POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Taksim Meydanı bu yıl 1 Mayıs kutlamalarına kapalı
Taksim Meydanı bu yıl 1 Mayıs kutlamalarına kapalı
Erdoğan'dan 'Özel' görüşmeye dair açıklama!
Erdoğan'dan 'Özel' görüşmeye dair açıklama!
Irak ve Suriye’de 19 terörist etkisiz hale getirildi
Irak ve Suriye’de 19 terörist etkisiz hale getirildi
Tartışma yarattı: Arapça soruya Türkçe tercüme istedi!
Tartışma yarattı: Arapça soruya Türkçe tercüme istedi!
7 Mayıs 2019 Salı - 16:28

Sanayiciler atık ithalatını tartıştı

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) düzenlenen atık ithalatıyla ilgili toplantıda konuşan meclis üyesi Erdoğan Çiçekçi, Türkiye'nin plastik atık ithalatındaki artışına dikkat çekerek, ülkenin çöp merkezi haline gelebileceğini söyledi.

Sanayiciler atık ithalatını tartıştı

EBSO'da atık ithalatına yönelik olarak mevzuat ve çevresel riskler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda Prof. Dr. Nuri Azbar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre İzin ve Lisans Şube Müdürü Göktürk Bursalı ve EBSO Atıkların Geri Kazanılması Sanayi Meslek Komitesi Üyesi Anıl Türksoy söz alarak atık

ithalatıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de mevzuata uygun olarak plastik, kağıt, metal ve cam atıkların ithal edildiğini söyleyen EBSO Çevre Çalışma Grubu Başkanı ve Meclis Üyesi Erdoğan Çiçekçi, bu durumdan kimsenin şikayetçi olmadığını dile getirerek, yaklaşık iki yıl önce bir değişiklik yaşandığını belirtti. Dünyada en büyük hurda alımı yapan Çin'in hurda ithalatını yasakladığını anlatan Çiçekçi, "Çin artık kendi atıklarını kendi ülkesinde değerlendirip dışardan almamaya karar verdi. Çin'in kararı bizi etkiledi. Son yıllarda Türkiye'nin ithalat cenneti

olduğunu biliyoruz. Özellikle plastikte birinci ithalat ülkesi olduğuyla ilgili görüşler tartışılıyor. Çevre ayağından bakıldığında Türkiye çöp merkezi haline gelebilir" dedi.

Hurda ithalatından gelen malzemelerin geri dönüşüm sanayisine verilen izin oranında kullanıldığını anlatan Çiçekçi şöyle devam etti:

"Çevre ve Orman Bakanlığı'nın talimatına göre ambalaj malzemelerinde bu sene yüzde 5 geri dönüşümlü malzeme kullanmak gerekiyor. Ülkemizde çevreci firmalara plaket veriliyor. Geri dönüşümle meşgul olan sanayiciler var. Poşet uygulamasıyla beraber hurda miktarı azaldı ama tesislerin çoğu kapandı. Çünkü getirdikleri geri dönüşüm malzemesini kimseye satamıyorlar. Türkiye'ye ucu açık bir ithalat mı serbest olmalı? Bugün konuyla ilgili farklı görüşleri masaya yatıracağız."

PLASTİK ATIK İTHALATI İKİ KAT ATTI
Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar da konuşmasında ilerleyen süreçte okyanuslarda artık balıktan çok plastiğin gözleneceğini ileri sürerek, özellikle Akdeniz sahillerinin plastiğe boğulduğunu ifade etti. Bunu anlamak için bilim insanı olmaya gerek kalmadığını ve herkesin bu gerçeği gözlemleyebildiğini anlatan Azbar, “Türkiye'nin İngiltere'den plastik atık ithalatının artması, ülkedeki geri dönüşüm yetersizliği ile çevreye ve insan sağlığına verebilecek zararları beraberinde getirdi. Geçen yıl Çin dünyanın en büyük hurda ithalatçısı olmasına rağmen ülkesinin hurda ithal etmesine kısıtlama getirmişti. Türkiye'nin ise plastik atık ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre iki katından fazla arttı. Bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin İngiltere'den ithal ettiği plastik atık 27 bin tona yükseldi. Türkiye İngiltere'den en fazla plastik çöp ithal eden ülkeler arasına girdi" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 2016 yılında 31 milyon ton atık toplanmasına karşın bu atıkların sadece yüzde 9.8'inin geri kazanım tesislerine gönderildiğini belirten Dr. Azbar, bu duruma bağlı olarak Türkiye'nin kendi atıklarını toplayamadığını ve hammadde yetersizliği nedeniyle Avrupa'dan plastik atık ithal ettiğini açıkladı. Prof. Dr. Nuri Azbar şunları söyledi:

"Türkiye'de farklı sektörlerde toplam 8 milyon 612 bin ton plastik tüketilmekte. 1 milyon 800 bin ton plastik ambalaj piyasaya sürülmekte, belediyelerde toplanan atıkların yüzde 30'u plastik ve bunun sadece 384 bin tonu toplanmaktadır. Dolayısıyla atıkların büyük kısmı kontrolsüz koşullarda doğaya bırakılıyor. Atık yönetimi süreçlerini gerçekleştiremeyen ülkemizde evlerimizde oluşan çöpleri kaynağında sağlıklı ayrı toplayamıyoruz. Değerli bir ekonomik kaynak olan çöpün değerli bileşenleri kullanamadığımız gibi oluşan atıklar kontrolsüz biçimde çevreyi kirletirken hammadde olarak dışarıdan atık ithal etmemiz de çok büyük bir çelişki." (DHA)

 
İzmir'de belediyelerden çarpıcı '23 Haziran' duyuruları
 
Konak'ta 100.yıla yakışır kutlama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemeraltı Çarşısı'nda Ramazan bereketi
Ramazan ayının başlaması İzmir'in tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı hareketlendirdi. ...
Ramazan'da artan talep beyaz etin fiyatını etkiler mi?
Ramazan'da talebin artması nedeniyle zam gelecek mi düşünceleri oluşan ...
EİB ihracatta düşüşe dur dedi... Zirvede yine demir-çelik!
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2019 yılının ilk çeyreğindeki ihracat ...
 
Fitch Türkiye'nin kredi notunu açıkladı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin ...
Erdoğan nisan ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı
Türkiye İnovasyon Haftası İnovalig Ödül Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı ...
İZTO yönetiminden Ankara çıkarması!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 75. Genel Kurulu’na katılmak ...
 
Bakan Albayrak'tan enflasyon yorumu
Nisan ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı ...
Akıllı şehirlere robotik çözümler
Gençlerin robot ve bilime karşı ilgisini artırmak amacıyla düzenlenen ...
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı
Nisan ayında TÜFE yüzde 1,69 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 19,50'ye geriledi. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri