POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
5 Temmuz 2021 Pazartesi - 11:41

‘Somut delil’ isyanı: Tanık bile bulamıyoruz!

Cinsel istismarda somut delil bulmanın zorluğuna dikkat çeken UCİM İzmir Hukuk Koordinatörü Aybüke Özdağ, “Çoğu olayda kapılar kilitleniyor... Tanık bile bulamıyoruz” dedi.

‘Somut delil’ isyanı: Tanık bile bulamıyoruz!

Antalya’nın Elmalı ilçesindeki iki çocuğa yönelik cinsel istismar iddiaları 4’üncü Yargı Paketi’nde, aralarında çocuğa ve kadına karşı cinsel suçların da bulunduğu katalog suçlarda tutuklama için ‘somut delil’ şartı aranması hükmü üzerindeki tartışmaları artırdı. İstismarın önünü açtığı gerekçesiyle pakete eleştiriler büyürken, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) İzmir Hukuk Koordinatörü Aybüke Özdağ, cinsel istismarda ‘somut delil’ aranma şartının hukuki boyutunu değerlendirdi.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre cinsel istismarda somut delil bulmanın zorluğuna dikkat çeken Özdağ, “Pedagog eşliğinde alınan çocuğun beyanı da somut delildir. Sosyal hizmet uzmanının yazdığı görüş de... Muhtemelen somut delil olarak vücuttaki izlerden yola çıkılacak ancak cinsel istismar, sarkıntılık seviyesinde kalarak da işlenebilen bir suç. Yani laf atmayla veya ani dokunuşlarla da yapılabilir. Ama bunların somut delilinin tespiti çok zor! Anca bir kamera kaydı olması gerekir o da zaten pek çok dosyada neredeyse hiç karşılaşmadığımız bir şey. Çoğu olayda hep kapılar kilitleniyor, dört duvar arasında o kişinin çocuğa yaptığı kar kalıyor yanına. Tanık bile bulamıyoruz. ‘somut delil’ olmadığı takdirde tutuksuz yargılama, Türk yargısı için çok vahim bir karar olur” sözleriyle düzenlemenin ‘cezasızlığı’ artıracağını savundu.

ÇOCUĞUN İFADESİ DE SOMUT DELİLDİR

Meclise sunulan 4. Yargı Paketi’nde yer alan cinsel istismar, kasten öldürme, işkence gibi ‘katalog suçlar’ için ‘somut delil’ şartı aranmasıyla ilgili eleştirilerini açıklayan UCİM İzmir Hukuk Koordinatörü Aybüke Özdağ, “Şu anki haliyle Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100. Madde başlığı olan ‘tutuklama’, bir güvenlik tedbiri olarak uygulanır; kısacası faili cezalandırma amaçlı değildir. Failin delil karartmasını, tanıkları korkutmasını veya kaçmasını önlemek için tutuklanmasına karar verilir. CMK madde 100’ün devamında katolog suçlar dediğimiz var. Bunlar: cinsel istismar, uyuşturucu ticareti, kasten öldürme ve insan kaçakçılığı gibi ağır ceza gerektiren suçlardır. Yalnızca katalog suçlar açısından ‘kuvvetli suç şüphesi’ olması, tutuklama tedbirinin uygulanması için yeterlidir. Fakat yeni yargı paketi ile bu durumda bir değişikliğe gidiliyor. ‘Kuvvetli suç şüphesi’, failin o suçu işlediğine dair güçlü emarelerin olduğu kanısının hakimde oluşması demek. Fakat şimdi bu durum değişecek ve tutuklu yargılama için dosyada somut delilin varlığı aranacak. Zaten bizim öncelikle Türk yargısı içerisinde somut delilden ne anladığımıza bakmamız lazım. Belirtmek gerekir ki, pedagog eşliğinde alınan çocuğun beyanı da somut delildir. Sosyal hizmet uzmanının yazdığı görüş de somut delildir. Biz bunları somut delil olarak kabul ediyor muyuz; yoksa somut bir olgu mu arıyoruz? Yani vücutta bir darp izi mi arıyoruz, nitelikli cinsel istismar eylemi ise vajinal ya da anal muayene sonucu mu arıyoruz? Kısacası, somut delilden ne anladığımızı belirlemek gerçekten delillerin değerlendirilmesi bakımından önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

TANIK DAHİ BULAMIYORUZ

Cinsel istismarda somut delil bulmanın zorluğuna dikkat çeken Özdağ, “Mağdur çocuğun uzman eşliğinde alınan ifadesinde ‘çocuğun anlattıkları tutarlıdır’ şeklinde bir beyan da somut delildir. Ama şahsi fikrim, hakimlerin hatta şüpheliyi tutuklamaya sevk eden savcıların, uzman raporlarını tutuklamak için yeterli görmeyecekleri yönünde. Daha önce de dediğim gibi muhtemelen somut delil olarak vücuttaki izlerden yola çıkılacak ancak unutulmamalıdır ki cinsel istismar, sarkıntılık seviyesinde kalarak da işlenebilen bir suç. Yani laf atmayla veya ani dokunuşlarla da yapılabilir... Ama bunların somut delilinin tespiti çok zor! Anca bir kamera kaydı olması gerekir o da zaten pek çok dosyada neredeyse hiç karşılaşmadığımız bir şey. Bizim karşılaştığımız çoğu olayda hep kapılar kilitleniyor, dört duvar arasında o kişinin çocuğa yaptığı kar kalıyor yanına. Tanık bile bulamıyoruz. 4. yargı paketinin yargılamaya ciddi şekilde zarar vereceğini düşünüyoruz. Yeni yargı paketiyle birlikte istismarcılar tutuklanmadıkları müddetçe delilleri karartabilecekler, tanıkları susturabilecekler ya da yargılamadan kaçabilecekler. O yüzden ‘somut delil’ olmadığı takdirde tutuksuz yargılama, Türk yargısı için çok vahim bir karar olur” açıklamasında bulundu. (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)

 
Büyükşehir'in planlarına hak sahiplerinden tepki: Kamu-halk ayrımı mı var?
 
Altay'dan Başkan'dan kritik 'Denizli' açıklaması!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
Sıcak hava dalgası etkisini sürdürüyor. Yeni haftada en yüksek sıcaklıklar ...
‘Tosuncuk’ Brezilya'dan listeyle geldi' iddiası!
Brezilya’dan Türkiye’ye getirilen ‘Tosuncuk’ Mehmet Aydın, “Neden teslim ...
Kahreden kaza: İncelerken şehit oldu!
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, iki aracın çarpıştığı kazada yol güvenliğini ...
 
Husumetli iki ailenin bıçak ve sopalı kavgası: 1'i ağır 5 yaralı
Konak ilçesinde husumetli olan iki aile arasında çıkan bıçaklı ve sopalı ...
Yüzmek için girdiği gölette canından oldu
 İzmir'in Tire ilçesinde bir genç, yüzmek için girdiği sulama göletinde boğuldu.
3 yaşındaki çocuğu 'ceza diye' araçtan sarkıttı!
İstanbul'da yaramazlık yaptığını öne sürdüğü 3 yaşındaki oğlunu araçtan ...
 
'Kısıtlamasız' pazar: İzmir plaja ve pikniğe akın etti!
1 Temmuz itibariyle, sokağa çıkma kısıtlamasının olmadığı ilk pazar gününde, ...
'Tosuncuk' Mehmet Aydın'ın ilk ifadesi ortaya çıktı!
Çiftlik Bank vurgununun bir numaralı sanığı Mehmet Aydın'ın emniyetteki ...
Doğal Yaşam Parkı'nda dünyaya gelen yavru fil ilk kez bahçeye çıkarıldı
İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda yaşamını sürdüren Begümcan ve Winner isimli ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri