POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kan donduran cinayet: 4 yaşındaki çocuk öldürüldü
Kan donduran cinayet: 4 yaşındaki çocuk öldürüldü
Taksim Meydanı bu yıl 1 Mayıs kutlamalarına kapalı
Taksim Meydanı bu yıl 1 Mayıs kutlamalarına kapalı
Erdoğan'dan 'Özel' görüşmeye dair açıklama!
Erdoğan'dan 'Özel' görüşmeye dair açıklama!
Irak ve Suriye’de 19 terörist etkisiz hale getirildi
Irak ve Suriye’de 19 terörist etkisiz hale getirildi
2 Mart 2021 Salı - 11:44

Soyer’den ülkeye tohum çağrısı: İzmir’e davet ediyorum!

Seferihisar Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü sırada tohum merkezi açan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, aynı uygulamayı kente yaymak için ilk adımı attı. Bornova’da gerçekleşen Can Yücel Tohum Merkezi açılışında konuşan Soyer, “Tohumlarımız bir merkezde değil tüm ülke sathında korunması önemlidir. Can Yücel Merkezi’nin şubelerinin Türkiye’de hızla yayılmasını diliyorum. Pandemi süreci biter bitmez buluşmak üzere Türkiye’nin tüm tohum gönüllülerini İzmir’e davet ediyorum” dedi.

Soyer’den ülkeye tohum çağrısı: İzmir’e davet ediyorum!

GERÇEKİZMİR - Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ünlü şair Can Yücel'in yok olan yerel tohumların bir merkezde toplanıp korunması gerektiğine yönelik vasiyetine sahip çıktı. Yüzlerce çeşit atalık tohumu güvence altına alacak ve yok olmaya yüz tutan tohum-gen çeşitliliğini gelecek kuşaklara aktaracak merkezin ilkini 2011'de Seferihisar'da kuran Başkan Tunç Soyer, ölümsüz ustanın adını taşıyan Tohum Merkezi'nin ikincisini ise İzmir Aşık Veysel Rekreasyon alanında törenle hizmete açtı.



Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir Köp-Koop Başkanı Neptün Soyer, Can Yücel'in Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi kızı Güzel Yücel Gier, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, CHP Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Büy&uuml ;kşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç, Bornova Belediye Başkan yardımcıları Hüseyin Ünal, Yahya Yıldız, Ercan Kahya, muhtarlar, kooperatif başkanları ve yurttaşlar katıldı.

Törende kırsal kalkınma üzerinden mesajlar veren Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer net ifadeler kullandı

AŞIK VEYSEL İLE CAN YÜCEL’İ BULUŞTURDUK
Belediye Başkanı Soyer, “’Benim sadık yarim kara topraktır’ diyen Aşık Veysel ile ‘Tohumun bankası topraktır’ diyen Can Yücel’i bir araya getiriyoruz. Ekiplerimiz burada okul öncesi öğrencilere uygulamaları dersler verecekler. Anadolu tohumlarının koruma altında alındığı bu çatı altında doğayla birlikte üretmenin yaşamlarımız için ne kadar önemli olduğunu görecek” dedi.

TÜRKİYE’YE İZMİR DAVETİ!
Göreve geldiği günden bu yana geçen sürede yapılan tarımsal faaliyetlere değinen Başkan Soyer detaylı bilgilendirmede bulundu.  Soyer, “Tohumlarımız bizi binlerce yıl besledi büyüttü, bir an geldi yanlış tarım politikaları sonucunda kaybolmaya başladı. Şimdi sıra bizde! Geleceğimizi garanti altına alıyor ve geçmişe borcumuzu ödemeye çalışıyoruz. Tohumlarımız bir merkezde değil tüm ülke sathında korunması önemlidir. Can Yücel Merkezi’nin şubelerinin Türkiye’de hızla yayılmasını diliyorum. Pandemi süreci biter bitmez buluşmak üzere Türkiye’nin tüm tohum gönüllülerini İzmir’e davet ediyorum. Tohum köktür, gelecektir” açıklamasına imza attı.  

ŞAİRİN, AYDININ TOPRAKLA BULUŞTUĞUNU GÖRÜYORUZ
Törende şair Can Yücel’in kızı Güzel Yücel Gier de konuştu. Babası Can Yücel’in hayattayken tohum bankası fikri olduğundan söz eden Güzel Yücel Gier, “Babam saf şair olmaz, politikaya, toprağa dokunmalı derdi. Babam öldükten sonra Can Yücel şenlikleri yapıldı, Tunç Soyer oraya geldi. Annem de ‘Can’ın vasiyeti bu’ dedi. İlk Seferihisar’da tohum şenlikleri kuruldu, teşekkür ederim. Sadece kurulması değil, yaptığı işler ve çalışmalarla karakılçık denilen uygulamayla nasıl hayata geçtiğini gördük. Bir şairin, aydının nasıl toprakla buluşabileceğini burada elle tutulur bir şekilde görmeye devam ederiz” dedi. 



Merkezde neler yapılacak?

Can Yücel Tohum Merkezi'nde okul öncesi, ilk, orta ve lise öğrencilerine uygulamalı dersler verilecek.  Ayrıca Anadolu tohumlarının korunacağı bu çatı altında, doğanın ve doğayla birlikte üretmenin yaşam için ne kadar önemli olduğu, öğrencilere anlatılacak. Tohum merkezinde, yüzlerce çeşit atalık tohumun korunmasını güvence altına alınacak ve yok olmaya yüz tutmuş tohum-gen çeşitliliği gelecek kuşaklara aktarılacak. Ayrıca ‘Tarladan Sofraya” uzanan süreçte iyi, temiz ve adil gıdanın en güzel örneklerini üreterek tohum ve gastronomi arasındaki bağları ortaya konulacak.

 
İzmir'deki korkunç kazada kritik gelişme!
 
Vali Köşger açıkladı: İzmir'de kamu çalışanları için yeni mesai çizelgesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da yoğun program: Gündem deprem
İzmir’de meydana gelen depremlerin ardından ilçe genelinde afet bilinçlendirme ...
Balçova’nın parkları şenlendi!
Tüm Türkiye’de yasaklar illerin koronavirüs sayılarına göre yeniden belirlenirken ...
Selvitopu yeni 'plan' çıkışı: Eskiyle yeni arasında fark yok, hukuktan yanayız!
Selvitopu, tamamının İzmir Demokrasi Üniversitesi'ne ayrılmasını istedikleri ...
 
Konak'ta 'Beştepeler' için kritik adım: Meclisten oybirliğiyle geçti!
Konak Belediye Meclisi, Gültepe kentsel dönüşümünde olduğu gibi Beştepeler ...
Başkan ve meclis üyesi arasında 'Hitler' gerginliği!
Gaziemir Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Halil Arda, meclis toplantısında ...
CHP'de o ilçede meclis grubunda bu kez de 'yetki' çatlağı!
Menemen’de Belediye Başkanvekili AK Partili Pehlivan’a 65 milyon liralık ...
 
Çiğli'de bahar temizliği kıyılardan başladı
Çiğli’de, havaların ısınmasıyla birlikte geniş katılımlı kıyı şeridi temizliği yapıldı. 
Soyer'den çarpıcı mesajlar: Erdoğan ile görüşmeyi anlattı, Kılıçdaroğlu'nun gelişini duyurdu!
Kritik düzenlemeyle ilgili 'kaçak yapılara meşrutiyet kazandırmak için ...
Büyükşehir Elazığ'a okul yapacak, 'Kahraman'ın adını yaşatacak!
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un talebi üzerine CHP’li İstanbul ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri