POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
İndirim pompaya yansıdı: İşte yeni motorin fiyatı
İndirim pompaya yansıdı: İşte yeni motorin fiyatı
İspanya Başbakanı Sanchez'den istifa sinyali!
İspanya Başbakanı Sanchez'den istifa sinyali!
Anzak Koyu'nda geleneksel 'Şafak Ayini'
Anzak Koyu'nda geleneksel 'Şafak Ayini'
14 Temmuz 2018 Cumartesi - 08:56

Sakin Şehir'de çifte lezzet şenlikte tanıtılacak: Başkan'dan davet var!

Seferihisar'da 100 yıl önceki tekniklerle üretilen "Ata ekmeği" ile ilçenin meşhur peyniri "Armola" düzenlenecek şenlikle tanıtılacak. Şenlik, Ulamış Köyü’nde 21 Temmuz Cumartesi günü başlayacak. Başkan Soyer, " Tüm vatandaşlarımızı yoğun ilgi gören ve piyasaya çıkar çıkmaz tükenen muhteşem lezzetleriyle buluşmaya davet ediyorum. Ulamış Köylülerimizi seferber olmuş durumda ve herkese yetecek kadar ekmeği üretecek. Bu keyifli günde hep beraber olalım" dedi.

Sakin Şehir de çifte lezzet şenlikte tanıtılacak: Başkan dan davet var!

Seferihisar Belediyesi tarafından uzun süren çalışmalar sonrasında Topan Karakılçık Buğdayı’ndan üretilen “Ata Ekmeği” ve Seferihisar’ın yöresel “Armola Peyniri” vatandaşların beğenisine sunulacak.

Eşsiz Lezzetler Misafirleri Bekliyor

2011 yılında Tohum Takas Şenliği’nde Gödence Köyü’nde bulunan Topan Karakılçık Buğdayı, uzun uğraşlar sonrasında Can Yücel Tohum Merkezi’nde çoğaltılıp köy değirmeninde aynı atalarımızın yaptığı şekilde öğütülerek un haline getirildi. Yüzde yüz doğal olarak elde edilen unla, Turgut ve Ulamış köyündeki kadınlar taş fırında ekmek yapmaya başladı. Ata Ekmeği ismi verilen bu çok özel ekmek, büyük ilgi görüyor ve sabahın ilk saatlerinde tükeniyor. Seferihisar Belediyesi’ne ait online alışveriş sitelerinin de en çok satılan ürünü Ata Ekmeği. Armola Peyniri ise Seferihisar’ın en lezzetli yöresel peyniri. Bu iki lezzet aynı şenlikte hem tanıtılacak hem ikram edilecek. Ayrıca şenliğe katılanlar bu lezzetlerle birlikte Seferihisar yöresel lezzetlerinden satın alabilecek.

Son Tohumdan Dönümlerce Buğdaya

Şenliğe büyük ilgi beklediklerini belirten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, karakılçık buğdayıyla ilgili yaptıkları “Alım Garantili Buğday” projesiyle kaybolmak üzere olan tohumu tüm köye yaydıklarını ve köylülere yeni bir istihdam yarattıklarını belirtti. Başkan Soyer; “2011 yılında Tohum Takas Şenlikleri’yle başlattığımız, yerel tohumu yaşatma mücadelemizin sonuçlarını alıyor olmak ve tüm Türkiye’ye yayıldığını görmek, geleceğe dair umudumuzu kat kat artıyor. Topan Karakılçık Buğdayı da köy köy yerel tohum ararken Gödence Köyü’nde yaşlı bir amcanın sandığından bulduğumuz son tohum. Artık neslinin tükendiği düşünülüyordu. Uzun zaman uğraştık ve Can Yücel Tohum Merkezi’nde çoğaltmayı başardık. Ardından, aynı atalarımızın teknikleriyle ekmek ürettik ve Ata Ekmeği ismini verdik. Daha sonra köydeki çiftçilerimize bu tohumları ücretsiz dağıttık. Hasat zamanı geldiğinde ise devletin açıkladığı taban fiyatın iki katına satın alıyor ve ekmek üretiyoruz. Armola Peyniri ise Seferihisar’ın muhteşem bir lezzeti. Tüm vatandaşlarımızı yoğun ilgi gören ve piyasaya çıkar çıkmaz tükenen muhteşem lezzetleriyle buluşmaya davet ediyorum. Ulamış Köylülerimizi seferber olmuş durumda ve herkese yetecek kadar ekmeği üretecek. Bu keyifli günde hep beraber olalım” dedi.

Etkinlik Gün Boyu Sürecek

Ata Ekmeği ve Armola Şenliği 21 Temmuz Cumartesi günü Saat 12.00’de başlayacak ve akşam saatlerine kadar devam edecek. Programda, ünlü kantocu Nurhan Damcıoğlu da sahne alacak.

Tüm gün sürecek etkinlikte şu programlar yer alacak. Rahvan Atları Gösterisi, dedelerden kalma “Şıngırdak” oyunu, selvi altında salıncak, Ata Ekmeği yapımı Atölyesi, dere içinde atla buğday düveni, köy seyirlik oyunları, Seferihisar Belediyesi Tiyatro Topluluğu (SEFTİT) pantomim gösterisi, Ulamış Tiyatro Topluluğu tiyatro gösterileri, Seferihisar Belediyesi Halk Dansları Topluluğu gösterileri, Ulamış Halk Dansları Topluluğu, Seferihisar Belediyesi Ritm Grubu, Seferihisar Belediyesi Çocuk Korosu, Seferihisar Belediyesi Bandosu, Seferihisar Belediyesi Modern Dans Grubu, Devlet Opera Balesi Sanatçıları Handan Gürkan Hakan Gürkan Klasik Müzik dinletisi, Türk Halk Müziği Sanatçısı Ali Çakar konseri ve kantocu Nurhan Damcıoğlu gösterisi.

Ata Ekmeği

2011 yılında Seferihisar’ın Gödence Köyünde keşfedilen Topan Karakılçık Buğdayı’ndan, köy değirmeninde aynı atalarımızın yaptığı şekilde öğütülerek un haline getirildi. Yüzde yüz doğal olarak elde edilen unla Turgut ve Ulamış köyündeki kadınlar ekmek yapmaya başladı.

Armola Peyniri

Diğer peynir çeşitlerinden farklı olarak keçi peyniri suyunun ve peynir kırıklarının lor ve yoğurt ile iyice yoğrulmasından meydana gelen tulum içerisinde yapılan yumuşak bir peynirdir. Armola, Yunanca’da “peynir suyu” anlamına gelmektedir. Zeytinyağı ile karıştırılarak yenmesi tavsiye edilir.

 
Bornova Belediyesi’nden önemli uyarı: Dolandırıcılara inanmayın!
 
CHP Kılıç yangınlara isyan etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova Belediyesi’nden önemli uyarı: Dolandırıcılara inanmayın!
Son zamanlarda belediyenin adını kullanarak vatandaşlardan para toplamak ...
İzmir'in lemurları organik besleniyor
Sevimli oldukları kadar yaramazlıklarıyla da tanınan lemurlar, tüm enerjilerini ...
Konak'ta çocuklar hem eğleniyor hem öğreniyor
Konak Belediyesi’nin açtığı ücretsiz yaz okullarında mutluluk rüzgarları ...
 
İzmir'e 'renkli yatırım': Macera arayanlar bu parkta buluşacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Atatürk Mahallesi'ne, açık hava sporlarının ...
Çiğli'de 15 Temmuz şehitleri anısına lokma
Çiğli Belediyesi tarafından 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri anısına iki ...
İzmir'de trafiği kilitleyen kaza: Asırlık çınara çarptı, kaçtı!
Gazi Bulvarı üzerindeki çınarlardan birine çarpan kamyonet sürücüsü, ağacın ...
 
Bayraklı'da esnaf sayısında büyük artış
İzmir’in parlayan yıldızı olarak yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ...
Urla'da yeni Cemevi için geri sayım!
Urla Belediyesi tarafından yapılan Zeytinalanı Kültür Merkezi – Cemevi ...
Dikili'de 'kırmızı' çözüm masası!
Dikili Belediyesi Kırmızı Masa Hizmet Birimi, kurulduğu ilk günden itibaren ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri