyorum. Bütün Amerika, bu davaya kilitlendi. Başkan, Başkan Yardımcısı, Amerika halkı. Herkesin dikkati bu davada" dedi.

Senatör Tillis ise yabancı gazetecinin Menbiç konusu ile bu dava arasında anlaşma olup, olmadığı sorusuna, anlaşma olmadığı yönünde yanıt verdi.

İDDİANAMADE ÖNEMLİ SUÇLAMALAR YER ALDI
Öte yandan iddianamede, rahip Brunson hakkında çarpıcı ayrıntılar bulunuyor. Brunson'un, din adamı görüntüsü altında terör örgütleri PKK ve FETÖ adına suç işlediğine, bu örgütlerin genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğuna, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığına iddianamede yer verildi. Brunson'un, ayrıca FETÖ'nün üst düzey üyeleriyle kod isimlerini bilerek, görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde 'Ege Bölgesi imamı' firari Bekir Baz, onun yardımcısı Murat Safa ve hakkında 'silahlı terör örgütü üyesi olmak'tan dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç'la da görüşmeler yapıp, strateji belirlediği iddia edildi. İddianamede ayrıca rahibin, görev yaptığı İzmir Protestan Diriliş Kilisesi'nde PKK ile FETÖ'yü övücü ve bölücü içerikli konuşmalar yaptığı, özellikle Kürtler'in yaşadığı bölgelerde sistematik çalışma yürüttüğü, bu amaçla İzmir'de sadece Kürtler'in alındığı 'Mesihin Kürdi Kilisesi'ni kurduğu suçlaması da yer aldı. Taksim'de, 2013 yılındaki Gezi Parkı eylemleri organizasyonunda yer aldığı ileri sürülen Brunson'un, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden 5 gün sonra bir arkadaşına gönderdiği e-maildeki 'Türk halkı her zamanki gibi askerin yanında yer almadı. Her şey kötüye gidiyor ama sonunda kazanan biz olacağız' ifadesi de yine iddianamede yer aldı.

Hakkında gizli ve açık tanık ifadeleri de olan rahip Brunson'un Türk savaş uçağı pilotlarının başarısından bahseden birine, Fethullah Gülen'i kast edip, "Sizin pilotunuz yok ki. Onlar bizim oradaki hocanın duasıyla uçan pilotlar. Onlar hocaya, hoca da bize bağlı" dediği öne sürüldü. (DHA)

 
Karşıyaka Zübeyde Ana’ya koşacak!
 
Güneşi gören soluğu Foça'da aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de FETÖ operasyonu: 13 gözaltı
Operasyonda aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 13 şüpheli gözaltına alındı.
Şırnak'ta hain saldırı: 3 asker şehit
Şırnak Bestler-Dereler Kuyutepe üs bölgesine saldırıda 3 asker şehit oldu, 1 asker yaralandı.
Minik bilim kahramanları Fuar İzmir'de buluştu
Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen First Lego League Jr. ...
 
İzmir'deki feci kazadan kahreden haber!
Güzelbahçe'de önceki gün minibüsle otomobilin çarpışması sonucu meydana ...
İzmir’de yeni hafta raporu: Hava nasıl olacak?
Kentte yaza göz kırpan sıcaklıklar 5 derece kadar düşüş gösterecek olsa ...
Çeşme'de yasa dışı geçiş operasyonu
Çeşme ilçesinden yasa dışı yollarla Yunanistan'ın Sakız Adası'na geçmeye ...
 
Afrin'de bin teröristi alacak yer altı karargahı bulundu
Zeytin Dalı Harekatı kapsamında teröristlerden temizlenen Afrin ilçesinde ...
Kırmızı listedeki terörist etkisiz hale getirildi
Genelkurmay Başkanlığından, 21 Mart'ta Irak'ın kuzeyine düzenlenen hava ...
İzmir'de FETÖ'den yargılanan ABD'li rahip hakim karşısına çıkıyor!
İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Soyer’in İstanbul mesaisi ve İzmir’de 1 Nisan sonrası
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri