POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
10 Mayıs 2023 Çarşamba - 16:56

Tartışmalı satışta yeni perde: DEÜ’ye iptal davası!

Kent gündeminde uzun süre tartışmalara sebep olan mülkiyeti bağışla DEÜ’ye geçen İnciraltı’ndaki arazi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Üniversite ile davacı tarafın resmi yollarla iletişimin ardından davacı taraf taşınmazın iadesi için sonuç alamayınca konuyu yargıya taşıyarak üniversiteye 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tapu kaydının iptali davası açtı. 

Tartışmalı satışta yeni perde: DEÜ’ye iptal davası!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Mülkiyeti bağışla Dokuz Eylül Üniversitesi’ne (DEÜ) geçen İnciraltı Mahallesi’ndeki 3 bin 140 metrekarelik arazinin satışı ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 

Ferhan Şahinci tarafından 2014 yılında üniversiteye öğrenci yurdu yapımı şartıyla bağışlanan arazinin 2 Aralık 2022 yılında gerçekleşen satışı yargıya taşındı. 

İhale yoluyla yapılan satışın ardından bağışçıya iade için girişimlerde bulunan ve ihtarname çeken Şahinci ailesinin avukatı Şule Pınar Arık DEÜ'den olumlu yanıt alamayınca satışın iptali talebiyle dava açtı. 

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ? 
Davacı tarafın avukatı Arık’ın üniversiteye gönderdiği ihtarnamelerin ardından DEÜ ise Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiraladıkları ve Seferihisar’da bulunan fakat henüz inşası tamamlanmamış bir binada bağışlama şartlarına uygun olarak kız yurdu yapacağını belirtti, davacı taraf bu adımın gerçekçi bir yaklaşım olmadığını ifade ederek taşınmazın iadesini yeniden talep ederek bir ihtarname daha gönderdi. 

Gelişmelerin ardından DEÜ yönetimi bir süre sonra Seferihisar’da kız yurdu projesinden vazgeçtiklerini DEÜ’nün 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi tarafından kız yurdu yapılmasını planladıklarını ifade etti ancak davacı taraf bu hamleyi de gerçekçi bulmadı. 

DAVA DİLEKÇESİNDE ‘HÜKÜMETE YAKIN KİŞİ’ DETAYI!
Şahinci’nin İzmir 5.Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verdiği dava dilekçesinde "Taşınmazın değerinin çok üzerinde bir rakamla hükümete yakın bir kişiye satılmış olması endişe duyulmasına sebebiyet vermiştir" denildi.  

TAPU KAYDININ İPTALİ TALEP EDİLDİ!
Dava dilekçesinin netice ve talep bölümünde ise, "İzmir ili Balçova ilçesi İnciraltı Mahallesi 2267 ada 29 parselde kayıtlı taşınmazın tapu kaydının iptali ile müvekkil adına tesciline, dava sonuna kadar dava konusu taşınmazın üçüncü şahıslara devir ve temlikinin önlenmesi için tapu kaydına ihtiyati tedbir konulmasına, mahkeme masrafları ve ücreti vekaletinin karşı tarafa tahmiline karar verilmesini vekaleten arz ederim" ifadeleri yer aldı. 

NE OLMUŞTU? 

Mülkiyeti bağışla Dokuz Eylül Üniversitesi’ne (DEÜ) geçen İnciraltı Mahallesi’ndeki 3 bin 140 metrekarelik arazinin satışı kent gündeminde uzun süre yer aldı. 

2014 yılında hayırsever Ferhan Şahinci tarafından DEÜ’ye yurt yapımında değerlendirilmesi şartı ile bağışlanan arazi 2 Aralık’ta gerçekleştirilen ihale ile üniversite tarafından satıldı. İhaleyi 16 milyon 600 liralık teklifle Ahmet Enver Atagül kazandı. 

2014 yılındaki bağışın ardından Şahinci 2017 yılında Valiliğe yazı yazarak yurt yapımı için harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Şahinci 2019 yılında ise araziyi DEÜ’den resmen geri istedi fakat DEÜ yönetimi 2019 ve 2020 yılında arazinin satışı için ihaleye çıktı ancak satış gerçekleşmedi. 

2 Aralık 2022’de yeni bir ihale yapıldı, satışın gerçekleşmesi ile tartışmalar yeniden alevlendi. DEÜ ve Rektör Nükhet Hotar’a konu hakkında sert eleştirilerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada üniversitenin geçmiş dönemde taşınmazın iadesi kararını Valilik ve Balçova Tapu Müdürlüğü ile paylaştığını belirten bir açıklamada bulundu ve ‘imzanızın arkasında durun’ dedi. 

DEÜ’DEN İHTARNAMEYE YANIT!
Ferhan Şahinci’nin oğlu ve tek mirasçısı Erin Şahinci avukat Şule Pınar Arık aracılığı ile DEÜ Rektörlüğüne ihtarname göndererek arazinin üç gün içinde iadesini istedi DEÜ’den bu ihtarnameye yanıt geldi. 

İNŞAAT YAPILAMAZ VURGUSU!
Yanıtta söz konusu taşınmazın tapuda ‘bademli tarla vasfı’ olması nedeniyle üzerine inşaat yapılamadığı belirtildi. 

İHALE ŞARTLI BAĞIŞ ŞARTNAMESİNE UYGUN!
Şahinci’nin avukatı tarafından çekilen ihtarnameye Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Müşavirliği tarafından verilen yanıtta gerçekleştirilen ihalede şartlı bağış sözleşmesinde yer alan’ Dokuz Eylül Üniversitesi kız öğrencilerine yurt imkanı sağlamak amacı ile değerlendirilmek’’ ve taşınmazın ‘değerlendirilmesinden elde edilecek gelirlerin katkısı ile yurt imkanı sağlamak şeklindeki amaca uygun olduğu vurgulandı. 

DEÜ: DAVA AÇILMADI
DEÜ’den gelen yanıtta belirtilen bir başka nokta ise Ferhan Şahinci’nin 17.05.2019’da taşınmazın iadesini talep etmesine rağmen bir yıllık hak düşürücü süre içinde bir dava açılmadığı oldu. 

BARINMA İMKANI SAĞLAMAK ÜZERE İŞLEMLER YÜRÜTÜLMEKTEDİR!
Son olarak gönderilen yanıtta bağış sözleşmesine uygun olarak işlemlerin yürütüldüğü ve öğrenciler barınma imkanı sağlamak üzere çalışmaların devam ettiği DEÜ Rektörü Nükhet Hotar imzası ile Şahinci’nin avukatına bildirildi. 

Gelişmenin ardından bağışçı Şahinci’nin oğlu Erin Şahinci’nin avukatı üniversiteye bir ihtarname daha çekti. İhtarnamede daha önce taşınmazın bağışçıya iade edileceği yönünde beyanda bulunulduğu belirtildi. 

DEÜ’YE 15 GÜN MÜHLET!
Av. Arık tarafından üniversiteye çekilen ihtarnamede 15 gün süre içerisinde bağış şartı olan kız öğrenci yurdu inşaatı için tahsis olunan arazi, mimarı proje, yüklenici firma, inşaatın başlangıcı ve bitişi gibi bilgilerin kendilerine bildirilmesi aksi takdire üniversiteye tapu iptal davası ve sair davalar açılacağı belirtilmişti. 

 
İzmir’den Osmaniye’ye 20 bin zeytin fidanı
 
Muharrem İnce'den kumpas açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazeteci Cem Seymen iklim krizini anlattı
Wenergy – Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı ve Kongresi’nde “İklim Krizi” ...
YSK'den seçime 4 gün kala GAMER kararı
YSK, İçişleri Bakanlığı’nın seçim sandıklarında görevli polis ve jandarmadan ...
'İnce kalp krizi riski geçirdi' iddiasına yanıt!
Memleket Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce'nin ...
 
Selvi Kılıçdaroğlu’nun ağabeyi son yolculuğuna uğurlandı
Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu'nun ...
İzmir'de engelliler hakları için yürüdü!
İzmir Engelli Dernekleri Birliği, Engelliler Haftası dolayısıyla farkındalık ...
2 ayrı ilkokuldan hırsızlığa 3 tutuklama!
İzmir'de 2 ayrı ilkokuldan hırsızlık yapıldı. Jandarma ekiplerinin çalışması ...
 
Depremzede öğrencilere ek kontenjan şartları açıklandı
Depremzede öğrencilere ek kontenjan ayrılmasına yönelik açıklama yapan ...
Fidye vahşeti: Kaçırılan 12 yaşındaki çocuk öldürüldü
Mersin'de vicdanları kanatan bir vahşet yaşandı... Görev yaptığı sitede ...
SGD’de oy birliğiyle İnanç Karabulut dönemi
Seferihisar Gazeteciler Derneği’nin olağan genel kurulu gerçekleşti. Genel ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri