POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çorlu tren katliamı davasında karar!
Çorlu tren katliamı davasında karar!
İYİ Parti'de kurultay öncesi üst düzey istifa
İYİ Parti'de kurultay öncesi üst düzey istifa
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
İndirim pompaya yansıdı: İşte yeni motorin fiyatı
İndirim pompaya yansıdı: İşte yeni motorin fiyatı
2 Nisan 2023 Pazar - 09:09

Sağlık bir Ramazan için 7 kritik öneri!

Prof. Dr. Erk, ‘Ramazanda başımız ağrımadan, sindirim sorunları yaşamadan, halsizlik çekmeden ve kilo almadan oruç tutmak mümkün’’ dedi ve önemli önerilerde bulundu.

Sağlık bir Ramazan için 7 kritik öneri!

Ramazanda uzun süreli açlığın ardından yanlış beslenme ve bazı hatalı alışkanlıklar sağlık sorunlarına neden olurken, kilo alımına da neden olabiliyor.

Sözcü'den Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine göre İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, bu sorunların önüne geçmek için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı…

İftar ve sahurda böyle beslenin
İftarda kızartma, kavurma gibi yağlı besinlerden uzak durulmalı bunların  yerine buharda ya da fırında pişirilmiş ürünler, uzun süre kısık ateşte kaynatılmış besinler tercih edilmelidir. Çorba ve salata hem iftar hem de sahurun vazgeçilmezleri olmalıdır. Sebze ağırlıklı beslenmete yarar vardır. Özellikle ramazanın vazgeçilmez lezzeti pidede ölçüyü kaçırmamak gerekir. Glisemik indeksi ve glisemik yükü yüksek, beyaz undan yapılan pide tüketildikten 1-2 saat sonra kan şekeri hızla yükselir, insülin salgılanır ve kan şekeri düşer, açlık hissi ortaya çıkar, kişi tekrar yemek zorunda kalır. Bu nedenle pide az miktarda, mümkünse tam buğdaydan yapılmış olanı tercih edilmelidir. Sahurda da tok tutan besinler tüketilmelidir. Rafine karbonhidratlar, unlu gıdalar, şerbetli tatlılar, reçel, bal, komposto, marmelat, meyve suları acıktıran yiyeceklerdir. Ceviz, yumurta, zeytin, avokado, çorba, kefir ve kuruyemişler tok tutan besinlerdir. Turşu, ambalajlı işlenmiş gıdalardan da uzak durulmalıdır. Fazla miktarda çay, kahve, asitli içecekler yerine rezene, papatya, melisa gibi bitkisel çaylar tüketilmelidir. Rezene çayı ayrıca sahurda içildiğinde uzun süre tokluk hissi sağlayan bir etkiye sahiptir. Sade maden suyu tüketmek de vücudun mineral ihtiyacını karşılar.

 

Sütlü tatlıları tercih edin
Ramazan'da şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bu tatlıların da tarçınla tüketilmesi faydalıdır. Ayrıca mısır şurubu içermeyen, taze dondurmalar ve hafif meyve tatlıları da tercih edilebilir.

Kabızlıkla böyle başa çıkın
Beslenme düzeninin değişmesiyle birlikte bazı kişilerde kabızlık oluşabilir. Yeterli sıvı tüketimi, iftardan sonra tempolu yürüyüşler, kefir, ayran, yoğurt gibi probiyotik ve faydalı bakterleri çoğaltan pırasa, kuşkonmaz, ıspanak, bulgur, yulaf gibi prebiyotik gıdalar kabızlığı önler. Gerekirse iftar ve sahurda tüketilen çorbalara yulaf kepeği, keten tohumu ilave edilebilir. Sebzeler, yeşillikler ve baklagillerden oluşan beslenme tarzı da kabızlığı engeller.

Vücudunuzun su dengesini bozmayın
İftarla sahur arasında düzenli ve dengeli bir su tüketimi hayati önem taşır. Önce bir bardak su ile iftar açılmalı, çorba ve salatayla devam edildikten sonra yemeğe bir süre ara verilmeli, ana menüye daha sonra geçilmelidir. İftar boyunca bol miktarda su tüketmek sindirim enzimlerinin sulanmasına, işlev görememesine, sindirim bozukluğuna neden olabilir. Su tüketimine yemekten sonra devam edilmesi ve sahura kadar aralıklarla 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi uygun olur.

Meyveyi iftardan sonra tüketin
Ramazanda meyve mümkünse iftar sonrası tüketilmelidir. En az 3 porsiyon meyve sağlık açısından yararlıdır ancak çok tatlı olan meyvelerden kaçınılmalıdır.

İftardan sonra uyumayın
İftarda tıka basa yemek, üst üste sigara içmek ve iftar sonrası uyumak son derece sakıncalıdır. Uykuyla birlikte midede sindirim aksar, reflü ve yemek borusunda istenmeyen hasarlar ortaya çıkabilir. Uyku yerine iftardan 1-2 saat sonra hafif tempolu bir yürüyüş sağlık açısından son derece yararlıdır.

Kilo kontrolü için bunları yapın
Dengeli ve sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle ramazan ayında kilo kontrolü sağlamak mümkündür. Yapılan çalışmalar bir aylık bir süre de olsa dengeli ve yeterli bitkisel besinlerin hakim olduğu bir beslenme düzeni, spor ve kalori kontrolüyle yaşlılık-kanser genlerinin inaktif hale gelerek kapandığını; gençlik ve onarım genlerinin aktif olduğunu göstermiştir. Rafine karbonhidrat ve rafine bitkisel yağlardan oluşan yemekler, tıka basa karın doyurmak, şerbetli tatlılar, tam yağlı beyaz peynir, meyve suları, asitli içecekler kilo alımının en önemli nedenleridir. Ayrıca besinler iyi çiğnenmeli, tokluk merkezinin harekete geçmesi için yemek yavaş yenmelidir. İftardan 1 saat sonra minimum 8-10 bin adımdan oluşan bir yürüyüş de besinlerin sindirimini hızlandırır ve kilo kontrolü sağlar. (Sözcü)

 
İYİ Parti İzmir'de aday adayları teşkilatın kantarına çıktı!
 
Seçmen kaydı sorgulama için son gün
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Tabip Odası'ndan ‘torba yasa’ tepkisi: Derhal geri çekilsin!
İzmir Tabip Odası, TBMM’ye sunulan ‘torba yasa’ teklifindeki hekimlerle ...
Sağlık Bakanlığı 31 bin 600 sözleşmeli personel alacak
Sağlık Bakanlığı 31 bin 600 sözleşmeli sağlık personeli alımı için ilana ...
''Kovid-19 artık ağır mevsimsel grip''
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, "Kovid-19 ...
 
İzmir tıp camiasında yas: 'Yılın hekimi'ne veda...
İzmir'de Kovid-19 salgını nedeniyle emekliliğini 2 kez erteleyerek yoğun ...
DSÖ'den kızamık ve çocuk felci uyarısı!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'de kızamık ve çocuk felci vakalarının ...
SMA’da 'gümrük' kabusu: ‘SGK ilaçları çekmiyor’ iddiası!
SMA hastalarının tedavisinde kullanılan Spinraza adlı ilaç, son 1 aydır ...
 
Mide botoksu soruşturması: İzmir'deki tıp merkezi kapatıldı!
Bakan Koca, mide botoksu yaptıran hastalarda yaşanan yan etkiler nedeniyle ...
'Hastaların terk edildiği' iddiasına soruşturma!
Hatay'da Samandağ Sahra Hastanesi'nde açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı ...
Koca: Boşaltmamız gereken hastanelerimiz var
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem riski taşıyan bazı hastanelerin taşınmasına ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri