POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İsrail Başbakanı Netanyahu, savaş kabinesini feshetti
İsrail Başbakanı Netanyahu, savaş kabinesini feshetti
Polis memuru, eşini ve çocuğunu öldürüp intihar etti
Polis memuru, eşini ve çocuğunu öldürüp intihar etti
Benzin ve motorine bu kez ÖTV zammı geliyor
Benzin ve motorine bu kez ÖTV zammı geliyor
CHP’ye göre fark 4 puanı geçti
CHP’ye göre fark 4 puanı geçti
10 Şubat 2023 Cuma - 12:54

Prof. Dr. Ercan'dan İzmir risk haritası ve '7.3' uyarısı!

Türkiye Kahramanmaraş’ta peş peşe yaşanan depremlerle sarsılırken İzmir özelinde önemli paylaşımlarda bulunan Prof. Dr. Ercan Gerçekİzmir’e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ercan İzmir’in 7,3’lük bir depreme hazır olması gerektiğini vurgularken, ildeki en riskli ilçeleri de harita ile ortaya koydu.

Prof. Dr. Ercan dan İzmir risk haritası ve  7.3  uyarısı!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Türkiye Kahramanmaraş’ta art arda yaşanan 7,7 ve 7,6’lık depremlerle yıkılırken Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan İzmir özelinde önemli açıklamalar yaptı.

30 Ekim 2020’de Seferihisar açıklarında meydana gelen depremle sarsılan İzmir’in en riskli ilçelerini ve beklenen en büyük deprem şiddetini açıklayan Prof. Dr. Ercan çarpıcı veriler ortaya koydu.

Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan İzmir’in ilçe ilçe deprem riski ve beklenen en büyük deprem haritasını paylaştı. Konu hakkında Gerçekİzmir’e önemli açıklamalarda bulunan Ercan, İzmir’in 7,3 şiddetindeki depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurgularken en riskli ilçeleri ve yapılaşmanın gitmesi gereken yerleri de açıkladı.


İZMİR 7,3’E HAZIR OLMALI!
Ercan sözlerine, ‘’İl ölçeğinde bir yorumdur bu. Bu demektir ki İzmir’e etkileyebilecek en büyük deprem 7,3’tür. Burada yapılacak yapılar en az 7,3’te yıkılmayacak sağlamlıkta yapılması gerekir. Dolayısıyla sunduğum harita çok önemli. Demek ki İzmir’in depremde yıkılma maksimum değeri 7,3. Bütün yapılaşmada İzmir’in en çekinceli deprem büyüklüğü 7,3 olarak alınması gerekir. İzmir’in 7,3’lük bir depreme hazırlıklı olmalı diyebilir. Bu 7,3 deprem olacak anlamına gelmez elbette. En büyük 7,3’lük bir deprem olacakmış gibi İzmir hazırlıklı olmalı. Yapılaşmayı öyle yapması gerekir. Kimisi güçlendirme, kentsel dönüşüm yapıyor. Deprem çekince büyüklüğü olarak 7,3 alınması gerekiyor. Kastettiğim İzmir’den geçen faylar ve İzmir’i etkileyebilecek tüm faylar. Çünkü hepsi ili etkiliyor. Midilli her ne kadar bizim elimizden çıktıysa da Midilli İzmir’in bir parçasıdır. Midilli’de olan her deprem Karaburun’u, Foça’yı etkiliyor. Sisam depreminin etkilemesi gibi. Sisam’daki deprem Sisam’ı yıkmadı Bayraklı’yı, Bornova’yı yıktı. İzmir’in içinden geçen en büyük deprem üretebilecek kırık İzmir Kırığı’dır ’’ diye başladı.

İZMİRLİ ÖĞRETİM ÜYESİ FELAKET HABERCİLİĞİ YAPIYOR
İzmir’in deprem özeline medyada çok gündem olması üzerine konuşan Ercan, ‘’O konuda özellikle İzmirli bir öğretim üyesi vırt zırt felaket haberciliği yapıyor İzmirliler hop oturuyor hop kalkıyor bu büyük bir aymazlıktır. Bunu yapmamak lazım. Halkı ölmeden öldürmemek lazım. Halkın psikolojisini bozmayacaksın daima gerçek bilimsel bilgiler vereceksin, olmayan bir şeyle korkutmayacaksın halkı. Ben de Aydın doğumluyum, benim kendi ailem de İzmir’de oturuyor. Ben de o toprakların insanıyım. Benim kendi evim de var İzmir’de en tehlikeli yerde Bostanlı’da. Korkutmamak lazım halkı. Ben bir kitap yazdım, Sisam depreminin İzmir’e etkisi üzerine. ‘Bayraklar Asılı Kaldı İzmir Sarsıntısı’ orada İzmir’i ne bekliyor, hepsi yazıyor. Okunmasını tavsiye ederim’’ dedi.

İZMİR’E EN BÜYÜK KÖTÜLÜĞÜ YAPANLAR…
İzmir’in yapı stoğu ve yapılaşma politikası hakkında konuşan Deprem Uzmanı Ercan, ‘’İzmir’in yapı stoğu sıkıntılı tüm Türkiye gibi. İzmir’e en büyük kötülüğü yapanlar Meles Ovası’na ve Karşıyaka Gediz Çatal Ağzı’nı imara açanlardır. Belediye başkanlarını sorguluyorum. Hepsi ‘benden önce yapıldı hocam’ diyor.  Meles Ovası’nı nasıl açarsınız dedim hep. Meles Ovası’nı yapılaşmayı açmayın diye söyledim. İnsanlar öldü. Bunların sorumlusu belediye başkanları’’ ifadelerini kullandı.

İLÇE İLÇE HARİTA: KARŞIYAKA VE ÇİĞLİ BÜYÜK ÇEKİNCE ALTINDA!
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ercan İzmir’in deprem riski haritasını da paylaştı. İzmir’i 4 kategoriye ayıran Ercan. En riskli, tehlikeli, az riskli ve en güvenli bölgeleri açıkladı. Ercan’ın açıkladığı haritaya göre İzmir’de Çiğli, Konak(kıyı kesimleri), Bayraklı, Balçova(kıyı kesimleri) en riskli olarak belirtilen kırmızı listede yer aldı.

Tehlikeli olarak kodlanan listede ise Bornova, Karşıyaka ve İzmir’in Güzelbahçe’ye kadar uzanan kıyı kesimleri yer aldı. İzmir’in en güvenli bölgeleri ise Prof. Dr. Ercan tarafından sarı listede yer aldı. Ercan’ın paylaştığı haritaya göre kentin en güvenli bölgeleri ilçelerin yapılaşmanın görece az olduğu dağ yamaçlarında kalan bölümleri oldu. Ercan Gerçekizmir’e yaptığı açıklamada İzmir’in haritada gri olarak gösterilen yerlere doğru yapılaşmasının uygun olduğunu belirtti.

İZMİR KUZEY VE GÜNEY’E DAĞLARA DOĞRU YAPILAŞMALI!
Ercan, ‘’Gri bölgeler yapılaşmaya açık olması gereken bölgeler. İzmir o bölgelere zaman içinde çekilmeli. Kırmızı olan alanlarda deprem olduğunda gelen deprem dalgaların 3,4 kat büyüterek, daha güçlü olarak sarsacak. O bölgelerdeki yapılar daha fala hasar görecek. Hasar derecesini gösteriyor. Demek ki Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir, Çiğli büyük çekince altında. Balçova’nın deniz kıyıları da dahil. Balçova’nın dağ yamaçları ise çok dayanıklı yerler. İzmir’in yapılaşmasının Kuzey ve Güney’e dağlara doğru gitmesi daha sağlıklı gözüküyor’’ ifadelerini kullandı. 

 
11 yaşındaki Okan'ın karne parası depremzedelere!
 
'Bir Kira Bir Yuva' dayanışması artarak büyüyor!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Dursun Kartal 20 Şubat 2023 Pazartesi 12:26

61854 sokak Karşıyaka ordu caddesi emniyet müdürlüğünün karşı taraflari da bu deprem riski olan yeri kapsiyormu?

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Özer duyurdu: YKS ve LGS kararı
Kahramanmaraş'ta ağır yıkıma yolan açan 2 depremin ardından Milli Eğitim ...
Yeni mucize: 6 kişilik aile 102 saat sonra kurtarıldı
"Asrın felaketi" olarak nitelenen Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki ...
Hatay'da yıkımın 3 ana nedenini anlattı!
Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi ...
 
Bir mucize de 101. saatte: Anne ve oğlu kurtarıldı
"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremden etkilenen Diyarbakır'da, ...
Adıyaman'dan alınan yaralı 46 depremzede İzmir'e getirildi
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin vurduğu Adıyaman'dan ...
Enkazdaki 9 kişi için zamana karşı yarış!
Kahramanmaraş merkezli iki depremin vurduğu Hatay'ın İskenderun ilçesinde ...
 
Enkazdan çıkarılan en küçük can: 10 günlük Yağız bebek
Türkiye'nin gözünün çevrildiği noktalardan, enkaz bölgelerinden; mucize ...
Madenciler 8 metre derinlikten mucize çıkardı!
Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremden etkilenen Adıyaman'da, ...
İzmir depremzedelere kucak açtı!
"İzmir Yardıma Koşuyor" kampanyası kapsamında yaklaşık 100 depremzede ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri