POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye Kupası'nda Ankaragücü ve Beşiktaş yenişemedi
Türkiye Kupası'nda Ankaragücü ve Beşiktaş yenişemedi
Erdoğan ve Özel Meclis'te bir araya geldi
Erdoğan ve Özel Meclis'te bir araya geldi
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder istifa etti
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder istifa etti
Kan donduran cinayet: 4 yaşındaki çocuk öldürüldü
Kan donduran cinayet: 4 yaşındaki çocuk öldürüldü
9 Aralık 2021 Perşembe - 11:57

The 7: Babaanneden toruna bir mandalina masalı!

Babaannesinden kalma mandalina bahçesine ‘The 7’ projesiyle dönen Çise Ulus, doğal ürünleri aracısız satışla tüketiciye sunuyor. Mandalinaları jeotermal teknolojisiyle kurutup ihracata da hazırlayan Çise, “Tarımı cesur gençler değiştirecek” diyor.

The 7: Babaanneden toruna bir mandalina masalı!

İzmir Seferihisar’da yaşan Çise Ulus’un babaannesinin hikayesi aslında mandalina... Babaannesi gençken, mandalina ağaçlarını çok sevdiği için kendi de yetiştirmeye karar verir. Satın aldığı ‘7’ dönüm bahçeye ‘7’ adet mandalina ağacı eker. Özenle ve sevgiyle baktığı bu ‘7’ mandalina ağacı zamanla büyür ve çoğalır.Çise’nin çocukluğu da bu bahçede geçer ve yüzlerce mandalina ağacının kokusu ile büyür. 2018 yılında kaybettiği babaannesinin tutkusu, zamanla kendi tutkusu haline gelir.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre salgın döneminde bahçede geçirdiği uzun vakitlerde ilaçsız tarım üzerine düşünmeye başlar. 2 yıl önce kurduğu ‘The 7’ markası adı altında tarım ilacı yerine sirke, ısırgan otu ve sarımsak özütleri kullanarak üretime başlar. Böylelikle hiçbir katkı maddesi bulunmadan sezonunda dalından toplanan mandalinalar aracısız doğrudan tüketiciyle buluşmaya başlar. Aynı zamanda bir finansal teknoloji şirketinde çalışan ve kendini “Beyaz yakalı bir mandalina üretici” olarak tanıtan Çise, Seferihisar’da gelenekselleşen 21. Mandalina Şenliği’nde ‘En İyi Mandalina’ dalında birinci olarak da başarısını kanıtlar.

ÇOCUKLUĞUM BU BAHÇEDE GEÇTİ

Kendini “Beyaz yakalı bir mandalina üreticisi” olarak tanıtan 27 yaşındaki Çise Ulus, ‘The 7’ markasının ortaya çıkış sürecinden bahsederek, “7 Bahçe arkasında çok güzel bir hikayeyi barındıran, babaannem Hacer Ulus’un gençlik hayalinden yola çıktığım ve geliştirmek için her sabah heyecanla güne başladığım bir girişim. Babaannem gençken mandalina ağaçlarını çok severmiş ve bir gün kendi de yetiştirmeye karar vermiş. Seferihisar’da 7 dönüm bahçe satın almış. Bu 7 dönüme sadece 7 mandalina fidesi ekmiş. Uzun dere yolunu yürüyüp bin bir emekle bu ağaçları büyütmeyi göze almış. Özenle ve sevgiyle baktığı bu 7 mandalina ağacı zamanla çoğalmış ve ağaçlar büyümüş. Bizim 7 hikayemiz tam olarak böyle başladı. Benim çocukluğum bu bahçede geçti, mandalina ağaçlarının kokusu ile büyüdüm ve babaannemin tutkusu zamanla benim tutkum haline geldi. 2018 yılında babaanneni kaybettikten sonra biraz daha derinlere indim. Salgın döneminde bahçeye çok fazla girip çıktım. Bütün gün bahçe ile ilgilenirken ilaç kullanmadan neler yapılabilir diye düşünmeye başladım. 2 yıl önce ‘The 7’ adlı markamızı kurdum. Mandalinamız ata tohumundan ve belirlenen standartlarla üretildiği için Seferihisar satsuma çekirdeksiz, ince kabuk mandalina olduğu kanıtlanmış coğrafi işaret belgesi kullanmaya hak kazanmıştır. Bahçemizde yetiştirdiğimiz mandalinalarımızı jeotermal teknolojisiyle kurutup ihracata hazırlanıyoruz. Hedefim ileride tamamen buna odaklanmak” dedi.

BU BAHÇEDE TARIM İLACI YOK

Sürdürülebilir tarım teknikleriyle mandalinaları aracısız doğrudan tüketici ile buluşturduklarını anlatan Ulus, “Babaannemden kalan mandalina bahçemizde kendiliğinden çıkan ısırgan otunu toplayıp uzun süre suda bekletiyoruz, daha sonrasında kille karıştırıp ağaçlara sıkıyoruz. Bu uygulamamız zararlı böceklerin yeşili gri görmesini sağlayarak, zarar vermelerini önlüyor. Ağacın ve meyvenin üzerinde toz gibi kalarak, soğukta battaniye, sıcakta şemsiye görevi görüyor. Yere düşen mandalinalarımızı ise mandalina sirkesi olması için bekletiyor, budama zamanı geldiğinde kesilen dalları dezenfekte etmek ve ağacın bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanıyoruz. Budadığımız dalların bir kısmını öğütüp toprağın altına gömüyor, diğer kalan budanmış dalları yakıp kül haline getirip ağaç köklerine döküyoruz. Toprağın azot miktarını arttırmak için ise güvercin, keçi gübresi ile gübreleme yapıyoruz. Bahçedeki arılarımız ağaçlarda tozlanma sağlayarak mandalinaların daha düzgün şekilli ve kaliteli olmasını sağlıyor. Bahçedeki yabani otlar için ilaç atmıyor, yerine kaz besliyoruz. Yabani otları yiyerek yok ediyorlar hem de gübreleri toprağın azot seviyesini attırıyor” ifadelerini kullandı.

EN İYİ MANDALİNA SEÇİLDİ

Bahçede uygulanan ilaçsız tarım tekniklerinin karşılığını çeşitli başarılarla aldıklarından bahseden Ulus, şunları söyledi: “Seferihisar 21. Mandalina Şenliği’nde, Tarım ve Orman Bakanlığından gelen jüri tarafından En İyi Mandalina Yarışmasında 1. seçildik. İdealist, kalıplaşmış bilgileri yıkan, cesaretli gençler tarımı değiştirecek! Tarım, bedende enerji, zihinde idealler ve cesaret varken yapılmalı. Gençler doğayla teknolojiyi birleştirecek. Gelecekte teknolojik bahçeler, bahçe kontrolü için telefon uygulamaları ve her bahçenin marka olacağı günler göreceğiz!” (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)

 
'Sabaha çıkmaz' dendi, ailesiyle hayata tutundu!
 
Nişanlısını döverek öldürdü, indirim istedi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni Bakan Nebati'den iş dünyasıyla kritik buluşma
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, cumartesi günü İstanbul'da iş ...
Bir sigara grubuna daha zam geldi!
Sigara fiyatlarına art arda zam gelmeye devam ediyor. Dün gelen zamların ...
İzmir'deki yat limanı projesine ÇED onayı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Özdere Yat Limanı’nın ...
 
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde artış oranı belli oldu
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) Değerlendirme Oranını yüzde 36,2'den ...
Asgari ücrette uzlaşma son toplantıya kaldı!
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammında üçüncü toplantı ...
Benzin ve motorine bir zam daha geliyor!
Yarından itibaren geçerli olmak üzere benzine 77 kuruş, motorinde ise 31 kuruş zam yapıldı.
 
PÜİS teminat sorununa çözüm istiyor!
PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, bayilerin teminat uygulaması nedeniyle ...
Platform başkanı açıkladı: Sigaraya zam!
Sigarada bazı markalara 2 TL zam geldi. Açıklama Türkiye Tekel Bayiler ...
Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam kapıda!
Yılbaşından itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) uygulanması beklenen ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri