POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz hayatını kaybetti
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz hayatını kaybetti
8 Mayıs 2023 Pazartesi - 12:20

ŞPO'dan Büyükşehir'e 'Uzundere' tepkisi: Satıştan vazgeçin!

ŞPO İzmir Şubesi'nin açıklamasında yerel yönetimlerin 'kaynak yaratma' amacıyla satış yapmasının kabuk edilemez olduğunun belirtilerek, "İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentimizin sahip olduğu aktif faylar ve mevcut yapı stoku nedeniyle, yaşanması muhtemel deprem sonucunda barınma sorunu yaşayabilecek vatandaşlar için son derece kritik önemde olan mülkiyetlerin satışından vazgeçmelidir" denildi. 

ŞPO dan Büyükşehir e  Uzundere  tepkisi: Satıştan vazgeçin!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karabağlar ilçesinde Uzundere Toplu Konutları’nda yer alan 40 adet daireyi satışa çıkarmasına TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nden tepki geldi.

ŞPO İzmir Şubesi'nin açıklamasında yerel yönetimlerin 'kaynak yaratma' amacıyla satış yapmasının kabuk edilemez olduğunun belirtilerek, "İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentimizin sahip olduğu aktif faylar ve mevcut yapı stoku nedeniyle, yaşanması muhtemel deprem sonucunda barınma sorunu yaşayabilecek vatandaşlar için son derece kritik önemde olan mülkiyetlerin satışından vazgeçmelidir" denildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
02.05.2023 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi web sitesinde belediye mülkiyetinde bulunan 40 adet bağımsız bölümün ihale yoluyla 18 Mayıs 2023 tarihinde satışa sunulacağı duyurulmuştur1.

Bilindiği üzere Ülkemiz son yıllarda ciddi bir barınma krizi yaşamaktadır. Son yıllarda yaşanan sel, heyelan, yangın ve 6 Şubat 2023 depremleri bu krizin daha da derinleşmesine neden olmuştur. Anayasa`da da açıkça tanımlandığı üzere devlet, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlayacak, sağlıklı ve yaşanabilir kentsel mekânları planlayıp hayata geçirmek zorunda olmasına rağmen yıllardır ülkemizde uygulanan kentsel politikalar nedeniyle temel bir insan hakkı olan barınma hakkı, ne yazık ki serbest piyasanın kaderine terk edilmiştir. Bu politikaların sonucunda konut bir yatırım aracına dönüşmüş, toplumun büyük bir kısmı sağlıklı ve güvenli konutlara erişmekten mahrum bırakılmıştır.

Yıllardır çağ değişti denilerek uygulanan ve kamunun tasfiyesiyle ile sonuçlanan politikalar, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremde 11 kentin yerle bir olmasına ve resmi rakamlara göre 50500 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden  oldu.

Kamu Mülkiyetlerinin Kaynak Yaratmak Amacıyla Satılması Kabul Edilemez!

Yaşanması muhtemel afetlerin felakete dönüşmemesi için kentimizde meslek odalarının, geçmişte kamu mülkiyetinde bulunan Üçkuyular Pazar Yeri, Tekel arazileri TRT, Basmane Çukuru, Hilton vb. alanların satılmasına itiraz etmesinin ne kadar da hayati olduğu görülmektedir. Ancak yaşanan bu depremlerden ders çıkarmak yerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Yerel Yönetimler tarafından ısrarlı bir şekilde kamu mülkiyetleri satışa çıkarılmaktadır.

Yerel yönetimler, "kaynak yaratma" gerekçesiyle ellerinde bulunan mülkiyetleri satmaktadırlar. Sermayeye can suyu olarak sunulan, çocuklarımızı dahi borçlandıran büyük ölçekli kentsel projelere ayrılan kamu kaynakları ile yerel yönetimlerin kaynak ihtiyacı başta olmak üzere, kentlerimizde var olan sorunların önemli bir kısmının çözülebileceği tartışmasız bir gerçektir. Unutulmamalıdır ki, yaşanan son depremler elinde kamusal mülkiyeti bulunmayan kamu idarelerinin vatandaşlarına sağlıklı, güvenli ve erişilebilir kamusal hizmeti sunmada son derece yetersiz kaldığını bizlere acı bir şekilde göstermiştir.

30 Ekim 2020 tarihli Sisam – Kuşadası Körfezinde yaşanan ve kentimizi de etkileyen deprem nedeniyle barınma sorunu yaşayan yurttaşların imdadına, kamu mülkleri yetişmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kendi mülkiyetinde bulunan konutlar ve hissesinin olduğu Hilton Oteli sayesinde deprem nedeniyle barınma sorunu yaşayan yurttaşların ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde giderilebilmiştir. Kaldı ki, İzmir Büyükşehir Belediyesinin web sitesinde yer alan 12 Haziran 2010 tarihli açıklamada "İzmir Büyükşehir Belediyesi, TOKİ (Başbakanlık Toplu Konut İdaresi) tarafından yapılan 3080 konuttan 1.764 adedini Kadifekale heyelan bölgesindeki vatandaşlar için, 924`ünü de diğer kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere toplam 2688 konutu satın almıştı." şeklindeki ifadeler ile satılmak istenen konutların geçmişte alınmasının nedeni kamuoyuna duyurulmuştu2. İşte tam da bu gerekçelerle İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentimizin sahip olduğu aktif faylar ve mevcut yapı stoku nedeniyle, yaşanması muhtemel deprem sonucunda barınma sorunu yaşayabilecek vatandaşlar için son derece kritik önemde olan mülkiyetlerin satışından vazgeçmelidir. 

Sonuç olarak; doğal afetlerin felakete dönüşmediği, barınma hakkının temel bir insan hakkı olarak tesis edildiği bir yaşam için, devletin tüm kurumlarını toplumcu ve kamucu politikaları hayata geçirmeye ve  TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından büyük bir emek ve çabayla bu sürece katkı koymak amacıyla hazırlanan "Seçimler Öncesinde Söylenecek Çok Sözümüz Var!" raporunda yer alan görüş ve önerileri dikkate alınmaya davet ediyoruz. 

 
Altay girdaptan çıktı, rahat bir nefes aldı!
 
CHP İzmir'den sahada son hafta hamlesi: 4 ilçede fener alayı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Bahar temizliği' operasyonu: 3 milyarlık vurgunda 49 tutuklama!
İzmir merkezli 40 ilde eş zamanlı düzenlenen 'Bahar Temizliği' adlı operasyonda, ...
Sovyet Zaferi İzmir’de kutlandı
Sovyet Ordusunun Nazileri İkinci Dünya Savaşı’nda yenilgiye uğratmasının ...
'Hacker' operasyonu: 42 gözaltı!
Ankara Emniyeti'nce, kamu kurumlarına ait 450 internet sitesine siber ...
 
DEÜ'den Körfez'de kritik mesai: Fayların röntgeni çekilecek!
İzmir Körfezi’nde yürütülen ilk ve en kapsamlı deniz sismiği çalışmasını ...
İzmir'de korkunç kaza! Askeri personeli sevisi ile pikap çarpıştı: 1 ölü, 6 yaralı
Güzelbahçe ilçesinde askeri personeli taşıyan servis midibüsü ile pikabın ...
Turistik tekne battı: 7'si çocuk 22 ölü
Hindistan'ın Kerala eyaletinde, turistik teknenin alabora olması sonucu ...
 
Erzurum Belediye Başkanı'ndan açıklama
Erzurum'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katılımıyla ...
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
Kentte en yüksek sıcaklıkların 22 ila 25 derece arasında seyredeceği yeni haftada yağış beklenmiyor.
İzmir'de kahreden kaza: 23 yaşında korkunç son!
Karşıyaka ilçesinde işçi servis otobüsü ile çarpışan motosikletin sürücüsü ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri