POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne başvuru
CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne başvuru
Eski İYİ Parti Milletvekili Yanıkömeroğlu CHP’ye katıldı
Eski İYİ Parti Milletvekili Yanıkömeroğlu CHP’ye katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1915 mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1915 mesajı
Sıra dışı vaka: Covid'i 613 gün atlatamadı!
Sıra dışı vaka: Covid'i 613 gün atlatamadı!
16 Eylül 2021 Perşembe - 14:12

Tabip Odası 'özel' anketi açıkladı: Ciro baskısı kabusu!

İzmir Tabip Odası, özel sağlık sektöründe görev yapan hekimlerin çalışma koşullarını ortaya koyan anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Ankete göre hekimlerin yüzde 70’i ciro baskısı yaşıyor, yüzde 19’u ise haftada 55 saatin üzerinde çalışıyor.

Tabip Odası  özel  anketi açıkladı: Ciro baskısı kabusu!

İzmir Tabip Odası, özel sağlık sektöründe görev yapan hekimlerin çalışma koşullarını ortaya koyan anket çalışmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışan Hekimler Komisyonu tarafından gerçekleştirilen ankette, uzayan çalışma süreleri, iş, istihdam, gelir güvencesizliği, sosyal güvencesizlik ve sağlık riskleriyle karşı karşıya kalan hekimlerin mesleklerini yerine getirmekte zorlandıklarına dair çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Ankete katılan hekimlerin yüzde 19’u haftada 55 saatin, yüzde 46’sı 45 saatin üzerinde çalıştığını ifade ederken, yüzde 47’si ise resmi tatillerde bile tam zamanlı çalıştığını söyledi. Hekimlerin yüzde 70’i ciro baskısı yaşadığını belirtirken, yüzde 45’i ruh sağlığının tedavi gerektirecek düzeyde kötü olduğunu ifade etti. Anket sonuçları üzerinden hekimlerin çalışma şartlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Çamlı, “Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın hekimlere artan emek sömürüsü dışında bir şey sunmadığını söyleyebiliriz” dedi. 

UCUZ İŞ GÜCÜ İSTİHDAMI
2003 yılından itibaren uygulamaya giren Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın özel sağlık sektörü yatırımlarını teşvik edici politikalar içerdiğini belirten İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Çamlı, “Sermaye kesimi sağlık sektörüne büyük ilgi göstermiş,  2002 yılında 270 olan özel hastane sayısı 2018 yılında 577’e yükselmiştir.  Bu sayı Türkiye’deki toplam hastane sayısının yüzde 37,6’sıdır. Ülkemizdeki toplam 153 bin hekimden yüzde 29.4’u özel sağlık sektörde çalışmaktadır. Sayıları her geçen gün artan tıp fakültelerinden eğitimini tamamlayan binlerce yeni mezun hekim ve genç uzman piyasalaştırılmış sağlık sisteminin dayatmaları ile ucuz iş gücü olarak bu sektörde istihdam edilmektedirler. Özel sağlık sektöründe çalışan hekimler mesleklerini yürütürken yoğun iş yükü, uzayan çalışma süreleri, iş, istihdam, gelir ve sosyal güvencesizlik ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Buna bağlı olarak hekimlerin stres, depresyon, tükenmişlik düzeyleri, olumsuz yaşam ve beslenme koşullarına bağlı sağlık sorunları ile karşılaşma riskleri artmaktadır” diye konuştu.

RESMİ TATİLLERDE BİLE ÇALIŞIYORLAR
Pandemi sürecinde özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin mevcut sorunlarının katlanarak arttığını dile getiren Çamlı, “Pandeminin başlangıcında birçok özel sağlık kuruluşu, hasta sayılarında düşme ve ciro kaybını ileri sürülerek sağlık çalışanlarını ya ücretsiz izne çıkarılmış ya da daha düşük ücretlerle çalıştırmıştır. İlerleyen süreçte birçok özel sağlık kuruluşu Kovid-19 dışı elektif vakalara öncelik vermiştir. Pandemi nedeniyle kamu hastanelerinden sağlık hizmetine ulaşamayan ya da tedirginlik yaşayan hastalar özel sağlık kuruluşlarına yönelmiş, bu kuruluşlarda çalışan sağlık çalışanlarının iş yükü belirgin artış göstermiştir. 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Ankete katılanların yüzde 19’u 55 saatin, yüzde 46’sı 45 saatin üzerinde çalıştığını ifade etmiştir. Özel sektörde de çalışma saatleri iş yasası çerçevesinde denetlenmelidir. Ankete katılanların yüzde 19’u Kovid-19 enfeksiyonu geçirdi. Özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin nerdeyse haftanın yedi gününde, gece gündüz ya da hafta sonu, resmi tatil demeden sürekli çalışmaya zorlandıkları görülmektedir. Ankete katılanların yüzde 47’si resmi tatillerde tam zamanlı, yüzde 21’i ise kısmi çalıştığını belirtmiştir. Hekimlerin yüzde 47’si 1 Mayıs’ta bile çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞAN STATÜSÜNDEN ÇIKARIYORLAR
Hekimlerin artan iş yüküyle mücadele ederken en temel sosyal haklarını dahi kullanamadıklarını kaydeden Çamlı, şunları söyledi: “Ankete katılan hekimlerin yüzde 38’i son iki yıl içerisinde toplamda 10 günden az, yüzde 41’i 11-20 gün izin kullanabilmiştir. Bu kadar az izin kullanımında izinlerde gelirinin kesilmesi ve her işyeri değişiminde izin hakkının sıfırlanması önemli bir rol oynamaktadır. Gün içinde ara vermeksizin hasta bakmaya zorlanmak, randevularda dinlenme aralarının göz önüne alınmaması özel sağlık kuruluşunun karlılığını artırırken hekimleri tüketmektedir. Ankete katılanların sadece yüzde 35’i günlük mesailerinde yemek ve dinlenme aralarının bulunduğunu belirtmişlerdir. Yüzde 39’u yemek aralarının olduğunu ama dinlenme aralarının olmadığını, yüzde 24’ü ise yemek ve dinlenme aralarının olmadığını ifade etmişlerdir. Neredeyse tuvalet ihtiyacının bile mesai dışı saatlerde giderilmesinin isteneceği bir ortam yaratılmıştır. Son dönemde iş yasasının getireceği yükümlülüklerden kaçınmak ve mali açıdan bazı avantajlar elde etmek adına işverenler özel hastanelerde çalışan hekimleri çalışan statüsünden çıkarılıp şirket kurmaya zorlamaktadır. Özel sağlık sektöründe hekim istihdamı, işletme açısından en karlı sözleşmelerle sağlanmaya çalışılmakta, hekimlerden, iş ve ücret güvencelerini ortadan kaldıran hizmet alım sözleşmeleri (4B) ile çalışmaları talep edilmektedir. Sözleşmeler, iş kanunlarına tabi olarak çalışan işçi (4A’lı), serbest meslek makbuzu ya da şirket faturası karşılığında hizmet alımı şeklinde 4B’li olarak yapılabilmektedir. 4B çalışma biçiminde hekim, işçi-çalışan olarak hizmet sunmasına rağmen, çalışmaya ilişkin sözleşme iş sözleşmesi olmayıp hizmet alım sözleşmesi olarak kabul edilmektedir. Bu durumda çalışanın iş ve ücret güvencesi ortadan kalkmakta ve işine son verilmesi durumunda kıdem tazminatı ve diğer haklarından feragat etmektedir. Çalışma sürelerine ilişkin haklardan yararlanamamaktadır. Hastalık hallerinde hastalık izni kullanamamaktadır. Kadın çalışanlar anne olmakla ilgili izin hakkından feragat etmektedir. İş kazası ve meslek hastalığı sonucu herhangi bir yasal tazminat talep hakkı olmayacaktır.”

CİRO BASKISI VE İŞ GÜVENCESİ KAYGISI
Güvencesiz çalışma koşullarında her geçen gün reel ücret kaybı yaşandığının altını çizen Çamlı, “Hekimlerin yüzde 54’ü çalıştığı kurumdaki aylık kazancının yaşamı için yetersiz olduğunu belirtti. Bu olumsuz artan iş yüküne karşın, azalan gelir hekimlerin motivasyonunu düşürmekte, bedensel ve ruhsal sağlıklarını olumsuz etkilemektedir. Ankete katılanların yüzde 53’ü şu anki çalışma koşullarından memnun olmadığını belirtmiştir. Yüzde 61’i sosyal hayatlarının giderek kötüleştiğini,  yüzde 70’i ciro baskısı yaşadığını, yüzde 61’i iş güvencesi kaygısı taşıdığını belirtmiştir. Bu olumsuz çalışma koşulları, kaygı ve mutsuzluklar hekimlerin sık iş değiştirmesine yol açmaktadır. Katılımcıların yüzde 81’i değişen dönemlerde ve düzeylerde tükenmişlik hissi yaşadığını belirtmiş olup yüzde 19’u sürekli bir tükenmişlik içerisinde olduğunu belirtmiştir. Yüzde 45’i ruh sağlığının tedavi gerektirecek düzeyde kötü olduğunu belirtmiştir. Bu sonuçlarla sağlıkta dönüşüm programının hekimlere artan emek sömürüsü, dışında bir şey sunmadığını söyleyebiliriz. Ankete katılan hekimlerin yüzde 81’i Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın hekimleri emek, gelir ve iş güvencesi açısından olumsuz etkilediğini ifade etmiştir. Sonuç olarak anketimiz özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının durumunu ortaya koymaktadır. Hekimler açısından özel sağlık sektöründe çalışmak, giderek artan güçlükler barındırmakta,  uzayan çalışma süreleri, iş, istihdam, gelir güvencesizliği ve sosyal güvencesizlikle ve sağlık riskleriyle karşı karşıya kalan hekimler mesleklerini yerine getirmekte zorlanmaktadırlar” açıklamasında bulundu.

 
İzmir'de marketlere 'fahiş fiyat' denetimi!
 
Helvacı Kilimini Aliağalı kadınlar yaşatacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haftalık vaka haritası açıklandı: İşte İzmir'de son durum!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre haftalık vaka sayısı haritasını ...
Virüsü yenen anne adayından aşı çağrısı!
İzmir'de korovirüse yakalanan, çocuğunu kaybetme tehlikesi yaşayan hamile ...
DSÖ’den sevindiren düşüş açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz hafta corona virüs vakalarında ilk ...
 
Koca'dan 'Okullarda PCR taraması' açıklaması
Koronavirüs Bilim Kurulu bugün video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantının ...
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Türkiye'nin 15 Eylül 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
12 yaş üzeri çocuklar için velilere aşı çağrısı
Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. ...
 
Karadeniz'de 'Delta varyantı' alarmı
Karadeniz'de çay ve fındık göçüyle başlayan vaka artışı sürüyor. Delta ...
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Türkiye'nin 14 Eylül 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Türeci ve Şahin’den korkutan açıklama!
Dünyada onaylanan ilk Covid-19 aşını geliştiren BioNTech şirketinin CEO'su ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri