POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
26 Nisan 2023 Çarşamba - 10:56

SOCAR'dan 15 yılda 18 milyar dolar yatırım

Türkiye'deki yatırımlarına 2008 yılında başlayan SOCAR Türkiye'nin, bugüne kadar yaklaşık 18 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiği bildirildi.

SOCAR dan 15 yılda 18 milyar dolar yatırım

Türkiye'nin en büyük dış yatırımcısı SOCAR Türkiye, Aliağa'da yer alan üretim tesislerinde gazetecilere saha gezisi düzenledi. Uzman ekipler eşliğinde yapılan gezi sonrasında, SOCAR Türkiye CEO'su Vekil Elchin Ibadov ile SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, SOCAR Türkiye'nin yatırımlarını, faaliyetlerini ve gelecek planlarını aktardı.

Türkiye'nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı olduklarını belirten SOCAR Türkiye CEO'su Vekil Elchin Ibadov, "Tüm dünya için en önemli önceliklerden biri olan enerji alanında faaliyet gösteren bir şirket olarak, yatırımlarımızın stratejik öneminin farkındalığıyla, hem Azerbaycan hem de Türkiye ekonomilerinin güçlenmesi, ülkelerimizin kalkınması ve gelişmesi, halkımızın refahının artması için kesintisiz çalışıyoruz. SOCAR Türkiye ve grup şirketlerinde yaratılan değer ve hayata geçirilen yatırımların ortak gayesi bu öncelikleri sağlamak ve sürdürülebilir kılmak. Türkiye'de faaliyet göstermeye başladığımız 15 yıllık süre zarfında yaptığımız yaklaşık 18 milyar dolar tutarındaki toplam yatırımımızla, grup şirketlerimizde çalışan 5 bin 300 yetkin insan kaynağımızla Türkiye'nin ekonomisine, sanayisine ve toplumsal kalkınmasına uzun yıllar hizmet etmeye kararlıyız" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'DE FAALİYET GÖSTERİYORUZ'

Alanında uzman grup şirketleriyle tüm Türkiye'ye hizmet sunduklarını belirten Ibadov, "Türkiye'nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi Petkim, onunla entegre çalışan STAR Rafineri ve SOCAR Depolama, Ege Bölgesi'nin en büyük konteyner limanı SOCAR Terminal, Petkim'in enerjisinin de bir kısmını karşılayan rüzgar enerji santrali Petkim RES, doğal gaz şirketleri Kayserigaz ve Bursagaz, SOCAR Enerji Ticaret, internet servis sağlayıcı iştirakimiz Millenicom ile Türkiye'de faaliyet gösteriyoruz" dedi.

'TÜRKİYE'NİN ENERJİ KORİDORU OLMASI YOLUNDA ATILAN STRATEJİK ADIM'

Türkiye ve Azerbaycan'ın bugüne kadar süregelen başarılı iş birliğinin enerji alanındaki en büyük ve önemli adımlarından birinin Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) olduğunu belirten Elchin Ibadov, "2018 yılında Azerbaycan ve Türkiye cumhurbaşkanları tarafından açılışı gerçekleştirilen TANAP, Avrupa ve Türkiye'nin doğal gaz kaynak çeşitliliğini artırmasının yanı sıra Türkiye'nin enerji koridoru olması yolunda bugüne kadar atılan en stratejik adımlardan biri. TANAP tarafından Türkiye için 30 Haziran 2018'den 31 Mart 2023'e kadar 21 milyar metreküpten fazla, Avrupa için 31 Aralık 2021'den 31 Mart 2023'e kadar yaklaşık 22,4 milyar metreküp ticari gaz taşındı" açıklamalarında bulundu.

Ibadov, STAR Rafineri'nin, Türkiye'nin işlenmiş petrol ürünleri ihtiyacının yaklaşık yüzde 25'ini, Petkim'in de Türkiye'nin petrokimya ürünleri ihtiyacının tek başına yaklaşık yüzde 12'sini karşıladığını, yaratılan istihdam, sağlanan faydayla Türkiye'nin ayrılmaz bir bütünü olarak ürettiklerini ekledi.

'KARADENİZ GAZI TÜRKİYE'YE HAYIRLI VE UĞURLU OLSUN'

Türkiye'nin bölgenin enerji üssü olma yolunda gerçekleştirdiği 'Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi ve Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni'ni hatırlatan Elchin Ibadov, "Bu gelişmeyi heyecanla ve gururla izliyoruz. Türkiye'ye hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. SOCAR Türkiye'nin doğal gaz portföyü Türkiye tüketiminin yüzde 6'sı kadar olup ülkenin en büyük özel sektör gaz portföylerinden biri. Bugüne kadar Türkiye'ye, SOCAR Türkiye olarak yaklaşık 9,3 milyar metreküp, Azerbaycan olarak 98,2 milyar metreküp gaz getirildi. Aynı zamanda elektrik ve doğal gaz toptan satış piyasasında Türkiye'nin en büyük özel sektör oyuncularından biriyiz. 2022 yılında doğal gaz, elektrik toplam ticaret ve satış hacmi 17 terawatt saate ve cirosu da 28 milyar TL'ye ulaştı" ifadelerini kullandı.

'ENERJİ ARZI VE GÜVENLİĞİNDE OMUZ OMUZA HAREKET EDİYORUZ'

Azerbaycan ve Türkiye, enerjinin geleceği için iş birliği yapan en stratejik 2 ülke olduğunu belirten Ibadov, Türkiye'nin enerji üssü olma yolunda ilerlemesini memnuniyetle takip ederken, enerji arzı ve güvenliği noktasında omuz omuza hareket ediyoruz. Karşılıklı güven ve iyi niyet sayesinde bu iş birliğini her geçen gün daha ileri noktaya taşımaya devam edeceğiz" dedi.

PETKİM'E 1,6 MİLYAR DOLAR TUTARINDA YATIRIM

Türkiye'nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi olan Petkim'in, STAR Rafineri ile olan entegrasyonunun Petkim'in verimliliğini artırdığını kaydeden SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, "Göz bebeğimiz Petkim'e 2008 yılından bu yana dijitalleşme ve inovasyon başta olmak üzere birçok alanda 1,6 milyar dolar tutarında önemli yatırımlar yaptık. Türkiye ekonomisi ve sanayisi için stratejik öneme sahip dev bir üretim gücü olan ve neredeyse bütün sektörlere dokunan Petkim'de, 15 üretim, 6 destekleyici tesisle 58 yılı aşkın deneyim ve bilgi birikimimizle yıllık ortalama 3,6 milyon ton brüt üretim kapasitesiyle 60'a yakın türde petrokimya ürünü üretiyoruz. STAR Rafineri kuruluşundan bu yana kapasite kullanımını yüzde 113 gibi bir seviyeye çekerek Petkim'in ham madde sürekliliğini sağladı ve yerel yakıt ihtiyacını karşıladı. Ham madde sürekliliği ve sinerjilerin etkisi ile SOCAR'ın Türkiye ve dünya pazarlarındaki rekabetçi gücünü maksimize etti" diye konuştu.

PETKİM 2022'DE NET KAR REKORU KIRDI

Petkim'in 2022 yılı sonunda 6,5 milyar TL ile 58 yıllık tarihinin net kar rekorunu kırdığını belirten Anar Mammadov, şunları söyledi:

"2022 yılı toplamında satışlarımızı 2021 yılına göre yüzde 70 artırarak 49 milyar TL'ye yükseltirken, nakit varlıklarımızı da 13 milyar TL ye çıkardık. 78 ülkeye 899 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu başarı da Petkim'in güçlü nakit pozisyonu, kredibilitesi ve etkin planlama yöntemleri yetkin insan kaynağı yer alıyor." (DHA)

 
"Bu pazar 14 Mayıs'ın provasını yapalım"
 
Haldun Dormen Gaziemir sahnesinde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Binance 1,3 milyar dolarlık anlaşmayı iptal etti
Kripto para borsası Binance'in ABD'deki alt şirketi Binance.US, Voyager ...
İzmir'in yeni trafiğe kayıtlı araç sayısı belli oldu
TÜİK verilerine göre, 2023 Mart ayı sonu itibarıyla İzmir'de trafiğe kayıtlı ...
Kuraklık zeytinyağı fiyatlarını vurdu!
İspanya'da kuraklık nedeniyle zeytinyağı fiyatları yüzde 60 arttı. Bu ...
 
Fahiş kira artışına hapis cezası geliyor!
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kirada yüzde 25 artış sınırı süresinin uzatılacağını ...
İzmir'in en büyük süt hareketi: 2023’te hedef 50 milyon lira!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” ...
EİB'in tarım ürünleri ihracatı 7 milyar doları aştı!
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), tarım ürünleri ihracatını son 1 yıllık ...
 
Yeni ticari araca ÖTV muafiyeti geliyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gemlik'te SIRO Batarya Geliştirme ...
Kamu işçisinin zam pazarlığında sona doğru
Kamudaki 700 binden fazla kamu işçisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği ...
İzmir iş dünyasından 23 Nisan mesajları
İzmir İş Dünyası’nın STK temsilcileri 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri