POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
3 Mart 2022 Perşembe - 14:45

Okullarda karantina kalktı, bilim, sendika ve veliler ne yorum yaptı?

Türkiye salgınla mücadelede yeni bir döneme girerken, okullarda 2 vaka çıkması halinde sınıfın kapanması uygulaması da sona erdi. Kararı değerlendiren Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sipahi, Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Vardal ve Veli-Der 2’nolu Şube Başkanı Aydın 'erken' görüşünde birleşirken, endişeleri de sıraladı.

Okullarda karantina kalktı, bilim, sendika ve veliler ne yorum yaptı?

Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamalarla salgında yeni döneme girildi. 

Bakan Koca yeni dönemde açık alanda maske zorunluğu ve HES kodu uygulamasının kaldırıldığını duyururken, uçak, otobüs, sinema, tiyatro ve sağlık kuruluşlarının yanı sıra ve havalandırmanın yeterli olmadığı kapalı alanların tamamında maske kullanımı zorunluğunun devam edeceğini açıkladı. 

Yeni normal kararları kapsamında bir önemli açıklama da okullarla ilgili olarak yapıldı. Buna göre bir sınıfta 2 vaka çıkması halinde devreye giren sınıf kapatılması uygulaması sona erdi. Okulların kapalı alanlarında ise maske kullanımı devam edecek. 

Okullar için alınan karantina uygulaması kararı ve önlemler hakkında değerlendirmede bulunan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal ve Veli-Der 2’nolu Şube Başkanı Turgut Aydın önemli açıklamalarda bulundu. 

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sipahi, gevşemenin erken olduğunu söylerken 5-12 yaş arasındaki çocukların aşılanmasının öneminin altını bir kez daha çizdi.



"ÇOCUKLARI YETERİNCE AŞILAMADAN BU GEVŞEME ERKEN"
Sipahi, "Biz İzmir olarak Temmuzdan beri beşinci piki yaşıyoruz (bu esnada Temmuz-Aralık 2021 arasında vaka sayıları Mart-Nisan-Mayıs 2020’deki tepe rakamların üç-altı katı arasındaydı) ve bu beşinci pikteki rakamlar Aralık ortasına kadar az çok artma azalmalarla plato çizmişti.  Aralık ortasından beri Aralık 2021 dönemindeki rakamların 8-10 katını gördükten sonra 3-5 katı seviyelerine geri döndü günlük vaka sayılarımız. Başka bir deyişle en azından bizim günlük  vaka sayılarımız, aslında Aralık 2021 ortası rakamlarının hala 3-5 kat  üstünde. Halen hastalığın yayılmasında kritik rol oynayan 5-12 yaş grubu aşılanmadı, 12-18 yaş grubunda da aşı karşıtı bir grup var. Tüm ülkeye baktığımızda da halkımızın yaklaşık %32’si  aşısız. Bu bağlamda çocukları yeterince aşılamadan ki aslında bilimsel olarak 5-12 yaş arasını güvenle aşılamak için elimizde yeterince kanıt var, bu derece bir gevşeme için erken olduğunu düşünüyorum. Şu anda toplumun ne kadarının (aşılı veya geçirmiş) olduğunu tam olarak bilmiyoruz ama rakamların mevcut  gevşemelere rağmen düşmeye başlaması (bunda test bariyerinin yükseltilmesinin de etkisi olsa da)  >%85 olabileceğini (net veri Sağlık Bakanlığımızda var) düşündürüyor. Bu kararların etkisi ile vaka sayıları doğal olarak bir miktar daha artacaktır ne kadar artacağını hep birlikte yaşantılayacağız…’’ diye konuştu. 

"ÖNEMLİ OLAN KAPALI ALANLAR"
Sipahi, açık havada maske kullanma zorunluluğunun kalkması ve kapalı alanlarda da gevşetilmesi kararı hakkında ise şöyle konuştu: Açık havadaki maske kullanımı pratikte zaten çok uygulanmıyor ve denetlenmiyordu. Burada korunma açısından nispeten daha önemli olan kapalı alanlar; kapalı alanlardaki gevşeme için de belirttiğim sebeplerden dolayı daha erken olduğunu düşünüyorum. Özellikle a)aşısız b)eksik aşılı c) aşılı ya da aşısız bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar d) bu üç grupta olup hastalığı geçirmemişlerin COVID-19 açısından azami dikkat göstermeye devam etmesini öneriyorum... 



VARDAL: SALGINLA MÜCADELEDE ZAAFİYET YARATACAK!
Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal alınan kararların bilimsel zemininin ortaya konmasının gerektiğini söylerken, öğrenciler ve öğretmenlerde dramatik bir vaja düşünün söz konusu olmadığına dikkat çekti.


Vardal, "Bazı kararlar alınırken özellikle pandemi ile mücadele sürecinde alınan kararların bir bilimsel verileri gerekçeleri ve o kararların oturduğu bilimsel zeminin de ortaya konması lazım. Vaka sayıları görece düşüşte gözüküyor ama vefat eden insan sayısı ciddi düzeyde bütün bunlara baktığımız zaman bu kısıtlama ve sınırlandırmaların tamamının bir anda kaldırılmasını anlamak mümkün değil. Özellikle okullarda 2 öğrencinin pozitif olması durumunda sınıfın karantinaya alınması uygulamasının kaldırılmasına ilişkin Sağlık Bakanlığı veya Milli Eğitim Bakanlığı’nın elinde nasıl bir veri bulunmaktadır? Hani bilimsel verinin üzerine bu karar alınmıştır? Doğrusu bunu bilmek gerekiyor. Okullarda farklı bir durum söz konusu değil, öğrencilerde ve öğretmenlerdeki vaka sayılarında dramatik bir düşüş söz konusu değil. Aşılama oranlarına baktığımızda Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara Türk Tabipleri Birliği’nin itirazı söz konusu, rakamların gerçeği yansıtmadığı ifade ediliyor. Bu tür açıklamaların salgınla mücadelede zaafiyet doğuracağı düşüncesi hakim, umarım önümüzdeki günlerde daha olumsuz bir gelişme yaşamayız. Sınırlamaların bir çırpıda kaldırılması ve hiç bir şey yokmuş gibi davranılması açıkçası anlaşılacak bir durum değil. Son haftalarda zaten toplumsal duyarlılığın azaldığını gözlemliyorduk. Şimdi bu kararlarla birlikte toplumsal duyarlılığın tümüyle ortadan kalkması söz konusu ve mücadeleyi kişilerin inisiyatifine bırakan bir durum var. Bununla birlikte kararın salgının yeniden yükselmesi ve mücadelede zaafiyetlere neden olması endişesi taşınıyor şu an. Okullarda da kararla birlikte çocuklardan çocuklara salgının yayılması söz konusu olacak ve salgınla mücadelede ciddi bir zaafiyet yaratacak. Pozitif vaka görülen bir sınıfta çocukları izole edeceksiniz tamam ama çocukların yaymış olduğu diğer öğrencilerin o virüsü taşıması ve yaygınlaştırması konusunda bir önlem almıyorsunuz bu çok anlaşılır bir durum değil" ifadelerini kullandı. 



"OKULLAR SALGIN YAYMA MERKEZİ HALİNE GELİR"
Veli-Der 2’nolu Şube Başkanı Turgut Aydın ise açıklanan yeni kararları şöyle değerlendirdi: 
Pandemi öncesi ortama neredeyse dönüldü ama pandemi henüz ortadan kalkmadı tabi bu konuda yetkin olanlar bilim insanlarıdır. Konuyla ilgili farklı kurumlar farklı şeyler söylüyorlar. Omicron varyantı daha az etkileyebiliyor ama pandemi devam ediyor aşılamanın artırılması ve teşvik edilmesi gerekiyor. Tedbirleri tamamen ortadan kaldırmak salgını daha da yaygınlaştırmak demek olur diye düşünüyorum. Okul içerisinde çocuklar çok yakın temasta bulunuyorlar, okullar salgını yayma merkezi haline gelir. Öğrenciler gidecekler ebeveynlerine bulaştıracaklar. Önemler de kalktığı için zannedecekler ki salgın bitti! Ülkemizde çok fazla aşı karşıtı da var bu da önemli bir husus. Dolayısıyla bu işi ciddiye almak gerekiyor diye düşünüyorum. Okullarda çocuklar daha yakın temasta oldukları için bu hızlanacaktır özetle sınıflarda karantinanın kaldırılması doğru bir karar değil... 

 
Müzik yasağı ne zaman kalkacak?
 
Ünlü oyuncu Hüseyin Elmalıpınar yaşamını yitirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilim Kurulu Üyesi Şener: Bireysel sorumluluk zamanı!
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Kovid-19 salgınıyla ...
''Emekli hekimlerin yüzde 99.4'ü yoksulluk sınırı altında maaş alıyor''
Hekimlerin emeklilik koşullarını ortaya koyan anket sonuçlarını kamuoyu ...
Günlük tablo: 189 can kaybı, 56 bin 780 yeni vaka
Türkiye'nin 2 Mart 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Türkiye'de ...
 
Tabip Odası Başkanı Çamlı: Yeni bir pik sürpriz olmayacak!
Türkiye, yeni normale geçerken açık havada maske zorunluluğu ve HES kodu ...
Bakan Koca açıkladı: Maske zorunluluğu ve HES kodu kalktı!
Sağlık Bakanı Koca yeni normalin detaylarını açıkladı. Bakan Koca, açıklamada ...
Kritik toplantı: Maske zorunluluğu kalkacak mı?
Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün saat 16.00'da toplanıyor. Toplantı sonrası ...
 
Son 24 saatte 203 can kaybı, 59 bin 885 vaka
Sağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu ...
Koca'dan 'beklenen açıklama' duyurusu!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu'nun yarın toplanacağını ...
Bilim Kurulu Üyesi Şener: Normalleşme için...
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri