POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kırmızı Bültenle aranan iki kişi İstanbul'da yakalandı
Kırmızı Bültenle aranan iki kişi İstanbul'da yakalandı
'Koca' dehşet: Sokak ortasında öldürdü!
'Koca' dehşet: Sokak ortasında öldürdü!
12 bin şarkı incelendi: Sözler artık daha öfkeli!
12 bin şarkı incelendi: Sözler artık daha öfkeli!
İsrail Gazze'de yine sivilleri vurdu!
İsrail Gazze'de yine sivilleri vurdu!
20 Mayıs 2020 Çarşamba - 10:27

Tartışmalı '1 Mayıs cezası' Meclis gündeminde!

Gaziemir Belediyesi’nde görevli temizlik personeli, sokağa çıkma yasağının uygulandığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde 15.00 – 23.00 vardiyası için görev yerlerine süsledikleri araçlarla korna çalarak ve marş söyleyerek gitmiş, temizlik işçilerine yasaktan muaf olmalarına karşın “sokağa çıkma yasağına muhalefetten” ceza kesilmişti. Kamuoyunda ‘siyasi ceza’ olduğu yorumlarına neden olan ve büyük tepki gösterilen olayı CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Meclis gündemine taşıdı.

Tartışmalı  1 Mayıs cezası  Meclis gündeminde!

İzmir’in Gaziemir Belediyesi’nde görevli temizlik personeli, sokağa çıkma yasağının uygulandığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde 15.00 – 23.00 vardiyası için görev yerlerine süsledikleri araçlarla korna çalarak ve marş söyleyerek gitmiş, temizlik işçilerine yasaktan muaf olmalarına karşın “sokağa çıkma yasağına muhalefetten” ceza kesilmişti. Kamuoyunda ‘siyasi ceza’ olduğu yorumlarına neden olan ve büyük tepki gösterilen olayı CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Meclis gündemine taşıdı.

1 Mayıs Bayramı’nın keyfi kısıtlarla, yasaklarla ve cezalarla anılmasına yol açaca uygulamaların kabul edilemez olduğuna vurgu yapan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İçişleri Bakanı’na yönelttiği soru önergesiyle konuya dikkat çekerek cezaların bir an önce kaldırılmasını istedi. Beko, “Temizlik personeli emekçilerimize, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Kabahatler Kanunu uyarınca “sokağa çıkma kısıtına muhalefetten” kişi başı 3 bin 150’şer TL ceza kesildi. Emekçilerin görev yerlerine araçlarla, korna çalarak ve marş söyleyerek gittikleri gerekçesiyle kesildiği anlaşılan cezanın, ilgili uygulamanın temizlik işçilerini yasaktan muaf tatmasına rağmen yapılmış olduğu açıktır. Tüm dünyada emeğin ve dayanışmanın günü olan 1 Mayıs’ta Türkiye’de emekçilerin böyle bir uygulamaya hem de görevlerini yerine getirmek üzere salgın hastalık riskine rağmen ve kentte yaşayanların sağlığını teminen giderken maruz kalmalarının aklen, hukuken ve vicdanen kabulü mümkün değildir. 1 Mayıs İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma günüdür. Bu günün anmasının keyfi kısıtlarla, yasaklarla ve cezalarla anılmasına yol açacak uygulamaların ortadan kaldırılması gerekir” dedi.

‘SİYASİ’ BİR CEZA OLDUĞU AÇIKTIR!

Verilen cezanın yetki aşımı olduğunu belirten ve Gaziemir Belediyesi AKP Grup başkanvekili tarafından duyurulmasıyla da ‘siyasi’ bir ceza olduğunun anlaşıldığını ifade eden CHP’li Beko, şu sorulara yanıt bekliyor: Yetki aşımı kapsamında olduğu anlaşılan bahse konu uygulamanın sonuçlarının ivedilikle ortadan kaldırılması için gerekli adımlar atılmış mıdır? Görevleri gereği ve kamu sağlığını teminen işlerinin başına gitmekte olan emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününün ruhuna, akla ve hukuka aykırı biçimde, marş söyledikleri ve temizlik aracını süsledikleri gerekçesiyle, işlem tesis edenlere dönük kanunun vermediği yetkiyi kullanmaktan ötürü Bakanlığınızca yürütülmekte olan disiplin soruşturması var mıdır? Varsa sayısı kaçtır? Bahse konu işlemin Gaziemir İlçe Belediyesi Meclisi AKP Grup Başkanvekilince kamuoyuna duyurulmuş olması uygulamanın siyasi niteliğini ortaya koymaktadır. İlgili meclis grup başkanvekillerine Bakanlığınızın Anayasada ve yasalarda bu hususlarda bilgi vermesi görevi bulunmakta mıdır? Eğer böyle bir göreviniz yoksa ilgili meclis grup başkanvekiline bu bilginin ulaştırılmasında ötürü hakkında disiplin soruşturması yürütülen personeliniz bulunmakta mıdır?  Varsa sayısı kaçtır? Bahse konu işlemlerin ivedilikle iptali ve sorumluların hesap vermeleri için atmayı planladığınız adımlar hangileridir? Bu adımların, hangi zaman diliminde atılması planlanmaktadır?”

 
Bayraklı balkonlarında 101.yıl şöleni
 
Talatpaşa Bulvarı’nda altyapı mesaisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan: Sokak terörüne asla müsaade etmeyeceğiz
Gençlerle video konferans yöntemiyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
CHP'den Ata'nın huzurunda alternatif tören: Başkanlar ne mesaj verdi?
CHP İzmir İl Örgütü, Cumhuriyet Meydanı’nda 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ...
CHP’li Gruşçu’dan anlamlı proje: Sesli Nutuk
CHP Konak İlçe Başkanı Gruşçu,  Mustafa Kemal Atatürk’ün eseri olan Nutuk’u ...
 
AK Partili Sürekli'den 19 Mayıs mesajı
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, ...
Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Pompeo ile görüştü
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "İşbirliği ...
Erdoğan Putin'le 'salgını ve bölgeyi' görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında gerçekleşen ...
 
AK Parti'den Uygur'a salvo: 14 aydır karantinada!
AK Parti Torbalı İlçe Başkanı Selman Günaydın, Torbalı Belediye Başkanı ...
Kılıçdaroğlu'ndan 16 maddelik öneri paketi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde yapılan Merkez ...
İYİ Partili Çıray'dan RTÜK Başkanı'na istifa çağrısı
İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'i istifaya çağırdı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri