POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İzel-Çelik-Ercan yeniden dağıldı!
İzel-Çelik-Ercan yeniden dağıldı!
Tasarlayıp öldürmeye 'iyi hal': Acılı aileden isyan!
Tasarlayıp öldürmeye 'iyi hal': Acılı aileden isyan!
DEM Parti yöneticileri için müfettiş!
DEM Parti yöneticileri için müfettiş!
Özel 31 Mart'ta kilidi açan 3 anahtarı sıraladı!
Özel 31 Mart'ta kilidi açan 3 anahtarı sıraladı!
20 Ocak 2022 Perşembe - 10:32

Soyer'den elektrik fabrikası ve otogar metrosu isyanı, çarpıcı yoksulluk çıkışı!

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, ‘100.yılında İzmir’ mesajlarıyla açılan programda İzmir’in bütçe güvenilirliği, kentsel dönüşüm ve raylı sistem projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Soyer ayrıca erken seçim sorusunu rakamlar ve anektodlarla yaptığı çarpıcı bir ‘yoksulluk’ çıkışıyla yanıtladı. Soyer merkezi idareye Elektrik Fabrikası ve Halkapınar-Otogar metro projesi üzerinden eleştirilerde de bulundu. 

Soyer den elektrik fabrikası ve otogar metrosu isyanı, çarpıcı yoksulluk çıkışı!

GERÇEKİZMİR - Büyükşeir Belediye Başkanı Tunç Soyer TV100’de yayınlanan ‘Kerem Kırçuva ile 10’dan 12’ye’ programına konuk oldu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, ‘100.yılında İzmir’ mesajlarıyla açılan programda İzmir’in bütçe güvenilirliği, kentsel dönüşüm, tarım, raylı sistem projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Soyer ayrıca erken seçim sorusunu rakamlar ve anektodlarla yaptığı çarpıcı bir ‘yoksulluk’ çıkışıyla yanıtladı. Soyer ayrıca merkezi idareye Elektrik Fabrikası ve Halkapınar-Otogar metro projesi üzerinden eleştirilerde de bulundu. 

Başkan Soyer İzmir'in 100.yılı için, "Bu 100 yıllık zaman dilimi aynı zamanda barışın da 100.yılı... Hem kuruluşun, hem kurtuluşun hem de barışın yüzyılı... Gelecek bir yüzyıla başlıyor olmak bizi çok heyecanlandırıyor. Anıtsal işler bırakmak istiyoruz. 100.yılda bir yandan önümüzdeki yıllarda da hatırlayacak, hatırasını canlı tutacak çalışmalar yapıyoruz, bir yandan da çok görkemli şekilde kutlamak istiyoruz. Çok güzel sürprizler bekliyor İzmirlileri..." mesajını verdi.

FITCH'IN DEĞERLENDİRMESİNİN GÖLGESİNDE BÜTÇE RAPORU 
Büyükşehir Belediye Başkanı uluslararası kredilendirme kuruluşu Fitch Ratings'in geçtiğimiz günlerde döviz bazlı borçlanma üzerine yaptığı değerlendirme üzerinden İzmir'in bütçe güvenililirliğine yönelik olarak da, "Bu aslında bir dirençlilikten kaynaklanıyor. Uzun yıllar muhalefet belediyesi olmanın getirdiği bir dirençlilik var. Bu da gücünü büyütüyor. Daha sağlam bir yapı oluşmasını sağlıyor. Şuan itibariyla 'AAA' olarak en üst noktada İzmir... Çok daha titiz bir belediyecilik anlayışı, çok daha kurumsallaşmış bir yapı, daha güvenli bir bütçe ortaya çıkıyor. İzmir'in bütçe gerçekleşme oranları hep çok yüksektir. Bunun en büyük avantajı çok kolay fon ya da hibe fon kaynağı bulmak oluyor. Kurdaki dalgalanmadan biz de çok olumsuz etkilendik. Hatta 'Bir gecede bir metro hattı kaybettik' diye bir paylaşamım olmuştu. O dönemde bizim euro ve dolar üzerinden borçlanmamız bizi çok olumsuz etkiledi. Ama bu bizim engelleyebileceğimiz bir durum değil... O neden Fitch bir açılama yapıp bu durumla ilgili bir değerlendimede bulundu. Bu değerlendirme bazı basın kuruluşlarında 'Bazı belediyeler iflasın eşiğinde' şeklinde haberleştirildi. Raporu satır satır okudum böyle bir şey yok! Etkilenebileceğini söylüyor ama böyle bir ifade yok! Kentlerin kredibilitesi ülkelerin kredibilitesinden bağımsız değildir. Ama bizimkisi uzun yıllardır süren bir istikrar nedeniyle yüksek ve bu durum devam ediyor. İzmir'in güvenilirliği aynen devam ediyor. 

RAYLI SİSTEM YATIRIMLARI 
Başta kent tarihinin en büyük yatırımı olan Buca Metrosu olmak üzere raylı sistem yatırımları hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Soyer, "Buca İzmir’in en kalabalık ilçesi... Bugüne kadar orada bir metro hattı kurulamadı. Şimdi bu metro trafiği ciddi şekile rahatlatacak. Ama sadece bir ulaşım değil bir medeniyet göstergesi metro... Temizlik, ucuzluk, kolaylık... Ne açıdan bakarsanız bakın çok cazip bir kent için ulaşım aracı... 14 Şubat’ta metromuzun temelini atacağız. Bir konsorsiyum oluşturduk. Hem Avrupa Yatırım Kalkınma Bankası hem de Fransa Kalkınma Ajansı ve iki ayrı banka daha... Sonuçta 490 milyon euroluk bir kaynağa ulaştık. Protokolü de imzalanadı. 14 Şubat’ta temel attığımızda parası hazır bir çalışma başlatmış olacağız. Bu büyük bir güven duygusuyla başlamak demek. İki istasyon arası hattı 2023’ün sonunda çalıştırmaya başlamak istiyoruz. Metro projeleri aslında çok zor projeler. Olağanüstü büyük engellerle karşılaşmazsak bunu başaracağımızı biliyorum. 3 raylı sistem çalışmamız daha var. Gaziemir-Karabağlar metro hattı bunlardan bir tanesi. İzmir'in en uzun hattı olacak. 28 kilometrelik... 6 ay içinde proje ihlesine çıkabilecek duruma geleceğiz. Diğeri Kemalpaşa metro hattı... İpek Yolu’nun güncellemesi anlamına geliyor. Çok heyecan verici bir proje... 5 kilometrelik Örnekköy-Yeni Girne tramvay hattımız da var. ‘İzmir’i demir ağlarla örüyoruz' diye bir mottomuz var. Buna çok önem veriyoruz. Hafif raylı sistemlerde 3’te 1’den fazla bir maliyet düşüşü var ve çok daha kalıcı yatırımlar. Ve kent içn de huzurlu ve konforlu alanlar yaratılmasıa imkan veriyor. Kent içindeki yaşam kalitesini de yükseltiyor. 

ELEKTRİK FABRİKASI VE OTOGAR METROSU ÇIKIŞI! 
Soyer, hükümetin muhalif belediyelerin projelerini engellediği yönündeki tartışmalara da İzmir parantezi açtı. "'Bir işi yapmanın bir, yapmamanın bin yolu vardır' derler" diyen Soyer, "Biz ne olursa olsun devam edeceğiz. Biz o koşullar içinde en iyisini yapmak için geldik bu koltuğa!" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı ayrıca, "Hiç içime sinmeyen iki örneği de söylemek isterim. İzmir'de bir elektrik fabrikası var, sembol binalardan biri... Olağanüstü güzel bir yapı... 2019 yılının Mart sonunda göreve geldikten sonra 14 Nisan'da yapılan ihaleye girdi ve 35 milyon bedelle kazandık. Ve fakat ihaleyi iptal ettiler. 3 senedir o asırlık bina çürümeye devam ediyor. Bize vermemek için yeniden ihale de yapmıyorlar. Bu anlaşılır birşey değil! Burada ticaret yapmayacağız, rant peşinde değiliz. Bir kültür sanat merkezi olarak kamuya açacağız. Bir örnek daha var... Halkapınar-Otogar metrosu... İzmir'de hükümetin bir metre metro tüneli yok! Anlaşılır bir şey değil... Bu neden böyledir? Türkiye'nin her yerinde yapılır, bir tek İzmir istisnadır. 4.5 kilometrelik bir metro hattı 2014’ten beri hükümetin yatırım planında durur, her sene bir izbedelle geçilir gider. Bu sene de 3 bin lirayla geçmişler yine! 2014’ten beri bir adım atılmış değil" dedi. 

DÖNÜŞÜM MESAJLARI 
Soyer kentsel dönüşüm konusunda ise şu mesajları verdi: Bizim kentsel dönüşüm konusunda İzmir modeli adını verdiğimiz bir model var. Bu da yerinde dönüşüm. Bu vatandaşla müteaahit arasında belediyenin arabuluculuk rolü üstlenmesi demek. Belediye bu alışverişte bir pay almıyor ama hem vatandaşı hem de müteaahiti koruyor. Böyle bir model Türkiye’de yok! Zor bir model. Neden zor? Biz tek tek vatandaşların tapularını teslim alıyoruz. Vatandaş bize güveniyor, hakkını devrediyor. Sonra müteahhite oran veriyoruz. Kazancını makul seviyede tutuyoruz. Her ikisini de birlikte başarmak kolay değil. O nedenle zaman alıyor. Geçmiş dönemde müteaahitler paylarını artırmak için ihalelere girmeme yolunu seçtiler. Şimdi biz belediyenin şirketini sokuyoruz ihaleye. Böyle olunca elden gideceğini düşünen müteahhit de ihaleye giriyor. 6-7 bölgede dönüşüm olanca hızıyla devam ediyor. 



"ARTIK TOPRAKLAR POSTALLARLA DEĞİL TOHUMLARLA İŞGAL EDİLİYOR!"
Büyükşehir Belediye Başkanı programda İzmir'in tarımdaki yol haritasını de detaylandırdı. Soyer şöyle konuştu: İzmir aslında her daim bir tarım kenti olmuş bir yer. İzmir, Ege’yi de içine alan bir havzayı temsil eder ve bu büyük ölçüde tarıım toprağıdır. O nedenle tarımın ciddi bir öncelik taşıması gerekir. Bizim tarım politikalarımızın ana ilkesi küçük üreticiyi korumak onu doğduğu yerde doyurmak... Örneğin atalık tohuma dönmek. Artık topraklar postallarla değil ithal tohumlarla işgal ediliyor. Böyle olunca ithalat artıyor. Küçük üretici yok oluyor. Köyden kente göç ediyor. Bizim tarım poltikamız hem küçük üreticiyi koruyor hem de kentte daha kaliteli ürün gidiyor. Bir tane örnek vereyim. 'Karakılçık' diye bir uygulama yaptık, bugün Türkiye’nin her yerinde yetiştiriliyor. Çunkü bu yaklaşık 10 sene önce bir avuç tohumla başladı bu! Bunun bu kadar yaygınlaşmasından iftihar ediyoruz.Ama şimdi yeni bir şeye başladık. 945 köyde meracılık envanteri çıkardık. 4016 çobanla yüz yüze görüşüldü. İki hafta önce çobanlarla anlaşma yaptık. Onlar bize kuzu ve keçi sütü satacaklar. Neden? Çünkü merada beslenen hayvanın sütü sağlık ve lezzet açısından çok lezzetli. Bunu da Bayındır’da kurduğumuz süt tesisinde işleyeceğiz. Orada peynir yoğurt üreteceğiz. Çobanlar yok olursa Türk Tarımı da büyük kan kaybı yaşar. Biz çobanlarla anlaşma yaptık. Nisan ayında alacağız süt için de şimdiden avans verdik. Özetle tarımın geleceği küçük üreticiyi korumak yaşatmaktır. Onun için başka bir tarım mümkündür.

İKLİM KRİZİ VURGUSU 
Soyer kentte sıkça yaşanan su baskınları konusunda da, "Bunlarla ilgili çok ders çıkardık. Geçen sene Şubat ayında büyük bir sel felaketi yaşadık. 1 gün içinde İzmir’e 3-4 ay boyunca yağacak yağış indi. Çok ağır tahribat oldu. Çok şükür tek can kaybı dışında mal kayıplarıyla geçti. Yerinde tespitlerle önlemleri belirledk. Ama şunu söyleyeyim çok daha ağırlarıyla karşılaşacağız! İklim krizi gerçeği artık bizim de bir gerçeğimiz. Deprem sırasında Tsunami yaşadık bir izmir’de... Sığacık’ta yaşadık. Kısacası bunlarla daha çok karşılaşacağız. Bunu mazaret için söylemiyorum ama ne kadar hazırlık yaparsanı yapın bu çapta doğa olayıyla başa çıkmak mümkün olmayabilir. Ama bizim vazifemiz kenti dirençli hale getirmek. Önce insanların yaşamını güvence altına almamız. Yaklaşık 128 kilometrelik bir yağmur suyu-pis su ayrıştırma kanalı çalışması başlattık. 

ÇARPICI YOKSULLUK ÇIKIŞI 
Başkan Soyer olası erken seçim ve adaylık konusundaki soruya çarpıcı bir yanıt verdi. "Erken seçim olacağını tahmin ediyorum ama ben isim konuşmaktan özellikle kaçınıyorum" diye Soyer, "Çünkü mesele isimlerde değil mesele sistemde... Vatandaş sistem ne olacak bunu öğrenmek istiyor. Neden başka türlü sistem gelsin biliyor musunuz? Size bir kaç rakam vereyeyim. Öylesine derinleşen bir yoksulluk var ki... 3 Kasım-16 Ocak arasında 29 bin 318 gıda paketi, bin 66 hijyen paketi... 5 bin 821 haneye 8 milyon 497 bin lira nakdi yardım vermişisiz. Sobadan, elektrikli ısıtıcıdan, battaniyeden yorgana 2 milyon 34 bin liralık yardım yapmışız. Yine aynı tarihler arasında 57 bin 835 parça giysi, kurduğumuz aş evleriyle 705 bin 803 kişilik sıcak yemek, 25 bin 409 kişilik kumanya, 213 bin 560 kişilik pide, 50 bin 10 çorba dağıtmışız. Yine aynı tarihler arasında 20 bin 704 bot, 4 bin 20 çölayak hastasında gıda paketi, bin 192 vatandaşa hamam hizmeti vermişiz. Bakın biz dayanışma noktaları kuruyoruz. Geçenlerde bir tanesine gittim. Nasıl bir yoksulluk biliyor musunuz? İzmir'in merkezi, Kadifekale'nin altında bir mahalle... Çocuklar yine neşeyle oynuyorlar ama annelerinin gözlerini görüyorsunuz. O çocukların karınını doyuramamış olmanının hüznünü... Dedi ki 'Ya sabahtan beri bir şey verememiştim. Buradan bir lokma bir şey alıp karnını doyuracağım" diyor. O kadınlar arasında yarım saat kaldık, boğazım düğümlendi. 4 tane tekerlekli sandalye istediler benden. O yoksulluk sefaleti de beraberinde getiriyor. Bu yoksulluk öyle bir hale geldi ki sistemin değişmesi lazım. Bu bir kader değil... Asıl kafa yormamız gereken hikaye bu, sistemi konuşmaya başlamamız lazım. Biz buna gayrete devam edeceğiz. İzmir'deki yoksulların hayatlarına dokunmaya devam edeceğiz. Dinimiz bunu diyor, 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' diye. O açken biz tok yatmayacağız! 

 
İzmir'de zehir evine baskın!
 
Seçmeli ders tercih süresi uzatıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2021 Bornova'da kültür-sanat yılı oldu!
Bornova Belediyesi, 2021 yılında birbirinden renkli etkinlikler, kurs, ...
Soyer'den bir 'kalıcı yaz saati' çıkışı daha!
Başkan Soyer, Eğitim-Sen'in eylem fotoğrafını paylaştığı mesajında, "Henüz ...
Çiğli'de kaçak döküme geçit yok!
Çiğli Belediyesi, kaçak döküm denetimlerini ve moloz toplama çalışmalarını ...
 
Kara kış desteği 56 milyon lirayı aştı
İzmir Büyükşehir Belediyesi kara kış destekleri kapsamında gıdadan nakdi ...
Bayraklı'da sanat ve müzik akademisi yola çıkıyor!
Bayraklı Belediyesi yeni dönem kültür- sanat ve hobi kurslarını yeni kurulan ...
Özgecan Aslan Danışma Merkezi 22 bin 334 kadının hayatına dokundu
Kadına yönelik şiddeti önlemek, bunun nedeni olan cinsiyete dayalı ayrımcılık ...
 
Soyer'den Hrant Dink mesajı: Düşmanca bakan gözlere inat...
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Gazeteci Hrant Dink'in katledilişinin ...
Türkiye’nin ayakkabı üssüne Başkan İduğ’dan destek
İzmir Ayakkabı İmalatçıları, Satıcıları ve Tamircileri Odası Olağan Kongresi’ne ...
Karaburun mis kokulu festivale hazır!
Karaburun Belediyesi tarafından, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile destekleri ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri