POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Arda Güler, Real Madrid'e zaferi getirdi!
Arda Güler, Real Madrid'e zaferi getirdi!
Galatasaray, Adana'dan 3 puanla dönüyor
Galatasaray, Adana'dan 3 puanla dönüyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu Gazze kasabıdır
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu Gazze kasabıdır
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
25 Mayıs 2022 Çarşamba - 22:06

Sengel'den 3 yıl sunumu, 'Soyer' ve 'ikinci dönem' sorularına yanıt!

Efes Selçuk Belediye Başkanı Sengel görevde geçen 3 yılını anlattı. İlçedeki hastane tartışmasıyla ilgili önemli mesajlar veren Sengel, Efes Alt Kapı Otoparkı konusu ile ilgili "Zafer hepimizin oldu" yorumunu yaptı. Göreve geldiğinde belediyenin içinde bulunduğu ekonomik durumu anlatan Sengel şu anda vergi borçları olmadığının altını çizdi. Efes Selçuk Belediye Başkanı toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile ilgili soruyu da yanıtlarken, ikinci dönem için adaylık sinyali verdi.

Sengel den 3 yıl sunumu,  Soyer  ve  ikinci dönem  sorularına yanıt!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Efes Selçuk Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Filiz Ceritoğlu Sengel görevde geçen 3 yılını anlattığı bir toplantı gerçekleştirdi. 

'Dayanışma ve Çalışmayla 3 Yıl' başlıklı toplantı Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya basın mensuplarının yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar da katıldı.

2019 yılındaki adaylık ve göreve gelmesi ile birlikte belediyenin içinde bulunduğu mali yapıyı anlatarak başlayan Efes Selçuk Belediye Başkanı Sengel kurumun şu anda vergi borcu olmadığını aktardı. Başkan Sengel ilçeye yapılması planlanan devlet hastanesi ile ilgili de önemli bilgiler aktarırken işletme hakkı belediyeye kazandırılan ve önemli bir gelir kapısı olan Efes Alt Kapı Otoparkı ile ilgili "Zafer hepimizin oldu" mesajını verdi.

Efes Selçuk Belediye Başkanı toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile ilgili soruyu da yanıtlarken, ikinci dönem için adaylık sinyali verdi.

Sözlerine 2019’da seçimi kazandığı dönemden anektodlar anlatarak başlayan Sengel, "Mart 2019’da seçim oldu, arkasından sevinci bir şekilde aldık. Belediyemize geldik, gelmeden önce iyi bir şey vardı benim için, 10 yıllık meclis üyesi olarak siyasi pratik vardı. Bu kentin neye ihtiyacı olduğuna dair kafamızda bir plan vardı. Mazbatamızı aldığımızda ne yapacağımızı biliyorduk. Ekonomik durumu çok iyi biliyorduk, bildiğimiz için ne adım atacağımızı biliyorduk... Ama dediğimiz bir şey de vardı, '6 ayda bir geçeceğiz halkın karşısına, 6 ay boyunca ne yaptık diye hesap vereceğiz' dedik. 8. ayda pandemi geldi, her 6 ayda bir gerçekleştiremedik bu toplantıları’’ diye konuştu. 

'MERYEM ANA OTOPARKI GİDEBİLİR' DEDİLER!
Göreve gelmeden önce kendisine ‘Aday olma, Meryem Ana Otoparkı gidebilir’ dendiğini aktaran Sengel, ‘’Belediye başkanı aday olduğumda 5 hedef 50 proje ile yola çıktık. Miting meydanlarda elime mikrofonu aldığımda ne dediğimi hatırlıyorum. Ben de birisine oy verdiğim zaman söylediklerini ne kadar gerçekleştirdi sormak isterim. Aday olmaya karar verdiğimde, ' olma belediyenin ekonomisi kötü' dediler, 'Maaşlar ödenmiyor' dediler... Ne yazık ki 'Çok fazla çalışan var' dediler, 'Gel, vazgeç bu sevdadan!' noktasındaydı durum. Biz hep halk bize ne sorar üzerinden gittik. Belediyenin bütçe kadar borcu var. O dönemde çok çalışan var. 589 artı 87 tane de İŞKUR. Daha mazbatayı almadan önce o dönemin başkan yardımcısı mazbatayı almadan önce şunu dedi: Meryem Ana Otoparkı gidebilir. İki tane şık var dedim, 'Para kazanacağız, borçları ödeyeceğiz...' Meryem Ana Otoparkı bizim için çok önemli. Mazbatayı aldığımda şahane bir devir teslim töreni… Sonra koltuğuma icra dosyaları sıkıştırdılar... Yüksündük mü? Hayır. Üzerine 8 milyon borç geldi. O döneme kadar doğru düzgün ödenmeyen önce emekçinin maaşıydı bizim için. Emekçinin maaşı ay aksatmadan ödendi, ikramiyelerin büyük çoğunluğu da ödendi... Ekonomi önemli tabi. Kendi kendimize yetmemiz lazımdı. Müthiş bir bayındırlık ekibim var. 'Başkan dert etme, biz bankları yaparız' dediler. 'Süpürgemizi kendimiz üretiriz, para vermezsin' dediler. Kocaman yürekli insanlarla yaptık. Ekonomiyi kendi içimizde çözmeye çalıştık’’ dedi.

Sengel'in görev süresince geçen 3 yılda yapılan hizmet ve projeleri anlattığı sunumda öne çıkan mesajlar şöyle: 

ŞU AN VERGİ BORCUMUZ YOK!
Göreve geldiğimizde çalışan sayısı 589'de ve buna ek olarak İŞKUR vardı. CHP’li belediye isen İŞKUR 'Seninle oynamak istemiyorum' diyor tabi. Üzerine çok sevdiğim ama emeklilik zamanı gelen 20 kişi emeklilik dilekçesi verdi. 'Bulaştığın iş göze aldığın iş seni çok yoracak' dediler. Hayır, bütün çalışanlarımızı yordu. Hepimizin bir kararı vardı. O yüzden şu an vergi borcumuz yok. Emeklilerimiz olmasına rağmen çalışan sayımızın 429’a düşmesine rağmen canla başla çalışan bir ekibin sadece üyesiyim.

YOLLAR HARAP DURUMDAYDI
Yollar yürünmez yollar. Yollar harap ve bitap durumdaydı. Türkiye’nin altyapı ile ilgili olarak bir problemi var. Büyükşehir ile birlikte tek tek çalışmalar yapmaya başladık. Daha sonra kredi kullandık, o şekilde yapmaya devam ettik. Önce parklar ve yapısallarla başladık. Gelir gelmez başladığımız işler yollardı. Bazı yerlerde yollar zor bitiyor çünkü alt yapı eksiğimiz var. Gediz Elektrik geçmeden, İzmirgaz geçmeden yapmak kamu zararı... Her altyapının geçtiği yerde yol yapmak durumdayız. Bir büyüğüm bana 'Bir kentte yol işi hiç bitmez' dedi. Yol işi bitmiyor, hiç sıkıntı değil, umarım yapabilme gücümüz olur.

EFESLİM KART
Efes Selçuk köy oldu. Yapabilecek bir şey yok. İstihdamla ilgili sıkıntı var. Yerli, yabancı turist kente girmiyor. Herkes Şirince’yi biliyor ama Selçuk’u bilmiyor. Elimizde cevher var, hiç biri parıldamıyor. 11 kilometre kesintisiz sahilimiz var, kimse bilmiyor Selçuk’ta deniz olduğunu... Efes Selçuk ekonomisi ikiye ayrılıyor; tarım ve turizm. Kentimizin içinde tarihi bir çok güzellik var. Bir şey yapmamız gerekiyordu. Öncelikle 'Esnafa para kazandıralım' dedi. O yüzden Efeslim Kart ortaya çıktı. Sosyal yardıma ihtiyacı olan kişiler de ihtiyacı olan şeyleri aldı. Veren el alan eli hiç görmedi.

'ESNAF HAZIRLIKLI OLSUN' DERİM!
Yerli ve yabancı turistin artması gerekiyordu. Gezgin Fest ile başladık. 40 bin ziyaretçi ve kampçı geldi. Sonra Efes’in hiç kullanılmayan yerini, Mermerli Yolu'nu bakanlıktan istedik. Verdiler sağolsunlar. Hayko Cepkin geldi. O zaten fahri hemşehrimiz... Mercan Dede geldi. Her yerden ziyaretçi geldi. O ziyaretçiler belediyeye değil, esnafa geldi. Gezgin Fest ayrı, voleybol turnuvası ayrı, futbol turnuvası ayrı... Avrupa Şampiyonası’na müracaat ettik. U-20 şampiyonası geliyor, 'Esnaf hazırlıklı olsun' derim.

360 DERECE EFES
360 derece Efes Selçuk’u hazırladık. O dönemde lansmanını yaptık. Belediyeye layık internet sitemizi hazırladık.

TARIM
Tarımla ilgili bütün organizasyonlara gidip bilhassa konuşmalarda konuşmacı olarak Efes Selçuk’u yaşayan biri olarak aynı zamanda burayı tekrardan ayağa kaldırmak için hep bundan bahsediyorum.

TÜRSAB
TÜRSAB ile uzun zamandan beri ilişkilerimiz kopmuş, acente turizmine yenik düşmüştü. TÜRSAB ile görüşme yapmamız gerekiyordu. Onlara bağlı bütün acentelerle bir araya geldik. Efes sadece Efes kentinden ibaret değil... O yüzden 'Bu kentin her yerindeki tüm cevherleri ben bizzat gezdireceğim' dedim, onlar da teveccüh ettiler.

EFES TARLASI YAŞAM KÖYÜ
Allah rahmet eylesin, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği kurucusu Türkan Saylan’la konuştuğumda 'her köyde bir okul' ağzıma pelesenk olan bir şeydi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’den ilham alarak tohum serüvenimize başladık. Efes Selçuk’ta tarım müthiş bir yere gelmiş durumda... Depo Efes’imiz var mesela. Efes Tarlası Yaşam Köyü... Köy enstitülerinden esinlenerek oluşturduğumuz toprak okulu... Üretici ve tüketicinin gözlerinin içine bakarak alışveriş yapabildiği bir sistem. İstihdamın sağlanabilmesi için iki esas var... Kabul edelim, burası doğal sit alanlarının çok olduğu bir yer bacalı sanayinin olması çok da mümkün görünmüyor. Yatırımcılarda bekliyor ama düzene gireceğini düşünüyorum.

ÜCRETSİZ KURS HİZMETİ
Sorunlarımızdan bir tanesi de şuydu, bizim çocuklar gidecek bir kurs bulamıyorlardı. Köydeki çocuklar merkeze gelemiyorlardı. Taşımalı eğitim eğitim hakkından zarar görmesini sağladı. Ben demiştim ki 'Biz gerekeni yapacağız'... Milli Eğitim’e müracaat ettik. 'Biz ihaleye çıkmak istiyoruz' dedik, 'Yok çıkamazsınız' dediler. Köy muhtarlarımızla öyle güzel bir organizasyon yaptık ki… Hepsine onların her birine her gün Efes Selçuk merkeze taşıyoruz ve taşımaya da devam edeceğiz. Ancak geldiğimde bir şey fark ettim bizim kurslarımız ücretliydi ve doğru değildi hepsini ücretsiz yaptık. 3 yılda 1700 çocuğumuz ücretsiz yaralanmışlar. Her üniversiteyi kazanan öğrencimize cep harçlığımızı teslim ettik.

HAYBULANS
Can dostlarımız çok kıymetli, en büyük yararını geçen yıl Bodrum’da olan yangınlarda Haybulans’ı gönderdiğimizde anladık.

SELBİM (İleti, şikayet hattı)
SELBİM’i kurduk. 23 128 talebin 22 bin 600’u sonuçlanmış.

HASTANE TARTIŞMASI!
Hastane ile ilgili olan bütün mevzuları Efes Selçuk halkı çok iyi bilir. Efes Selçuk Belediyesi hastane projesini 2 yıl önce bitirdi. Efes Selçuk’a tam teşekküllü bir hastane şart. Kızım Nefes hastalandığında ben de o hastaneye götürüyorum. Hastaneyi siyasete malzeme etmeyeceğim dedim. 2 sene önce ruhsata imzamı attım. Efes Selçuk Belediyesi Hastane projesini tamamlamıştır bundan sonra ilgillier yapar diye düşünüyorum. Bize ne düşüyorsa yapacağımızı bilin ama önce ihalenin olması lazım. Ekonomi her yeri vurdu, doğal olarak çıkılan ihaleye giren olmadı. Sonrasında tekrardan bir keşif yapıldı, hala daha bir ihale tarihi yok yapılmalı mı muhakkak!

OTOPARK ZAFERİ!
Dışarıdan gelen siyasi kavgalar değil, kentlimize sahip çıkacağız dedik. Bunun için çok mutluyum zafer hepimizin oldu. Otoparkımızı almayı başardık.

KARA KIŞ HALK DAYANIŞMASI
Ektiğimiz buğdaylar un oldu. Tam pandemi zamanında ekmek yaptık hepsini halka dağıttık. Sütümüzü, yoğurdumuzu yaptık. Halkımıza teslim ettik, bir süre sonra ekmek bitti ama baktık kış kara kış devam ediyor. Çılgın bağışlar aldık. Kara kışı atlatıyoruz dedim. 3 gün içinde Kara Kış Halk Dayanışması’nı durduralım artık dedim çünkü yeterli stoğumuz oluşmuştu.

KÜLTÜR MERKEZİ PROJESİ ÇİZİLDİ
Depremden sonra tiyatro salonumuz zarar gördü. O yüzden biz Efes Selçuk’ta eski binaların olduğu yere bir proje çizdirdik. Haziran’ın sonuna kalmadan Efes Selçuk Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla kültür merkezini yapacağız. Tiyatrolarımızı yapacağımız kültür salonumuz, kış turizminde spor salonu olacak.

SORU&CEVAP
Sengel sunumunun son bölümünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

'EFES SELÇUK' İSMİ SORUŞTURMASI 
Efes Selçuk ismini kullandığı için hakkında soruşturma açılması hakkında konuşan Sengel, "Danıştay süreci 'Efes Selçuk Belediyesi' dediğim için CİMER'e yapılan şikayetin üzerine gelindi. Sonrasında Süleyman Soylu’nun imzası ile hakkımda soruşturma açılmasına karar verildi. Danıştay’a itiraza gidildi. O meclis tutanakları da dahil olmak üzere 1989’dan beri var olup gidenlerin hepsi ile itirazımız yapıldı. Bunun isim değiştirmek değil, markalama olduğunu söyledik, Danıştay bunun suç olmadığını söyledi. Biz Efes Selçuk olarak çalışmaya devam ediyoruz. Efes Selçuk ile devam edeceğiz" diye konuştu. 

MEZARLIK KONUSU
İlçedeki mezarlık sorunu hakkındaki soruya yanıt veren Sengel, "Mezarlık sorunu var. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bu konuda çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

YENİDEN ADAY OLACAK MI?
‘Bir sonraki dönem aday olacak mısınız?’ sorusuna yanıt veren Sengel, "Bizim hayallerimiz var. Biz biliyoruz ki uçmak için kanatlara değil hayallere ihtiyaç var. Ben o mitinglerde tutunun hayallerinize dedim. O yüzden hayallerimizin hepsini gerçekleştirene kadar ve yeni bir vizyon katana kadar… Bu aday olacağım demek demek değil siyasetin bir günü bir günü tutmaz… Halkın teveccühü olmazsa ama halkı arkama alırsam ben bana verilen bu görevi siyaset benim mesleğim değil sonuna kadar yapmaya devam etmek tabi ki de isterim" ifadelerini kullandı. 

"SOYER’LE ARAMDA HİÇ BİR AKSİ DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL!"
Büyükşehir ve Başkan Tunç Soyer ile arasının bozuk olduğu olduğu yönündeki soruyu da cevaplayan Sengel şunları söyledi: Ne seviyoruz siyasetin magazin kısmını... İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ile benim aramda hiçbir aksi durum söz konusu değil. Neden böyle bir fanteziye sahip oluyoruz, anlamış değilim! Her türlü zorluğa rağmen, partisinden olsun ya da olmasın bütün ilçelere dokunmaya çaba sarf ediyor. Böyle bir mevzu yok! Ne yazık ki toplumsal herhalde ama tabi bu siyasetin magazin kısmı seviliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımızla, çalışanlarıyla, bürokratlarıyla hiçbir problemimiz yok. Olmasını isteyenlere de müsaade etmem"

 
Son 24 saatte 4 can kaybı, 1260 yeni vaka!
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'terörle mücadele' mesajı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atina'da İzmir masası: 4 konuda mutabakat!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Yunanistan ziyareti kapsamında ...
Yenifoça'ya yeni sosyal tesis
Foça Belediyesi tarafından Yenifoça’da yeni bir sosyal tesisin yapımına başlandı.
İzmir iki büyük ustayı anacak
Tiyatro eleştirmeni, yayıncı Sabri Günay Akarsu ve tiyatro oyuncusu, şair, ...
 
Aliağa Zabıtası’ndan fırınlara gramaj ve fiyat denetimi
Aliağa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, kent genelinde faaliyet gösteren fırınlarda ...
Karşıyaka ile Stari Grad kardeş şehir oldu!
Karşıyaka Belediyesi ve Bosna Hersek’in Stari Grad Belediyesi, iki kent ...
Ödemiş'te 'sağlıklı' iş birliği!
Ödemiş Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi "Önce ...
 
Başkan Soyer'den Atina mesaisi!
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Yunanistan'ın Atina şehrine gideren ...
İklim krizi ile mücadelede İzmir'e bir onur daha: Türkiye şampiyonu!
İklim krizine karşı 2030’da sıfır karbon hedefiyle projelerini hayata ...
Bayraklı Belediyesi'nden 6 bin kişiye hasta nakil hizmeti
Bünyesindeki iki sağlık evi ve 6 ağız-diş kliniği ile her yıl binlerce ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri