POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
Türkiye'nin konuştuğu kazada yeni gelişme!
Türkiye'nin konuştuğu kazada yeni gelişme!
28 Temmuz 2020 Salı - 16:43

Sayıştay Büyükşehir personeline zimmet çıkardı: Sendikadan detaylı açıklama!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde incelemeler yapan Sayıştay, bazı personellerin usulsüz fazla mesai aldığını tespit etti. Büyükşehir Belediyesi personellere zarf içinde rücu belgelerini gönderdi. İşçilerin maaşlarından kesinti yapılması istenirken sendikadan konuyla ilgili açıklama geldi. Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı Saral, İş Kanunu ve 270 saatlik mesai süresi üzerinden bilgilendirme yaparken, kart sistemine değindi ve “İşe gelmemiş de haksız kazanç elde ediliyor durumu yok” dedi.

Sayıştay Büyükşehir personeline zimmet çıkardı: Sendikadan detaylı açıklama!

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - Devlet kurumlarını denetleyen ve her sene raporlar hazırlayan Sayıştay’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geride kalan yıl için oluşturduğu çalışmasında önemli bir tespitte bulunduğu aktarıldı.

Sayıştay, kurumda çalışan yaklaşık 290 personel için usulsüz fazla mesai yazıldığını belirledi. 1 milyon TL civarına denk geldiği ifade edilen tutar için zimmet çıkarıldığı öğrenildi. Zimmetlerin personellere tebliğ edilmeye başlandığı da belirtildi. Personellerin 5 bin TL-12 bin TL arasında bir zimmetle karşılaştığı ifade edildi.

Sayıştay yetkililerinin, ‘Zimmetleri belediye ödeyemez, mesai alan personel geri verecek’ görüşünü Büyükşehir Belediyesi’ne ilettiği aktarıldı. Sendikanın da konuyu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e aktarmayı düşündüğü ifade edildi. Öte yandan fazla mesai yazan yetkililerin de sorumlu olduğu öğrenildi.

Hesaplamadan kaynaklanan bir hata olduğu ve zimmet çıkan personel sayısının önceki aylarda daha yüksek bir sayıda olduğu belirtildi.  Birçok birimin belgelerle personelin işe geldiğini ispatladığı aktarıldı. Sayıştay’ın ispat sonrasında herhangi bir sıkıntı görmediği öğrenildi. Ancak ispatlama açısından sıkıntı yaşayanların zimmetle karşılaşacağı ifade edildi.

BÜYÜKŞEHİR ŞİRKETE YAZDI, PERSONELDEN KESİNTİ İSTEDİ
Konuyla ilgili açıklama yapan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel İş Sendikası İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral bilgilendirmede bulundu. Süreci anlatan Saral, “Sayıştay 2019 yılı için personellerin mesaileriyle alakalı bir denetleme yapmış. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde personel devam kontrol sistemi diye bir kart sistemi var. Giriş ve çıkışlar kontrol ediliyor. Buradaki asıl sıkıntı giriş çıkışlardaki sıkıntı değil. 270 saatlik fazla mesainin dolduğu durumlarda oluşan hafta tatilleriyle, Pazar günleriyle alakalı… Bunların çalışılmadığını tespit etmişler. Bu sayı aslında biraz daha çoktu ama şu anda 287’ye düştü. İZENERJİ’de de var. Şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZELMAN’a yazdığı yazıda personellerden bunun kesilmesini talep ediyor. Şu anda personellere zarflarla rücu belgeleri gidiyor. Biz de iddia ediyoruz ki; çalıştırılmayan bir ödeme olmaz. Şayet böyle bir ödeme varsa bu usulsüzlük vardır. Bu usulsüzlüğün sorumlusu işçi değildir. Çalıştıkları halde bir kesinti var. Bu sistemden kaynaklı bir hata, açıklanabilir bir durum. ‘İşçilere ve üyelerimize kendilerini açıklayacak, çalıştıklarını ispatlayacak bir zaman tanıyın’ diyoruz. Önümüzdeki ay maaşlarını aldıklarında kesinti sağlamayın, kendilerine bir zaman sağlayın. Biz 287 kişinin birçoğunu tespit ettik. Belgeler geliyor. Biz gelen zarfları üyelerimizin teslim almamalarını söylüyoruz. Ki onlar da öyle yapıyor. Bütün bu yazışmalar İZELMAN’a bir daha geri gelecek. Arkadaşlarımızın çalıştığını belgeleyen iş emirleri, görev kağıtları var. Kart hareketliliği görülmediği için kesinti yapılan bir birimde kart sistemi yok. O kart sisteminin olmadığı yerde kart hareketliliği olmaz zaten” dedi.

GELDİKLERİ HALDE MESAİYİ ALAMAYANLAR…
‘İşe gelmeden kendilerine fazla mesai yazdıranlar var mı?’ sorusunu yanıtlayan Saral, “287 kişinin bir iki tane çıkar, çıkmaz, onu bilmiyorum ama genelleme yaparsak yok öyle bir şey. Geldikleri halde mesaiyi alamayanlar bu arkadaşlar. Sistemden kaynaklı bizim toplu sözleşmemize uymayan durumlar var. Personel Cumartesi günü gelmiş kart sistemi Pazar gününe kaymış. Kart basma hareketi yok ama Cumartesi günü, hafta tatilini hak ettiği gün gelmiş. Sistemsel hatalardan kaynaklı şeyler oluyor. Gün atmış, Pazar günü gelmemiş ama o Pazar günlük 8 saatlik mesai bir başka zaman dilimi içinde tamamlanmış. Ama Pazar günü hareketlilik görünmüyor ama 8 saatlik alın terini vermiş. Bunları ispatlayacak durumdayız. İZELMAN ile görüşüyoruz, isim listelerini bekliyoruz. Gerekli makamlarla görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.

GELMEMİŞ DE HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİYOR DURUMU YOK
Saral ayrıca, “İş Kanunu’nda işçiyi korumak için şöyle bir madde var; 270 saatin üzerinde mesai yaptıramazsın. Günde 3 saat yılda 90 gün… Kamuda hizmeti aksattıramazsın. 270 saatin bitti diye 271’inci saati çalıştırmazsan ESHOT durur, belediyenin bütün hizmetleri durur. Sayıştay yetkilileri de bunu böyle söylüyor. Buradaki asıl sıkıntı ne? Arkadaşlarımızın 8’inci ayda sonra 270 saati doluyor. Bu dolduktan sonra çalışılan 8 saati Pazar gününe çevirme durumları oluyor. Aslında 270 saatin üzerine devam edilse sorun ortadan kalkacak. Ayrıca bizim toplu sözleşmemizde açıkça yazar; şayet işveren 270 saatin üzerinde çalıştırırsa mesaiyi öder’ diyoruz. Açık açık söylüyoruz. İş Kanunu’nda olmasına rağmen biz ‘ihtiyaç durumunda çalıştırabilirsiniz’ diyoruz. Olay bundan ibarettir. Sonra fazla mesaiye geçiyor. Gelmemiş de haksız kazanç elde ediyor durumu yok. O gün gelmemiş ama başka bir zaman diliminde çalışmış. Asıl sebep; kart sistemiyle işçinin çalışma sistemi karşı karşıya geliyor. Sistem oturmuyor. Personele haksız zimmet çıkarsa onların imza yetkilileri var. Onlara da haksız zimmet çıkar o zaman” diye konuştu. 

 
Batur ‘Birlik’ adına bakanlığa başvuracak: GSM şirketlerinde de vergi alınacak!
 
CHP'li Sertel: PM'de yer almak isterdim ancak...
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yurttaş 29 Temmuz 2020 Çarşamba 00:13

"Sayıştay, bazı personellerin usulsüz fazla mesai aldığını tespit etti"... Bu çirkin bir ifade. Böyle bir durum söz konusu değil. Burada o mesailere gidildiği halde usulsüzlük iddiası var. Şayet böyle usulsüzlük varsa (ki yok) sorumluluk puantajları onaylayan amirlerindir.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Batur ‘Birlik’ adına bakanlığa başvuracak: GSM şirketlerinde de vergi alınacak!
Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin İzmir’de gerçekleşen meclis toplantısında ...
İzmir'in dev viyadük ve tünel projesi için 6 firma yarıştı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca ile İzmir Otogarı arasında şehir trafiğine ...
Karşıyakalılar Gode Cengiz’i andı
Karşıyaka Belediyesi tarafından, kültür - sanat etkinliklerini mahallelere ...
 
Çeşme Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na katıldı!
Çeşme, WWF- Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Karşıyaka'da dayanışma çığ gibi!
Karşıyaka Belediyesi kısa süre önce başlattığı Kent Market Kart sayesinde 328 aileye ulaştı.
'Pandemi başarı' anketi: Soyer kaçıncı sırada yer aldı?
SONAR Araştırma şirketi koronavirüs döneminde en başarılı belediye başkanlarını ...
 
Narlıdere Metrosu’ndaki bir önemli adım daha!
Büyükşehir Belediyesi’nin pandemi sürecine rağmen çalışmalarını kesintisiz ...
İZSU'dan Mordoğan'da altyapı harekatı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Bütünşehir Yasası”nın ardından hizmet sınırlarına ...
Buca zabıtasından tatlı denetimi
Buca Belediyesi yaklaşan Kurban Bayramı öncesi tatlı imalathanelerini ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri