POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
20 ilde FETÖ operasyonu: 70 gözaltı!
20 ilde FETÖ operasyonu: 70 gözaltı!
26 Haziran 2021 Cumartesi - 11:46

Soyer: İzmir’de kültürel bir Rönesans’ın taşlarını döşüyoruz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Renaissance Now Girişimi’nin “Sosyal Zorlukları Aşmakta Ezber Bozan Sanat” başlıklı uluslararası toplantısına çevrim içi katıldı. Soyer, 9-11 Eylül tarihleri arasında İzmir’in ev sahipliği yapacağı Kültür Zirvesi için davette bulunarak “İzmir 8 bin 500 yıllık sanat ve kültür birikimine sahip. Bu nedenle İzmir'de kültürel bir Rönesans’ın taşlarını döşüyoruz. Kültür Zirvesi'nin kültürel ve sanatsal canlanma için tetikleyici bir etkisi olacağını düşünüy

Soyer: İzmir’de kültürel bir Rönesans’ın taşlarını döşüyoruz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kültür politikaları, ekonomisi ve sürdürülebilir kentleşme konuları üzerine çalışan Renaissance Now Girişimi’nin “Sosyal Zorlukları Aşmakta Ezber Bozan Sanat” başlıklı uluslararası toplantısına çevrim içi katıldı. Başkan Soyer konuşmasına “Hepimizi sanatın, yaratıcılığın ve kültürün gücünden yararlanmaya ve zamanımızın büyük zorluklarını ele almak için kamu politikasını yenilemeye çağıran yeni bir girişim olan Renaissance Now'ı tanıtmaktan büyük zevk alıyor ve tebrik ediyorum” diye başladı.

“Kütür tarihimizi geleceğimizle ilişkilendirir”
Covid-19’un iklim krizi ve biyolojik çeşitlilik kayıplarıyla beraber sürdürülebilir kalkınmayı tehdit ettiğini söyleyen Soyer, “Bunlar sınır tanımayan ortak zorluklarımızdır. Bu bağlamda sürdürülebilir kentleşme konusunda küresel dayanışma bu büyük zorluklarla yüzleşmede çok önemli. Kültürel canlılık ekonomik refah, sosyal eşitlik ve çevresel sorumluluk ile birlikte sürdürülebilirliğin dört dayanağından biridir. Antik çağda Smyrna olarak adlandırılan kentim İzmir'de bu gerçekleri doğrudan yaşıyoruz. İzmir, son iki yılda büyük bir orman yangını, tsunami, deprem, kuraklık ve şiddetli sel gördü. Geri dönmek için kültür ve sanata yaslandık, çünkü bunun yerel topluluklarımızın can damarı olduğunu biliyoruz. Kültür, günlük hayatımızın her alanındadır. Kültür, tarihimizi geleceğimizle ilişkilendirir” dedi.

Yaratıcı ekonomi vurgusu
Bilgi ve yaratıcılığa dayalı büyümenin yeni bir döneminde olduğumuzu belirten Soyer, “Kültürel ve yaratıcı endüstrilerin özellikle gençler için yarattığı ekonomik fırsatlar bu geçiş döneminde daha fazla önem kazandı. Kültür ekonomilerinde gerekli hammaddeler doğal kaynaklar değil, insan yaratıcılığıdır. İzmir'in yaratıcı ekonomisinin potansiyelini harekete geçirmek ve kültürel hakları, çeşitliliği ve sosyal uyumu teşvik etmek için sosyal sermayeye yatırım yapıyoruz. Yaratıcı ekonomi insan temelli olduğundan ancak insanları güçlendirebilirsek gelişebilir. Bu açıdan İzmir'de kapsayıcı demokrasi önceliğimizdir” şeklinde konuştu.

Kalkınmanın dördüncü dayanağı: Kültür
Eylül ayında Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Kültür Zirvesi’ne ev sahipliği yapacaklarını söyleyen Soyer, “Bu, dünya kentlerinin kültür ve kentsel dayanıklılık ilişkisini irdelemesi ve birlikte çalışması için harika bir fırsat olacaktır. Yerel sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olan miras, yaratıcılık, çeşitlilik ve bilgi konularında kültürel politikaları teşvik etmek için deneyimlerimizi ve fikirlerimizi paylaşacağız. Kültürü, kalkınmanın dördüncü dayanağı ve küresel dayanışmanın temel bir bileşeni olarak destekleyeceğiz. Kültür politikalarına birlikte yatırım yapacağız. Diyalog, bir arada yaşama ve özgürlük için araçlarımızı güçlendireceğiz. Bu şekilde kentleri ve yerel yönetimleri 2030 Gündemi'nin uygulanmasında daha aktif hale getirmek için çalışacağız” dedi. Zirve’nin aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki kentlerin İzmir'in yerel kültürüyle bağlantı kurması için mükemmel bir fırsat olacağını aktaran Soyer, sözlerini şöyle tamamladı: “İzmir 8 bin 500 yıllık sanat ve kültür birikimine sahip. Kentte etkileyici sayıda kültürel miras bulunuyor. Bu nedenle İzmir'de kültürel bir Rönesans’ın taşlarını döşüyoruz. Kültür Zirvesi'nin bu kültürel ve sanatsal canlanmanın tetikleyicisi olacağını düşünüyoruz. Hepinizi 9 Eylül'deki Zirve’ye davet ediyorum.”

“Başkan Soyer yenilikçidir”
BM İnsan Yerleşimleri Programı (UN HABİTAT) İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif pandemi ve iklim krizi nedeniyle ekonomilerin zayıfladığını ve bunun bir grup aktör tarafından çözülemeyeceğini söyleyerek “Hep birlikte çalışmalıyız. Özel sektör ve sivil toplum da birlikte çalışmalı. Daha aydınlık bir gelecek için güçlerimizi birleştirelim” dedi.
Harvard Üniversitesi Latince Kökenli Diller ve Edebiyatları, Afrika ve Afrika-Amerika Çalışmaları Profesörü Doris Sommer, “Başkan Tunç Soyer sanatla yerel idareyi birleştiren bir yenilikçidir. Burada birlikte yapabileceğimiz projeler hakkında kafa yoralım. Sadece bugün burada toplanan kalabalığı görünce bile iyimserlikle doluyorum” şeklinde konuştu. “Yaratıcı Bürokrasi” kitabının yazarı Charles Landry ise “Umarım hepimiz Kültür Zirvesi’nde İzmir’de oluruz” dedi.

Renaissance Now kültür politikaları ve ekonomisi üzerine çalışan, OECD, UN-Habitat, Dünya Bankası, ICOMOS, GPM, UCLG ve çeşitli üniversitelerden uzmanlarla birlikte çalışan bir platformdur.

 
Altay'da Poko ve Regattin kalıyor
 
Kalpler kupa için çarpıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eskişehir’in toprağı Karşıyaka’da hayat buldu
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen ‘Uluslararası ...
Karabağlar'da sessiz sedasız büyük destek
Karabağlar Belediyesi yaklaşık 6.5 yıldır, sessiz sedasız kapsamlı ve ...
Konak engelsiz yaz okulu başlıyor
Konak Belediyesi’ne ait Konak Engelsiz Yaşam Köyü Özel Eğitim ve Rehabilitasyon ...
 
Bornova'da açık havada spor keyfi
Bornova Belediyesi, normalleşme tedbirleri çerçevesinde Bornovalılara ...
Dokuz Çeşmeler’in değirmeni yeniden hayat buldu
Buca Belediyesi, Dokuz Çeşmeler ile özdeşleşen Cumhur Asparuk Meydanı’ndaki ...
Kılıçdaroğlu'ndan Tarım Fuarı'nda Soyer'e büyük övgü: Koskoca bakanlığın yapamadığını...
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Fuar İzmir'de kentteki üretici ve çiftçilerle ...
 
İzmir'de Kılıçdaroğlu ile açılış maratonu: 4 büyük yatırım yola çıktı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 944 milyon liralık yatırımla kente kazandırdığı ...
Ve Havuz İzmir kapılarını açtı... Soyer: Söz vermiştik, bir yenisini ekliyoruz!
Bornova Aşık Veysel Yarı Olimpik Yüzme Havuzu (Havuz İzmir) kapılarını ...
Foça'da ders deniz sporları!
Foça’da Ortaokul öğrencilerine rüzgar sörfü, yelken ve deniz kanosu eğitimleri verildi…
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri