POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
30 Temmuz 2020 Perşembe - 08:57

Tabip Odası Başkanı uyardı: Bayram kutlamaları ikinci dalgayı tetikleyebilir

Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı, “Kurallara uyulmadığı takdirde bir bayram kutlaması vahim sonuçlar doğurabilir ve pandemide ikinci dalgayı tetikleyebilir. Özellikle 65 yaş ve üstü, kronik hastalığı olan riskli gruptaki kişilerin kesinlikle bayramlaşma süreçlerine dahil olmaması lazım. Yakın temaslardan mutlaka uzak durulması gerekiyor. Risk anlamında geçen bayramdan çok da farklı değiliz” dedi.

Tabip Odası Başkanı uyardı: Bayram kutlamaları ikinci dalgayı tetikleyebilir

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR- Türkiye’de pandemi ile mücadele devam ederken, normalleşme sürecinde de 2 ay geride kaldı. Sağlık Bakanlığı nezdinde yapılan açıklamalarda ülke genelindeki vaka grafiğinde kritik bir yükselme olmasa da bayram dolayısıyla salgında ikinci dalga endişesi var. Özellikle normalleşme süreci start verildiğinden bu yana tedbirlerin gevşetilmesi, vatandaşların zaman zaman sosyal mesafe ve maske kuralına uymaması kaygı yaratıyor. Bakanlıktan yapılan açıklamalara göre İzmir vaka sayısında riskli iller arasında gösterilmiyor.  Ancak İzmir Tabip Odası, sahadan kendilerine ulaşan bilgiler doğrultusunda kentteki hastanelere başvuran vakaların arttığını ifade ediyor. Bayramda tedbirsiz davranılması halinde salgında ikinci dalganın baş gösterme ihtimali olduğunu kaydeden İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, 4 gün sürecek Kurban Bayramı öncesi önemli uyarılarda bulundu.

RİSK ANLAMINDA GEÇEN BAYRAMDAN ÇOK FARKLI DEĞİLİZ

1 Haziran’da başlayan normalleşme sürecinden bugüne vaka oranlarında belirgin bir iyileşme olmadığını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı, “Bayram bütün olarak bakıldığında bir araya gelmelerin, bayramlaşmaların, kurban ritüellerinin yapıldığı, bayram namazının kılındığı ve dolayısıyla virüs açısından risklerin arttığı bir süreç… Bir önceki bayramda, yani Şeker Bayramı’nda yöneticiler bu riskleri göz önünde bulundurarak birçok yasak getirdi. Ama geçen bayramdan bu yana geçen 2 ay içinde pandemide çok belirgin bir düzelme olmadı. Hala günde bine yakın kişiye virüs tanısı koyuluyor. Yani şu an, 2 ay önceki durumdan çok da farklı değiliz. Önceki bayramda yasaklar olmasına rağmen lokal olarak birçok yerde vaka artışı yaşandı. Vaka sayılarının yeniden artmaya başladığı şu süreçte bayramla ilgili ciddi bir tedbir paketi açıklanmadı. Gevşetilmiş yeni süreçle ilgili kurallar devam ediyor” diye konuştu.

65 YAŞ ÜZERİ VE KRONİK HASTALIĞI OLANLAR BAYRAMLAŞMAMALI

Salgın kapsamında riskli grupta bulunan 65 yaş ve üzeri ile kronik hastalığı olan vatandaşların bayramlaşma ritüeli yapmaması gerektiğini söyleyen Dr. Çamlı, “Kurban Bayramı’nın şöyle özellikleri var; kurban alım satım yerleri var. Buralarda yoğunluk çok fazla. Bunların çok iyi düzenlenmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Açık alanlarda, çok geniş ortamlarda fiziksel mesafeyi ve maske kuralını uygulayarak bu alanların hijyenik şartlarının sağlanması ve denetlenmesi lazım. Örneğin; bayram namazları yakın temasın olabileceği ortamlar. Bu nedenle bayram namazlarının açık alanlarla geniş aralıklarla yerine getirilmesi ve el sıkma ile tokalaşma şeklinde bayramlaşma ritüelinin yapılmaması gerekiyor. Bayramda mümkünse ev ziyaretleri yapılmamalı, bayramlaşmalar telefon ve internet üzerinden gerçekleşmeli.  Özellikle 65 yaş ve üstü, kronik hastalığı olan riskli gruptaki kişilerin kesinlikle bayramlaşma süreçlerine dahil olmaması lazım. El sıkışma, tokalaşma, sarılma, öpme gibi yakın temaslardan mutlaka uzak durulması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

BAYRAM KUTLAMALARI İKİNCİ DALGAYI TETİKLEYEBİLİR

İkinci dalga uyarısında bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı, “Eğer bir bayramlaşma mutlaka gerçekleşecekse de; açık ortamda, fiziksel mesafe ve maske kuralına uyularak temas etmeden yapılmalı. Bu kurallara uyulmadığı takdirde bir bayram kutlaması vahim sonuçlar doğurabilir ve pandemide ikinci dalgayı tetikleyebilir” dedi.

İZMİR’DE KAÇ VAKA OLDUĞUNU HALA BİLMİYORUZ!

İzmir özelinde salgın hakkında şeffaf bir bilgilendirme yapılmamasına tepki gösteren Çamlı, “İzmir ile ilgili şeffaf bir bilgilendirme yapılmadığı için vaka anlamında kesin verileri söyleyemiyorum ama hastanelere vaka başvurularının arttığı bilgisi geliyor. İzmir’de kaç vaka var? Kaç kişi yoğun bakımda yatıyor? Kaç kişiye test yapıldı? Halen bu bilgilere sahip değiliz ve bunun nedenini anlamakta da güçlük çekiyoruz” ifadelerini kullandı.

YALNIZCA VATANDAŞI SUÇLAMAK DOĞRU DEĞİL

İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı sözlerinin şöyle sürdürdü: “Bayramda trafik yoğunluğu da artacak. İnsanlar memleketlerine, turistik yerlere gidecekler. Bu takım hareketlenmelerin bulaşı anlamında riskli olabileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Bayramda temasların bir araya gelmelerin ileriki süreçte dramatik sonuçlara yol açabileceği bilinciyle hareket edilmeli. Ancak bu noktada yalnızca vatandaşı suçlamayı ve risk devam ediyorken önlemlerin bu kadar gevşetilmesini doğru bulmuyorum. Kural koymak da yetmiyor. Önlemlerin uygulanması için denetlemelerin ve yaptırımların sıkı olması lazım.”  

 

 
İzmir Otogarı'nda bayram yoğunluğu
 
Kuzey Irak'ta 3 terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Son 24 saatte 14 can kaybı, 942 yeni vaka
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 29 Temmuz 2020 günlük corona virüs tablosunu ...
Bakan Koca: İzmir pikini tamamladı!
Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, ...
Bakan Koca bayram tedbirlerini açıkladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama ...
 
Bilim Kurulu Üyesi: Dehşetle izledim
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi ...
Bilim Kurulu Üyesi aşıda ilk doz için tarih verdi!
Corona virüs aşı çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilim ...
Bakan Koca son 24 saatin verilerini açıkladı
Sağlık Bakanlığı, Corona virüse ilişkin 28 Temmuz verilerini açıkladı. ...
 
İzmir'de kasaplara Kurban Bayramı denetimi
İzmir'deki kasaplar, Kurban Bayramı öncesi Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ...
DSÖ: Covid-19 karşılaştığımız en büyük sorun
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Covid-19 salgınının 'bugüne kadar görülen ...
Bakan Koca son 24 saatin verilerini açıkladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 27 Temmuz 2020 günlük corona virüs tablosunu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri