POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
Yerel seçim mesaisi: Malzemeler yola çıkıyor!
Yerel seçim mesaisi: Malzemeler yola çıkıyor!
30 Kasım 2022 Çarşamba - 13:41

TMMOB'dan bakanlığa: Çeşme Projesi çalışmalarını acilen durdurun!

Danıştay üst kurulunun yürütmeyi durdurma kararının ardından açıklama yapan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Akdemir Çeşme Projesi ile ilgili verilen karar sonrası telafisi güç zararlar oluşmaması için Bakanlık tarafından yapılan çalışmaların acilen durdurulması gerektiğini belirtti. 

TMMOB dan bakanlığa: Çeşme Projesi çalışmalarını acilen durdurun!

GERÇEKİZMİR - Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir’in turizm cennetinde hayata geçirilmek istenen ve büyük tartışmalara yol açan ‘Ege Turizm Merkezi - Çeşme Projesi’ kent gündemindeki yerini koruyor. 

Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kentin meslek odaları ve çevre örgütlerinin büyük tepkisine yol açan projede yargı cephesinde kritik bir gelişme yaşandı.  

TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve EGEÇEP gibi sivil toplum kuruluşları ve çevreci vatandaşların başvurusuyla yargıya taşınmıştı. 

Danıştay 6.Dairesi atanan bilirkişilerin ‘Kamu yararına uygun değil’ raporuna rağmen yürütmeyi durdurma talebini oy çokluğuyla reddetmişti. 

Karara yapılan itirazla konu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşınırken 18 üyeli üst kurul kararını açıkladı. Her daireden temsilcilerin yer aldığı üst kurul yaptığı değerlendirmede 6.Daire’nin ret kararını kaldırdı ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Çarpıcı gelişmenin ardından bir açıklamada da TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu'ndan geldi.  TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir Çeşme Projesi  ile ilgili verilen yürütmeyi durdurma kararı sonrası telafisi güç zararlar oluşmaması için Bakanlık tarafından yapılan çalışmaların acilen durdurulması gerektiğini belirtti. 
 
Akdemir, mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararının bölgenin korunması açısından oldukça önemli olduğunu ifade ederek açıklamasının devamında, "Danıştay İdari Dava  Daireleri Kurulu;  rant projesine ilişkin tarafımızca açılan dava sonucunda hazırlanan bilirkişi raporuna rağmen Danıştay 6.Dairesi'nin yürütmeyi durdurma talebini reddeden kararı kaldırması ve işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Bu karar ile TMMOB olarak başından beri ifade ettiğimiz üzere söz konusu projenin toplumun ve doğanın ortak yararı ile en ufak bir ilişkisi bulunmadığı bir kez daha ifade edilmiştir. Bu karar sonrası yürütülen bütün iş ve işlemlerin durdurulması gerektiğinin altını çiziyoruz" ifadelerini kullandı. 

Akdemir açıklamasında şunları kaydetti: Bilindiği üzere projenin hayata geçirilmesi için “Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi" sınırları genişletilmiş, alandaki koruma statüleri düşürülmüş, alanın tarımsal faaliyet dışında kullanılmasını sağlayacak İl Toprak Koruma Kurulu Kararı alınmıştır. Ancak bu kararların tamamı bilimsel dayanaktan yoksun olup, bir süre sonra gündeme gelecek plan kararlarına altlık teşkil etmesi amacıyla alınmıştır. Alandaki mülkiyetlerin %97’sinin kamu mülkiyeti olduğunu, projenin hayata geçmesi durumunda buradaki mülkiyetlerin parsel parsel satılacağı ilgili Bakan tarafından kamuoyuna deklare edilmiştir.  
 
Başından beri bilimsel bilgiden yoksun yürütülen bu projenin uygulanması durumunda telafisi güç zararlara neden olacağı gerekçesiyle Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından verilen karara ilişkin 1 Aralık Perşembe günü saat 12:30'da İzmir Mimarlık Merkezinde davacı kurumlarla ortak bir açıklama gerçekleştireceğiz.  Duyarlı herkesi bekliyoruz. 

 
Büyükekşi'den Altınordu'ya övgü seli ve 'akademi' planı açıklaması!
 
Köpeği boğmaya çalışmıştı: 'Alkollüydüm' savunması!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir barınağa daha inceleme: Yasaklı ırklar ölüyor!
Eskişehir Valiliği, Odunpazarı Belediyesi'ne ait geçici hayvan barınağında ...
Göztepeli taraftarı fişekle yaralayan şüphelinin ifadesi ortaya çıktı: Rastgele attım!
Göztepe ile Altay arasında oynanan, konuk takımın kalecisi Ozan Evrim'in, ...
Kökünü Kurutma Operasyonu: 117 gözaltı!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay'da uyuşturucu satıcılarına yönelik ...
 
MİT'ten Kuzey Irak'ta nokta operasyon!
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da düzenlediği ...
Pişman olduğunu söyledi: İşte sahte doktorun ifadesi!
Tekirdağ'daki "sahte doktor" soruşturmasında tutuklu bulunan Ayşe Özkiraz'ın ...
Terör örgütüne operasyon: 572 kilo 'esrar' ele geçirildi
İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince terör ...
 
Ege Denizi'nde 4.9 büyüklüğünde deprem
AFAD'ın paylaştığı verilere göre, Ege Denizi'nde 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
İzmir açıklarında 37 göçmen kurtarıldı
İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına ...
Bakanlıktan sözleşmeli personele kadro açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan sözleşmeli personelin memur ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri