POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İncirlik Üssü ile ilgili yeni karar!
İncirlik Üssü ile ilgili yeni karar!
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin tarihi belli oldu
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin tarihi belli oldu
CHP: 1 Mayıs Taksim’dir, taksim 1 Mayıs’tır
CHP: 1 Mayıs Taksim’dir, taksim 1 Mayıs’tır
Brezilya efsanesi 58 yaşında sahalara dönüyor
Brezilya efsanesi 58 yaşında sahalara dönüyor
14 Eylül 2019 Cumartesi - 12:29

Otobüs yangınları için kritik uyarı!

Otobüs Yangınlarını Önleme Derneği Genel Sekreteri Tarhan Aslan, "Kimi otobüsler 24 saat durmadan sefer yapıyor. Bazı otobüsler, motorları hiç dinlendirilmeden, bir sefer biter bitmez tekrar sefere çıkıyorlar. Bazı araçların alternatör bölümünde 800 dereceleri bulan sıcaklıklar oluyor. Dolayısıyla, yakıt borusundaki en ufak bir kaçakta ya da damlamada, araç motorundan yağ kaçması gibi durumlarda bir anda yangın çıkabiliyor" dedi.

Otobüs yangınları için kritik uyarı!

Önceki gece, Balıkesir'den Alanya'ya giden Yılmaz Albay yönetimindeki 10 HF 026 plakalı şehirlerarası yolcu otobüsü, İzmir-Aydın Otoyolu Buca gişeleri mevkiine geldiğinde motor bölümünden alev aldı. Alevleri fark eden sürücü Albay ve araçta görevli olan diğer 2 kişi, otobüsü yol kenarına çekip, 37 yolcuyu tahliye etti. Şoför Albay'ın ihbarı üzerine, olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile yangın söndürülürken, otobüs kullanılmaz hale geldi.

Şoför Albay, yangının motor kısmından çıktığını ve alevlerin bir anda büyüdüğünü, ancak aracı müsait bir yere çekip, yolcuları zamanında tahliye ettikleri için yaralanma ya da can kaybı gibi üzücü durumlar olmadan atlattıklarını söyledi.

‘ARAÇLARIN ALTERNATÖR BÖLÜMÜNDE 800 DERECEYİ BULAN SICAKLIKLAR OLUYOR’

Konuyla ilgili konuşan Otobüs Yangınlarını Önleme Derneği Genel Sekreteri Tarhan Arslan, özellikle yaz aylarında birçok otobüsün hiç dinlendirilmeden çalıştırıldığını belirterek, "Kimi otobüsler 24 saat durmadan sefer yapıyor. Ayrıca, aracın üzerindeki klima çalışıyor, motor çalışıyor, koltukların arkasındaki ekranlar çalışıyor, su ısıtıcıları çalışıyor ve araçta sürekli bir elektrik tüketimi oluyor. Ve tüm bunlar motorla ilişkili. Bu yüzden, motorlara çok fazla yük bindiriliyor. Bazı araçların alternatör bölümünde 800 dereceleri bulan sıcaklıklar oluyor. Dolayısıyla, yakıt borusundaki en ufak bir kaçakta ya da damlamada, araç motorundan yağ kaçması gibi durumlarda bir anda yangın çıkabiliyor" dedi.

YETKİLİ SERVİS VURGUSU

Araçların bakımlarının periyodik olarak yapılması gerektiğini belirten Arslan, "Bu bakımların merdiven altı yerlerde değil, yetkili servislerde yapılması gerekiyor. Araçlarda problem çıkabilecek teknik bölgeleri en iyi yetkili servisleri bilir ve bu servislerin, araçlarda problem çıkabilecek noktalardaki hasarları tespit etmek için teknik cihazları var. Bu yüzden, çok ufak sorunlar dahi yetkili servislerde tespit edilebiliyor ve bunlar olumsuz sonuçlara yol açmadan giderilebiliyor" diye konuştu.

‘YANGIN ALARMI OLMAZSA OLMAZ’

Tarhan Arslan, 2012'deki yönetmeliğe göre yolcu otobüslerinde yangın algılama ve alarm sistemlerinin olması gerektiğini, ancak bunun araç muayenelerinde 'ağır kusur' yerine 'hafif kusur' sayıldığını belirterek, "Yangın alarmı konusu, dernek olarak olmazsa olmazımız. Yönetmelikte açıkça belirtilmesine rağmen muayenede hafif kusur sayıldığı için bu hiç kimse tarafından önemsenmiyor ve yapılmıyor. Yangın algılama ve alarm sistemlerinin, araç muayenesi sırasında ‘ağır kusur’ sayılması için dernek olarak imza kampanyası başlattıklarını belirten Arslan, bu konuda devletin yetkili organlarını göreve çağırdı. (DHA)

 
Başkan Batur'dan Konak'a aşure ikramı
 
'Çiçek gibi İzmir'de yeni durak Kemeraltı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Havuz keyfi ameliyat masasında bitti!
İzmir'de felsefe grubu öğretmeni Şeyda Bulut'un(33) yüzüne, havuzda yüzdüğü ...
Veliler servislerde güvenlikten, sürücüler ise korsandan dertli!
Yeni eğitim- öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenci servisi kazaları, ...
Serter'den MEB'in o kararına tepki!
İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Huriye Serter, MEB Eğitim Kurumları ...
 
Çankırı'da üst üste 3 korkutan deprem
Çankırı'nın Çerkeş ilçesinde art arda depremler meydana geldi. Sabah yaşanan ...
İzmir'in göbeğine korkunç kaza: 2 ölü, 2 yaralı
İzmir'in Konak ilçesinde çöp kamyonu ile otomobilin çarpışması sonucu ...
'Suikast timi mühimmatçısı' tutuklandı
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ...
 
Korkunç kaza: Ayağı bileğinden koptu!
Çiğli ilçesinde otomobille çarpışan motosiklet sürücüsünün bir ayağı bileğinden koptu.
İzmir'de 'eski eş' dehşeti: Eve gelip öldürdü!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde bir kişi, eski eşiyle birlikte yaşayan adamı ...
İzmir'de sokak ortasında infaz!
Kınık ilçesinde, Olcay Y. (23), yolda karşılaştığı husumetlisi Engin Akın'ı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri