POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
7 Temmuz 2021 Çarşamba - 14:20

Tabip Odası: Bu yanlıştan dönün!

Aile hekimlerinin iş güvencesini kısıtlayan yönetmelik değişikliğine İzmir Tabip Odası’ndan tepki geldi. Yönetmeliğin iş yükünü arttırdığını, gelir kaybına neden olduğunu ve sözleşme feshini kolaylaştırdığını belirtilen açıklamada, “Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli” denildi.

Tabip Odası: Bu yanlıştan dönün!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının bulunduğu kararla aile hekimlerinin çalışma koşullarını düzenleyen yönetmelik yayımlandı. Yönetmeliğe göre görevleriyle ilgili olarak sosyal medya paylaşımı yapan ve basına üç kez izinsiz konuşan aile hekiminin sözleşmesi yenilenmeyebilir. Tartışmalı karara yönelik tepkiler sürerken, İzmir Tabip Odası’ndan da konuya ilişkin açıklama geldi. “Ceza Sözleşmesi’ni Reddediyoruz” başlığı altında gerçekleşen basın açıklamasına; İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, Tabip Odası Avukatı Mithat Kara ve aile hekimleri katıldı. Basın açıklamasını okuyan Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, söz konusu yönetmeliğin iş yükünü ölçüsüz arttırdığını, gelir kaybına neden olduğunu ve sözleşme feshini kolaylaştırdığını belirterek konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı.

KEYFİ CEZALARLA YÖNETİLİYOR
Düzenlemeye tepki gösteren Yüksel, “Aile hekimliği, sürekli olarak aile sağlığı merkezi çalışanlarının aleyhine değişen yönetmeliklerle kanuni dayanağı olmayan ihtar puanı cetveline göre verilen keyfi cezalarla yönetilmeye çalışılmaktadır. Ne yazık ki Sağlık Bakanlığının koruyucu sağlık hizmetlerinin yönetiminden anladığı budur. 30 Haziran 2021 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği bu anlayışın bir ürünüdür. Reddediyoruz! Üzerinde hiç çalışılmadığı anlaşılan kronik hastalık izlemleri ile ölçüsüz arttırılan iş yükü aile hekimlerinin sürdürebilecekleri bir durum değildir. Bu artan iş yükü ile bir pozitif performans olacağı ifade edilmiş olsa da bu yönetmelik hekimlerinin gelirini azaltacak bir kandırmacadan öteye gitmeyecektir. Reddediyoruz! Bu yönetmelikle aile hekimlerinin görevleriyle ilgili olarak basına demeç vermesi, sosyal medya paylaşımı yapması, tweet atması durumunda 50 ihtar puanı ile cezalandırılacağı, bunun iki kez tekrarlanması durumunda ise sözleşmenin fesih edileceği belirtilmektedir. Gerçek durumu yansıtan verilere ulaşamadığımız pandemide, paylaşımlarla ortaya çıkan gerçeklerin Sağlık Bakanlığında yarattığı rahatsızlığın bu cezaların verilmesine neden olduğu anlaşılmaktadır. Halkın sağlığını tehdit eden durumları gizlemeye çalışan ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bu zihniyeti reddediyoruz!” ifadelerini kullandı.

HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
Yönetmeliğin geri çekilmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, “Kişilerin aile hekimleri hakkında suçlamalarda bulunması ve bu durumun iki kez yaşanması durumunda sözleşme fesihlerinin gerçekleşebilecek olması büyük bir tehdittir. Bu hekimin mesleğini özgürce yapabilmesine engel olacak akıl dışı bir karardır. Reddediyoruz! Bu yönetmelikle entegre hastanelerde sağlık hizmeti sunan aile sağlık çalışanları nöbet görevlerini yerine getirmedikleri taktirde mazeretlerinin olup olmadığına bakılmaksızın sözleşme feshi ile karşı karşıya kalacak. Bu mantık ve insaf dışı uygulamayı kabul etmek mümkün değildir. Reddediyoruz! Yeni çıkan yönetmelikle cezaevinde çalışan aile hekimlerinin gider ödemeleri yüzde 80 düşürülerek, ellerine geçen ücret azaltılmıştır. Zor şartlarda, zor bir görevi yerine getiren aile hekimlerinin bu şekilde adeta cezalandırılması üzüntü vericidir. Reddediyoruz! Aile hekimliği uygulamasının başladığı andan bu yana satın alma gücünde yaklaşık yüzde 60 azalma yaşayan iş yükü büyük ölçüde artan aile hekimlerinin yıllardır iyileştirmelerin olacağını düşünerek bekledikleri yönetmelik yayınlanan bu haliyle büyük hayal kırıklığı yaratmıştır. Sistemindeki birçok yanlışa, yetersiz mekan, yetersiz personel ve yetersiz ekipmana rağmen mesleğinin gereklerini en iyi şekilde yapan aile hekimleri, anlamsız cezaları ve ölçüsüz iş yükü artışlarını içeren bu ceza yönetmeliğini hak etmiyor. Reddediyoruz!” açıklamasında bulundu.    

DAVA AÇACAĞIZ
Açıklamanın ardından konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ise, “Toplum olarak nefes alamaz hale geldik. Özgürlüklerimiz ve taleplerimiz ne yazık ki yönetenler tarafından dinlenmiyor dikkate alınmıyor. Bu uygulamalar sağlık alanında da kendini gösteriyor. Aile hekimlerini susturan ceza sözleşmelerini reddediyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli. Yönetmelikten vazgeçilmemesi halinde gerekli hukuki süreçleri başlatacağız” şeklinde konuştu.

İzmir Tabip Odası Avukatı Mithat Kara da, “Yönetmeliğin iptali için dava hazırlıklarımıza başladık. Önümüzdeki hafta davamızı açacağız” sözleriyle konuyu yargıya taşıyacaklarını duyurdu.

 
O ülkede devlet başkanına evinde suikast!
 
Yücel'den Sürekli'ye 'Soyer' yanıtı: İzlediği yol yol değil!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vali Köşger'den salgın raporu: 2 gün üst üste vefat olmadı ama...
Vali Köşger, "2 gün üst üste vefat olmadı ama önceki gün yine 2 kişiyi ...
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Türkiye'nin 6 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Haftalık vaka haritası açıklandı: İşte İzmir'de son durum!
İllere göre haftalık Covid-19 vaka sayısı, her 100 bin kişide Ankara'da ...
 
Bakan Koca: Üç ilde Delta plus varyantı tespit edildi
Sağlık Bakanı Koca, 'Delta plus varyantı'nın biri İstanbul 3 ilde tespit ...
'Normalleşmeye aşı şartı' masada!
Corona virüs aşısı yaptırmak istemeyenlere yeni kısıtlamalar gelebilir. ...
Son 24 saatte 35 can kaybı, 4 bin 678 yeni vaka
Türkiye'nin 5 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Son 24 ...
 
İzmir'de küresel pandemi zirvesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye ve dünya çapında uzman isimlerin ...
O ülkede facia! Oksijen bitti: 60'dan fazla ölü
Delta varyantının etkisiyle vakaların arttığı Endonezya'da oksijen sıkıntısı ...
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Türkiye'nin 4 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Son 24 ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri