POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
20 Temmuz 2022 Çarşamba - 13:07

Tabip Odası’ndan rehavet uyarısı ve HES kodu çağrısı!

Pandemiyle mücadelede son durum hakkında açıklama yapan İzmir Tabip Odası tarafından, “Olgu sayısındaki artış Kovid-19 salgınının bitmediğinin başlıca göstergesidir. Olguların çoğunda -şimdilik- ağır klinik tablolar görülmemesi kimseyi rehavete sokmamalıdır” vurgusu yapılırken HES kodunun geri gelmesi çağrısında bulunuldu.

Tabip Odası’ndan rehavet uyarısı ve HES kodu çağrısı!

GERÇEKİZMİR - İzmir Tabip Odası, koronavirüs salgınıyla mücadelede gelinen son durum ve yapılması gerekenlere ilişkin basın açıklaması düzenledi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artan vaka sayılarına karşı önlem alınması için yetkililere çağrı yapılan açıklamaya; İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kaynak, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Kültürsay, Uzman Dr. Yüce Ayhan, Genel Sekreter Uzman Dr. Ceylan Özkan katıldı. Açıklamada basın metnini Uzman Dr. Yüce Ayhan okudu.

SALGININ BİTMEDİĞİNİN GÖSTERGESİ
Dünya genelinde artan vaka sayılarına vurgu yapan Ayhan, “DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 6 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirdiği basın toplantısı sırasındaki konuşmasında son iki haftada dünya genelinde Kovid-19 olgularında yüzde 30 artış yaşandığına dikkat çekmiştir. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı verileri Haziran ortasında 11 bin dolayında olan Kovid-19 olgu sayısının bir ay içerisinde on kattan fazla artarak 118 bine yaklaştığını göstermektedir. Hafta başında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ülkemizde olgu sayısında 40 kart artış olduğuna dikkat çekmiştir. Olgu sayısındaki artış Kovid-19 salgınının bitmediğinin başlıca göstergesidir. Olguların çoğunda -şimdilik- ağır klinik tablolar görülmemesi kimseyi rehavete sokmamalıdır. Olgu sayısında patlama olması halinde hasta yığılmaları, yoğun bakım yatağı sıkıntıları gibi durumlarla karşılaşmak olasıdır. Artan olgu sayısı ile dolaşımdaki virüs yükü de artmakta ve yeni varyantların ortaya çıkmasını kolaylaştıracak bir durum ortaya çıkmaktadır. Ülkemizdeki olgulardan soyutlanan virüs kökenlerinde varyant incelemesi için gereken genomik analizlerin yapılması önemli ve gereklidir. Bu testleri yapabilecek altyapıya sahip merkezler donanım ve insan gücü açısından desteklenmeli, varyant incelemeleri yapılmalıdır” dedi.

HES KODU YENİDEN GETİRİLMELİ
Salgının yayılımının önüne geçebilmek için yapılması gerekenleri sıralayan Ayhan, “Atık sulardan alınan örneklerde koronavirüse yönelik incelemelerle toplumda yayılması olası varyantların klinik tablolara yansımadan çok önce saptanabildiği bilinmektedir. Ülkemizde de atık sularda virüs analizine yönelik bir çalışma başlatılmalıdır. Kovid-19 ile mücadelede en önemli araçlardan olan aşılamanın yaygınlaştırılması, anımsatma dozu ihtiyacı olan toplulukların bağışıklanması için yeterli miktar ve dozda aşı tedariki sağlanmalıdır. Önümüzdeki günlerde kullanıma girecek yeni aşıların yurdumuzda kullanımı için planlama ve girişimler yapılmalıdır. Eğitim dönemi başlamadan önce çocukluk yaş grubunda aşılamaya yönelik planlama yapılmalıdır. 05-11 yaş grubu çocuklar aşılama programına alınmalıdır. Okullarda aşısız ya da eksik aşılı çalışan kalmaması sağlanmalıdır. Bu önlemler eğitimde kesintiler yaşanmaması açısından önemlidir. Bireyler arası fiziksel mesafenin sağlanamadığı toplu taşım araçlarında, alışveriş merkezlerinde, kapalı pazaryerlerinde maske kullanımı özendirilmeli ve zorunlu hale getirilmelidir. HES kodu yeniden işlevsel hale getirilmeli ve toplu alanlara enfekte kişilerin girişi sınırlandırılmalıdır. Hac nedeniyle artan toplumsal etkinliğin de virüs yayılımına yol açabileceği öngörülerek hacı kafilelerinin denetimi ve enfeksiyon yönünden kontrolü sağlanmalıdır. Pandeminin ilk döneminde olgu sayılarındaki anlamlı azalma nedeniyle sorun oluşturmayan influenza (grip) virüslerinin önümüzdeki dönemde Kovid-19 ile birlikte ciddi bir sorun oluşturabilme olasılığı dikkate alınmalıdır” ifadelerini kullandı. 

MESLEK HASTALIĞI STATÜSÜNE ALINMALI
Hekimler ve sağlık çalışanlarının, Kovid-19’un meslek hastalığı statüsüne alınması talebini bir kez daha yineleyen Ayhan, “Kovid-19 benzeri klinik tablolar oluşturan diğer enfeksiyon etkenlerinin SARS-CoV-2 ile aynı anda saptanabildiği testlerin yapılabilmesine yönelik test stratejileri oluşturulmalıdır. Tıbbi laboratuvarların altyapı ve donanımları güçlendirilmeli, insan gücü desteklenmelidir. Pandeminin ilk günlerinden bu yana yoğun bir emek sarf eden meslektaşlarımızın ve diğer sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonları arttırılmalıdır. Hekimler ve sağlık çalışanları için Kovid-19 meslek hastalığı statüsüne alınmalıdır. Tüm sağlık kuruluşlarında koruyucu donanım sağlanmalı, gelecek günlerde koruyucu donanım sıkıntısı çekilmemelidir. Salgın yönetiminde başarıya ulaşmanın yolunun bilimsel ilkeler temelinde çalışma yürütülmesi ve sürece yönelik bilgilerin şeffaf biçimde paylaşılması olduğunu bir kez daha anımsatmak isteriz” açıklamasını yaptı. 

 
Göztepe Yunus'u aldı, sırada Ekrem var!
 
Çiğli’de sahne yerel sanatçıların
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DSÖ: Vaka artışları daha kötüye gidebilir
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa ...
Bakan Koca: Vaka artışı 40 katına çıktı!
Sağlık Bakanı Koca, Covid-19 vakalarında 40 kat artış yaşandığını söylerken ...
Uzmanından 'yaz enfeksiyonları' uyarısı
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, aşırı sıcaklarda serinlemek için ...
 
En sık görülen Covid belirtisi değişti!
İngiltere'de 17 bin 500 kişiden gelen verilere göre, Covid testi pozitif ...
Covid-19'un Centaurus varyantı yayılıyor!
Dünya çapında 6.3 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan Covid-19 ...
Bakan Koca açıkladı: Sağlıkta şiddete yeni önlem
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık kurumlarının güvenliği için, giriş ...
 
Haftalık koronavirüs tablosu açıklandı
4-10 Temmuz 2022 tarihlerini kapsayan Türkiye'nin haftalık Covid-19 vaka ...
DSÖ’den kritik Covid-19 uyarısı!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), corona virüs pandemisinin gidişatına ilişkin ...
Maymun çiçeğinde küresel vaka sayısı 10 bine yaklaştı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde maymun çiçeği virüsünün yayılımının ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri