POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
Yerel seçim mesaisi: Malzemeler yola çıkıyor!
Yerel seçim mesaisi: Malzemeler yola çıkıyor!
53 ilde 'zehir' operasyonu: 434 kişi yakalandı
53 ilde 'zehir' operasyonu: 434 kişi yakalandı
24 Ocak 2023 Salı - 10:03

Şevket Dağ'ın eserleri İzmir'le buluştu

İzmir'de Folkart Gallery, Türkiye'de ilk kez düzenlenen 'Zaman ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ' adlı sergiye ev sahipliği yapmaya başladı. Sanatseverlerden tam not alan sergide, 60 adet eser ve Dağ'ın kişisel eşyaları ile birçok yazışması da yer aldı.

Şevket Dağ ın eserleri İzmir le buluştu

İzmir'de yer alan Folkart Gallery'de Türkiye'de ilk kez tamamı ressam Şevket Dağ'ın eserlerinden oluşan bir sergi açıldı. “Zaman ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ” sergisinde 60 eser yer aldı. 42 farklı koleksiyoner ve eser sahibi kurumun eserlerini verdiği sergide, Şevket Dağ'ın başyapıtı olarak gösterilen 'Ayasofya İçi' adlı eser de sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Serginin proje direktörlüğünü Fahri Özdemir, küratörlüğünü ise Özdemir Erdem üstlendi. Sergide 60 adet eserin yanı sıra ressam Şevket Dağ'ın eskiz defterleri, kullandığı paleti, şövalesi, boya kutusu, fotoğrafları gibi kişisel eşyaları ve de birçok yazışması da yer aldı. Sergi nedeniyle 'Zaman ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ' adlı Türkçe ve İngilizce, 320 sayfalık bir albüm de hazırlandı. Albümde, Sinan Genim, Fahri Özdemir, Evrim Altuğ, Malik Aksel, Cemal Tollu ve Şeref Akdik'in yazılarının yanı sıra, eserleri ve kendisiyle ilgili dokuman ve objelere de yer verildi.

SANCAK: ÇOK EMEK VERDİK

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, "Şevket Dağ Türk resminin en üst noktalarında olan bir üstat ve sanatçıydı. Toplam 250 eseri var. Bunların yaklaşık 100'ü kayıp. Nerede olduğu bilinmiyor. 150'sinden 60'ını bir araya getirebildik. Çok zor oldu, çok emek verdik. Birkaç yıldır uğraştığımız bir sergi. Gerçekten emeğimize değdi. Ben bütün İzmirlileri, bütün Türkiye'yi bu sergiye davet ediyorum. Kaçırılmaması gereken bir sergi. Ayasofya eseri, 1943 yılından beri aynı duvarda duruyordu. İlk defa bugün burada sergileniyor. Birçok eser buna benzer hikâyeye sahip. Bu kapsamda yapılmış en büyük Şevket Dağ sergisi. Bunu Ankara'ya da İstanbul'a da taşıyacağız" diye konuştu.

TOPRAK: ŞEVKET DAĞ GENİŞ BİR UFUK AÇIYOR

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Toprak, "Folkart grup olarak çok önemli bir işlev görüyor. İzmir'in kültür yaşamında, sanat alanında bu galerisiyle önemli bir boşluğu dolduruyor. Fahri Bey'in seçkisi son derece düzgün bir seçki. Ulaşılması zor birtakım materyallerin bir araya getirilmesi sonucu ortaya çıkıyor. Şevket Dağ"ı çalışmak son derece zor bir alan. Hemen hemen hiçbir şey bulamadık başlangıçta. Folkart, zoru başardı ve bize değerli bir sergi hediye etti. Bu sergi Ankara'ya da gidecekmiş. Bu büyük bir şans. Şevket Dağ'ın resmi bize birçok yeni ufuk açıyor. Şevket Dağ'da dinsel mekanların ayrı bir yeri var. Bu mekanların renklendirilişi çok nadirdir. Bu bağlamda, Şevket Dağ bizlere geniş bir ufuk açıyor" dedi.

ÖZDEMİR: SERGİDE 1944'E KADAR OLAN BİR SÜRECİ GÖRECEKSİNİZ

Folkart Gallery Koordinatörü Fahri Özdemir, "Çok uzun bir süredir hazırladığımız bir sergi. Yaklaşık 3,5- 4 yıllık bir hazırlık süreci vardı. Birçok kurum, kuruluştan, özel koleksiyonerlerden eserler topladık. Şevket Dağ'ın 'Türkiye tarihinde açılmış ilk kişisel sergisi' diyebiliriz. Türkiye'deki resim organizasyonlarındaki en önemli figür. Sergide 1944'e kadar olan bir süreci göreceksiniz. Mimarinin nasıl değiştiğini göreceksiniz. Sanatseverlerin kaçırmamasını öneririm" ifadelerini kullandı.

GENİM: ÇOK ÖNEMLİ BİR RESSAMDI

Sergiyi ziyaret eden Mimar Sinan Genim, "Folkart'a minnettarız. Şevket Dağ çok önemli bir ressamdı. Ressamlığın yanı sıra eğiticiliği çok önemliydi. Çok çalışkan birisi. Atölyenin dışında resim yapmayı öğrencilerine aktardı. Resmin Türk toplumunda yeniden değer kazanması için de Osmanlı Ressamlar Cemiyeti ve Cumhuriyet sonrası Türk Ressamlar Cemiyeti'nde önemli görevler alıyor. Bu onun ilk toplu resim sergisi. İlk kez 1902 yılında bir muhallebici dükkanında 5 eseri ile sergisini açan Şevket Dağ, daha sonra 1944 yılına kadar çeşitli sergilere eserleriyle katılıyor. Vefat ettikten sonra da eserleri farklı karma sergilerde yer alıyor. Ancak bugüne kadar sadece Şevket Dağ eserlerinin yer aldığı herhangi bir sergi düzenlenmiyor" dedi.

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyfi Kenan da "Şu an Atatürk Eğitim Fakültemizde dekanlıkta bulunan eserlerden bazıları burada sergileniyor. Ben bu sergiyi çok değerli ve anlamlı buluyorum. Bir imparatorluğun son dönemi, Cumhuriyetin ilk yılları, tarihi eserlerin o anki görünümlerini Şevket Dağ'ın fırçasından görüyoruz. Tarihe çok değerli bir kayıt düşüyor” dedi.

ŞEVKET DAĞ HAKKINDA

Türk resminde mekân içlerini en iyi şekilde resmeden ressam olarak gösterilen Şevket Dağ; Atatürk'ün isteği ile iki (Siirt Milletvekilliği), İsmet İnönü'nün de isteğiyle bir dönem (Konya Milletvekilliği) milletvekilliği yapıyor. Şevket Dağ, milletvekilliği döneminde bile 'Ressam' titrini kullanması, imzasında palete yer vermesi ile biliniyor. Çeşitli kurumlarda resim öğretmenliği yapan Şevket Dağ, aynı zamanda çok iyi bir saat tamircisi sanatkârı olarak da tanınıyor. Saat tamiri ile zamanın durmasını engelleyen Şevket Dağ, mekân tasvirleri ile de Ayasofya gibi tarihi mekanları tüm detayları ile resimlerine yansıtarak ölümsüzleştiriyor. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti'nin kurucu üyelerinden Şevket Dağ, 23 Mayıs 1944'te yaşama veda ediyor.

Folkart Gallery, pazartesi günleri hariç, hafta içi 10.00-19.00,  hafta sonu ise saat 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

 
'İzmir'i Yazıyorum' vitrine çıktı... Soyer: İzmir tam da bu projeyle...
 
Büyükşehir'den 1 yılda 10 Buca Cezaevi kadar yeşil alan!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova 2022’de kültür-sanatla renklendi
Fiziki ve sosyal yatırımların yanında kültür ve sanat alanındaki etkinliklerle ...
Alsancak Tekel Fabrikası Kültür Sanat Kompleksi'nde kritik aşama!
İzmir'de yeni bir cazibe merkezi oluşturması beklenen Alsancak Tekel Fabrikası ...
'1 Milyon Kitap' gecesi: Soyer'den 'iyilik' vurgusu
Prof. Dr. Selçuk Şirin tarafından hayata geçirilen “1 Milyon Kitap” projesinin ...
 
Semt merkezlerinden tiyatro sahnesine!
Yaşamlarında bir kez bile tiyatro oyunu izlememişlerin de aralarında olduğu ...
İzmir'de çocuk filmleri şenliği
Büyükşehir Belediyesi’nin 21 Ocak - 5 Şubat tarihleri arasında üçüncü ...
Çiğli Belediyesi Tolga Güleryüz'ü unutmadı
Çiğli Belediyesi, geçtiğimiz aylarda “Baş Belası” oyununun turne dönüşü ...
 
100 yıl önce restore edilen mescitten geri sadece kapısı kaldı
Konak ilçesinde, en son 1923'te restore edilen ve mülkiyeti İzmir Vakıflar ...
Nazım 121. yaşında Gaziemir’de anıldı
Nazım Hikmet Ran, doğumunun 121. yılında Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği ...
Narlıdere Çocuk Senfoni Orkestrası'ndan bir büyüleyen konser daha!
Narlıdere Belediyesi Çocuk Senfoni Orkestrası, son konserini İstinye Park’ta ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri