POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
10 Nisan 2020 Cuma - 11:18

Sosyal mesafeli-maskeli açılış: İzmir'in tıbbi atık bertaraf tesisi yola çıktı

Kentteki tıbbi atıkların çevreye zarar vermeden bertarafını sağlayacak Menemen Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nin açılışı yapıldı. Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, tesisin virüsle mücadele sürecine vereceği katkının altını çizdi. Açılış virüs salgını nedeniyle online olarak yapılırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal medya hesaplarından yayınlandı.

Sosyal mesafeli-maskeli açılış: İzmir in tıbbi atık bertaraf tesisi yola çıktı

GERÇEKİZMİR - Dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye'de de hızla yayılan koronavirüsle mücadele tam gaz devam ederken, önlemlerin birer birer ve ivedi şekilde hayata geçtiği İzmir'de Büyükşehir Belediyesi'nden bir de önemli tesis hamlesi geldi. 

Kentteki tıbbi atıkların çevreye zarar vermeden bertarafını sağlayacak Menemen Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nin açılışı yapıldı. Günde 20 tonluk tıbbi atık dünyadaki en büyük teknolojilerden biri kullanılarak tesiste sterilize edilecek.

Koronavirüs salgını nedeniyle sadece sosyal mesafe kuralına uyularak ve maskeli düzenekte online olarak yapılan açılışa sadece İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Genel Sekreteri Buğra Gökçe, Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ve Yüklenici Firma olan Miroğlu Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Avcı katıldı.

Açılış, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından yayınlandı.

Tesis belediye öz kaynakları kullanılmadan gelir getirici ihale yöntemiyle yapıldı.

VİRÜSLE MÜCADELE SÜRECİNE VERECEĞİ KATKIYI ANLATTI

Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, tesisin virüsle mücadele sürecine vereceği katkının altını çizdi.

Soyer, " Gurur duyduğumuz bir gün… Çünkü Türkiye’nin en büyük  tıbbi atık sterilizasyon tesisin açılışını gerçekleştireceğiz. Dünya’daki en iyi örneklerden biri. O nedenle çok gururluyuz. Büyükşehir Belediyesi’nin salgının başladığı günden bu yana en öncü adımları atmasının tesadüf olmadığını söyleyebilirim. Göreve geldiğimiz ilk günlerde toplum saplığı daire başkanlığı kurduk. Afetler, krizler karşısında ne yapılması gerektiği konusunda önceden hazırlıklı olmamız gerekiyordu. Bunu yapmış olmanın faydalarını görüyoruz. Bu tesiste daha önceden temeli atılan bugün açılması gündeme gelen bir tesis. Öngörü vizyonla hareket edildi. Yaklaşık 64 büyük hastane, diyaliz merkezleri, sağlık kuruluşları tıbbi atık üretiyor. Bunların sterilizasyonu sağlanmadığı takdirde bugün baş başa olduğumuz salgın gibi durumların kaynağı haline gelebiliyor. Bu açılış o nedenle son derece önemli. Günde üretilen 20 tonluk tıbbi atık dünyadaki en büyük teknolojilerden biri kullanılarak sterilize edilecek ve toplum sağlığını tehditten uzak bir noktaya taşınmış olacak. Bu açılışta emeği olan herkese teşekkür etmek istiyorum" dedi.



Soyer, tesisin içini gezerken İzmirlilere de çağrı da bulundu. Soyer şu ifadeleri kullandı;

"Değerli İzmirliler... İzmir’in her yerinde toplu taşımada, pazaryerlerinde maske eldiven kullanmaya başladık. Bunlar kullandıktan sonra tıbbi atığa dönüşüyor. Bu tesis bunlar içinde radikal çözüm üretiyor. Eczanelerde hastane yakınlarında tıbbi kovalar göreceksiniz. Bu maske ve eldivenleri bu tıbbi kutulara atmanızı istiyoruz. Bunları toplayarak İzmir’e zarar vermeyecek noktada sterilize edeceğiz. Bu tesis bunu da yapacak. İzmir’de salgının büyüme odaklarından birini yok etmiş olacağız. O nedenle son derece heyecan verici. İzmir’in tıbbi atığını bertaraf edip sterilize edeceğimiz için mutluluk içindeyiz."

Gün 20 ton tıbbi atık işlenecek
Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde her gün yaklaşık 20 ton tıbbi atık işlenecek. İzmir’de aylık 1 tonun üzerinde tıbbi atık üreten 64 büyük hastane ve 27 dializ merkezi olmak üzere 2 bin 59 adet sağlık kurumu ve kuruluşu bulunuyor. Bu kurumlardan günlük 20 ton tıbbi atık, kovalı sistemle el değmeden, aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun bir şekilde toplanarak, lisanslı araçlarla taşınıyor. Kovalı toplama ve taşıma sistemi, tıbbi atıkla teması en aza indiriyor. Sağlık kuruluşlarında tartılarak ve radyasyon ölçümleri yapılarak teslim alınan tıbbi atıklar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından denetimi yapılan çevrimiçi mobil atık takip sistemi ile kayıt altına alınıyor.

Doğal su varlıkları korunuyor
Tesiste besleme-boşaltma, üniteler arası taşıma, yıkama, dezenfeksiyon ve sterilizasyon olmak üzere yapılan her faaliyet modern ve çevreci bir bakış açısıyla, sürdürülebilirlik ilkesine göre tasarlandı. Buhar üretim ünitesi ile sterilizatörler arasında enerji geri kazanım sistemi de kuruldu. Böylece yoğuşma suyunun geri devir sayısını artıran ekipmanlar aracılığıyla doğal su varlıklarının korunması da sağlandı. Tesiste sterilize edilen atıklar, daha sonra Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi'ne gönderiliyor.

 
Urla Belediyesi sokak hayvanlarını unutmadı
 
Kemeraltı'ndan Soyer'e çağrı: Yardım kolilerini...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Urla Belediyesi sokak hayvanlarını unutmadı
Urla Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Ekipler, ...
Karşıyaka sahnesi evlere açılıyor
Karşıyaka Belediye Tiyatrosu, koronavirüs salgını nedeniyle sahne gösterilerine ...
Bornova'da dezenfaktan tüneli üretimi
Bornova Belediyesi, maske ve kolonya üretiminin ardından dezenfektan tüneli imal etmeye başladı.
 
Gaziemir'de engelleri aşan hizmet
Koronavirüs salgınında engelli bireyler unutulmadı. Belediye ekipleri, 1100 haneyi tek tek arıyor.
İzmir'de toplu ulaşıma 'salgın' ayarı: Deniz ulaşımına hafta sonu freni!
İzmir Büyükşehir Belediyesi koronavirüs salgınına karşı verilen mücadele ...
Valilikten 'sosyal yardım' açıklaması: Yalan haberlere itibar etmeyiniz
İzmir Valiliği, son günlerde sosyal platformlar üzerinden valilik ve kaymakamlıklarda ...
 
İzmir'de o başkandan evde gülümseten spor!
Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz'ün, evde ikiz kızları ve oğluyla birlikte ...
Dijital kütüphane artık İzmirlilerin evinde
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şato Kütüphanesi’ni evlerden erişime açtı. ...
Menemen Belediyesi’nden bin aileye çorba ikramı
Menemen Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile geliştirdiği ortak ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri