POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ramazan Pişkin cinayetinde müebbet hapis talebi
Ramazan Pişkin cinayetinde müebbet hapis talebi
Ali Koç'tan Kulüpler Birliği başkanlığı kararı!
Ali Koç'tan Kulüpler Birliği başkanlığı kararı!
RTÜK'ten 'seçim yasağı' açıklaması!
RTÜK'ten 'seçim yasağı' açıklaması!
Rap dünyası karıştı: 50 Cent'e tecavüz suçlaması
Rap dünyası karıştı: 50 Cent'e tecavüz suçlaması
12 Eylül 2020 Cumartesi - 09:08

Prof. Dr. Yaşar: İzmir Körfezi'nde yüzmek için...

İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, 'Yüzülebilir bir körfez' için ön şartın derelerden akan organik kirliliğin arıtılması olduğunu belirterek, "Dereden gelen bütün suların arıtmadan geçmesi lazım. Bu bir ön şart. Bu işin olmazsa olmazı. Derelerden ne zaman temiz su gelmeye başlarsa ondan 1 yıl sonra İnciraltı-Konak arası yüzülebilir" dedi.

Prof. Dr. Yaşar: İzmir Körfezi nde yüzmek için...

İzmir'de göreve gelen belediye başkanlarının yaptığı açıklamalar içinde ortak noktalardan biri de 'Yüzülebilir İzmir Körfezi' oldu. Ancak aradan yıllar geçmesine rağmen körfezdeki manzara değişmedi. İzmir'de göreve gelen her belediye başkanları tarafından yapılan 'Temiz Körfez' açıklamalarının bu şartlar altında gerçekleşmeyeceğine dikkati çeken Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, 'Yüzülebilir bir körfez' için ön şartın derelerden akan organik kirliliğin arıtılması olduğunu belirterek, "Dereden gelen bütün suların arıtmadan geçmesi lazım. Bu bir ön şart. Bu işin olmazsa olmazı. Derelerden ne zaman temiz su gelmeye başlarsa ondan 1 yıl sonra İnciraltı-Konak arası yüzülebilir" dedi.

'İZMİR TİCARETİ KUZEY'E TURİZMİ GÜNEY'E KAPTIRDI'

Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'in kötü yönetimden dolayı ticareti Kuzey'e, körfezin kirliliğinden dolayı turizmi ise Güney'e kaptırdığını söyledi. İzmir Körfezi'nin 1930'lu yıllarda kirlenmeye başladığını ifade eden Prof. Dr. Yaşar, kirliliğe neden olan şeyin derelerden gelen suların temizlenmeden körfeze akması olduğunu ifade ederek, "Büyük kanal projesine 82 yılında başladılar ve 2002 yılında bitti. Bittikten hemen sonra körfez maviye dönmeye başladı. Ancak Piriştina vefat ettikten sonra bir anda körfez yeniden eski haline dönmeye başladı" dedi.

'BU ŞARTLARDA İZMİR KÖRFEZ'DE YÜZMEK BİR HAYAL'

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önlemlerinin geçici olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, dere yataklarının betonlanmasının çok büyük bir hata olduğunu ifade ederek, "Bunun altını betonladıktan sonra koktuğunu söylüyorsunuz. Kokar çünkü suyla toprağın arasına bir set çekiyorsunuz. Normalde o kokuyu toprak bir miktar da olsa emer. Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Manda Deresi'nde biriken 6 metrelik biriken pisliğin temizlendiğini açıkladı. Ancak o pisliği temizlemek önemli değil. Gelen suyun temizlenmesi lazım. Bütün derelerin etrafına zabıta konulabilir. Bu şartlar altında İzmir Körfezi'nde yüzebilmek bir hayal. Aziz Kocaoğlu da bu konuda çok sayıda açıklama yaptı ancak 17 yılın sonunda çok da ileride değiliz. Kuşaklama projesi için 1 milyar doları neden verdiğimizi merak ediyorum. Hala daha derelerden çok ciddi miktarda organik kirlilik geliyor" dedi.

'TÜRKİYE'Yİ AYAĞA KALDIRACAK POTANSİYELE SAHİP'

İzmir'in hem ticari hem de turizm sektörü bakımından büyük kayıpları olduğunu dile getiren Yaşar, "İzmir, Türkiye'yi ayağa kaldıracak potansiyele sahip. İzmir Körfezi gibi dünyada başka körfez yok. Akdeniz'in de biyolojik açıdan en verimli yeri. Biz bunu değerlendiremiyoruz. Şu anda suyun rengi gri. Bu şekilde olmaması lazım. Zengin biyolojik bir yaşama sahip olduğu için koyu olması lazım. Bu kirli bir su. Derelerden gelen suyun hızı ne kadarsa kirlilik oraya kadar gider. Asıl noktamız iç körfez. Burada resifler atılabilir. Burası olta balıkçılığı cenneti yapılabilir. Ancak ben şu an körfezden çıkan balığı yemem. Yiyen vardır ama ben bu denizden çıkan balığı kesinlikle yemem" diye konuştu.

VATANDAŞ KİRLİLİĞİ ELEŞTİRDİ

Körfezin kirli ve İzmir'in büyük bir kısmının koktuğunu söyleyen vatandaşlardan Muzaffer Aslan (71) ise, "Şu an denize baktığımda bile ne kadar kirli ve pis olduğunu görüyorum. 50 sene Almanya'da yaşadım orada dereler de akarsular da buralardan çok daha temiz ve bakımlı. Derelerin denizlere akması korkunç bir olay. Olduğu gibi tüm pislik körfeze akıyor. Zaten deniz kirli, bir de üstüne çok koku var" dedi.

Hobi amaçlı balık tutmasına rağmen denizin demiz bulmadığı için yemediğini belirten Nesimi Günay (35) ise, "Suyun rengine bakınca ne kadar kirli olduğu görülüyor. Suyun rengi hem gri hem de su oldukça bulanık. Balıkların da rengi tuhaflaşıyor, parlaklığı gidiyor. Derelerden akan su direkt körfeze akacağına arıtma tesisi kurulması gerekiyor. Bundan yıllar önce Bayraklı'da pislikler akıyordu. Eğer bu şekilde ciddiye alınarak, önlemler alınırsa yüzülecek kıvama bile gelebilir. Su Urla'ya kadar bulanık, Urla'dan sonra berraklaşıyor. Koku dahi kalmıyor ama Sahilevlerine kadar körfez kokusu var. Motorla ulaşım sağladığım için bunu çok daha iyi anlayabiliyorum. Eskiden İnciraltı'nda denize girilirdi. İzmirli olduğum için o günleri biliyorum ama deniz İnciraltı'nda da bulanık" diye konuştu.(DHA)

 
İzmir’de Diş Hekimleri sandık başına gitti
 
Buca'da BEM'in gurur tablosu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Japonya'da 6,1 büyüklüğünde deprem
Japonya'nın Honşu adasının kuzeydoğusundaki Miyagi eyaletinde 6,1 ve 5 ...
İzmir sularında 9 hayat kurtaran operasyon
İzmir'in Çeşme ilçesinde Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri ...
İstanbul merkezli 7 ilde FETÖ operasyonu
FETÖ’nün bölge yapılanmalarında olan ve ByLock kullanan 51 kişinin yakalanması ...
 
Üç ildeki orman yangınlarına havadan müdahale
Hatay, Adana ve Osmaniye'deki orman yangınları devam ediyor. Üç ildeki ...
Liman kapısını kırdı... Aracını ölüme sürdü!
Dikili ilçesinde, otomobilini denize süren Cevat Esendemir'in (55) cansız bedenine ulaşıldı.
Akar'dan İzmir'de 'Doğu Akdeniz' mesajı!
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doğu Akdeniz’deki gelişmelere ilişkin, ...
 
Van'daki operasyonda 3 asker şehit
Van'ın Çatak ilçesi kırsalındaki operasyonda bir yüzbaşı ile iki uzman çavuş şehit oldu.
Türkiye'den Doğu Akdeniz'de yeni Navtex ilanı
Türkiye, 12-14 Eylül tarihlerinde Sadrazamköy sahasında yapacağı atış eğitimi için Navtex ilan etti.
7 suçtan aranan terör örgütü üyesi İzmir'de yakalandı!
İzmir'in Bornova ilçesinde, terör örgütü PKK/KCK üyesi olan ve 7 suçtan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri