POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
12 Ekim 2022 Çarşamba - 13:29

Tabip Odası'ndan yönetmelik tepkisi!

Muayenehane hekimlerinin özel sağlık kuruluşlarında işlem yapabilmesine sözleşme şartı getiren yönetmelik değişikliğine tepki gösteren İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kaynak, “TTB olarak hukuki mücadeleyi başlatıyoruz ve her aşamada sürecin takipçisi olacağız” dedi.

Tabip Odası ndan yönetmelik tepkisi!

Resmi Gazete’de yayımlanan “Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile muayenehanesi bulunan hekimlerin hastalarının teşhis ve tedavisini yıllık sözleşme yapmak suretiyle ilgili özel hastanelerde yapabilecekleri şartı getirildi. Bu durumun da ancak özel hastanelerin boş uzman hekim kadrosu durumuna göre belirleneceği kaydedildi. Tartışmalı yönetmelik değişikliğine bir tepki de İzmir Tabip Odası’ndan geldi. Alsancak’taki oda binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, söz konusu yönetmeliğin muayenehane hekimliğini bitirme amaçlı olduğunu belirtti.

MUAYENEHANE HEKİMLERİNE DARBE
Yönetmelik değişikliğinin neler getirdiğine dair bilgilendirme yapan Kaynak, “Yönetmeliklerde, tıp merkezlerinin fiziki alanları, tıp merkezinde yapılabilecek cerrahi işlemler, özel hastanede üniversite kadrosundan öğretim üyesi çalıştırma gibi düzenlemeler yer almakla birlikte temel değişiklik muayenehane hekimleri ile ilgili yapılan düzenlemelerdir.  Muayenehane hekimleri, muayenehanesine müracaat eden hastaların teşhis ve tedavisini tıp merkezlerinde ve özel hastanelerde, serbest meslek uygulamasını engelleyecek nitelikte herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın yapabilmekte iken yeni düzenleme ile, muayenehane hekimlerinin özel hastane ve tıp merkezlerinde hastalarının teşhis ve tedavi hizmetlerini yürütmesi neredeyse olanaksız hale getirilmiştir. Yeni düzenleme ile muayenehane hekimlerinin muayenesine başvuran hastaların teşhis ve tedavisini özel hastane ve tıp merkezinde yapabilmesi, özel hastane veya tıp merkezi ile yıllık sözleşme yapması ve ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması koşuluna bağlanmıştır. Özel hastane veya tıp merkezinin boş uzman hekim kadrosu olmaması halinde, ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzman hekim branşlarındaki toplam kadro sayısının yüzde 15’ine kadar uzman hekimle sözleşme imzalayabileceği, aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme imzalanmak istenmesi durumunda ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birinden fazla uzman hekim ile sözleşme imzalanamayacağı kuralı getirilmiştir” dedi.

İYİ NİYET ÜRÜNÜ DEĞİL
Muayenehanelerin işlevsiz bırakılmaya çalışıldığını dile getiren Kaynak, “Bu kurala aykırı hareket eden muayenehane hekimlerine, özel hastane ve tıp merkezlerine para cezası ve faaliyet durdurma yaptırımları getirilmiştir. Bu düzenlemelerin iyi niyet ürünü olmadığını, Sağlık Bakanlığı’nın muayenehaneleri yeni hedef olarak belirlediğini değerlendiriyoruz. Hekimlerin kendi birikimleri ve emekleri ile ayakta tuttukları muayenehaneler, hekimlerin kendi emeğini değerlendirdiği sağlık kuruluşlarıdır. Muayenehane hekimlerinin hastalarının teşhis ve tedavi hizmetlerini tıp merkezlerinde ve özel hastanelerde yapmalarının engellenmesi, özellikle cerrahi branştaki hekimlerin muayenehanelerini kapatması demektir. Sağlık Bakanlığı’nın bu düzenlemesi, sağlık sisteminin içinde bulunduğu başka bir açmazı göstermektedir. Sağlık Bakanlığı, uyguladığı politikalarla hekimlerin kamu kurumlarından ayrılmasına neden olmuştur. Özel sağlık kuruluşlarındaki çalışma koşulları, hekimlerin ağır koşullarda çalışmaya zorlamaktadır. Her ortamda zor durumda bırakılan hekimler için muayenehaneler tek çalışma seçeneği olarak yer almaktadır.  Muayenehanelerin işlevsiz bırakılmaya çalışılmasının arkasındaki tek amaç, hekimleri kamuda ve özelde, yöneticilerin insiyatifinde, istenilen koşullarda çalışmaya zorlamaktır. Bu düzenlemelerin başka bir amacı yoktur” ifadelerini kullandı. 

HUKUKİ MÜCADELEYİ BAŞLATIYORUZ
Tartışmalı yönetmelik değişikliğine karşı Türk Tabipler Birliği olarak hukuki süreç başlatacaklarını söyleyen Kaynak, “Hukuk kuralları, bir ihtiyacı karşılamak için düzenlenir. Hiçbir akıl süzgecinden geçirilmeden yayınlanan ve bilimsel temellere oturmayan bu düzenlemenin hekimlerin serbest meslek hakkını ortadan kaldırmak amacıyla yapıldığı açıktır.  Bir taraftan muayenehanede yapılabilecek işlemleri liste ile sınırlamaya çalışan Bakanlık, bir taraftan da muayenehane hekimlerinin özel hastane ve tıp merkezlerinin olanaklarından yararlanmasını engellemektedir. Muayenehane hekiminin, özel hastanenin boş kadrosu olması halinde yıllık sözleşme yaparak özel hastanenin olanaklarından yararlandırılmasının uygulamada karşılığı yoktur. İzmir’de, boş kadrosu olan özel hastane neredeyse yoktur. Boş kadrosu olmayan hastanelerin kadro sayısının yüzde 15 oranındaki hekim ile sözleşme yapması halinde, sözleşme yapılacak muayenehane hekimi sayısı, bir elin parmağını geçemeyecektir.  Bu düzenlemeler, birçok yönüyle hukuka aykırılıklar taşımaktadır. Düzenleme, hekimlerin çalışma ve mesleğini serbest icra etme hakkını; hastaların hekim seçme hakkını, hastaların sağlık hizmetine erişim hakkını, hastaların mahremiyet hakkını zedelemekte, kısıtlamalar getirmekte, bu hakların kullanımını zorlaştırarak veya engelleyerek hakkın özüne zarar vermektedir. Hukuka aykırı bu düzenlemelere karşı, meslek örgütü olarak her türlü mücadeleyi yürütmeye kararlıyız.  Bu konuda TTB olarak hukuki mücadeleyi başlatıyoruz ve her aşamada sürecin takipçisi olacağız” açıklamasını yaptı.

 
Yücel'den 'Buca Cezaevi planı' çıkışı: AKP ağacın değil doların yeşilini seviyor!
 
Çifte fuar: Modanın kalbi İzmir'de atıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mesai sonrası hasta kabulü dönemi: İzmir'de hangi hastaneler hizmet verecek?
Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan 'Beyaz Reform' kapsamında mesai ...
Eczacıların Başkanı büyük eylemi ve Bakan Koca'yla o diyaloğu anlattı!
Yüksek enflasyon, İlaç Fiyat Kararnamesi, çok sayıda açılan fakülte ve ...
''Covid grip gibi geçiyor, korkmamız gerekmiyor!''
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki corona virüs vakalarına ilişkin ...
 
İzmir'de sağlıkçılardan darp maskeli şiddet isyanı!
İzmir'in Torbalı ilçesinde aile hekimi Ekin Hürel Günay'ın 7 Ekim'de mesai ...
Haftalık corona virüs tablosu açıklandı
19-25 Eylül 2022 dönemi haftalık corona virüs tablosu açıklandı. 19-25 ...
Anne kız aynı hastanede mesai arkadaşı
İzmir'de kızıyla aynı hastanede görev yapan 33 yıllık doktor Ayşen Özgürbüz, ...
 
Covid-19'dan sonra grip salgını uyarısı: Vücut ilk defa gibi tepki verecek!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ...
DSÖ'den intihar raporu: Afrika zirvede!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika'nın, dünyada en fazla intihar oranına ...
Serbest çalışan hekimlere kısıtlama!
Sağlık Bakanlığı'nın dün yayınladığı yönetmelikle muayenehanesi olan doktorların ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri