POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
18 Eylül 2020 Cuma - 08:43

Pandemide mülteci olmak: Yüzde 83’ü işsiz kaldı!

Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği açıkladığı “Pandemide Mülteci İşçi Olmak” raporuna göre, pandemi sürecinde mülteci işçilerin yüzde 83’ü işinden oldu.

Pandemide mülteci olmak: Yüzde 83’ü işsiz kaldı!

Deri Tekstil Kundura İşçileri Derneği, AB Sivil Düşün Programı’nın desteği ile hazırladığı “Pandemide Mülteci İşçi Olmak” başlıklı raporunu yayımladı.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre İzmir’de farklı iş kollarında çalışan 100 mülteci işçiyle görüşmeler yaparak hazırlanan raporda, pandemi sürecinde mülteci işçilerin yüzde 83’ünün işinden olduğu, yüzde 96’sının ise gelirlerinin kesildiği ya da azaldığı belirtildi. Koronavirüs salgınının en çok toplumun yoksul kesimlerini etkilediğini ve bu kesimlerin başında mültecilerin ve göçmenlerin geldiği ifade edilen raporda, “Mülteci işçiler ya vatandaş olamadıkları için ya da kayıt dışı çalıştırıldıkları için pandeminin etkilerini azaltmak için verilen desteklerden yararlanamadı. Pandemi döneminde mülteci işçiler aileleri ile birlikte yok sayıldı” denildi.

100 İŞÇİDEN 95’İ KAYIT DIŞI
Salgının ekonomiye etkisinden dolayı Türkiye genelinde binlerce işyerinin üretime ara vermek zorunda kaldığı, bunların başında da mülteci ve göçmen işçilerin yoğun olarak çalıştığı tekstil, kundura, sanayi atölyeleri ve inşaat gibi sektörlerin de yer aldığı belirtilen açıklamada bu süreçte yüz binlerce mültecinin çalışamadığı, ailesinin ve evinin ihtiyaçlarını karşılayamadığı ifade edildi. Deri Tekstil Kundura İşçileri Derneği, rapordan kesitleri açıklamasında şu şekilde kaydetti: “Anket için görüştüğümüz işçilerin, 37’si tekstil ve kundura atölyelerinde, 13’ü sanayi atölyelerinde, 15’i fabrikalarda, 8’i hizmet sektöründe, 6’si geri dönüştürebilir atık toplamada ve 21’i inşaatlarda çalışıyordu. İşçilerin büyük bir kısmı Suriyeli uyruklu mülteci olmakla beraber, Afganistanlı, İranlı ve Afrikalı işçilerle de görüşme yapıldı. Görüştüğümüz 100 işçiden sadece 5 işçi kayıtlı çalıştırılırken geriye kalan 95 işçi kayıt dışı çalıştırılıyordu. Kayıtlı işçilerin tamamı fabrikalarda çalışıyordu. Kayıtlı işçilerin tamamı erkek işçiydi.”

GELİRLERİ TAMAMEN KESİLDİ
Anket için görüşülen mülteci işçilerin 83’ünün salgının Türkiye’de etkisini gösterdiği mart ayında işsiz kaldığı ya da ücretsiz izne gönderildiği, 8’inin çalışmaya devam ettiği, 9’unun ise kısmi zamanlı çalışmaya devam ettiği kaydedilen raporda, “Pandemi sürecinde işsiz kalan 83 mülteci işçinin 71’i mart ayından itibaren 6 aydır çalışmadığını, 8’i 5 ay boyunca çalışamadığını 4’ü ise 4 ay boyunca çalışamadığını dile getirdi. 100 mülteci işçinin sadece 4’ü pandemi sürecinde gelirinin azalmadığını cevabını, 13 işçi ise azaldığını belirtti. 83 mülteci işçi ise gelirinin tamamen kesildiğini dile getirdi. Pandemi döneminde çalışmaya devam eden 8 işçinin 4’ünün de gelirinde azalma oldu. Tam zamanlı ya da kısmi zamanlı çalışan işçilerin de gelirleri azaldı. 100 işçiden sadece 23’ü pandemi döneminde yerel yönetimlerden ya da insani yardım dağıtan derneklerden gelen gıda ve hijyen paketlerinden yararlandıkları cevabını verdi. Mülteci işçilerin 83’ü pandemi sürecinde kira ödemelerinde sorun yaşadığını 91’i gıda ihtiyaçların gidermekte sorun yaşadığını, 77 ise fatura ödemelerinin etkilendiğinin cevabını verdi” ifadelerine yer verildi.

RAPORDA YER ALAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Raporda Deri Tekstil Kundura İşçileri Derneği’nin sunduğu çözüm önerileri ise şöyle:
-Mülteci ve göçmen işçilerin sosyal güvenlik kaydı işlemleri kolaylaştırılmalı ve işveren tarafından başvuru yapılmadığı durumda mülteci ve göçmen işçinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurusu yeterli olmalıdır. (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

 
Gıda terörü: Dönere lohusa şerbeti, cacığa karpuz kabuğu!
 
Balçova'da her üniversiteliye dizüstü bilgisayar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Operasyon bölgesinden acı haber: 2 şehit
Milli Savunma Bakanlığınca, Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde iki askerin ...
Atama kararları Resmi Gazete'de
Bazı Bakanlıklara bağlı Genel Müdürlük ve Müdürlüklere ilişkin atama kararları ...
Aleyna Çakır'ın ölümünde şüphelinin annesi ölü bulundu
Ankara'da, Aleyna Çakır'ın evde ölü bulunması olayı ile ilgili gözaltına ...
 
Flaş karar: Ve Halil Sezai tutuklandı
Tuzla'da komşusunu darbettiği gerekçesiyle mevcutlu şekilde adliyeye getirilen ...
Husumetli komşusunu önce darbetti, ardından bıçakladı!
Bornova ilçesinde, Eray E. (21), husumetli komşusu Nimet Biricik'i (55) ...
Çocuğunun bisikletini ezdi diye ölümüne yol açtı!
Gaziemir ilçesinde Oğuz Yay, çocuğunun bisikletini ezdiği için kavga ettiği ...
 
FETÖ davasında tanık Veren'den çarpıcı ifadeler
FETÖ'nün üst düzey isimlerinden Yusuf Bekmezci’nin (81), 'Anayasal düzeni ...
İzmir'de şehit ailesi ve gazilerin onur günü
İzmir'de 11 şehit ailesi ile 25 gaziye, Devlet Övünç Madalyası ve Beratı, ...
Büyükşehir Belediyesi işçilerinden 'dönüşümlü çalışma' talebi
İzmir Büyükşehir Belediyesinde görev yapan işçiler, yeni tip koronavirüs ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri