POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
2 Aralık 2020 Çarşamba - 09:41

STK'lardan 'Germiyan' hamlesi: İki devlet kurumu hakkında suç duyurusu!

EGEÇEP ve Çeşme Germiyan Çevre Platformu, İzmir’de geçmiş dönemde yapılan bazı projeleri hatırlatarak iki devlet kurumunun görevini yapmadığını ifade etti. Yapılan açıklamada, “Mahkeme kararları ve bilimsel çalışmalara rağmen bu tahribata göz yuman ve adeta destek sağlayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İzmir Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması için savcıları göreve çağırıyoruz” denildi.

STK lardan  Germiyan  hamlesi: İki devlet kurumu hakkında suç duyurusu!

GERÇEKİZMİR - EGEÇEP ve Çeşme Germiyan Çevre Platformu, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Uzun süredir belirgin hale gelen sermayenin çıkarlarını önceleyen kalkınma politikaları nedeniyle ülkenin her yerinde hukuksal metinler ve kararlar yok sayılarak doğal ve tarihi değerler tahrip edilmektedir. Valilikler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, hiçbir plan ve denetim ilkesini dikkate almaksızın “ÇED Kapsam Dışı” onayı ile bu tür girişimlerin önünü açmaktadır.

Çeşme’nin Germiyan Köyü yerleşim alanı etrafında bulunan çok sayıda Rüzgar Enerji santralı projelerine bir yenisi daha eklenirken de yine bu hukuksuzluklardan yararlanılmıştır. Güral Porselen’e ait olan Germiyan Rüzgar Enerji Santralı (RES) projesi, açılan dava sonucunda 2016 yılında durdurulmuştur. İzmir 4. İdari Mahkemesi tarafından alınan ve Danıştay 4. Dairesi tarafından da onaylanarak kesinleşen kararda, “hassas ve korunması gereken bu bölgede gerçekleştirilecek bu türden girişimin çevreye vereceği zararın alt ve üst limitini belirlemek mümkün olmayıp, uzman görüşleri ve bilimsel raporlara ihtiyaç vardır” denilmiştir.

Kesinleşmiş bu karara rağmen İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, aynı girişime türbin sayısını bir azalttığı için tekrar “ÇED Kapsam Dışı” onayı ile ruhsat vermiştir.

Bu yeni rejimde hukuksuzluğun yerleşmesinde kurumların çöküşü çok önemli rol oynamaktadır. Nitekim, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yanı sıra konunun muhataplarından Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da kuruluş gerekçesine uygun hareket etmekten epey uzaklaşmıştır.

Söz konusu RES projesi alanındaki kültür varlıklarının tescil edilmesi talebini içeren uzman başvuruları hakkında 2016 yılından beri işlem yapmayan Koruma Kurulu, bugün meydana gelen tahribattan sorumlu kurumlar arasındadır.

Ayrıca yurttaşların aylarca konuya dikkat çekmelerine rağmen, tedbir almayan İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 12/11/2020 tarihinde Kurulun aldığı karar ile adeta kendileri hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardır.

Söz konusu kararda “Kurulumuzca yapılan inceleme, gözlem ve değerlendirmeler sonucunda, yoğun olarak arkeolojik ve mimari kalıntılara rastlanan bölgenin 1. Derecede Arkeolojik Sit alanı olarak tesciline….. Güral Porselene ait Germiyan Rüzgar Enerji Santral projesi kapsamındaki T3 türbin alanı da kararımız ile tescil edilen 1.derece arkeolojik sit alanında kaldığı için… T3 türbin alanındaki çalışmaların durdurulmasına, bu alanda gerçekleştirilmiş olan temel hafriyatı esnasında savunma amaçlı gözetleme kulesi/kale kalıntılarına zarar verilmiş olduğu görüldüğünden… ilgililerin uyarılmasına…”

Bu karar suç itirafıdır. Bu proje hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı ve uzman arkeologların bölgedeki kültür varlıklarının tescili için kurula başvurularının tarihi de 2016 yılıdır. Buna rağmen RES inşaatı 2020 yılında başlamış, köylüler ve çevre örgütlerinin çeşitli protesto ve uyarı eylemlerine rağmen sorumlu kurumlar harekete geçmemiş, Kurulun raporunda yer aldığı gibi, telafisi imkansız tahribatlar gerçekleşmiştir.

Mahkeme kararları ve bilimsel çalışmalara rağmen bu tahribata göz yuman ve adeta destek sağlayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İzmir Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması için savcıları göreve çağırıyoruz.

 
Başkan Kayalar'dan esnafa moral ziyareti
 
İlk aşıyı olan profesör iki aylık süreci anlattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hakkari'de bir asker kaza sonucu şehit oldu
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hakkari'nin Çukurca bölgesinde askeri aracın ...
Sokağa çıkma kısıtlaması başladı
Yeni tip Corona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında, 81 ilde bugün ...
İzmir sularında 37 hayat kurtaran 2 operasyon
İzmir'in Çeşme ve Foça ilçeleri açıklarında 37 sığınmacı kurtarıldı.
 
ALES, YÖKDİL ve 6 sınav daha ertelendi
2020 Yılı Sınav Takviminde yer alan ALES/2, YÖKDİL/2, DUS-STS Diş Hekimliği, ...
Muhittin Böcek'ten 3.5 ay sonra ilk mesaj
Covid-19 tedavisi gören Muhittin Böcek, sağlık durumuna ilişkin bizzat ...
İzmir'de yanan plastik fabrikasında zarar 10 milyon euro!
Çiğli ilçesinde gece çıkan yangında kullanılamaz hale gelen plastik fabrikası ...
 
Corona virüs bir aileyi 8 günde yok etti!
Mersin Tarsus'ta corona virüse yakalanan anne-baba ile oğulları 8 gün içinde hayatını kaybetti.
Açıköğretim ortaokulu ve lise sınavları ertelendi
5-6 Aralık'ta düzenlenecek olan açıköğretim ortaokulu ve lise sınavları ertelendi.
İzmir'de tarihi eser operasyonu
İzmir'de, bir araçta Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri